Connect with us

EVENIMENT

Cercetătorii israelieni au dezvoltat un medicament bazat pe ARN care distruge celulele canceroase din măduva osoasă

Publicat

cancer cercetatori israel
sursa foto: tau.ac.il

Universitatea din Tel Aviv a anunțat duminică că cercetătorii din Israel au reușit să distrugă celulele canceroase rezultate dintr-un cancer sanguin (mielom multiplu) utilizând un medicament bazat pe ARN, livrat în celule prin intermediul unor nanoparticule lipidice. Informația a fost furnizată de Xinhua.

Folosind în premieră mondială această metodă, oamenii de ştiinţă au distrus 90% din celulele canceroase de mielom multiplu în condiţii de laborator şi 60% în experimente realizate pe ţesuturi umane prelevate de la pacienţi internaţi la Rabin Medical Center, a anunţat universitatea israeliană într-un comunicat.

În cadrul acestei cercetări, ale cărei rezultate au fost publicate în revista Advanced Science, cercetătorii au dezvoltat nanoparticule bazate pe lipide similare celor folosite în vaccinurile anti-COVID-19, care conţin molecule de ARN ce suprimă gena CKAP5 şi care codifică proteina 5 asociată citoscheletului.

Prin inhibarea acestei proteine, celula canceroasă nu mai poate să se dividă şi, în cele din urmă, este ucisă.

Pentru a evita distrugerea celulelor non-canceroase, nanoparticulele au fost căptuşite cu anticorpi care le-au ghidat în mod specific spre celulele canceroase din interiorul măduvei osoase.

Potrivit comunicatului dat publicităţii de universitatea israeliană, mielomul multiplu este un tip de cancer al sângelui depistat de obicei în rândul populaţiilor vârstnice.

Cercetătorii israelieni au dezvoltat un medicament bazat pe ARN care distruge celulele canceroase din măduva osoasă. Terapia bazată pe ARN are un mare avantaj în acest caz

În timp ce majoritatea cancerelor sangvine apar în fluxul sangvin sau în nodulii limfatici şi se răspândesc apoi în restul organismului, celulele de mielom multiplu apar şi formează tumori în interiorul măduvei osoase şi, din acest motiv, accesul la ele este foarte dificil.

Există mai multe tratamente posibile pentru această boală, dar, după o anumită perioadă de ameliorare, cei mai mulţi dintre pacienţi dezvoltă rezistenţă la terapie şi boala înregistrează recidive ce devin tot mai agresive.

De aceea, există o nevoie constantă de a dezvolta noi tratamente împotriva mielomului multiplu.

Terapia bazată pe ARN are un mare avantaj în acest caz, pentru că poate fi dezvoltată foarte repede.

Printr-o simplă modificare a moleculei de ARN, o genă diferită poate fi suprimată de fiecare dată, adaptând astfel tratamentul la progresia bolii şi la fiecare pacient individual, precizează acelaşi comunicat.

Cercetătorii israelieni au dezvoltat un medicament bazat pe ARN care distruge celulele canceroase din măduva osoasă. Studiul a fost realizat de un grup de cercetători de la Universitatea Tel Avid şi de la Rabin Medical Center

Sistemul de livrare a medicamentului dezvoltat în cadrul studiului israelian este primul din lume care ţinteşte în mod specific celulele canceroase din interiorul măduvei osoase şi totodată primul care a arătat că suprimarea acţiunii genei CKAP5 poate fi utilizată pentru a ucide celulele canceroase sangvine, deschizând astfel noi perspective pentru livrarea selectivă de medicamente cu ARN şi de vaccinuri împotriva tumorilor canceroase şi a bolilor care îşi au originea în măduva osoasă.

Studiul a fost realizat de un grup de cercetători de la Universitatea Tel Avid şi de la Rabin Medical Center. Agerpres

sursa foto: tau.ac.il

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Fostul șef al IPJ Cluj, chestorul Mihai Rus, trimis în judecată alături de alți patru polițiști. E acuzat de abuz în serviciu

Publicat

mihai rus sef ipj cluj 4.jpg

Mihai Rus, chestor de poliție și fost șef al Inspectoratului de Poliţie Județean Cluj, a fost trimis în judecată, în stare de libertate, anunță DNA.

Alături de el au fost trimiși în judecată încă 4 polițiști clujeni.

Fostul șef al IPJ Cluj, chestorul Mihai Rus, trimis în judecată alături de alți patru polițiști. E acuzat de abuz în serviciu

Mihai Rus va fi judecat, în stare de libertate, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Ordin ANRE: „Taxa pe țeavă” – toate apartamentele dintr-un bloc trebuie să PLĂTEASCĂ o cotă parte la factura de energie termică

Publicat

calorifer bun e1730300477355.jpg

ANRE a emis în acest an un ordin care prevede că toate apartamentele dintr-un bloc trebuie să plătească o cotă parte la factura de energie termică, indiferent dacă sunt racordate la sistemul centralizat sau dețin centrale individuale pe gaze. A fost generată o formulă de calcul potrivit căreia cota comună ajunge la 50% din factura totală a blocului, scrie HotNews.ro. Oamenii au numit aceste costuri „taxa pe țeavă”, cu referire la coloana de distribuție a agentului termic…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Guvernul a decis prelungirea termenului pentru amnistia fiscală. În ce condiții contribuabilii pot beneficia de facilități fiscale

Publicat

guvernul a decis prelungirea termenului pentru amnistia fiscală. În ce

Guvernul a decis, în ședința din 21 noiembrie 2024, prelungirea termenului pentru aplicarea amnistiei fiscale. Astfel, contribuabilii care doresc să-și clarifice situația fiscală au la dispoziție un interval suplimentar pentru a beneficia de facilitățile oferite, până la 19 decembrie 2024.

Termenul limită pentru depunerea notificărilor privind intenția de a beneficia de amnistie rămâne 25 noiembrie 2024. AICI Ghidul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Pensia minimă garantată se majorează din ianuarie 2025. Cu cât crește indemnizația socială pentru pensionarii cu venituri mici

Publicat

bonificaţie de 5% din impozit pentru microîntreprinderile bune platnice. florin

Pensionarii cu venituri mici vor beneficia de o creștere semnificativă a indemnizației sociale (pensia minimă garantată) începând cu 1 ianuarie 2025. Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) a anunțat că indemnizația socială va crește cu 10,4%, ajungând la 1.415 lei, oferind un sprijin financiar mai consistent pentru această categorie vulnerabilă.

Potrivit CNPP, în anul 2024, nivelul veniturilor care permit…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe