Connect with us

EVENIMENT

Certificatul digital european pentru COVID-19 în cinci întrebări şi răspunsuri

Publicat

Uniunea Europeană a făcut un pas important către redeschiderea frontierelor sale interne pentru sezonul estival, ajungând la un consens asupra certificatului digital pentru COVID-19, care de la 1 iulie va permite titularilor acestuia să prezinte autorităţilor printr-un document unic – în format fizic şi digital – situaţia lor privind vaccinarea, testarea sau o infectare anterioară, relatează vineri agenţia EFE într-o descriere a documentului.

Ce s-a convenit în cadrul Uniunii Europene?

Negociatorii comunitari au convenit cum va fi folosit şi care va fi formatul noului certificat, un document care va fi în vigoare timp de un an şi va cuprinde informaţii care să ateste dacă persoana titulară a fost vaccinată anti-COVID-19, dacă a trecut printr-o infectare cu coronavirusul SARS-CoV-2 în ultimele şase luni sau dacă are un rezultat negativ la un test PCR efectuat în ultimele zile.

Certificatul va fi valabil în toate statele membre ale UE, plus Liechtenstein, Islanda şi Norvegia, pentru vaccinurile aprobate de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), care până în prezent a autorizat vaccinurile Pfizer-BioNTech, Moderna, Astrazeneca şi Johnson&Johnson.

Documentul poate include şi alte vaccinuri neaprobate de EMA, dar aprobate de un stat membru, cum este cazul Ungariei, care foloseşte de asemenea vaccinul rusesc Sputnik V şi pe cel chinezesc Sinopharm, dar revine fiecărui stat membru să decidă dacă le consideră sau nu valabile.

În ce situaţii pot obţine certificatul şi la ce îmi va folosi?

Cetăţenii pot obţine aceste certificate dacă au fost vaccinaţi anti-COVID-19, dacă au un test PCR negativ recent, iar dacă doresc să arate că au anticorpi după o infectare vor trebui să deţină un test PCR pozitiv datat cu cel mult şase luni în urmă (180 de zile). Testele serologice nu sunt deocamdată recunoscute pentru a dovedi o infectare anterioară, dar Comisia Europeană are în vedere să evalueze o posibilă folosire a acestora după terminarea verii.

Scopul creării acestui certificat este să faciliteze călătoriile în interiorul UE, nu pentru a fi folosit, de exemplu, pentru redeschiderea evenimentelor culturale la nivel naţional, deşi statele membre pot decide să elaboreze norme proprii pentru a utiliza certificatul sanitar european şi în alte scopuri decât călătoriile externe.

Dacă am certificatul, pot călători fără carantină şi fără teste PCR suplimentare în orice ţară din UE?

Nu neapărat. Statele UE îşi rezervă dreptul de a impune măsuri suplimentare la graniţe, cum ar fi carantina sau testarea suplimentară, dar numai în situaţia în care situaţia epidemiologică se înrăutăţeşte. Într-un asemenea caz, statele membre vor trebui să notifice cu 48 de ore înainte Comisia Europeană şi celelalte state membre asupra acestor măsuri, precizând motivele care determină impunerea lor, durata, sfera de aplicare şi excepţiile prevăzute pentru titularii certificatelor.

În practică, fiecare stat membru va avea libertate deplină să decidă, de exemplu, dacă acceptă intrarea persoanelor vaccinate cu o singură doză de vaccin Pfizer, AstraZeneca sau Moderna, vaccinuri a căror schemă completă cuprinde două doze. De asemenea, fiecare stat membru poate decide scurtarea la mai puţin de 180 de zile a termenului de valabilitate pentru un test PCR pozitiv, în cazul persoanelor care doresc să arate astfel că sunt imunizate şi nu s-au vaccinat şi nici nu au un test PCR negativ efectuat în ultimele zile. În orice caz, vor fi refuzate testele PCR care nu au fost efectuate de personal medical autorizat.

Testele PCR vor fi gratuite?

Nu. Deşi vor fi alocate 100 de milioane de euro din bugetul european pentru achiziţia de teste PCR, încă nu se ştie cum vor fi folosite testele cumpărate cu aceşti bani şi nici dacă de ele ar putea beneficia anumite categorii specifice ale populaţiei, cum ar fi de exemplu cele care călătoresc frecvent pentru studii sau muncă, ori în cazul unor călătorii pentru motive medicale.

De asemenea, revine fiecărei ţări să decidă dacă stabileşte limite pentru preţurile acestor teste, care le vor fi în continuare necesare persoanelor nevaccinate.

Ce paşi mai rămân de făcut înainte ca certificatul să intre în vigoare?

Cu obiectivul ca acesta să funcţioneze din 1 iulie, procesul legal şi decizional la nivelul UE va continua cu examinarea de către o comisie din Parlamentul European (PE) a compromisului la care au ajuns joi eurodeputaţii şi statele membre, pentru ca apoi plenul PE să-l voteze la sesiunea din 7-10 iulie şi apoi Consiliul UE să-i poată da undă verde.

Sub aspect tehnic, testele pilot avansează satisfăcător, potrivit unor surse comunitare; 18 din cele 30 de state participante au efectuat cu succes probele pentru citirea codurilor QR ce vor fi incluse în certificate şi pentru descărcarea cheilor care confirmă autenticitatea acestor documente.AGERPRES

Urmărește știrile romania24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

EVENIMENT

Trotineta electrică a viitorului, anunțată oficial: cât este de diferită, ce face în plus

Publicat

trotineta electrică a viitorului, anunțată oficial: cât este de diferită,

Trotineta electrică a devenit o prezență obișnuită în ziua de azi, pe străzi. Abia aducând cu trotinetele vechi, din copilăria generațiilor trecute de prima tinerețe, ele au ajuns să fie o parte integrantă a traficului din orașe. Și când aveai senzația că nu se mai poate inventa nimic în privința lor, o companie britanică a lansat noi modele ce, probabil, vor deveni viitorul acestui adevărat mijloc de transport.

Trotineta electrică a viitorului, anunțată oficial

Trotineta electrică a viitorului, asta e ce propune Pure, compania britanică fondată de Adam Norris, tatăl pilotului de Formula 1, Lando Norris. Aceasta a anunțat lansarea a trei noi modele, Pure Advance, Advance+ și Advance Flex, ce oferă noi funcții prin care speră că vor face mai ușor de folosit pentru începători. Chiar pilotul de la…

Citește mai mult pe impact.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbat dat dispărut, găsit decedat într-o pădure din județul Botoșani

Publicat

politia nu treceti
fotografie cu caracter ilustrativ

Un bărbat dat dispărut a fost găsit de polițiști, joi după-amiază, într-o pădure din localitatea Vorona, județul Botoșani.

Potrivit IPJ Botoșani, joi, 6 octombrie 2022, în jurul orei 15:00, polițiștii botoșăneni care se aflau în zonă pădurii Vorona, împreună cu pompieri și efectuau activități de căutare a bărbatului, de 78 de ani, din comuna Vorona, dat dispărut la data de 2 septembrie, au fost sesizați de un cetățean cu privire la faptul că a găsit o persoană decedată în pădure.

Polițiștii s-au deplasat în locul indicat, stabilind că persoana găsită este bărbatul, de 78 de ani, din comuna Vorona.

Acesta se afla la o distanță de aproximativ 6 kilometri față de locul în care a fost vazut intrând în pădure, într-o zonă cu vegetație deasă și teren accidentat.

În cauză se continuă cercetările pentru infracțiunea de ucidere din culpă, urmând să se dispună efectuarea autopsiei pentru a se stabili cu exactitate cauza decesului.

Citește mai departe

EVENIMENT

O nouă tragedie în Italia. Un copilaș de 2 ani a murit după o supradoză de hașiș

Publicat

copilas

Un nou caz zguduie Italia. Un copilaș de 2 ani, dus la spital în stare critică de către tatăl său, a murit. La autopsie a ieșit la iveală că decesul a fost cauzat de o sopradoză de hașiș, iar în părul băiatului au fost găsite urme de cocaină și heroină.

Nicolò, 2 ani, ajunsese inconștient la spital, în Belluno, un oraș din regiunea Veneto, și a murit pe 28 iulie. Autopsia a stabilit că micuțul a murit din cauza unei supradoze de hașiș, iar în părul său au fost găsite urme de cocaină și heroină, scrie Il Resto del Carlino, citat de Mediafax.

O nouă tragedie în Italia. Un copilaș de 2 ani a murit după o supradoză de hașiș: Tatăl copilului, cercetat pentru omor prin imprudență

Tatăl copilului – Diego Feltrin, în vârstă de 43 de ani – este cercetat pentru omor prin imprudență, deși există încă multe părți neclare în anchetă. Bărbatul a povestit că băiețelul înghițise o „substanță ciudată în parc”, însă în locuința lui anchetatorii au găsit hașiș.

Tatăl însuși, pădurar, a fost cel care l-a adus pe copil la urgențe, alarmat pentru că nu reușea să-l trezească pe copil după somnul de după-amiază. La câteva ore de la spitalizare, inima copilului a încetat să bată.

O nouă tragedie în Italia. Un copilaș de 2 ani a murit după o supradoză de hașiș: Nicolò a mai intrat în contact cu aceste droguri și cu alte ocazii

Anchetatorii nu au găsit nicio substanță toxică în parcul indicat de tată, iar urmele de cocaină și heroină care au reieșit în urma autopsiei ar sugera că drogurile ar fi putut fi în locuința în care stătea cu părinții săi.

În plus, urmele de cocaină și heroină găsite în părul copilului arată că Nicolò a mai intrat în contact cu aceste droguri și cu alte ocazii.

O nouă tragedie în Italia. Un copilaș de 2 ani a murit după o supradoză de hașiș: tatăl s-a ras în cap

Invitat să se supună analizei de păr, tatăl copilașului s-a prezentat complet ras în cap, făcând imposibilă efectuarea testului. Mama lui Nicolò – care lucra în momentul tragediei – ar fi refuzat să se supună testului antidrog: întrucât nu era anchetată, refuzul a fost legitim.

Citește mai departe

EVENIMENT

Scene INCREDIBILE în Mureș! Urs în furca unui utilaj agricol. Animalul nu a făcut față chinului

Publicat

urs e1663930756904.jpg

Verificări ale polițiștilor din Mureș după un clip din care rezulta că un urs este transportat în furcile unui utilaj agricol.

S-a stabilit, potrivit IPJ Mureș, că un bărbat de 39 de ani din Saschiz a condus, în localitatea Mihai Viteazu, din județul Mureș, un utilaj agricol, transportând, totodată, cu furcile utilajului, un urs.

De asemenea, s-a mai constatat că animalul a fost găsit decedat înainte de a fi transportat cu vehiculul respectiv.

Scene INCREDIBILE în Mureș! Urs în furca unui utilaj agricol. Animalul nu a făcut față chinului: dosar penal

Polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Mureș au deschis dosar penal în baza Legii vânătorii și a protecției fondului cinegetic, în vederea stabilirii cu exactitate a tuturor împrejurărilor în care s-a produs evenimentul și luării măsurilor legale.

Citește mai departe