Connect with us

ACTUALITATE

Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei vor fi trecute în patrimoniul Statului Român, apoi preluate în administrarea CJ Hunedoara

Publicat

cetati
Sursa foto: Hunedoara Libera

Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara continuă demersurile pentru preluarea în administrare a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, însă mai întâi ele trebuie trecute în patrimoniul statului român, a declarat, joi, vicepreşedintele instituţiei, Sorin Vasilescu.

Ulterior, cetăţile vor putea fi date în administrarea autorităţilor judeţene, după modelul cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia, a explicat Vasilescu.

Potrivit acestuia, monumentele trebuie preluate în patrimoniul statului român, respectiv al Ministerului Finanţelor, printr-o modificare a HG 1705/2006, chiar dacă de administrarea acestora se ocupă acum Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

În paralel, susţine Vasilescu, este nevoie de identificarea proprietarilor terenurilor pe care sunt amplasate cetăţile. În acest context, vicepreşedintele CJ Hunedoara a estimat că problema ar putea fi rezolvată, în acest an, în cazul cetăţilor de la Costeşti şi Blidaru.

„Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să putem să avem terenurile – cel puţin din zona 1 (zona ocupată de monumentul istoric, n.r.), ar fi indicat şi zona 2 (zona de protecţie a monumentului, n.r.) – de la aceste patru cetăţi. Sunt şanse mari ca, cel puţin la Costeşti şi la Blidaru, într-o perioadă de timp nu foarte îndelungată, să avem terenul în proprietatea Consiliului Judeţean”, a spus Sorin Vasilescu.

În cazul cetăţii de la Costeşti, Primăria comunei Orăştioara de Sus va înregistra cetatea în cartea funciară, în timp ce la Blidaru, terenurile ocupate de cetate ar trebui cumpărate de la proprietarii acestora.

În ceea ce priveşte cetăţile Piatra Roşie şi Băniţa, se caută soluţiile legale pentru efectuarea procedurilor de succesiune în cazul proprietarilor de terenuri, mai ales că unele înregistrări în cartea funciară datează din anii 1900.

Vicepreşedintele Sorin Vasilescu a mai arătat că o situaţie similară a fost consemnată şi în anul 2012, când cetatea Sarmizegetusa Regia a fost trecută în administrarea CJ Hunedoara. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Eusebiu Laurențiu Cilibiu, candidatul AUR Botoșani la funcția de președinte al C.J. Botoșani

Publicat

cilibiu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Eusebiu Laurențiu Cilibiu, candidatul AUR Botoșani la funcția de președinte al C.J. Botoșani.
Eusebiu Laurențiu Cilibiu a explicat de ce a intrat în lupta pentru președinția Consiliului Județean Botoșani și care ar fi prioritățile sale în eventualitatea în care ar prelua această funcție într-un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Atelier de încondeiat ouă la Mihălășeni. ,,Profesor” a fost meșterul popular Maria Ursulean

Publicat

fb img 1714146489852 1000x600.jpg

Publicitate

Joi, Centrul de Creatie Botosani a desfășurat un alt atelier de încondeiat ouă, de această dată în parteneriat cu Parohia Mihălășeni.

Meșterul popular Maria Ursulean din Bucecea i-a sprijinit pe micuții participanți să deslușească tainele încondeierii ouălor.
,,Mulțumim și celor patru tinere din Bucecea care au ajutat la desfășurarea atelierului!
Mulțumim frumos părintelui Petru Hrițac pentru invitație și ospitalitate, cadrelor didactice prezente, grupului vocal din Mihălășeni care ne-a încântat cu câteva cântări religioase și îi felicităm pe toți copiii care au participat la atelier!” , au transmis oficialii Centrului de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

,,Sacrul în artă”, expoziție la Muzeul Ștefănești

Publicat

fb img 1714127943595 1000x600.jpg

Publicitate

Muzeul Judetean Botosani, Secția de Artă Plastică – Etnografie organizează expoziția intitulată „Sacrul în artă”.

Într-o perioadă cu profunde valențe spirituale, demersul expozițional devine un gest firesc de pioșenie în fața divinității, concretizat prin aducerea în fața publicului a unui număr de 13 icoane din patrimoniul etnografic al Muzeului Județean Botoșani, precum și a lucrărilor semnate de artiștii vizuali Anca și Alina Albătoaie, Constantin Livadaru, Florin Grosu, Bebe Hetriuc, Ioana-Gina Poleac, Liviu Șoptelea, Cristina Turiceanu, Marius Vatamanu și Karmen Zaharia. Expoziția, etalată la #Muzeul „#Ștefan_Luchian”…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

14 mai, ultima zi în care se mai pot face înscrieri la școala de agenți de poliție în 2024. Acte, calendar, condiții candidați

Publicat

academia de politie.jpg

Publicitate

Școala de Agenți de Poliție a anunțat că până pe 14 mai, cei interesați să devină agenți de poliție sunt invitați să trimită cereri de înscriere. Există un total de 1880 de locuri disponibile la cele trei școli postliceale. Procesul de admitere are loc în perioada aprilie – iulie, relatează alba24.ro. Cererile de înscriere trebuie trimise la inspectoratele de poliție județene, în funcție de domiciliu.

Înscrierile se fac doar electronic (cerere de înscriere trimisă prin e-mail la IPJ, compartiment resurse umane) până în 14 mai. Apoi, până în 21 mai se depun actele pentru dosarele de recrutare, tot la inspectoratele de poliție.

Proba…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe