Connect with us

EVENIMENT

Ceremonii militare şi religioase, de Ziua Unirii Principatelor

Publicat

Ministerul Apărării Naţionale, împreună cu autorităţile centrale şi locale, va organiza luni, în garnizoanele în care există monumente dedicate Unirii Principatelor, ceremonii militare şi religioase cu ocazia sărbătoririi a 163 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române.

În Bucureşti, de la ora 11,00, la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I, va avea loc o ceremonie în cadrul căreia vor fi decorate Drapelele de Luptă ale Brigăzii 282 Blindată „Unirea Principatelor”, Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice „Alexandru Ioan Cuza” şi Batalionului 284 Tancuri „Cuza Vodă”, informează MApN, într-un comunicat transmis AGERPRES.

De asemenea, de la ora 12,30, la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, din Dealul Patriarhiei Române, va avea loc o ceremonie de depunere de coroane de flori, în organizarea Prefecturii Capitalei şi a MApN.

Un moment dedicat Zilei Unirii Principatelor se va desfăşura, de la ora 14,00, şi la Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I”, din Bucureşti. Cu acest prilej, va avea loc vernisajul expoziţiei intitulate „Armata Română în epoca Principelui Alessandru Joan 1”.

În fiecare an, la 24 ianuarie, românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române din anul 1859, realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, un act de voinţă politică al liderilor din cele două principate româneşti (Moldova şi Ţara Românească) şi prima etapă în crearea statului unitar român modern.

Ziua de 24 ianuarie 1859, ziua alegerii lui Alexandru Ioan Cuza la Bucureşti ca domnitor al Ţării Româneşti, după ce la 5 ianuarie fusese ales la Iaşi domnitor al Moldovei, este ziua când s-au împlinit aspiraţiile naţionale ale revoluţionarilor de la 1848 care înscriseseră în programele lor idealul unirii Principatelor drept „cheia de boltă fără de care s-ar prăbuşi întreg idealul naţional”, reaminteşte MApN.

Actul istoric al Unirii de la 24 ianuarie 1859, despre care Mihail Kogălniceanu spunea că este „actul întregii naţiuni române”, a rămas un moment decisiv în istoria românilor, pentru că recunoaşterea internaţională a Unirii şi măsurile adoptate în anii care au urmat au dus la obţinerea şi recunoaşterea independenţei României în anii 1877 – 1878 şi la îndeplinirea idealului naţional de unire a tuturor românilor în 1918. În egală măsură, momentul 24 ianuarie 1859 a fost primul pas făcut de naţiunea română pe drumul modernităţii şi al integrării europene. AGERPRES

Citește Romania24.ro pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Classic for Kids în Alba și alte 4 județe. Concerte de pian și ateliere de muzică pentru copiii din Aiud și Blaj

Publicat

classic for kids în alba și alte 4 județe. concerte

Copiii din 17 sate și orașe mici vor avea parte în lunile aprilie și mai de o experiență muzicală completă, special adaptată lor. Turneul Classic for Kids va călători în județele Cluj, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Alba și Sălaj. 

Pianistul Bogdan Vaida și compozitoarea Anamaria Meza îi vor iniția pe cei mici în tainele muzicii clasice și chiar vor cânta împreună cu ei – totul prin intermediul jocurilor și al instrumentelor muzicale la care copiii vor avea ocazia…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Tânăr beat și drogat, arestat la Cluj pentru conducere fără permis. A lovit mai multe mașini parcate și a fugit de poliție

Publicat

girofar.jpg

Un tânăr de 26 de ani din Republica Moldova, a fost reținut și ulterior arestat preventiv pentru 30 de zile, după ce a fost prins la volan fără permis și sub influența alcoolului și a substanțelor interzise.

Acesta a fost depistat în noaptea de sâmbătă spre duminică, în jurul orei 01.00, pe strada Oașului din Cluj-Napoca. Acesta nu a răspuns semnalului de oprire al polițiștilor Biroului Rutier și și-a continuat deplasarea. Anterior, tânărul ar fi acroșat mai…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: Vidra, surprinsă pe camerele de monitorizare din Parcul Natural Apuseni. Un semn al unui ecosistem sănătos

Publicat

video: vidra, surprinsă pe camerele de monitorizare din parcul natural

Camerele de monitorizare amplasate în Parcul Natural Apuseni au surprins recent imagini rare cu o vidră (Lutra lutra) în habitatul său natural. Această specie discretă și jucăușă este un indicator al ecosistemelor sănătoase, prezența sa confirmând calitatea apelor și echilibrul biodiversității din zonă.

Vidra europeană este un mamifer semiacvatic cunoscut pentru agilitatea sa și comportamentul jucăuș. Prezența acestei specii într-o zonă este un indicator important al…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

CALENDAR ORTODOX, APRILIE 2025. Toate sărbătorile din luna PRIER: Florii, Învierea Domnului, Sf. Gheorghe, Izvorul Tămăduirii

Publicat

calendar ortodox, aprilie 2025. toate sărbătorile din luna prier: florii,

Calendar Ortodox 2025: Aprilie este a patra lună a anului în calendarul gregorian și este cea mai importantă din punct de vedere al creștinismului. Luna aprilie are 30 de zile. Ziua are 13 ore, iar noaptea are 11 ore. Începe cu aceeaşi zi a săptămânii ca luna iulie, în toţi anii şi ca luna ianuarie în anii bisecţi.

În tradiţia noastră populară, luna aprilie se numeşte: prier, florariu, traista-n băţ. Luna aprilie înseamnă timp favorabil prielnic holdelor şi turmelor…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe