Connect with us

ACTUALITATE

Cererea de locuinţe în oraşele mari din România, creştere de 14%

Publicat

Cererea de locuinţe în şase oraşe mari din România (Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Cluj-Napoca, Braşov şi Constanţa) a crescut cu 14%, în trimestrul doi al acestui an, faţă de aceeaşi perioadă din 2018, relevă raportul de piaţă realizat de Analize Imobiliare şi dat publicităţii miercuri.

În acelaşi timp, în perioada analizată, ritmul de creştere a preţurilor solicitate pentru proprietăţile rezidenţiale din România a ajuns la 0,4%, după ce în primele trei luni din 2019 se găsea la 0,8%.

Totodată, datele Analize Imobiliare arată că variaţia anuală a preţurilor s-a situat la un plus de 3,5% în trimestrul 2 din acest an, în scădere de la plus 4,6% în cele trei luni anterioare.

Potrivit sursei citate, tendinţa de temperare a ritmului scumpirilor este mai puternică în Bucureşti, unde apartamentele au consemnat o scădere de 0,8% faţă de trimestrul anterior, în timp ce, în restul ţării, acestea s-au apreciat cu 1,4%.

Pe de altă parte, casele şi vilele scoase la vânzare au cunoscut o scădere mai mare la nivelul Capitalei (-1,6%) în comparaţie cu restul ţării (-0,6%). Comparativ cu perioada similară a anului trecut, apartamentele sunt mai scumpe cu 2% în Bucureşti, respectiv cu 3,8% în ţară, iar casele şi vilele sunt cu 2% mai ieftine în Capitală, dar cu 3,5% mai scumpe în rest.

În privinţa preţurilor la apartamente, cel mai important avans în ţară (cu excepţia Bucureştiului) l-a consemnat Braşov (+1,7%) – cu o sumă medie de 1.120 de euro/mp util, urmat de Timişoara (+1,2%, până la 1.210 euro/mp), Iaşi (+0,8%, până la 1.000 de euro/mp), Cluj-Napoca (+0,7%, până la 1.570 de euro/mp) şi Constanţa (+0,2%, până la 1.140 de euro/mp). În Capitală, pretenţiile vânzătorilor au ajuns la o valoare medie de 1.310 euro/mp.

Analiza de specialitate arată, în acelaşi timp, că în trimestrul II din 2019 au existat câteva reşedinţe de judeţ unde pretenţiile vânzătorilor de apartamente s-au majorat sensibil mai mult decât la nivel naţional, dar şi decât în marile centre regionale.

Astfel, pe primul loc în clasamentul naţional al scumpirilor se află Sfântu Gheorghe, cu un avans de 8,9%, până la o medie de 760 de euro/mp. În top se mai găsesc: Giurgiu, cu un plus de 6,3% în perioada analizată (până la 530 de euro/mp), Slobozia (+5,7%, până la 700 de euro/mp), Râmnicu Vâlcea (+4,9%, până la 860 de euro/mp) şi Călăraşi (+3,7%, până la 700 de euro/mp).

La polul opus, cu cel mai mare declin la preţul apartamentelor, se situează Reşiţa, unde s-a înregistrat o ieftinire de 1,7%, cu o medie de 500 de euro/mp.

Pe segmentul cererii, volumul actual a crescut cu 14% comparativ cu trimestrul II din 2018. În patru din cele şase oraşe analizate avansul anual consemnat de acest indicator a fost de două cifre: cea mai mare diferenţă poate fi observată în Braşov (+25%), urmat de Bucureşti (+16%), Constanţa (+13%) şi Timişoara (+10%). În Cluj-Napoca şi Iaşi creşterile de cerere au fost de sub 10%, mai exact +7%, respectiv +6%.

Datele publicate de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) relevă că, în trimestrul trecut, au fost încheiate, pe plan naţional, 125.474 de vânzări de imobile, în creştere cu circa 8% faţă de trimestrul anterior, când erau consemnate 116.109 de tranzacţii.

În primele şase luni ale anului, numărul tranzacţiilor imobiliare încheiate pe plan naţional s-a ridicat la 241.583, mai puţin cu aproape 20% în comparaţie cu perioada similară a anului trecut, când erau încheiate, la nivel de ţară, 300.432 de asemenea operaţiuni. AGERPRES

 

sursa foto: Facebook/ Bucuresti vazut de sus

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Se oprește apa la marginea municipiului Botoșani. Anunțul Nova Apaserv

Publicat

1711463397 nova apaserv.jpg

Din cauza unei avarii apărută pe conducta de distribuție apă din Azbo Dn 125 mm, localizată în zona străzii Parcul Tineretului,  S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani a oprit sistemul de alimentare cu apă, astăzi 26 martie 2024 începând cu ora 14:00, până mâine 27 martie 2024 ora 10:00, către utilizatorii din municipiul Botoșani strada Parcul Tineretului nr. 3, scările A, B, C, Aleea Parcul Tineretului nr. 8, scările A, B, Aleea Zimbrului.

„Ne cerem scuze pentru disconfortul creat prin această intervenție bruscă!”, au transmis reprezentanții Nova APaserv.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ludoteca de la Botoșani, proiectul unic care dă speranțe copiilor cu probleme de vedere sau de auz

Publicat

index 7 1000x600.webp.webp

În municipiul Botoșani se află un centru educațional unicat în România. Este vorba despre o ludotecă specializată pentru copii cu deficiențe de auz și văz. Ludoteca beneficiază de jocuri și materiale didactice personalizate pentru aceste deficiențe, dar și de creații originale, scrie Adevărul.

Copiii la joacă FOTO Adevărul
Copiii la joacă FOTO Adevărul

În România, sunt numeroși copii cu deficiențe de văz și auz care nu au parte de o șansă reală de integrare în societate, mai ales din cauza lipsei spațiilor gratuite pentru terapie sau a materialelor educaționale adaptate nevoilor acestora.

În județul Botoșani, o echipă de voluntari condusă de Laura Dănilă, un apreciat specialist în logopedie și psihologie pediatrică, a reușit, în 2021 să deschisă prima…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Beat criță, așa a condus un bărbat din municipiul Botoșani. Polițiștii l-au dat jos de la volan la Stăuceni

Publicat

razie 4 1000x600.jpeg

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit luni pe drumul național, DN 29D, în comuna Stăuceni, un autoturism condus de un bărbat, de 62 de ani, din municipiul Botoșani.

 

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 1,00 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior,  bărbatul a fost condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe botosani24

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Locuri de muncă disponibile la Botoșani. 492 de locuri pe LISTA comunicată de AJOFM

Publicat

bucatar1.jpg

AJOFM Botoșani a anunțat astăzi că nu mai puțin de 492 locuri de muncă sunt disponibile astăzi la nivelul județului Botoșani, conform datelor centralizate de de la agenții economici.

Iată și lista completă cu locurile de muncă comunicate de AJOFM Botoșani:

UNITATEA
DIRECTOR TEHNIC SC TAMIŞTEF SRL

Str. Pacea nr.37A

E-mail:tamistef@yahoo.com

DIRECTOR TEHNIC SC ELLY FOOD TRADITIONAL SRL; Flamanzi

Tel:0231/552255

MANAGER SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA „MAVROMATI” BOTOSANI

Str. Marchian nr. 11

Tel:0231/518812

SEF FERMA AGRICOLA SC ELLY FOOD TRADITIONAL SRL; Flamanzi

Tel:0231/552255

INGINER CONSTRUCTII CIVILE,INDUSTRIALE SI AGRICOLE SC BRAMIS REBUILD SRL

Str. O. Onicescu nr.3,parter

Tel. 0745521363

INGINER CONSTRUCTII CIVILE,INDUSTRIALE SI…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe