Connect with us

ACTUALITATE

Cheltuielile efectuate în 2022 pentru activitatea de cercetare-dezvoltare au însumat peste 6 miliarde de lei

Publicat

plic bani e1661499911841.jpg

În anul 2022, cheltuielile alocate pentru activitatea de cercetare-dezvoltare în România au atins suma de 6,429 miliarde de lei, reprezentând 0,46% din Produsul Intern Brut.

Datele centralizate de Institutul Național de Statistică (INS), citate de Agerpres, oferă o perspectivă detaliată asupra modului în care aceste fonduri au fost distribuite în cadrul sectorului public și privat.

Structura cheltuielilor: cercetare-capital versus cercetare-curent

Conform INS, din totalul sumei alocate, 91,6% au fost cheltuieli curente, în timp ce 8,4% au reprezentat cheltuieli de capital.

Această structură detaliată reflectă prioritățile și orientările strategice ale activității de cercetare-dezvoltare.

Sursele de finanțare și impactul asupra sectoarelor

Sursele de finanțare au fost diversificate în 2022, cu 54,5% provenind de la întreprinderi și 30,9% din fonduri publice.

Această distribuție a avut un impact semnificativ asupra sectoarelor, cu unitățile guvernamentale și cele din învățământul superior beneficiind de cele mai mari sume.

Forța de muncă și calificările în cercetare-dezvoltare

Datele INS arată că, la sfârșitul anului 2022, în domeniul cercetare-dezvoltare lucrau 49.052 de angajați, din care 45,1% erau femei. Cei cu studii superioare au reprezentat majoritatea, cu 42.573 de salariați.

Profilul cercetătorului și implicațiile pe piața muncii

O analiză detaliată a profilului cercetătorilor relevă că 40,9% aveau studii doctorale și programe postdoctorale, evidențiind o pondere semnificativă de specialiști înalt calificați.

Această informație poate influența politicile de angajare și dezvoltare a forței de muncă în domeniul cercetării.

Bilanțul cheltuielilor pentru cercetare-dezvoltare în 2022 în România subliniază nu doar investiția financiară, ci și distribuția echilibrată între sectoare și sursele de finanțare.

Datele privind forța de muncă indică o tendință spre calificări superioare și diversitate în ceea ce privește profilul cercetătorilor.

Aceste informații oferă un cadru esențial pentru evaluarea și ajustarea strategiilor viitoare în domeniul cercetării-dezvoltării în țară.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Atelier de încondeiat ouă la Mihălășeni. ,,Profesor” a fost meșterul popular Maria Ursulean

Publicat

fb img 1714146489852 1000x600.jpg

Publicitate

Joi, Centrul de Creatie Botosani a desfășurat un alt atelier de încondeiat ouă, de această dată în parteneriat cu Parohia Mihălășeni.

Meșterul popular Maria Ursulean din Bucecea i-a sprijinit pe micuții participanți să deslușească tainele încondeierii ouălor.
,,Mulțumim și celor patru tinere din Bucecea care au ajutat la desfășurarea atelierului!
Mulțumim frumos părintelui Petru Hrițac pentru invitație și ospitalitate, cadrelor didactice prezente, grupului vocal din Mihălășeni care ne-a încântat cu câteva cântări religioase și îi felicităm pe toți copiii care au participat la atelier!” , au transmis oficialii Centrului de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

,,Sacrul în artă”, expoziție la Muzeul Ștefănești

Publicat

fb img 1714127943595 1000x600.jpg

Publicitate

Muzeul Judetean Botosani, Secția de Artă Plastică – Etnografie organizează expoziția intitulată „Sacrul în artă”.

Într-o perioadă cu profunde valențe spirituale, demersul expozițional devine un gest firesc de pioșenie în fața divinității, concretizat prin aducerea în fața publicului a unui număr de 13 icoane din patrimoniul etnografic al Muzeului Județean Botoșani, precum și a lucrărilor semnate de artiștii vizuali Anca și Alina Albătoaie, Constantin Livadaru, Florin Grosu, Bebe Hetriuc, Ioana-Gina Poleac, Liviu Șoptelea, Cristina Turiceanu, Marius Vatamanu și Karmen Zaharia. Expoziția, etalată la #Muzeul „#Ștefan_Luchian”…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

14 mai, ultima zi în care se mai pot face înscrieri la școala de agenți de poliție în 2024. Acte, calendar, condiții candidați

Publicat

academia de politie.jpg

Publicitate

Școala de Agenți de Poliție a anunțat că până pe 14 mai, cei interesați să devină agenți de poliție sunt invitați să trimită cereri de înscriere. Există un total de 1880 de locuri disponibile la cele trei școli postliceale. Procesul de admitere are loc în perioada aprilie – iulie, relatează alba24.ro. Cererile de înscriere trebuie trimise la inspectoratele de poliție județene, în funcție de domiciliu.

Înscrierile se fac doar electronic (cerere de înscriere trimisă prin e-mail la IPJ, compartiment resurse umane) până în 14 mai. Apoi, până în 21 mai se depun actele pentru dosarele de recrutare, tot la inspectoratele de poliție.

Proba…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Amenzi pentru șoferi depistați cu microbuzul ticsit cu călători

Publicat

maxi 696x555 1.jpg

Publicitate

În cadrul activităților desfășurate a fost verificată legalitatea transportatorilor de persoane, prilej cu care au fost depistate două microbuze de transport călători, care aveau peste 22 de persoane, respectiv peste 16 persoane în plus față de numărul de locuri.

 

Cei doi conducători auto au fost sancționați contravențional cu amendă în cuantum de 8.000 de lei fiecare, iar persoanele care erau în plus au coborât și au așteptat un nou transport pentru a se deplasa la destinație.

Publicitate

Fotografie cu caracter ilustrativ


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe