Connect with us

ACTUALITATE

Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei vor fi trecute în patrimoniul Statului Român, apoi preluate în administrarea CJ Hunedoara

Publicat

cetati
Sursa foto: Hunedoara Libera

Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara continuă demersurile pentru preluarea în administrare a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, însă mai întâi ele trebuie trecute în patrimoniul statului român, a declarat, joi, vicepreşedintele instituţiei, Sorin Vasilescu.

Ulterior, cetăţile vor putea fi date în administrarea autorităţilor judeţene, după modelul cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia, a explicat Vasilescu.

Potrivit acestuia, monumentele trebuie preluate în patrimoniul statului român, respectiv al Ministerului Finanţelor, printr-o modificare a HG 1705/2006, chiar dacă de administrarea acestora se ocupă acum Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

În paralel, susţine Vasilescu, este nevoie de identificarea proprietarilor terenurilor pe care sunt amplasate cetăţile. În acest context, vicepreşedintele CJ Hunedoara a estimat că problema ar putea fi rezolvată, în acest an, în cazul cetăţilor de la Costeşti şi Blidaru.

„Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să putem să avem terenurile – cel puţin din zona 1 (zona ocupată de monumentul istoric, n.r.), ar fi indicat şi zona 2 (zona de protecţie a monumentului, n.r.) – de la aceste patru cetăţi. Sunt şanse mari ca, cel puţin la Costeşti şi la Blidaru, într-o perioadă de timp nu foarte îndelungată, să avem terenul în proprietatea Consiliului Judeţean”, a spus Sorin Vasilescu.

În cazul cetăţii de la Costeşti, Primăria comunei Orăştioara de Sus va înregistra cetatea în cartea funciară, în timp ce la Blidaru, terenurile ocupate de cetate ar trebui cumpărate de la proprietarii acestora.

În ceea ce priveşte cetăţile Piatra Roşie şi Băniţa, se caută soluţiile legale pentru efectuarea procedurilor de succesiune în cazul proprietarilor de terenuri, mai ales că unele înregistrări în cartea funciară datează din anii 1900.

Vicepreşedintele Sorin Vasilescu a mai arătat că o situaţie similară a fost consemnată şi în anul 2012, când cetatea Sarmizegetusa Regia a fost trecută în administrarea CJ Hunedoara. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Emil Boc: Colegiul Tehnic ”Anghel Saligny” rămâne pe loc în Mărăști, nu se va muta

Publicat

1670279670 colgiul liceul anghel saligny bun.jpg

Colegiul Tehnic ”Anghel Saligny” va rămâne pe locul în care funcționează în prezent, pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, și nu se va muta, decizia fiind definitivă, a anunțat primarul Emil Boc, luni, în ședința Consiliului Local Cluj-Napoca.

Citește și: Liceu clujean ameninţat cu mutarea. Petiţie a profesorilor, elevilor şi părinţilor. Ameninţare cu proteste

”Văzând că există o dezbatere pe tema colegiului, am ascultat toate părțile și am luat o decizie definitivă împreună cu ISJ. Colegiul Anghel Saligny va rămîne pe loc unde este acum, în cartierul Mărăști, și își va continua…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Polițiștii IPJ Cluj refuză să efectueze permanența de la domiciliu. Părăsesc grupurile de comunicare internă

Publicat

politie 1 e1667205038903.jpg

Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) a luat act de OUG privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, postat la data de 29.11.2022 pe site-ul Ministerului Finanțelor, constatând că interesele financiare ale familiei ocupaționale din care facem parte, sunt afectate negativ de prevederile unor articole.

”Din acest motiv am înaintat deja amendamentele noastre către Guvernul României, ministerele Finanțelor, Muncii, Afacerilor Interne, Justiției, Apărării. De asemenea, aceleași amendamente…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Directoarea Colegiului Național Mihai Viteazul din Turda, unde a predat interlopul Balibacea, a fost DEMISĂ

Publicat

turda elev 2.jpg

Inspectoratul Școlar Cluj a decis schimbarea din funcție a directoarei Colegiului Național Mihai Viteazul din Turda, motivând că faptul că un fost interlop, Ovidiu Vancea, zis Balibacea, a ajuns să predea elevilor, a dus la o situație conflictuală fără precedent.

Nu doar cadrele didactice, ci și elevii și părinții acestora, au cerut demiterea directoarei. Elevii au și protestat în fașa colegiului.

Codruța Andreica, director al Colegiului Național Mihai Viteazul, Turda a fost eliberată, luni, din funcție, a transmis IȘJ Cluj.

„În ședința Consiliului de Administrație al I.Ș.J. Cluj, din…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

George Clooney tratat și el ca obiect sexual

Publicat

Actorul George Clooney, în vârstă de 61 de ani, a dezvăluit că a fost și el tratat ca un simplu obiect al dorinței sexuale.

Intervievat de Washington Post cu ocazia Kennedy Center Honours – premiile Kennedy care sunt acordate anual în Statele Unite celor care s-au distins prin contribuția lor la artă și cultură – actorul în vârstă de 61 de ani a dezvăluit că a fost victima unei „obiectivizări sexuale” la începutul carierei sale.

„Sincer, am fost obiectivizat. Îmi amintesc că, în timpul unor scene din <Roseanne> („Chow and Chow”, un sitcom difuzat între 1988 și 1998), dacă mă aplecam să ridic un clipboard, primeam câte o palmă peste fund. Trebuie să lupți ca să valorezi mai mult”, a spus actorul, citat de ANSA.

În interviu, Clooney a vorbit și despre viitorul său cinematografic și a spus că preferă să petreacă mai mult timp cu soția sa Amal și cu copiii săi, gemenii Ella și Alexander, în vârstă de 5 ani, cât încă mai are vârsta pentru a face acest lucru: „Eu și Amal am avut lungi conversații despre vârsta mea.

Am spus: <Știi, am 61 de ani, încă mai pot face multe din lucrurile pe care le făceam, dar peste 20 de ani voi avea 81 de ani și lucrurile vor fi diferite>. Asta înseamnă că nu voi face regie decât dacă este ceva ce trebuie neapărat să fac.

Având roluri în filme este o muncă ușoară, mult mai ușoară și pot petrece mult mai mult timp cu familia mea”. Mediafax

Citește mai departe