Connect with us

EVENIMENT

Ceremonii militare şi religioase, de Ziua Unirii Principatelor

Publicat

Ministerul Apărării Naţionale, împreună cu autorităţile centrale şi locale, va organiza luni, în garnizoanele în care există monumente dedicate Unirii Principatelor, ceremonii militare şi religioase cu ocazia sărbătoririi a 163 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române.

În Bucureşti, de la ora 11,00, la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I, va avea loc o ceremonie în cadrul căreia vor fi decorate Drapelele de Luptă ale Brigăzii 282 Blindată „Unirea Principatelor”, Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice „Alexandru Ioan Cuza” şi Batalionului 284 Tancuri „Cuza Vodă”, informează MApN, într-un comunicat transmis AGERPRES.

De asemenea, de la ora 12,30, la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, din Dealul Patriarhiei Române, va avea loc o ceremonie de depunere de coroane de flori, în organizarea Prefecturii Capitalei şi a MApN.

Un moment dedicat Zilei Unirii Principatelor se va desfăşura, de la ora 14,00, şi la Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I”, din Bucureşti. Cu acest prilej, va avea loc vernisajul expoziţiei intitulate „Armata Română în epoca Principelui Alessandru Joan 1”.

În fiecare an, la 24 ianuarie, românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române din anul 1859, realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, un act de voinţă politică al liderilor din cele două principate româneşti (Moldova şi Ţara Românească) şi prima etapă în crearea statului unitar român modern.

Ziua de 24 ianuarie 1859, ziua alegerii lui Alexandru Ioan Cuza la Bucureşti ca domnitor al Ţării Româneşti, după ce la 5 ianuarie fusese ales la Iaşi domnitor al Moldovei, este ziua când s-au împlinit aspiraţiile naţionale ale revoluţionarilor de la 1848 care înscriseseră în programele lor idealul unirii Principatelor drept „cheia de boltă fără de care s-ar prăbuşi întreg idealul naţional”, reaminteşte MApN.

Actul istoric al Unirii de la 24 ianuarie 1859, despre care Mihail Kogălniceanu spunea că este „actul întregii naţiuni române”, a rămas un moment decisiv în istoria românilor, pentru că recunoaşterea internaţională a Unirii şi măsurile adoptate în anii care au urmat au dus la obţinerea şi recunoaşterea independenţei României în anii 1877 – 1878 şi la îndeplinirea idealului naţional de unire a tuturor românilor în 1918. În egală măsură, momentul 24 ianuarie 1859 a fost primul pas făcut de naţiunea română pe drumul modernităţii şi al integrării europene. AGERPRES

Citește Romania24.ro pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Cine rămâne fără asigurare de sănătate. Guvernul elimină excepțiile de la plata CASS pentru co-asigurați, preoți, șomeri și alții

Publicat

toți medicii de familie vor fi obligați să furnizeze servicii

Cine rămâne fără asigurare de sănătate: Un număr mare de persoane exceptate până în prezent de la plata contribuției de 10% pentru sistemul public de sănătate (CASS) vor fi nevoite să contribuie sau își vor pierde calitatea de asigurat, prevede un proiect de lege al Guvernului.

Va fi abrogată exceptarea de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru mai multe categorii de români.

Cine rămâne fără asigurare de sănătate:

  • persoane aflate în…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

EuroCup: Grupă tare pentru U-BT Cluj! Când începe sezonul în cupele europene

Publicat

u bt cluj fani suporteri.jpg

Vineri, la Barcelona, a avut loc tragerea la sorți pentru sezonul regulat 2025/2026 al BKT EuroCup, care va începe în 30 septembrie. La fel ca în sezoanele precedente, cele 20 de echipe participante au fost împărțite în două grupe de câte 10 formații. U-Banca Transilvania Cluj-Napoca, campioana României, face parte din grupa A, alături de adversari redutabili.

Componența grupei A din BKT EuroCup

Hapoel Bank Yahav Ierusalim (Israel)
BAXI Manresa (Spania)
U-Banca…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Se schimbă regulile la plata cu ora pentru profesori, de la 1 septembrie : Se va raporta la numărul mediu lunar de ore lucrătoare

Publicat

se schimbă regulile la plata cu ora pentru profesori, de

Se schimbă regulile la plata cu ora pentru profesori, de la 1 septembrie 2025, potrivit unul potrivit unui nou proiect de lege. Proiectul prevede actualizarea și completarea Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023.

Una dintre principalele schimbări vizează modul de stabilire a tarifului pentru activitatea didactică desfășurată cu ora, potrivit Edupedu.ro.

Astfel, la stabilirea tarifului la plata cu ora se utilizează salariul de bază aferent cadrului didactic încadrat,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Gata cu apelurile fantomă din străinătate. ANCOM blochează numerele cu identitate falsă

Publicat

acoperire 5g și 5g+ pentru utilizatorii de orange, la alba

Gata cu apelurile fantomă din străinătate: Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) anunță că, de luni, 7 iulie 2025, operatorii telecom vor bloca apelurile inițiate din afara României care folosesc în mod fals numere naționale fixe sau mobile.

Așadar, începând din 7 iulie, apelurile telefonice care folosesc numere naționale false vor fi blocate, anunță ANCOM. Măsura vizează prevenirea tentativelor de fraudă prin falsificarea…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe