Connect with us

EVENIMENT

Cifre îngrijorătoare în Suceava: 65 de cazuri cu tulpina britanică, dintr-un total de 101 probe, depistate în ultimele 2 săptămâni

Publicat

Un număr de 65 de cazuri cu noua varianta britanică a SARS-CoV-2, B117, dintr-un total de 101 probe secvenţiate la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV), au fost depistate în ultimele două săptămâni.

Într-un comunicat remis AGERPRES, marţi, de Biroul de presă al USV, se arată că în cadrul Laboratorului de Metagenomică şi Biologie Moleculară al instituţiei academice au fost realizate secvenţieri pentru 101 probe provenite de la pacienţi depistaţi pozitivi cu SARS-CoV-2, de pe raza judeţelor Timiş, Iaşi, Neamţ şi Suceava.

Potrivit sursei citate, din probele analizate au fost depistate 65 de noi cazuri aparţinând tulpinii de interes epidemiologic B117 (VOC 202012/01), cunoscută ca având originea în Marea Britanie.

Acestea sunt repartizate geografic astfel: 44 din judeţul Timiş, 14 din judeţul Suceava, 8 din judeţul Neamţ şi 1 din judeţul Iaşi.

USV precizează că niciuna dintre celelalte 36 de probe secvenţiate în această rundă, neasociate tulpinii britanice, nu prezintă mutaţiile caracteristice variantelor identificate recent ca provenind din Africa de Sud sau Brazilia.

Varianta de coronavirus originară din Marea Britanie, B117, caracterizată printr-o transmisibilitate crescută, a fost identificată şi în urma rundei anterioare de secvenţieri efectuată la USV, pentru 14 probe din judeţele Botoşani, Timiş, Suceava, Caraş-Severin şi Hunedoara, din cele 47 secvenţiate, iar anterior, într-o probă provenită din judeţul Suceava, dintr-un total de 20 secvenţiate.

”Creşterea semnificativă a numărului de cazuri noi identificate în ultima rundă şi a ponderii acestora din totalul probelor secvenţiate indică o răspândire accelerată a noii tulpini pe teritoriul României, fiind posibil ca această tulpină să fi devenit tulpina dominantă în anumite zone ale României, precum zona Timişoarei”, se arată în comunicat.

USV a secvenţiat, până în prezent, peste 250 de probe provenind de la pacienţi diagnosticaţi pozitiv cu SARS-CoV-2 şi va continua monitorizarea evoluţiei virusului pe teritoriul României, în colaborare cu partenerii implicaţi în această acţiune. De asemenea, îşi exprimă disponibilitatea de a colabora şi cu alte direcţii judeţene de sănătate publică sau spitale cu compartimente COVID, pentru analiza situaţiilor speciale şi realizarea analizelor genetice corespunzătoare.

Situaţiile considerate prioritare de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în vederea secvenţierii probelor sunt: persoane vaccinate pentru SARS-CoV-2, dar care ulterior se infectează cu SARS-CoV-2; cazurile de suspiciuni privind modificarea performanţei metodelor de diagnostic (anticorp, antigen, teste moleculare) sau a terapiilor; investigaţiile de tip cluster, când secvenţierea poate sprijini înţelegerea evenimentelor de transmisie şi/sau să evalueze eficacitatea procedurilor de control al infecţiei; alte condiţii de risc, cum ar fi cele unde a existat o interacţiune strânsă a pacientului cu un număr mare de animale care sunt susceptibile la infecţia cu SARS-CoV-2.

Activitatea curentă de secvenţiere la USV este parţial finanţată de Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării prin proiectul „Secvenţierea genomului SARS-CoV-2 şi analiza filogenetică a tulpinilor circulante în România”, coordonat de prof. univ. dr. Mihai Covaşă. Agerpres

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


EVENIMENT

INFOTRAFIC: Restricții de circulație pe mai multe tronsoane de drumuri naționale

Publicat

trafic aglomerat valea oltului1 e1630326908114 590x354

Vineri, 1 iulie 2022, sunt impuse restricții de circulație în județul Vâlcea, pe mai multe tronsoane de drumuri naționale, pentru efectuarea de lucrări

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că, în intervalul , în funcție de condițiile meteo, se vor executa lucrări ce implică restricții rutiere după cum urmează:

– DN 7 km 199+000 – km 201+500 în extravilanul localității Calimanesti se lucrează la așternere covor asfaltic între orele 19:00 – 06:30. Circulația rutieră se desfășoară pe 1/2 din cale dirijată de piloți de circulație;

– DN 7 174+780 – km 180+870 pe raza localității Bujoreni – Seaca se lucrează la premarcaj între orele 08:00 – 18:00 . Circulația rutieră se desfășoară îngreunat pe ambele sensuri;

– DN 67 km 162+500 – km 163+000 și pe raza localitățiilor Negrulesti , se lucrează la montare parapet între orele 08:00 – 16:00.Circulația rutieră se desfășoară pe 1/2 din cale dirijată de piloți de circulație;

– DN 7A km 54+000 – km 55+000 pe raza localității Voineasa, se lucrează la reparații asfaltice între orele 07:00 – 18:00. Circulația rutieră se desfășoară 1/2 din cale dirijat de piloți de circulație.

Conducătorii auto sunt sfătuiți să circule cu atenție în zona lucrărilor, asigurându-se temeinic înainte de schimbarea benzii de circulație și să evite efectuarea depășirilor sau manevrelor periculoase.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: La un pas de tragedie: Cisternă încărcată cu GPL, răsturnată în afara drumului pe E87 în Galați. Șoferului i s-ar fi făcut rău

Publicat

1

La un pas de tragedie: O cisternă încărcată cu GPL s-a răsturnat ăn afara drumului, pe D87, la ieșirea din țară, în punctul de trecere a frontierei Galați Rutier. Din primele informații, șoferului i s-a făcut rău. Cisterna circula cu viteză redusă.

Potrivit IPJ Galați, accidentul, s-a produs, vineri dimineață, pe E 87, la ieșirea din țară, în punctul de trecere a frontierei Galați Rutier.

2

Un TIE cu cisternă încărcată cu GPL a rupt parapetul de protecție al drumului și s-a răsturnat în afara părții carosabile.

Din primele verificări, se pare că șoferului aflat la volan i s-ar fi făcut rău și ar fi pierdut controlul direcției. Conducătorul autovehiculului este cetățean ucrainean.

Potrivit sursei citate, TIR-ul se deplasa cu viteză mică, întrucât se afla într-o coloană cu alte TIR-uri care așteptau să între în vamă.

Conducătorul auto a fost rănit ușor și a fost transportat la spital.

Polițiștii au întocmit dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Doi tineri au murit într-un cumplit accident pe DN 6B în Dolj. Mașina în care se aflau s-a răsturnat

Publicat

acc

Doui tineri de 18 ani au murit într-un cumplit accident produs, vinerim dimineață, în județul Dolj. Autoturismul în care se aflau a ieșit de pe șosea și s-a răstunat.

Potrivit IPJ Dolj, accidentul a avut loc pe D.N 6 B, în afara localității Dudovicești.

La fața locului s-au deplasat polițiștii care au stabilit faptul că, un tânăr de 18 ani, din municipiul Craiova, în timp ce conducea un autoturism pe D.N. 6 B, în afara localității Dudovicești, din direcția Craiova către Melinești, din cauze ce urmează a fi stabilite în urma cercetărilor, a părăsit partea carosabilă și s-a răsturnat.

FOTO: Doi tineri au murit într-un cumplit accident pe DN 6B în Dolj. Echipajele de salvare nu au mai putut face nimic

În urma evenimentului rutier, conducătorul auto și o tânără de 18 ani, din comuna Almăj, pasager în autoturism au decedat.

În cauză, poliţiştii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracțiunii de ucidere din culpă, cercetările fiind continuate pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care s-a produs accidentul.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cutremur cu magnitudinea de 3.0 ml produs în Vrancea

Publicat

Un cutremur slab, cu magnitudinea de 3.0 s-a produs, joi noaptea, în Vrancea. Seismul a avut loc la o adâncime de 127 kilometri.

Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, vineri, 30 Iunie 2022, la ora 22:07:02 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, VRANCEA un cutremur slab. A avut magnitudinea ml 3.0 și s-a produs la adâncimea de 127 kilometri.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 88km E de Brașov, 97km NE de Ploiești, 101km S de Bacău, 104km V de Galati, 106km NV de Brăila, 146km N de București, 173km NE de Pitești, 179km S de Iași, 202km E de Sibiu, 210km N de Ruse.

Reamintim că joi dimineața au avut loc alte două cutremure în Buzău. Primul a avut loc la ora 04.52 și a avut magnitudinea de 3.4 ml, iar cel de-al doilea la ora 06.09 și a avut magnitudinea de 3.2 ml.

 

Citește mai departe