Connect with us

EVENIMENT

Cetatea Oradea din Bihor, ocupată de taberele participanţilor la Festivalul Medieval

Publicat

medieval
sursa foto: facebook

Cetatea oraşului Oradea găzduieşte, în perioada 4 – 7 iulie, sute de oşteni, luptători, meşteri medievali, domniţe şi cavaleri, menestreli, trubaduri de pe întregul continent, care şi-au instalat taberele de corturi odată cu deschiderea Festivalului Medieval.

În mai multe spaţii ale cetăţii sunt amenajate zone distincte: tabere secolele X-XI, tabere secolele XII-XIII, tabere secolele XIV-XV, Turniruri şi bătălii, Piaţa medievală, Artizani, precum şi zonele Kids (pentru copii), Food, Bar şi servicii conexe.

În şanţul Cetăţii ce înconjoară fortăreaţa s-au ridicat grupuri de corturi specifice medievale, unele cu mobilier adecvat şi acareturi ce amintesc de vremurile de demult.

Artizanii populari sunt prezenţi în curtea centrală a Cetăţii şi aşteaptă vizitatori pentru a le oferi ii brodate manual, obiecte de marochinărie din piele, păpuşi artizanale, bijuterii, împletituri, broderii, sticlărie făcută manual, dar şi miere de albine, brânzeturi speciale. Tot aici se regăsesc tonetele şi minirestaurantele pentru toate gusturile, cu bucate tradiţionale sau street food, dulciuri, îngheţată sau vin.

Potrivit directorului Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR), Mihai Jurca, evenimentul readuce în faţa noastră obiceiuri şi tradiţii, cavaleri şi personaje medievale, care ne poartă într-o călătorie istorică, atât prin atmosferă, cât şi prin reconstituirile de bătălii istorice, demonstraţiile de luptă, meşteşuguri şi obiceiuri vechi.

„Vă invităm mâine, vineri, la o extraordinară paradă a tuturor trupelor medievale participante şi desigur la întregul program, foarte dens, pe care l-am pregătit”, a precizat, pentru AGERPRES, Mihai Jurca.

Ediţia 2019 a Festivalului Medieval adună la Oradea nu mai puţin de 43 de trupe medievale din 11 ţări: România, Ungaria, Slovacia, Cehia, Rusia, Franţa, Republica Moldova, Croaţia, Ucraina şi Serbia.

Pe toată durata festivalului, aceste trupe vor popula şi anima Parcul Cetăţii (intrarea estică).

Evenimentul cuprinde şi numeroase activităţi interactive, ateliere meşteşugăreşti, demonstraţii de luptă şi distracţie pentru toate vârstele: muzică şi dansuri medievale, activităţi pentru copii, concerte live, jonglerii cu foc, spectacole de iluzionism sau dresură de animale de pradă.

Programul de vineri cuprinde, printre altele, un concurs de tir cu arcul şi Concert Peregrinii, Jocuri vânătoreşti prezentate de Agentura Hector, Jocuri nomade – Anda Lovaszharc, Vulturii din Călata, Nyugati Gyepu, un turnir oferit de Les Equyers De L’Histoire, Concert Hollóének şi Remdih, Jocuri vânătoreşti cu Les Equyers De L’Histoire, Marea Deschidere la ora 17,00 Reconstituire: „Războaiele Husite din perioada lui Sigismund de Luxemburg” . De la ora 20,00 va avea loc turnirul Agenturii Hector, apoi Buhurt – Women Ring Fight, iar de la ora 22,00 Jonglerii cu foc – Hypnosis.

Serile festivalului sunt animate de concerte de muzică live susţinute de artişti în vogă din România şi de peste hotare. Vineri seară este programat concertul Rock the Symphony, de la ora 21,00, cu Dan Andrei Aldea, Dan Bittman, Cristi Minculescu, Călin Goia, Dan Teodorescu, Flavius Buzilă, Orchestra simfonică Bigg Dimm a’Band a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, dirijor Răzvan Metea.

Cetatea Oradea, monument istorico-arhitectonic de clasa A, de importanţă naţională şi universală, este una dintre cele mai bine conservate cetăţi medievale târzii din Transilvania şi de pe teritoriul întregii ţări.

În secolul XV, Cetatea Oradea a reprezentat unul dintre cele mai importante centre religioase şi politice din S-E Europei, Catedrala Gotică din Cetate fiind principalul punct de pelerinaj religios din această parte a Europei. De altfel, Cetatea din Oradea a reprezentat şi locul unor întâlniri istorice importante precum cea a regelui Ungariei Sigismund de Luxemburg cu Vladislav Jagiello al Poloniei.

În secolele XVI şi XVII una dintre piesele-cheie ale sistemului defensiv realizat de Principatul Transilvaniei şi apoi Imperiul habsburgic împotriva Imperiului Otoman, fiind astfel un bastion redutabil al Europei creştine în faţa expansiunii musulmane, calitate avută timp de două secole şi unanim recunoscută de contemporani.

Lăsată în paragină după 1989, cetatea – întinsă pe 15 hectare, cu opt corpuri de clădire etajate, biserică, parcuri, lac cu nuferi şi şanţuri de apărare – este readusă la viaţă, începând din anul 2010, prin ample lucrări de restaurare finanţate prin fonduri europene de aproape 64 de milioane de lei şi care s-au încheiat în toamna anului 2015. Trecutul cetăţii, arhitectura, poveştile şi legendele ei, efortul orădenilor şi autorităţilor implicate, toate concură pentru revitalizarea acestui simbol al oraşului, nucleul său, şi introducerea în circuitul turistic internaţional.

Festivalul Medieval Oradea 2019 este organizat de APTOR Oradea, cu sprijinul Primăriei municipiului Oradea, al Asociaţiei Deus Vult şi al Muzeului oraşului Oradea. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO: Secretul unui gulaș perfect, în cea mai vizitată comuna din Alba. Cum se prepară mâncarea tradițională maghiară la Rimetea

Publicat

video: secretul unui gulaș perfect, în cea mai vizitată comuna

Secretul unui gulaș perfect, în cea mai vizitată comuna din Alba. Comuna Rimetea este celebră pentru ospitalitate, peisaje pitorești superbe și gulaș.

Cei care trec prin comună, chiar dacă doar în vizită de o zi, sau care petrec un sejur, nu pleacă din Rimetea fără a gusta o porție de gulaș. 

Aproape fiecare pensiune în care se gătește are o rețetă proprie. Pe lângă o rețetă mai are și o serie de secrete.

Una dintre cele mai vestite rețete de gulaș din Rimetea…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. PSD Cluj a depus listele candidaților pentru Consiliul Local Cluj-Napoca și Consiliul Județean Cluj

Publicat

candidati psd cuj.jpeg

PSD Cluj a depus, vineri, listele de candidați pentru Consiliul Local Cluj-Napoca și Consiliul Județean Cluj pentru alegerile locale din 9 iunie. Reprezentanții filialei județene au precizat că vin în fața clujenilor cu o echipă puternică și o viziune clară pentru viitorul municipiului și al județului Cluj.

Astfel, pentru funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca, va candida Aurelia Cristea, iar pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: Cine este Daniel Metz, noul prorector al Universității din Alba Iulia. Ce planuri are la UAB, fostul CEO al NTT DATA

Publicat

video: cine este daniel metz, noul prorector al universității din

Daniel Metz este noul prorector al Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Timp de mai bine 20 de ani a fost CEO al NTT Data, una dintre cele mai mari companii de IT din România. 

După mai bine de 20 de ani în care a condus o firmă cu peste 2000 de angajați a decis să facă o schimbare. Să lase mediul de afaceri, pentru cel academic. 

Pe lângă lector universitar la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și cadru didactic asociat la Academia Forțelor Terestre…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Accident cu cinci mașini pe Autostrada Transilvania. Trei persoane duse la SPITAL

Publicat

astrada 1 e1713540326437.jpeg

Pompierii din cadrul Gărzii Gilău, a Detașamentului Turda, Detașamentului 2 Cluj-Napoca și Punctul de Lucru Florești au intervenit, vineri după-amiază, la un accident rutier petrecut pe autostrada A3, sensul fe mers dinspre Gilău înspre Turda.

”La fața locului au ajuns două autospeciale cu modul de descarcerare și trei ambulanțe SMURD, unde au găsit cinci autoturisme avariate cu ocupanții ieșiți din acestea.

Trei persoane au fost consultate de către…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe