EVENIMENT
certSIGN: Documentele în format electronic pot fi semnate electronic şi au aceeaşi valoare juridică precum cele parafate pe hârtie
Documentele în format electronic pot fi semnate electronic şi au aceeaşi valoare juridică similar celor parafate pe hârtie, a afirmat, marţi, Aurel Meiroşu, business development manager Electronic Signature la certSIGN, într-o conferinţă de specialitate.
„Practic, orice se întâmplă în momentul de faţă, pe hârtie, cu pixul, poate fi transpus 1 la 1 în mediul electronic, astfel încât să existe atât opozabiltate, cât şi siguranţa faptului că eşti protejat din punct de vedere al recunoaşterii. Există, evident, şi la nivel naţional o serie de reglementări, cu privire la modul în care poate fi utilizată semnătura electronică calificată în interacţiunea industriilor şi, pe de altă parte, a industriilor cu instituţiile publice. Avem două ordonanţe de urgenţă foarte relevante – Ordonanţa 38, cu privire la faptul că autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia primirii înscrisurilor semnate cu semnătură electronică, şi Ordonanţa 140 privind utilizarea semnăturii calificate pe documentaţiile elaborate ca alternativă la transmiterea în format fizic, cu vestita ştampilă sau parafă profesională plus semnătura olograf. Documentele în format electronic pot fi semnate electronic, având aceeaşi valoare juridică precum documentele semnate pe hârtie. Pot fi arhivate electronic, în condiţiile legii, şi păstrate pe întreaga perioadă de valabilitate”, a explicat Meiroşu.
Specialistul certSIGN a menţionat, totodată, că în baza Regulamentului EIDAS, semnătura electronică de tip calificată este singura care are echivalentul unei semnături olograf.
„Suntem parte, cel puţin în zona semnăturii electronice, dintr-o serie de grupuri de lucru la nivelul Comisiei Europene în care am contribuit şi contribuim din plin la zona de standardizare şi chiar de reglementare. Din acest punct de vedere, cunoaştem foarte bine ce trebuie să facem şi cam care este direcţia. Avem o prezenţă în aproximativ 20 de ţări, în care furnizăm sub diverse forme şi în diverse proiecte identitate digitală. Avem propriul nostru departament de Research & Development, care ne permite să venim tot timpul cu inovaţii noi şi adaptări ale soluţiilor noastre pentru a ţine pasul cu tehnologia şi cu schimbarea. Serviciile de încredere reglementate prin Regulamentul EIDAS sunt cel mai important aspect. Un aspect important pe care Regulamentul EIDAS, cel puţin în zona de semnătură electronică îl aduce, este faptul că semnătura calificată electronică este recunoscută şi opozabilă în absolut toate statele membre ale Uniunii Europene. La fel de important este faptul că acest instrument este foarte bine standardizat şi reglementat de o industrie cumva matură”, a punctat Aurel Meiroşu.
O Ordonanţă de urgenţă care permite utilizarea semnăturii digitale în încheierea contractelor de muncă şi o alta care prevede eliminarea obligativităţii întocmirii fişei postului, a condiţiilor de prezenţă şi a Regulamentului intern au fost aprobate pe data de 15 aprilie de Guvern, în primă lectură.
Asociaţia Română pentru Smart City (ARSC) a organizat, marţi, conferinţa internaţională online privind inovarea şi digitalizarea în construcţii – Innoconstruct 2021. AGERPRES
EVENIMENT
Șofer de 76 de ani din Alba, trimis în judecată după ce a provocat un accident rutier mortal. Un tânăr de 27 de ani a decedat
Un bărbat din Alba, care în urmă cu doi ani a provocat un accident rutier în urma căruia un tânăr a decedat, a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă. Șoferul trimis în judecată, în data de 26 noiembrie 2024, avea la momentul producerii accidentului 74 de ani.
Victima a fost un tânăr de doar 27 de ani din Teiuș, Petre R., Acesta se afla pe un scuter și conducea regulamentar, însă a fost lovit cu putere de…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
PORTRET. Călin Georgescu, candidatul conspirațiilor la prezidențiale. Așteaptă venirea lui Iisus Hristos în România
Călin Georgescu, candidat independent la alegerile prezidențiale din România, clasat pe primul loc în primul tur, este un personaj care aduce în fața electoratului un amestec de poziții controversate, teze conspiraționiste și un discurs profund anti-occidental.
De la negarea aselenizării și criticile împotriva medicinii moderne, la promovarea unor teorii ale conspirației, Georgescu reușește să capteze atenția printr-o retorică ce se desprinde de registrul comun al…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Dragoș Damian: În cazul unui nou DEZASTRU pe 8 decembrie, să avem la îndemână o lista cu VINOVAȚII pentru cel din 24 noiembrie
Iată un ghid de comunicare si PR cuprinzând principalele cauze pe care trebuie data vina pentru ce s-a întâmplat duminică la alegeri.
Așadar vom da vina pe profilerii și algoritmii de Tik-Tok, pentru început, neapărat, bineînțeles, dar nici restul rețelelor nu sunt mai de isprava, loviți si acolo.
Pe Rusia si Putin, desigur.
Pe Ucraina pentru ca ne-a umplut de cereale si pui ieftine.
Citește mai mult pe Cluj24.ro
Depozitele persoanelor fizice și juridice din România (fără instituțiile guvernamentale) au crescut au crescut în luna octombrie 2024 cu 1,2%, față de luna precedentă, ajungând la 601,965 miliarde de lei.
Comparativ cu aceeași lună din anul 2023, acestea sunt mai mari cu 9,8% (sau 4,9% dacă luăm în calcul inflația), potrivit datelor Băncii Naționale a României.
Depozitele în lei ale rezidenților, care prezintă…
Citește mai mult pe Alba24.ro