Connect with us

ACTUALITATE

Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei vor fi trecute în patrimoniul Statului Român, apoi preluate în administrarea CJ Hunedoara

Publicat

cetati
Sursa foto: Hunedoara Libera

Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara continuă demersurile pentru preluarea în administrare a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, însă mai întâi ele trebuie trecute în patrimoniul statului român, a declarat, joi, vicepreşedintele instituţiei, Sorin Vasilescu.

Ulterior, cetăţile vor putea fi date în administrarea autorităţilor judeţene, după modelul cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia, a explicat Vasilescu.

Potrivit acestuia, monumentele trebuie preluate în patrimoniul statului român, respectiv al Ministerului Finanţelor, printr-o modificare a HG 1705/2006, chiar dacă de administrarea acestora se ocupă acum Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

În paralel, susţine Vasilescu, este nevoie de identificarea proprietarilor terenurilor pe care sunt amplasate cetăţile. În acest context, vicepreşedintele CJ Hunedoara a estimat că problema ar putea fi rezolvată, în acest an, în cazul cetăţilor de la Costeşti şi Blidaru.

„Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să putem să avem terenurile – cel puţin din zona 1 (zona ocupată de monumentul istoric, n.r.), ar fi indicat şi zona 2 (zona de protecţie a monumentului, n.r.) – de la aceste patru cetăţi. Sunt şanse mari ca, cel puţin la Costeşti şi la Blidaru, într-o perioadă de timp nu foarte îndelungată, să avem terenul în proprietatea Consiliului Judeţean”, a spus Sorin Vasilescu.

În cazul cetăţii de la Costeşti, Primăria comunei Orăştioara de Sus va înregistra cetatea în cartea funciară, în timp ce la Blidaru, terenurile ocupate de cetate ar trebui cumpărate de la proprietarii acestora.

În ceea ce priveşte cetăţile Piatra Roşie şi Băniţa, se caută soluţiile legale pentru efectuarea procedurilor de succesiune în cazul proprietarilor de terenuri, mai ales că unele înregistrări în cartea funciară datează din anii 1900.

Vicepreşedintele Sorin Vasilescu a mai arătat că o situaţie similară a fost consemnată şi în anul 2012, când cetatea Sarmizegetusa Regia a fost trecută în administrarea CJ Hunedoara. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Câteva explicații despre „Revenirea iernii”: Ce este „Arctic Blast” și scenariile făcute de meteorologi

Publicat

câteva explicații despre „revenirea iernii”: ce este „arctic blast” și

Publicitate

In ultimele zile, modelele au ajustat putin scenariul, dar ingredientele inca raman la fel. Ceea ce pare a fi ultima patrundere polara de iarna continua sa isi mentina structura impresionanta.
Un „Arctic Blast” reprezinta o antrenare de aer rece dinspre zona centrala a Arcticii, care da impresia unei eruptii de aer polar. Spre deosebire de „Polar Blast”, aerul este mult mai rece si mai uscat, componenta oceanica lipsind datorita vitezei foarte mari de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Vineri, se întrerupe furnizarea apei în buricul municipiului Botoșani. Anunțul Nova Apaserv

Publicat

nova apaserv botoșani: „fiecare agent economic are obligaţia preepurării locale

Publicitate

Astăzi, 04 aprilie 2025, echipele de intervenție ale S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani sunt nevoite să acționeze în regim de  urgență pentru executarea lucrărilor de remediere a unei avarii apărute la conducta de alimentare cu apă, realizată din material AZBO, cu diametrul de 250 mm, situată în municipiul Botoșani, pe str. Marchian nr. 2.

Pentru desfășurarea intervenției, în intervalul orar 09:00-16:00 va fi întreruptă furnizarea apei potabile…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ajutoare de urgență sute de familii și persoane singure din Botoșani și alte județe din țară

Publicat

ajutoare de urgență sute de familii și persoane singure din

Publicitate

Guvernul a aprobat astăzi acordarea de ajutoare de urgență în sumă totală de 2.179.000 lei pentru sprijinirea a 509 familii și persoane singure, care fie se află în situații de necesitate cauzate de incendii sau alunecări de teren, fenomene meteorologice severe, fie în situații deosebite determinate de starea de sănătate ori alte cauze care pot conduce la creșterea riscului de excluziune socială, astfel:

– 571.000 lei pentru 89 familii și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Cuvios Iosif Imnograful

Publicat

calendar ortodox 2025: sfântul cuvios iosif imnograful

Publicitate

Sfântul Cuvios Iosif Imnograful – 4 aprilie

 

Sfântul Iosif s-a născut în insula Sicilia, Italia din părinţi creştini: Plotin şi Agatia. Din cauza invaziei turcilor în Sicilia, acesta a plecat împreună cu familia sa în Peloponez, Sudul Greciei, şi apoi în Tesalonic. A intrat în monahism în Mănăstirea Latomas, fiind hirotonit apoi preot. A călătorit cu Sfântul Grigorie Decapolitul la Constantinopol rămânând la Mănăstirea Sfinților…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe