Connect with us

EVENIMENT

Cetatea Oradea din Bihor, ocupată de taberele participanţilor la Festivalul Medieval

Publicatmedieval
sursa foto: facebook

Cetatea oraşului Oradea găzduieşte, în perioada 4 – 7 iulie, sute de oşteni, luptători, meşteri medievali, domniţe şi cavaleri, menestreli, trubaduri de pe întregul continent, care şi-au instalat taberele de corturi odată cu deschiderea Festivalului Medieval.

În mai multe spaţii ale cetăţii sunt amenajate zone distincte: tabere secolele X-XI, tabere secolele XII-XIII, tabere secolele XIV-XV, Turniruri şi bătălii, Piaţa medievală, Artizani, precum şi zonele Kids (pentru copii), Food, Bar şi servicii conexe.

În şanţul Cetăţii ce înconjoară fortăreaţa s-au ridicat grupuri de corturi specifice medievale, unele cu mobilier adecvat şi acareturi ce amintesc de vremurile de demult.

Artizanii populari sunt prezenţi în curtea centrală a Cetăţii şi aşteaptă vizitatori pentru a le oferi ii brodate manual, obiecte de marochinărie din piele, păpuşi artizanale, bijuterii, împletituri, broderii, sticlărie făcută manual, dar şi miere de albine, brânzeturi speciale. Tot aici se regăsesc tonetele şi minirestaurantele pentru toate gusturile, cu bucate tradiţionale sau street food, dulciuri, îngheţată sau vin.

Potrivit directorului Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR), Mihai Jurca, evenimentul readuce în faţa noastră obiceiuri şi tradiţii, cavaleri şi personaje medievale, care ne poartă într-o călătorie istorică, atât prin atmosferă, cât şi prin reconstituirile de bătălii istorice, demonstraţiile de luptă, meşteşuguri şi obiceiuri vechi.

“Vă invităm mâine, vineri, la o extraordinară paradă a tuturor trupelor medievale participante şi desigur la întregul program, foarte dens, pe care l-am pregătit”, a precizat, pentru AGERPRES, Mihai Jurca.

Ediţia 2019 a Festivalului Medieval adună la Oradea nu mai puţin de 43 de trupe medievale din 11 ţări: România, Ungaria, Slovacia, Cehia, Rusia, Franţa, Republica Moldova, Croaţia, Ucraina şi Serbia.

Pe toată durata festivalului, aceste trupe vor popula şi anima Parcul Cetăţii (intrarea estică).

Evenimentul cuprinde şi numeroase activităţi interactive, ateliere meşteşugăreşti, demonstraţii de luptă şi distracţie pentru toate vârstele: muzică şi dansuri medievale, activităţi pentru copii, concerte live, jonglerii cu foc, spectacole de iluzionism sau dresură de animale de pradă.

Programul de vineri cuprinde, printre altele, un concurs de tir cu arcul şi Concert Peregrinii, Jocuri vânătoreşti prezentate de Agentura Hector, Jocuri nomade – Anda Lovaszharc, Vulturii din Călata, Nyugati Gyepu, un turnir oferit de Les Equyers De L’Histoire, Concert Hollóének şi Remdih, Jocuri vânătoreşti cu Les Equyers De L’Histoire, Marea Deschidere la ora 17,00 Reconstituire: “Războaiele Husite din perioada lui Sigismund de Luxemburg” . De la ora 20,00 va avea loc turnirul Agenturii Hector, apoi Buhurt – Women Ring Fight, iar de la ora 22,00 Jonglerii cu foc – Hypnosis.

Serile festivalului sunt animate de concerte de muzică live susţinute de artişti în vogă din România şi de peste hotare. Vineri seară este programat concertul Rock the Symphony, de la ora 21,00, cu Dan Andrei Aldea, Dan Bittman, Cristi Minculescu, Călin Goia, Dan Teodorescu, Flavius Buzilă, Orchestra simfonică Bigg Dimm a’Band a Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, dirijor Răzvan Metea.

Cetatea Oradea, monument istorico-arhitectonic de clasa A, de importanţă naţională şi universală, este una dintre cele mai bine conservate cetăţi medievale târzii din Transilvania şi de pe teritoriul întregii ţări.

În secolul XV, Cetatea Oradea a reprezentat unul dintre cele mai importante centre religioase şi politice din S-E Europei, Catedrala Gotică din Cetate fiind principalul punct de pelerinaj religios din această parte a Europei. De altfel, Cetatea din Oradea a reprezentat şi locul unor întâlniri istorice importante precum cea a regelui Ungariei Sigismund de Luxemburg cu Vladislav Jagiello al Poloniei.

În secolele XVI şi XVII una dintre piesele-cheie ale sistemului defensiv realizat de Principatul Transilvaniei şi apoi Imperiul habsburgic împotriva Imperiului Otoman, fiind astfel un bastion redutabil al Europei creştine în faţa expansiunii musulmane, calitate avută timp de două secole şi unanim recunoscută de contemporani.

Lăsată în paragină după 1989, cetatea – întinsă pe 15 hectare, cu opt corpuri de clădire etajate, biserică, parcuri, lac cu nuferi şi şanţuri de apărare – este readusă la viaţă, începând din anul 2010, prin ample lucrări de restaurare finanţate prin fonduri europene de aproape 64 de milioane de lei şi care s-au încheiat în toamna anului 2015. Trecutul cetăţii, arhitectura, poveştile şi legendele ei, efortul orădenilor şi autorităţilor implicate, toate concură pentru revitalizarea acestui simbol al oraşului, nucleul său, şi introducerea în circuitul turistic internaţional.

Festivalul Medieval Oradea 2019 este organizat de APTOR Oradea, cu sprijinul Primăriei municipiului Oradea, al Asociaţiei Deus Vult şi al Muzeului oraşului Oradea. AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


EVENIMENT

FOTO/ VIDEO: Un deltaplan a aterizat forțat pe un câmp, în Topoloveni județul Argeș

Publicat

Un deltaplan a aterizat forțat pe un câmp, în zonaTopoloveni, județul Argeș, Incidentul s-a produs sâmbătă seara, în apropiere de balastiera Topoloveni.

Potrivit ISU Argeș, la fața locului s-a deplasat un echipaj cu o autospecială de intervenție și un echipaj cu o ambulanță SMURD de prim ajutor calificat.

Din primele date, pilotul, în vârstă de 29 de ani, a acuzat dureri în zona toracelui.

Acesta a fost preluat de către paramedicii SMURD și transportat la spital pentru investigații medicale amănunțite.

Echipajul de pompieri a asigurat măsurile specifice de prevenire și stingere ale incendiilor.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Un tren de călători care circula pe ruta Ploiești Sud – Urziceni, blocat pe linia ferată, după ce a agățat cablurile de înaltă tensiune

Publicat

arhiva foto

Un tren privat de călători care circula pe ruta Ploiești Sud – Urziceni a rămas blocat pe linia ferată, după ce a agățat cablurile de înaltă tensiune.

Potrivit ISU Prahova, incidentul s-a produs, sâmbătă seară, la ieșire din Ploiești către Dâmbu.

15 persoane care se aflau în tren au fost evacuate.

Conform sursei citate, circulația feroviară a fost blocată, pentru a se asigura intervenția echipajelor.

La locul evenimentului a fost mobilizată o autospecială pentru deblocare.

UPDATE: Potrivit IPJ Prahova, politiștii Serviciului Județean de Poliție Transporturi Prahova au fost sesizați cu privire la faptul că pe calea ferată din zona Stației C. F. Dâmbu a căzut un copac.
Echipa operativă ajunsă la fața locului a constatat faptul că firul II al rețelei de cale ferată Urziceni – Ploiești Sud, în zona Km. feroviar 3 +800, a fost rupt de un arbore care s-a prăbușit din cauze naturale.

Ulterior, crengile căzute au fost acroșate de un tren care circula din direcția Urziceni spre Stați Ploiești Sud, în care se aflau 15 călători. Aceștia au fost evacuați din tren în condiții de siguranță. Nicio persoană nu a fost rănită.

Circulația a fost oprită pe firul II Urziceni – Ploiești Sud până la remedierea defecțiunii.

Citește mai departe

EVENIMENT

Atenție, șoferi! Restricții de trafic pe mai multe artere, pentru un transport agabaritic

Publicat

transport agabaritic
arhiva foto

Traficul pe mai multe artere rutiere va fi restricționat, sâmbătă seară, pentru efectuarea unui transport cu depășiri de masă.

Potrivit Centrului INFOTRAFIC din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, sâmbătă, 15 mai, începând cu ora 20.00, se va efectua un transport agabaritic, pe traseul intrarea A1 Deva – Sibiu/DJ 106 – Autostrada A1 – Sibiu – DN 1 – Brașov – DN 1A – Ploiești – DN 1B – Spătaru – DN 2 – Urziceni – DN 2A – Slobozia – Hârșova – Medgidia – Autostrada A4 – DN 39 – Agigea Port.

Transportul este format dintr-un camion cu masa de 100 de tone.

Acesta va fi însoțit pe traseul precizat de un echipaj de poliție rutieră, viteza urmând să fie adaptată condițiilor de trafic.

Citește mai departe

EVENIMENT

UPDATE FOTO: Impact între un microbuz cu pasageri și un TIR, în județul Iași. 12 adulți și un copil, transportați la spital

Publicat

Arhivă foto

Un accident rutier a avut loc, sâmbătă după-amiază, între două localități din județul Iași, după coliziunea dintre un microbuz cu pasageri și un TIR. Din primele informații, două persoane aflate în microbuz au rămas încarcerate.

UPDATE 2: La spital au fost transportate 12 persoane adulte și un copil de 2 ani, toti constienti.

UPDATE 1: Potrivit ISU Iași, echipajele de salvare au preluat 6 persoane, acestea fiind transportate la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Potrivit ISU Iași, în accidentul rutier, produs între localitățile Vănători și Popricani au fost implicate un TIR și un microbuz.

În microbuz se aflau 16 persoane, dintre care 14 au reușit să autoevacueze, însă două ar fi rămas blocate între fiarele contorsionate, fiind nevoie de intervenția echipajelor de descarcerare.

Stire in actualizare

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate