EVENIMENT
Cererea de gaze naturale în Uniunea Europeană a scăzut în anul 2023 cu 13,2%

Conform datelor publicate joi de către Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), cererea de gaze naturale în Uniunea Europeană a înregistrat o scădere de 13,2%, ajungând la 13,72 milioane terajouli în 2022, după o creştere de 4,3% în anul precedent.
Acesta este al treilea cel mai scăzut total înregistrat din 2008, când s-a început colectarea datelor, după nivelul redus din 2012 (12,93 milioane terajouli) şi 2014 (13,2 milioane terajouli).
Obiectivul UE era o reducere cu 15% a consumului de gaze în perioada august 2022 – martie 2023, comparativ cu media din aceeaşi perioadă din ultimii cinci ani consecutivi, pentru a stopa dependenţa blocului comunitar de combustibilii fosili din Rusia.
Între august 2022 şi martie 2023, consumul de gaze naturale al UE a scăzut cu 17,7%, comparativ cu consumul mediu de gaze înregistrat în aceleaşi luni (august – martie) între 2017 şi 2022.
Anul trecut, cei mai mari consumatori de gaze naturale au redus cererea substanţial: Germania, Italia şi Franţa au avut cel mai ridicat nivel al cererii, de 3,07 milioane terajouli (minus 15,4% faţă de 2021), 2,61 milioane terajouli (minus 9,9%) şi, respectiv, 1,54 milioane terajouli (minus 9,6%).
Analizând toate statele membre UE, cererea a scăzut în majoritatea, exceptând Irlanda şi Malta, unde a crescut uşor, cu 2,1% şi, respectiv, 1,4%.
Cererea de gaze naturale în Uniunea Europeană a scăzut în anul 2023 cu 13,2%. Importurile totale ale UE de gaze naturale au scăzut cu 6,6%
În privinţa aprovizionării, importurile totale ale UE de gaze naturale au scăzut cu 6,6%, de la 24,67 milioane terajouli în 2021 la 23,05 milioane terajouli în 2022.
Dacă în 2021, Norvegia şi Rusia au fost principalele surse ale gazelor naturale care au intrat în UE, cu procente similare, aproape de 24%, în 2022 situaţia a fost destul de diferită.
Principala sursă a gazelor naturale care au intrat în UE a fost Norvegia (24,4%), urmată de Rusia (15,3%, minus 8,3 puncte procentuale – pp comparativ cu 2021), Statele Unite (9,8%, 5,5 pp), Algeria (8,3%, 2,7 pp) şi Qatar (67,%, 2,2 pp).
Comparativ cu 2021, importurile din Ucraina şi Nigeria au scăzut cu 5,7 pp şi, respectiv 0,3 pp, în timp ce importurile de la restul partenerilor principali au crescut. Agerpres
EVENIMENT
ATENȚIE, ȘOFERI! Restricții de circulație pe Transfăgărășan: Se va desfășura Raliul Argeșului

CNAIR a anunțat că în zilele de vineri și sâmbătă, pe DN 73C și DN 7C Transfăgărășan vor fi impuse restricții de trafic, pentru desfășurarea Raliului Argeșului.
CNAIR şi Poliţia Rutieră au luat măsura închiderii circulaţiei rutiere pe DN 73C şi DN 7C, după cum urmează:
DN 73C, între km 1+500 – km 7+400, în data de vineri, 26 mai 2023, intervalul orar 13:15 – 22:15, circulaţia fiind deviată pe ruta DN 73 (Câmpulung – Piteşti) – DN 7 (Piteşti- Curtea de Argeş); DN 7C, între km 58+000 (Cetatea Poenari) – km 104+000 (Conacul Ursului), în data de sâmbătă, 27 mai 2023, intervalul orar 09:40 – 18:40.
Măsura a fost luată pentru desfăşurarea evenimentului Raliul Argeşului.
Sursa: MediaFax
EVENIMENT
Cum va fi vremea în perioada 29 mai – 26 iunie: Temperaturi mai mari decât cele normale, dar și multe ploi. Prognoza meteo pe două săptămâni

Administrația Națională de Meteorologie a emis estimarea valorilor termice și a precipitațiilor pentru perioada 29 mai – 26 iunie. Meteorologii spun că în următoarele două săptămâni vom avea parte de temperaturi mai mari decât cele normale pentru dprima jumătate a lunii iunie,. Sunt anunțate și multe ploi.
Vă prezentăm prognoza meteo pe următoarele două săptămâni, în intervalul 29 mai – 26 iunie
Săptămâna 29.05.2023 – 05.06.2023
Valorile termice vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile nordice, nord-estice și local în cele centrale, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.
Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile vestice și sud-vestice, precum și în vestul Carpaților Meridionali și în zona Carpaților Occidentali, iar în rest va fi deficitar.
Săptămâna 05.06.2023 – 12.06.2023
Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în regiunile nordice și nord-estice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.
Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în jumătatea vestică a țării, dar mai ales în zonele montane aferente, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale, local deficitare în nord-est.
Săptămâna 12.06.2023 – 19.06.2023
Temperaturile medii se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, în toate regiunile.
Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi excedentar la nivelul întregii țări.
Săptămâna 19.06.2023 – 26.06.2023
Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.
Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile vestice și sudice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă.
ECONOMIE
Preţul gazelor îşi continuă scăderea în Europa deoarece industriile nu pot să stimuleze cererea

Potrivit informațiilor transmise de Bloomberg, prețurile de referință pentru gaze naturale în Europa au continuat să înregistreze scăderi joi, atingând cel mai scăzut nivel în ultimii doi ani. Situația economică slabă din regiune afectează perspectivele privind cererea de gaze.
În jurul orei 9:51 a.m., la hub-ul de gaze de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru Europa, cotaţiile futures la gaze cu livrare în luna următoare erau în scădere cu 3,2%, până la 26,90 euro pentru un Megawatt-oră, după ce în precedentele trei şedinţe au înregistrat o scădere cumulată de aproape 8%.
Datele statistice publicate joi arată că Germania a intrat în recesiune în primul trimestru al acestui an, ceea ce scoate la lumină dificultăţile pe care le are continentul de a ieşi dintr-o criză care a fost provocată, parţial, şi de costurile record cu energia de anul trecut.
Cererea de gaze a sectorului industrial din Europa este una modestă în pofida unei recente scădere a preţurilor, rezultând o piaţă supra-aprovizionată.
Faptul că gradul de umplere al depozitelor este peste nivelul normal la acest moment al anului precum şi cantităţile abundente de gaze naturale lichefiate disponibile reduc şi mai mult riscurile la adresa aprovizionării cu gaze în iarna următoare.
Preţul gazelor îşi continuă scăderea în Europa deoarece industriile nu pot să stimuleze cererea. Preţurile actuale nu stimulează achiziţiile de gaze ale Chinei
Pe de altă parte, reducerea cu 60% a cotaţiilor la gaze în acest an a dat o gură de oxigen europenilor care suferă de pe urma avansului inflaţiei.
În plus, preţurile actuale nu stimulează achiziţiile de gaze ale Chinei, unde relansarea economică modestă subminează cererea de combustibil.
Cei mai importanţi importatori de chinezi de gaze lichefiate sunt pur şi simplu absenţi de pe piaţa spot, şi se oferă chiar să vândă unele cantităţi de gaze lichefiate, susţin traderii consultaţi de Bloomberg.
Chiar dacă unii mici cumpărători din Europa încep să profite de preţurile mici la gaze, asta nu este suficient pentru a contracara tendinţa generală de scădere a preţurilor. Agerpres

În luna aprilie, angajatorii din sectorul public au lansat peste 3.000 de locuri de muncă noi, iar în total, în primele patru luni, s-au creat aproximativ 10.000 de poziții. Potrivit Roxanei Drăghici de la eJobs, sistemul sanitar a fost unul dintre principalii angajatori în această perioadă.
Angajatorii din instituţiile de stat au scos în piaţă, în primele patru luni ale anului, aproximativ 10.000 de posturi, dintre care peste 3.000 au fost listate în luna aprilie, arată o analiză a eJobs.ro.
De altfel, luna aprilie pare să fie şi ultima lună din acest an în care numărul de posturi noi a fost considerabil, în contextul în care luna mai a venit cu vestea îngheţării angajărilor în instituţiile publice, până la sfârşitul anului.
„Măsura de îngheţare a posturilor are ca scop reducerea deficitului bugetar, însă nu se va aplica şi în cazul angajărilor din Educaţie şi Sănătate, acolo unde există o nevoie considerabilă de personal.
De altfel, sistemul sanitar a fost, de la începutul anului şi până acum unul dintre cei mai puternici angajatori şi este foarte probabil ca acest lucru să nu se schimbe, în condiţiile, pentru acest sector, există un memorandum care impune exceptarea lui din ordonanţa dată de Guvern”, explică Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs România.
Aproximativ 20% din numărul total de locuri vacante sunt pentru medici, asistenţi medicali şi infirmieri, potrivit datelor jobradar24.ro, cel mai mare agregator de joburi din mediul privat şi de stat din România, dezvoltat de eJobs.ro.
Angajatorii de la stat au scos în piaţă peste 3.000 de joburi noi în luna aprilie. 173 de poziţii au fost vacante în unităţile militare
11% sunt pentru muncitori, 6,5% pentru îngrijitori şi 5,3% pentru referenţi.
Cel mai puţin căutaţi în luna aprilie au fost tehnicienii, tâmplarii, maseurii, lăcătuşii sau inginerii hidrologi.
La nivel general, mai mult de 90% au fost funcţii de execuţie (respectiv 2.824) şi aproximativ 5% au fost funcţii de conducere.
1.745 de locuri de muncă au fost postate de instituţiile locale, 410 de primării, 360 de instituţiile judeţene şi puţin peste 200 de instituţiile naţionale.
Cel mai puţin, în luna aprilie, au angajat consiliile judeţene, Guvernul şi ministerele şi instituţiile regionale.
Totodată, 173 de poziţii au fost vacante în unităţile militare.
Angajatorii de la stat au scos în piaţă peste 3.000 de joburi noi în luna aprilie. Unde se găsesc cele mai multe locuri de muncă vacante
Cele mai multe locuri de muncă vacante, respectiv aproape 600, aparţin instituţiilor de stat din Bucureşti, Clujul ocupând a doua poziţie în clasament, cu 226 de oferte.
Urmează Braşov, Constanţa şi Timiş, toate trei cu peste 100 de posturi scoase în piaţă.
Cele mai puţine opţiuni la stat le-au avut candidaţii din Covasna, Arad, Caraş – Severin, Giurgiu, Gorj sau Botoşani
„Celor 3.000 de joburi disponibile la stat în luna aprilie li se mai adaugă aproape 33.000 din mediul privat, acolo unde lucrurile sunt mai nuanţate şi adresabilitatea către candidaţi este ceva mai largă, în condiţiile în care apar variabile precum munca remote sau hibrid, joburile part time sau pe bază de proiect, care atrag o anumită parte din candidaţi, în special pe cei foarte tineri”, adaugă Roxana Drăghici.
Sursa: MediaFax