Connect with us

ACTUALITATE

Cercetătorii Universității Babeș-Bolyai Cluj studiază dezvoltarea unor tehnologii inovative pentru generarea energiei electrice și a hidrogenului

Publicat

ubb

Cercetători de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca au în studiu un proiect de cercetare privind dezvoltarea de tehnologii inovative pentru producerea energiei electrice şi a hidrogenului.

Potrivit unui comunicat de presă remis, miercuri, de universitate, proiectul este derulat de Departamentul de Inginerie Chimică al Facultăţii de Chimie şi Inginerie Chimică din cadrul UBB.

„În cadrul unui articol publicat de echipa implicată în proiect se prezintă evaluarea tehnico-economică şi de mediu a unei centrale electrice cu emisii de CO2 aproape nule proiectată să fie operată flexibil şi în acelaşi timp fezabilă din punct de vedere economic. Astfel, a fost proiectată deja o instalaţie de producere a energiei electrice prin reformarea catalitică a gazului metan cu alimentare secvenţială a gazelor, ce produce energie electrică în perioadele când energie regenerabilă nu este disponibilă şi care este capabilă să producă şi hidrogen (care, spre deosebire de energia electrică, se poate stoca pentru consum ulterior). Această flexibilitate de operare a instalaţiei prin modificarea vectorului energetic produs permite funcţionarea în mod continuu, chiar şi atunci când producţia de energie solară şi eoliană este ridicată, iar producerea de energie electrică prin arderea combustibililor fosili este, în general, neeconomică. Astfel, tehnologia inovativă propusă va produce electricitate în perioada când producţia de energie regenerabilă este mică şi hidrogen în perioada de producţie maximă a energiei din surse regenerabile”, se arată în comunicat.

Proiectul este realizat cu parteneri din Norvegia, Elveţia, Olanda, Turcia şi România, având finanţare din partea Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI) şi a Uniunii Europene şi se încadrează în direcţiile Planului strategic european privind tehnologiile de producere a energiei, care vizează accelerarea inovaţiei, dezvoltarea şi implementarea unor tehnologii cu emisii reduse de dioxid de carbon.

„Problema schimbărilor climatice a devenit o preocupare globală majoră şi este una dintre cele mai importante provocări recente. Schimbările climatice şi încălzirea globală sunt cauzate de creşterea cantităţii gazelor cu efect de seră, în principal a dioxidului de carbon rezultat din activităţile umane. Sectorul de generare a energiei electrice prin arderea combustibililor fosili (cărbune, gaz metan, etc.) este un contribuitor semnificativ la creşterea concentraţiei de CO2 în atmosferă, ceea ce duce la creşterea încălzirii globale. Conform studiului realizat de echipa de cercetători, energia regenerabilă va avea un rol major în decarbonizarea sectorului de producere a energiei electrice, dar una dintre provocările acestor tehnologii este comportamentul lor impredictibil în timp. Acest lucru presupune existenţa unor instalaţii de producere a energiei electrice prin arderea combustibililor fosili, cu emisii scăzute de dioxid de carbon, proiectate să funcţioneze flexibil, astfel încât să poată suplimenta necesarul de energie în perioadele în care energia regenerabilă nu este disponibilă. Pentru a reduce penalitatea energetică şi de cost, în timpul perioadelor de consum energetic maxim, s-a propus operarea flexibilă a instalaţiilor de producere a energiei regenerabile cu emisii scăzute de CO2 pentru a furniza energie curată”, se mai menţionează în comunicat.

Studiul a fost publicat, în colaborare cu partenerii proiectului, în revista „Renewable and Sustainable Energy Reviews”. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat independent CL Botoșani

Publicat

botezatu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, candidat independent la Consiliul Local Botoșani.
Fost liberal și unul dintre cei mai cunoscuți profesori de istorie de la Botoșani, Daniel Botezatu a decis să candideze din poziția de independent la Consiliul Local Botoșani, iar astăzi a vorbit despre ideile sale și despre șansa de a deveni consilier local din această poziție. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende

Publicat

index 7 1000x600.webp.webp

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botoșaniului, o rețea de beciuri adânci, întinsă pe kilometri întregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei moderne. Aceste catacombe de refugiu din calea năvălitorilor vor putea fi vizitate, scrie ADEVĂRUL.

Municipiul Botoșani are o vechime considerabilă fiind atestat documentar, ca târg, încă din secolul al XV-lea. Din punct de vedere arheologic, Botoșaniul este atestat chiar mai devreme, începând cu secolele XIII-XIV.

Oraș multi-etnic, târgul  a fost un hub comercial important până la începutul secolului XX. Și astăzi orașul este împânzit de case și monumente istorice care evocă acele vremuri. Tocmai datorită vechimii sale, Botoșaniul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Bișnițar” din Piața mare din municipiul Botoșani, aspru amendat de polițiști după ce l-au prins cu țigări

Publicat

tigari.jpg

Sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani- Biroul de Ordine Publică, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în Piața Centrală din municipiul Botoșani, au identificat un bărbat, de 46 de ani, din aceeași localitate, care avea asupra sa aproximativ 70 de pachete de țigarete, de diferite mărci, de proveniență Republica Moldova și Duty free, pentru care nu deținea documente legale.

 

Băarbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 20.000 de lei, iar țigaretele au fost supuse confiscării.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe