Connect with us

EVENIMENT

Cifre îngrijorătoare în Suceava: 65 de cazuri cu tulpina britanică, dintr-un total de 101 probe, depistate în ultimele 2 săptămâni

PublicatUn număr de 65 de cazuri cu noua varianta britanică a SARS-CoV-2, B117, dintr-un total de 101 probe secvenţiate la Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava (USV), au fost depistate în ultimele două săptămâni.

Într-un comunicat remis AGERPRES, marţi, de Biroul de presă al USV, se arată că în cadrul Laboratorului de Metagenomică şi Biologie Moleculară al instituţiei academice au fost realizate secvenţieri pentru 101 probe provenite de la pacienţi depistaţi pozitivi cu SARS-CoV-2, de pe raza judeţelor Timiş, Iaşi, Neamţ şi Suceava.

Potrivit sursei citate, din probele analizate au fost depistate 65 de noi cazuri aparţinând tulpinii de interes epidemiologic B117 (VOC 202012/01), cunoscută ca având originea în Marea Britanie.

Acestea sunt repartizate geografic astfel: 44 din judeţul Timiş, 14 din judeţul Suceava, 8 din judeţul Neamţ şi 1 din judeţul Iaşi.

USV precizează că niciuna dintre celelalte 36 de probe secvenţiate în această rundă, neasociate tulpinii britanice, nu prezintă mutaţiile caracteristice variantelor identificate recent ca provenind din Africa de Sud sau Brazilia.

Varianta de coronavirus originară din Marea Britanie, B117, caracterizată printr-o transmisibilitate crescută, a fost identificată şi în urma rundei anterioare de secvenţieri efectuată la USV, pentru 14 probe din judeţele Botoşani, Timiş, Suceava, Caraş-Severin şi Hunedoara, din cele 47 secvenţiate, iar anterior, într-o probă provenită din judeţul Suceava, dintr-un total de 20 secvenţiate.

”Creşterea semnificativă a numărului de cazuri noi identificate în ultima rundă şi a ponderii acestora din totalul probelor secvenţiate indică o răspândire accelerată a noii tulpini pe teritoriul României, fiind posibil ca această tulpină să fi devenit tulpina dominantă în anumite zone ale României, precum zona Timişoarei”, se arată în comunicat.

USV a secvenţiat, până în prezent, peste 250 de probe provenind de la pacienţi diagnosticaţi pozitiv cu SARS-CoV-2 şi va continua monitorizarea evoluţiei virusului pe teritoriul României, în colaborare cu partenerii implicaţi în această acţiune. De asemenea, îşi exprimă disponibilitatea de a colabora şi cu alte direcţii judeţene de sănătate publică sau spitale cu compartimente COVID, pentru analiza situaţiilor speciale şi realizarea analizelor genetice corespunzătoare.

Situaţiile considerate prioritare de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în vederea secvenţierii probelor sunt: persoane vaccinate pentru SARS-CoV-2, dar care ulterior se infectează cu SARS-CoV-2; cazurile de suspiciuni privind modificarea performanţei metodelor de diagnostic (anticorp, antigen, teste moleculare) sau a terapiilor; investigaţiile de tip cluster, când secvenţierea poate sprijini înţelegerea evenimentelor de transmisie şi/sau să evalueze eficacitatea procedurilor de control al infecţiei; alte condiţii de risc, cum ar fi cele unde a existat o interacţiune strânsă a pacientului cu un număr mare de animale care sunt susceptibile la infecţia cu SARS-CoV-2.

Activitatea curentă de secvenţiere la USV este parţial finanţată de Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării prin proiectul “Secvenţierea genomului SARS-CoV-2 şi analiza filogenetică a tulpinilor circulante în România”, coordonat de prof. univ. dr. Mihai Covaşă. Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

FOTO: Autoturism cuprins de flăcări în Satu Mare, din cauza unui scurtcircuit

Publicat

Un autoturism a fost distrus de flăcări, marți, 13 aprilie, în Satu Mare, din cauza unui incendiu izbucnit la compartimentul motor.

Potrivit ISU Satu Mare, dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Someș” al județului Satu Mare a fost alertat să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit, la un autoturism, pe drumul Careiului, din municipiul Satu Mare.

La fața locului s-au deplasat șapte subofițeri cu o autospecială de stingere cu apă și spumă din cadrul Detașamentului de Pompieri Satu Mare.

Au ars elementele din plastic ale compartimentului motor.

Conform sursei citate, cauza probabilă de producere a incendiului este un scurtcircuit electric la compartimentul motor.

Citește mai departe

EVENIMENT

Șoferiță din Constanța amendată pentru că a băut alcool, a făcut un accident și a vrut să intre pe interzis

Publicat

arhiva foto

O șoferiță din Constanța a fost amendată cu 890 de lei, după ce a fost oprită pentru că voia să vireze pe o stradă cu accesul interzis.

Polițiștii au constatat și că aceasta consumase alcool, iar în urmă cu puțin timp fusese implicată într-un accident rutier și a părăsit locul faptei.

„O șoferiță din Constanța a fost oprită în trafic astăzi de polițiștii locali de la Serviciul Rutier deoarece urma să pătrundă pe un sector de drum cu accesul interzis. Mai exact, aceasta se deplasa pe strada Primăverii cu intenția de a vira spre stânga la intersecția străzilor Primăverii cu Mircea cel Bătrân”, transmite Primăria municipiului Constanța.

Potrivit sursei citate, în timpul discuțiilor purtate cu conducatoarea auto, polițiștii locali au observat că aceasta emana halenă alcoolică, motiv pentru care au solicitat intervenția unui echipaj de la Brigada rutieră.

„Testarea cu aparatul etilo-test a dovedit că aceasta consumase alcool. Mai mult de atât, cu puțin timp în urmă șoferița fusese implicată într-un accident rutier în zona City Park și a părăsit locul faptei.

Conducătoarea auto a fost transportată la spitalul județean de către lucrătorii Poliției Rutiere în vederea recoltării probelor biologice și continuarea cercetărilor. Femeia a primit trei sancțiuni contravenționale în valoare de 890 lei”, potrivit Primăriei Constanța.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Mașină cuprinsă de flăcări, în mers, pe un drum județean din Giurgiu

Publicat

Un autoturism a fost distrus, după ce a fost cuprins de flăcări, pe un drum județean din Giurgiu. Cel mai probabil incendiul a izbucnit din cauza unui scurtcircuit.

Potrivit ISU Giurgiu, un autoturism a ars, marți seară pe DJ 401, la ieșire din localitatea Palanca din județul Giurgiu.

Conducătorul auto a văzut că iese fum de la motor și a avut prezența de spirit să iasă din mașină.

În scurt timp, autoturismul a fost cuprins de flăcări, deși i-au sărit în ajutor și alți șoferi, care au încercat să oprească extinderea incendiului folosind stingătoarele auto.

La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Bolintin Deal, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă. Aceștia au stins incendiul în limitele găsite. Cel mai probabil evenimentul a fost provocat de un scurtcircuit.

În ultimele zile, în județul Giurgiu au avut loc trei incendii de autoturisme.

Informare preventivă:
Pentru a preveni astfel de cazuri, vă recomandăm respectarea următoarelor măsuri:
– verificaţi instalaţia electrică;
– nu faceți improvizații la instalația electrică;
– asiguraţi-vă că echipamentele de iluminat electric nu sunt defecte sau neizolate;
– verificaţi dacă apar eventuale scurgeri de carburanți sau lubrifianți;
– verificați perioada de valabilitate a stingătorului din autovehicul.

Citește mai departe

EVENIMENT

Urs îndepărtat de jandarmi din apropierea bisericii ortodoxe din Băile Tuşnad-Harghita

Publicat

Arhivă Foto

Jandarmii harghiteni au intervenit marţi pentru îndepărtarea înspre pădure a unui urs de mici dimensiuni care se ascundea într-o clădire din apropierea bisericii ortodoxe din Băile Tuşnad.

Potrivit Biroului de Presă al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Harghita, apelul a fost făcut de către un bărbat care ar fi observat un urs de mici dimensiuni în apropierea bisericii ortodoxe din staţiune.

“La faţa locului a fost trimis imediat un echipaj de jandarmerie, care a găsit ursul, care se ascundea într-o clădire posibil abandonată. Jandarmii au procedat la îndepărtarea animalului sălbatic înspre pădure, reuşindu-se acest lucru. Le reamintim oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situaţii, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia”, se precizează în informarea IJJ Harghita.

De la începutul anului, la nivelul dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita au fost înregistrate un număr de 21 de apeluri de urgenţă, prin care a fost semnalată prezenţa urşilor în apropierea zonelor locuite, în 9 cazuri fiind nevoie de intervenţia efectivă a forţelor de ordine, pentru îndepărtarea animalelor înspre pădure.

În celelalte cazuri urşii fie se aflau doar în trecere, drumul lor intersectându-se cu o cale rutieră, fie au părăsit singuri zona unde au fost iniţial semnalaţi.

Anul trecut, la nivelul dispeceratului IJJ Harghita, au fost înregistrate 194 de astfel de apeluri, dar în unele cazuri urşii părăsiseră zonele locuite.

AGERPRES

Citește mai departe