Connect with us

EVENIMENT

certSIGN: Documentele în format electronic pot fi semnate electronic şi au aceeaşi valoare juridică precum cele parafate pe hârtie

Publicatlaptop calculator

Documentele în format electronic pot fi semnate electronic şi au aceeaşi valoare juridică similar celor parafate pe hârtie, a afirmat, marţi, Aurel Meiroşu, business development manager Electronic Signature la certSIGN, într-o conferinţă de specialitate.

“Practic, orice se întâmplă în momentul de faţă, pe hârtie, cu pixul, poate fi transpus 1 la 1 în mediul electronic, astfel încât să existe atât opozabiltate, cât şi siguranţa faptului că eşti protejat din punct de vedere al recunoaşterii. Există, evident, şi la nivel naţional o serie de reglementări, cu privire la modul în care poate fi utilizată semnătura electronică calificată în interacţiunea industriilor şi, pe de altă parte, a industriilor cu instituţiile publice. Avem două ordonanţe de urgenţă foarte relevante – Ordonanţa 38, cu privire la faptul că autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia primirii înscrisurilor semnate cu semnătură electronică, şi Ordonanţa 140 privind utilizarea semnăturii calificate pe documentaţiile elaborate ca alternativă la transmiterea în format fizic, cu vestita ştampilă sau parafă profesională plus semnătura olograf. Documentele în format electronic pot fi semnate electronic, având aceeaşi valoare juridică precum documentele semnate pe hârtie. Pot fi arhivate electronic, în condiţiile legii, şi păstrate pe întreaga perioadă de valabilitate”, a explicat Meiroşu.

Specialistul certSIGN a menţionat, totodată, că în baza Regulamentului EIDAS, semnătura electronică de tip calificată este singura care are echivalentul unei semnături olograf.

“Suntem parte, cel puţin în zona semnăturii electronice, dintr-o serie de grupuri de lucru la nivelul Comisiei Europene în care am contribuit şi contribuim din plin la zona de standardizare şi chiar de reglementare. Din acest punct de vedere, cunoaştem foarte bine ce trebuie să facem şi cam care este direcţia. Avem o prezenţă în aproximativ 20 de ţări, în care furnizăm sub diverse forme şi în diverse proiecte identitate digitală. Avem propriul nostru departament de Research & Development, care ne permite să venim tot timpul cu inovaţii noi şi adaptări ale soluţiilor noastre pentru a ţine pasul cu tehnologia şi cu schimbarea. Serviciile de încredere reglementate prin Regulamentul EIDAS sunt cel mai important aspect. Un aspect important pe care Regulamentul EIDAS, cel puţin în zona de semnătură electronică îl aduce, este faptul că semnătura calificată electronică este recunoscută şi opozabilă în absolut toate statele membre ale Uniunii Europene. La fel de important este faptul că acest instrument este foarte bine standardizat şi reglementat de o industrie cumva matură”, a punctat Aurel Meiroşu.

O Ordonanţă de urgenţă care permite utilizarea semnăturii digitale în încheierea contractelor de muncă şi o alta care prevede eliminarea obligativităţii întocmirii fişei postului, a condiţiilor de prezenţă şi a Regulamentului intern au fost aprobate pe data de 15 aprilie de Guvern, în primă lectură.

Asociaţia Română pentru Smart City (ARSC) a organizat, marţi, conferinţa internaţională online privind inovarea şi digitalizarea în construcţii – Innoconstruct 2021. AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

FOTO: Autoturism răsturnat în afara șoselei pe DN 65 C în Vâlcea. Două victime încarcerate

Publicat

Două persoane au fost rănite în urma unui accident rutier produs, duminică, pe DN 65C în localitatea Lădești din județul Vâlcea.Cele două victime au avut nevoie de intervenția echipajelor de descarcerare.

Din primele informații, șoferul unui autoturism a pierdut controlul asupra volanului, iar mașuna s-a răsturnat.

Potrivit ISU Vâlcea, membrii echipajelor SMURD și SAJ din cadrul ISU Vâlcea și SJU Vâlcea au fost solicitați să intervină pentru descarcerarea și acordarea primului ajutor în urma producerii unui accident rutier pe DN 65C, în comuna Lădești.

Din datele apelantului, exista o masina rasturnata cu doua persoane incarcerate. La fata locului s-au deplasat o autospecială de stingere cu modul de descarcerare, o ambulanta SMURD, o autospecială cu modul de descarcerare usoara și o ambulanta SAJ.

O victimă a fost descarcerata si preluata de ambulanta SAJ. Ce-a de-a doua victima a fost si ea descarcerata de echipajul de pe ASAS, iar dupa examinare a fost transportata de echipajul SMURD pana la intalnirea cu o ambulanta SAJ tip C, aceasta fiind transportată la Spitalul Județean Vâlcea pentru investigații suplimentare.

Poliția efectuează cercetări pentru a stabili cauzele și împrejurările în care s-a produs accidentul.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Sit arheologic cu oseminte umane, descoperit pe şantierul pentru drumul expres Craiova-Piteşti

Publicat

Mai multe gropi cu oseminte au fost descoperite pe raza satului Gîrleşti, comuna Gherceşti, în timpul lucrărilor pentru drumul expres Craiova-Piteşti, a informat, duminică, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dolj.

Potrivit unui comunicat al IPJ Dolj, în cursul zilei de duminică, poliţişti din cadrul Secţiei 5 Poliţie Rurală Pieleşti s-au sesizat din oficiu ca urmare a unei postări pe o reţea de socializare, cu privire la faptul că pe raza comunei Gherceşti, în şantierul organizat pentru drumul expres Craiova-Piteşti au fost descoperite mai multe gropi în care se află oseminte.

“La faţa locului s-au deplasat poliţiştii care au stabilit faptul că pe raza satului Gîrleşti, comuna Gherceşti, a fost descoperit un sit arheologic cu ocazia efectuării lucrărilor la drumul expres Craiova-Piteşti, fiind efectuate mai multe săpături arheologice de către reprezentanţii Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia, în baza autorizaţiei pentru cercetarea arheologică preventivă emisă de Ministerul Culturii”, se precizează în comunicat.

Sursa citată menţionează că în situl arheologic, pe o porţiune de aproximativ un kilometru, se găsesc mai multe gropi făcute de către arheolgii Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia, iar în unele gropi se găsesc oseminte.

“Majoritatea gropilor sunt acoperite cu folie de plastic, paza acestora fiind asigurată de către o societate de pază contractată de către societatea care efectuează tronsonul 1 al drumului expres”, informează poliţiştii. AGERPRES/(AS – autor: Mihai Stoica, editor: Cătălin Alexandru)

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Autoturism cuprins de flăcări într-o localitate din Mureș

Publicat

arhiva foto

Un incendiu puternic a izbucnit, duminică după-amiază, la un auoturism, în localitatea Periș din județul Mureș. Traficul în zonă a fost îngreunat, circulându-se pe o singură bandă.

Potrivit ISU Mureș, pompierii au intervenit pe strada Principală din localitatea mureșeană Periș, pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la un autoturism.

La sositrea echipajelor, incendiul se manifesta violent, la un autoturism care se afla pe drumul vechi al localității.

La fața locului au intervenit pompierii militari din cadrul Detașamentului Reghin.

În urma evenimentului, o bandă de circulație a fost blocată.

Nu au fost anunțate victime.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Vrancea: Un bărbat și-a pierdut viața, strivit sub o balotieră

Publicat

Un bărbat de 39 de ani, din localitatea Câmpineanca, județul Vrancea, a murit, duminică, strivit de balotiera pe care o repara, în timpul muncilor agricole. Polițilștii au deschis un dosar de moarte suspectă.

Potrivit Poliției Vrancea, cadavrul bărbatului de 39 de ani a fost găsit în extravilanul satului Pietroasa, în comuna Câmpineanca.

Conform primelor date, bărbatul efectua lucrări agricole pe un teren al său. În momentul în care a încercat să remedieze o defecțiune, a fost strivit sub balotieră.

Cercetările polițiștilor continuă în cadrul unui dosar penal întocmit pentru ucidere din culpă (moarte suspectă).

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe