EVENIMENT
Cererea de suspendare a procedurii de revocare a lui Augustin Lazăr se va judeca în 20 noiembrie la Curtea de Apel Alba

În 20 noiembrie Curtea de Apel Alba Iulia, va judeca cererea procurorului general, Augustin Lazăr, privind suspendarea procedurii de revocare de funcţie, iniţiată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.
Dosarul a fost înregistrat cu nr. 580/57/2018 şi a fost repartizat vineri la un judecător, iar luni 5 noiembrie, judecătorii Curții de Apel au dat ca și termen de primă ședință data de 20 noiembrie.
CITEȘTE ȘI: Augustin Lazăr a atacat la Curtea de Apel Alba Iulia procedura de revocare declanșată de ministrul justiției
Augustin Lazăr ar fi putut depune cererea de suspendare şi la Curtea de Apel Bucureşti, însă a ales instanţa similară din Alba Iulia, unde îşi are domiciliul. Procurorul general al României a fost, înainte de a fi numit în această funcţie, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.
Războiul dintre cei doi a culminat joi seara, când ministrul justiției a afirmat, că Augustin Lazăr şi-a luat consilier personal un procuror care ar fi făcut parte din comisia de interviu pentru funcţia de procuror general.
Tudorel Toader a adăugat că Augustin Lazăr ar fi făcut acelaşi lucru şi cu procurorii de la Inspecţia Judiciară care au făcut verificări la Parchetul General.
Procurorul general Augustin Lazăr a declarat că dosarul său de candidatură în funcţia de procuror general nu a avut probleme, el fiind analizat cu meticulozitate de Consiliul Superior al Magistraturii. Totodată, Lazăr a spus că speculaţiile din ultimele zile „s-au dovedit a fi o manipulare a opiniei publice” „Secţia de procurori a verificat cu meticulozitate dosarele pentru candidaţi. Prin urmare, CSM care e garantul independenţei justiţiei, a spus că dosarul este în regulă. Restul este politică iar eu îmi rezerv dreptul de a acţiona conform procedurilor legale în vigoare”, a declarat Augustin Lazăr.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, pe 24 octombrie, că declanşează revocarea lui Augustin Lazăr din funcţia de procuror general, acuzându-l pe acesta că a deturnat activitatea Ministerului Public de la rolul său constituţional. Toader a prezentat un raport de evaluare care cuprinde 20 de puncte, cum a fost şi la evaluarea fostei şefe a DNA.
Cererea de suspendare formulată de Augustin Lazăr are la bază articolul 14 din Legea Contenciosului Administrativ care susţine următoarele:
(1) În cazuri bine justificate şi pentru prevenirea unei pagube iminente, după sesizarea, în condiţiile art. 7, a autorităţii publice care a emis actul sau a autorităţii ierarhic superioare, persoană vătămată poate să ceară instanţei competenţe să dispună suspendarea executării actului administrativ unilateral până la pronunţarea instanţei de fond . În cazul în care persoană vătămată nu introduce acţiunea în anularea actului în termen de 60 de zile, suspendarea încetează de drept şi fără nicio formalitate.
(2) Instanţa soluţionează cererea de suspendare, de urgenţă şi cu precădere, cu citarea părţilor.
(3) Când în cauza este un interes public major, de natură a perturba grav funcţionarea unui serviciu public administrativ, cererea de suspendare a actului administrativ normativ poate fi introdusă şi de Ministerul Public, din oficiu sau la sesizare, prevederile alin. (2) aplicându-se în mod corespunzător.
(4) Hotărârea prin care se pronunţa suspendarea este executorie de drept. Ea poate fi atacată cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare. Recursul nu este suspensiv de executare .
(5) În ipoteza în care se emite un nou act administrativ cu acelaşi conţinut că şi cel suspendat de către instanţă, acesta este suspendat de drept, în acest caz nu este obligatorie plângerea prealabilă.
(6) Nu pot fi formulate mai multe cereri de suspendare succesive pentru aceleaşi motive.
(7) Suspendarea executării actului administrativ are că efect încetarea oricărei forme de executare, până la expirarea duratei suspendării
EVENIMENT
Elevii din Alba Iulia ies în stradă: Protest față de intenția Guvernului de a tăia bursele: ”Vrem ca vocea elevilor să fie auzită”

Consiliul Județean al Elevilor Alba organizează joi, 3 iulie, un protest pașnic în Piața Cetății din Alba Iulia. Evenimentul va începe la ora 19:00 și are scopul de a atrage atenția asupra situației elevilor din întreaga țară, care protestează încă de săptămâna trecută.
„Reducerea burselor este o acțiune care vizează direct elevii de pretutindeni, astfel vrem să facem tot posibilul ca vocea elevilor să fie ascultată, nu doar auzită”, transmit reprezentanții…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Restricții de circulație pe A3, între Turda și Gilău. Se montează portale de semnalizare pentru drumul expres de la Tureni

Începând de joi, 3 iulie 2025, ora 12:00, și până sâmbătă, 5 iulie, ora 16:00, traficul rutier va fi restricționat pe autostrada A3, între Turda și Gilău.
Circulația va fi închisă complet pe Calea 1 (sensul Turda–Gilău), iar traficul va fi deviat pe Calea 2, unde se va circula pe câte o bandă pentru fiecare sens, cu restricție de viteză.
„Începând de astăzi, 03.07.2025, ora 12:00, până în data de 05.07.2025, ora 16:00, se vor institui…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Așezarea cinstitelor moaște ale Sfântului Cuvios Dometie cel Milostiv în biserica mare a Mănăstirii Râmeț

Așezarea cinstitelor moaște ale Sfântului Cuvios Dometie în biserica mare a Mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” de la Râmeț, a avut loc miercuri, 2 iulie 2025, în contextul proclamării canonizării locale a acestuia.
După oficierea slujbelor Vecerniei și Utreniei, relicvele au fost purtate în procesiune de la chilia memorială a Sfântului Cuvios Dometie cel Milostiv în locașul de închinare.
La eveniment au luat parte numeroși clerici, obștea așezământului…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Precizările Parcului Natural Apuseni, legate de peștii morți de pe Arieș. Au fost afectate și specii protejate

Reprezentanții Parcului Natural Apuseni au transmis miercuri o serie de precizări legate de peștii morți de pe Arieș. Situația a fost prezentată de Alba24.
Aceștia spun că au declanșat o anchetă proprie, dar au anunțat și autoritățile de mediu și alte instituții cu atribuții în domeniu.
Printre speciile afectate se numără: păstrăv indigen, lipan, mreană, boiștean și chișcar. Impactul asupra habitatului natural este semnificativ, afectând nu doar populațiile de…
Citește mai mult pe Alba24.ro