ACTUALITATE
China interzice pedepsele prea aspre la şcoală
China interzice cadrelor didactice, începând de luni, să recurgă la pedepse susceptibile de a provoca traumatisme fizice sau mentale după ce, în ultimii ani, mai mulţi elevi au murit după ce li s-au aplicat corecţii severe, informează AFP.
Noile reguli impuse de Ministerul Educaţiei interzic aplicarea pedepsele umilitoare la şcoală. Reglementările întăresc totodată interdicţia existentă deja asupra pedepselor corporale.
Pedepsele corporale sau obligarea elevilor de a rămâne în picioare sau în genunchi pe sol timp de mai multe ore fac parte dintre practicile interzise, la fel ca şi insultele.
Pentru abateri minore – spre exemplu dacă au uitat să-şi facă temele – elevii vor putea de acum înainte să scrie o scrisoare prin care să-şi ceară scuze sau să ducă la îndeplinire sarcini în sala de clasă.
Cei care au comis fapte mai grave, precum hărţuirea, ar putea fi excluşi temporar sau să urmeze şedinţe de consiliere psihologică.
Interdicţia în China a pedepselor corporale datează din 1986, dar punerea sa în aplicare a fost neregulată, iar părinţii au tolerat deseori astfel de practici.
Ministerul nu a precizat cum preconizează să pedepsească cadrele didactice care nu respectă directivele.
Mass-media chineză relatează frecvent cazurile unor copii decedaţi după ce au fost bătuţi de vreun profesor sau care se sinucid după ce au suferit umilinţe publice la şcoală.
O fată de 10 ani a decedat în provincia Sichuan (sud-vest) după ce profesorul de matematică a tras-o de urechi şi a lovit-o în cap pentru un calcul incorect, a relatat în septembrie agenţia naţională de presă Xinhua.
O elevă de gimnaziu din provincia Jiangsu (est) s-a sinucis în iunie anul trecut după ce profesorul i-a criticat lucrarea ca lipsindu-i ”tonul pozitiv”, a relatat China Daily. Cadrul didactic a lovit-o şi a umilit-o în faţa întregii clase.
O nouă lege vizând interdicţia pedepselor corporale în educaţia familială urmează de asemenea să fie adoptată cu prilejul sesiunii plenare anuale a Adunării naţionale populare (parlamentul chinez), care se deschide vineri.AGERPRES
Citește mai mult pe Botosani24.ro