Connect with us

EVENIMENT

OMS a declararat stare de urgență la nivel global pentru virusul chinezesc. Perioada de incubaţie a noii tulpini de coronavirus este de CINCI zile

Publicat

coronavirus china incubatie studiu

UPDATE: Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a decretat, joi, că epidemia provocată de noul coronavirus apărut în China şi care s-a răspândit în mai multe regiuni ale lumii constituie ”o urgenţă de sănătate publică la nivel internaţional”, relatează AFP.

”Cea mai mare preocupare a noastră este posibilitatea ca virusul să se răspândească în ţări ale căror sisteme de sănătate sunt mai slabe (…). Nu este vorba de un vot de neîncredere în ceea ce priveşte China „, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Într-unul dintre cele mai ample studii publicate până la această dată despre noua epidemie de pneumonie virală, cercetătorii chinezi susțin că perioada de incubaţie a noii tulpini de coronavirus apărută în oraşul Wuhan este, în medie, de 5 zile, dar poate varia foarte mult de la pacient la pacient, informează AFP.

Întrucât estimarea este preliminară şi ”imprecisă”, generând apariţia unor variaţii mari, se justifică ”o perioadă de observaţie sau de carantină de 14 zile pentru persoanele expuse”, scriu cercetătorii din cadrul autorităţilor sanitare chineze în acest studiu apărut în prestigioasa revistă medicală New England Journal of Medicine (NEJM).

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) menţiona în buletinul său publicat luni, un interval de 2 până la 10 zile până la apariţia simptomelor (febră, tuse, dispnee, sindromul de detresă respiratorie acută).

Estimarea cercetătorilor chinezi privind perioada de incubaţie a tulpinii virale 2019-nCoV a fost realizată pornind de la 10 pacienţi. Cercetătorii au studiat în total primii 425 de pacienţi pentru a stabili două caracteristici de bază ale epidemiei.

După apariţia epidemiei în oraşul Wuhan în decembrie, numărul cazurilor diagnosticate s-a dublat la fiecare 7,4 zile, potrivit datelor colectate de cercetători.

Oamenii de ştiinţă estimează că fiecare bolnav a infectat în medie 2,2 persoane, cifră care poartă denumirea ”rată de reproducere de bază” sau ”R zero”. Această cifră nu este predictivă în mod direct pentru amploarea unei epidemii, dar este un parametru util. În cazul coronavirusului, „R zero” este relativ scăzut, mai apropiat de gripa specifică sezonului rece (de ordinul 1,3), decât de rujeolă, extrem de contagioasă (peste 12), şi comparabil cu SARS din 2002 (3).

Cercetătorii au ajuns într-un final la concluzia că transmiterea între oameni ”a avut loc între apropiaţi începând cu mijlocul lunii decembrie 2019”.

Potrivit altor analize făcute publice marţi, perioada medie de incubaţie ar fi de doar câteva zile: 5,8 zile, conform cercetătorilor din Olanda, care au studiat 34 de pacienţi, remarcând mari diferenţe de la un pacient la altul; şi trei zile în plus în cazul unui vietnamez de 27 de ani, contaminat de tatăl său care a revenit din Wuhan, potrivit unei note apărute în NEJM.

În acest studiu chinez de amploare, jumătate dintre cei 425 de bolnavi aveau peste 60 de ani. Niciunul dintre pacienţi nu avea mai puţin de 15 ani, potrivit AGERPRES.

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Dan Tanasă, purtător de cuvânt AUR: Campania electorală este BRUIATĂ de zvârcolirile Sistemului care a îngenuncheat România

Publicat

dan tanasa 1213 1 e1713604136522.jpeg

Împotriva Alianței pentru Unirea Românilor – AUR sunt folosite aceleași vechi metode securiste de dezinformare folosite la alegeri.

Sistemul plasează atacurile mai întâi în rețeaua acoperiților din presa străină, cu scopul creșterii credibilității, după care aceste atacuri sunt preluate în țară, de mass-media controlată de Sistem.

Dan Tanasă, purtător de cuvânt AUR: Campania electorală este BRUIATĂ de zvârcolirile Sistemului care a îngenuncheat…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Fostul CEO al NTT Data Cluj-Napoca, Daniel Metz, a lăsat afacerile pentru mediul ACADEMIC

Publicat

daniel metz e1585817993884.jpg

Daniel Metz, fostul CEO al NTT Data Cluj-Napoca, a decis să treacă din mediul afacerilor în cel academic. El este noul prorector al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Timp de mai bine 20 de ani a condus una dintre cele mai mari companii de IT din România, cu peste 2.000 de angajați. 

Pe lângă lector universitar la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și cadru didactic asociat la Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu, lui…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Ce fructe nu se consumă împreună și care sunt motivele: Combinațiile ”interzise”, care provoacă probleme

Publicat

ce fructe nu se consumă împreună și care sunt motivele:

Ce fructe nu se consumă împreună și care sunt motivele: Există anumite combinații de fructe care ar putea fi mai greu digerate atunci când sunt consumate împreună din cauza diferențelor lor în timpul digestiei.

Aici sunt câteva exemple:

Fructe acide cu fructe dulci

Combinația de fructe acide, cum ar fi citricele (portocale, grapefruit, lămâi) cu fructe dulci (banane, smochine, struguri) poate provoca fermentație și balonare în stomac.

Acest lucru se datorează…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Ce nu știai despre Catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia: Martoră a peste 800 de ani de istorie a orașului. VIDEO

Publicat

ce nu știai despre catedrala romano catolică din alba iulia: martoră

Ce nu știai despre Catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia. Timp de 800 de ani, a asistat la tragedii și la momente de bucurie, dominând cetatea medievală dar și cetatea existentă în prezent, de la înălțimea celor peste 44 de metri. 

Ridicată în urmă cu peste 800 de ani, catedrala arhiepiscopală romano-catolică este cea mai veche catedrală din Transilvania care continuă să funcționeze și cea mai veche clădire din Alba Iulia şi din judeţul Alba.

YouTube videoYouTube video Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe