Connect with us

ACTUALITATE

Cifra de afaceri din industrie pe total a crescut în 2023 cu 0,7%

Publicat

Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), cifra de afaceri din industrie pe total (pe piața internă și pe piața externă) a înregistrat în anul 2023 o creștere nominală de 0,7% față de anul 2022. Acest lucru a fost comunicat joi.

Potrivit sursei citate, cifra de afaceri din industrie a urcat anul trecut datorită creşterii înregistrate în industria prelucrătoare (+1,4%). Industria extractivă a scăzut cu 14,3%.

Pe marile grupe industriale, creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria bunurilor de capital (+8,8%), industria bunurilor de uz curent (+7,8%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+0,6%). Scăderi s-au înregistrat în industria energetică (-23,4%) şi în industria bunurilor intermediare (-4,0%).

Conform INS, cifra de afaceri din industrie a scăzut, în termeni nominali, în decembrie 2023, comparativ cu luna precedentă, pe total, cu 15,7%, ca urmare a scăderii înregistrate în industria prelucrătoare (-15,9%) şi în industria extractivă (-9,0%).

Pe marile grupe industriale, scăderi au înregistrat: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-30,3%), industria bunurilor intermediare (-22,3%), industria bunurilor de capital (-15,9%), industria bunurilor de uz curent (-5,9%) şi industria energetică (-2,3%).

De asemenea, cifra de afaceri din industrie a scăzut, în termeni nominali, în luna decembrie 2023, faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, pe ansamblu, cu 4%, ca urmare a scăderii înregistrate în industria extractivă (-15,0%) şi în industria prelucrătoare (-3,5%).

Pe marile grupe industriale, scăderi au înregistrat: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-16,3%), industria energetică (-9,1%), industria bunurilor intermediare (-8,5%) şi industria bunurilor de capital (-1,9%). Industria bunurilor de uz curent a crescut cu 4,0%. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

FOTO: Bătaie de joc cu bani cheltuiți pe școli și grădinițe fără copii. În unele clădiri se mai fac praznice și cumetrii

Publicat

index 6 1000x600.webp.webp

Milioane de euro au aruncat pe apa sâmbetei autoritățile locale din România, din fonduri de la Banca Mondială sau guvernamentale, pentru școli fără elevi. Numai în județul Botoșani sunt cel puțin 22 de școli astfel finanțate și închise din lipsă de elevi, scrie ADEVĂRUL.

Scăderea populației, mai ales în mediul rural, este o problemă care afectează întreaga țară, dar mai ales comunele din nordul Moldovei, unde exodul accelerat al tinerilor a lăsat cătunele aproape goale. Îmbătrânirea populației și plecarea masivă în străinătate a localnicilor tineri lasă școlile fără elevi.

Conform datelor oficiale, în aproximativ 13 ani, populația școlară s-a redus cu peste 14.000 de elevi. În ciuda acestor realități tot mai evidente,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Alt HAIDUC în trafic: Tânăr din Suceava, prins conducând cu viteză prin Botoșani deși nu avea permis

Publicat

razie politisti radar amenda 3 1000x600.jpeg

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control la data de 16 aprilie 2024, pe drumul public din comuna Vârfu Câmpului, un autoturism condus de un tânăr, de 33 de ani, din județul Suceava, care circula cu viteză peste limita legală.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta are exercitarea dreptului de a conduce autovehicule, suspendată.

“Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Copila de 13 ani a fost găsită de polițiști noaptea trecută în municipiul Botoșani

Publicat

img 20240416 wa0013 859x600.jpg

Copila de 13 ani din Botoșani, căutată de familie a fost găsită, în cursul nopții, pe raza municipiului Botoșani. Aceasta a fost internată în Centrul de Primire a Copilului în Regim de Urgență.

Se continuă verificările pentru a stabili împrejurările în care minora a părăsit domiciliul.

Dacă o vedeți sunați la 112! O copilă de 13 ani din municipiul Botoșani a plecat de acasă și nu s-a mai întors

Știrea inițială: Polițiștii botoșăneni au anunțat că efectuează verificări pentru localizarea unei minore, de 13 ani, din municipiul Botoșani, care astăzi, în jurul orei 12:00, a părăsit domiciliul, iar până în prezent nu a revenit.

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO: Percheziții la Botoșani. Ce caută oamenii legii

Publicat

img 20240417 wa0000 926x600.jpg

Polițiștii din cadrul Politției Orașului Bucecea, cu sprijinul polițiștilor de ordine publică și a celor de la acțiuni speciale au pus in executare, in această dimineața 18 Percheziții domiciliare la persoane bănuite de braconaj piscicol din com. Varfu Câmpului, județul Botosani și comuna Hănțești județul Suceava.

Aproximativ 100 de forțe de ordine sunt angrenate în acțiune pentru probarea activității infracționale a persoanelor care efectuează pescuitul resurselor acvatice vii cu unelte ilegale (respectiv plase monofilament cu ochiul sub dimensiunile minime admise).

YouTube video

YouTube video


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe