Connect with us

ACTUALITATE

Cifre îngrijorătoare în Vrancea. Numărul minorelor care aduc pe lume copii este în continuare foarte mare

Publicat

Numărul minorelor care nasc este în continuare foarte mare, iar acestea nu sunt pregătite nici fizic, nici psihic să aibă grijă de un copil, renunţă la şcoală, astfel că viitorul tinerelor mame şi al copiilor lor este incert, potrivit şefei Secţiei de obstetrică-ginecologie a Spitalului Judeţean „Sf. Pantelimon” din Focşani, medicul Ioana Rodica Ifrim.

„Numărul minorelor care dau naştere la copii este în continuare foarte mare, cu patologiile aferente, pentru că ele nu sunt pregătite nici fizic şi nici psihic să aibă grijă de un copil. Cele care fac copii la vârste fragede sunt copii cu copii. Nici ele nu au educaţie, renunţă la şcoală, rămânând la un nivel de pregătire inferior, care nu le permite să asigure un trai bun nici copiilor, nici un trai decent pentru ele, viitorul lor devenind astfel incert. Mulţi copii ajung în plasament”, a declarat, pentru AGERPRES, medicul ginecolog Ioana Rodica Ifrim.

Potrivit acesteia, educaţia sexuală în România este un tabu, iar cadrele medicale ar trebui să înveţe pacientele lucruri de bază şi să recomande metode contraceptive sigure, care să nu afecteze fertilitatea viitoarelor mame.

„În general, în pătura mijlocie şi cea de jos, educaţia sexuală este aproape absentă. Unele femei nu ştiu nici măcar metodele de contracepţie uzuale, iar dacă au auzit de ele, nu le folosesc şi probabil nu le vor folosi niciodată. Ar fi ideal ca atunci când pacienta se prezintă la noi în cabinet, medicul sau asistenta să o înveţe nişte lucruri de bază şi să-i recomande o metodă de contracepţie sigură, care să nu-i afecteze fertilitatea, astfel încât să ajungă la o vârstă sigură, matură, în care să poată să-şi asume responsabilitatea unui copil”, a explicat dr. Ioana Rodica Ifrim.

În privinţa vârstei la care femeile aduc pe lume primul copil, medicul ginecolog a precizat că există două extreme: cea a pacientelor foarte tinere, minore, şi cea a femeilor cu statut economico-social bun, care amână naşterea primului copil după 30 de ani, uneori chiar spre 40 de ani, ceea ce poate conduce de multe ori la probleme de infertilitate.

„Cu cât se amână mai mult după 30 de ani naşterea primului copil, cu atât apar mai des probleme de infertilitate, atât la femei, cât şi la bărbaţi”, a avertizat medicul.

Potrivit datelor statistice ale Spitalului Judeţean Focşani, în ultimii doi ani, în unitatea medicală au născut aproape 450 de mame minore. În 2018, cea mai tânără mamă a avut 14 ani, dar în anul 2017, o copilă de numai 12 ani a devenit mamă. În primele două luni ale anului 2019, la spitalul judeţean au născut 24 de mame minore. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

APIA eliberează adeverințe fermierilor crescători de animale  care doresc să acceseze credite bancare

Publicat

cerere adeverinta apia primarie 1000x600.jpg

Publicitate

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Centrul Judetean Botosani informează că începând de astăzi, 24 iulie 2024, eliberează adeverințe pentru beneficiarii intervențiilor în sectorul zootehnic, gestionate de APIA, respectiv pentru:

ü  PD-21 Sprijin cuplat pentru venit – vaci de lapte
ü  PD-22 Sprijin cuplat pentru venit – carne vită
ü  PD-23 Sprijin cuplat pentru venit –bivolițe de lapte
ü  PD-24 Sprijin cuplat pentru venit – ovine-caprine

 

Adeverințele sunt eliberate în baza convențiilor încheiate de APIA cu instituții bancare și nebancare și cu fondurile de garantare din domeniul agricol.

Aceste…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Un bărbat de 45 de ani, cu permisul suspendat, scos din trafic de polițiștii din Flămânzi

Publicat

politie razie.webp.webp

Publicitate

Polițiștii din Flămânzi au oprit pentru control, marți, un autoturism, condus de un bărbat, de 45 de ani, din municipiul Botoșani.

În urma verificărilor efectuate de polițiști, a reieșit faptul că bărbatul avea suspendat dreptul de a conduce autovehicule.

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere a unui autovehicul fără permis de conducere.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

BLOCADA Botoșani: 166 de amenzi, 10 permise suspendate, în ultimele 24 de ore

Publicat

264e0fad 1fb0 46ba abca 7baae33de193 1 1000x600.jpg

Publicitate

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 4 acțiuni punctuale, în cadrul acțiunii BLOCADA, beneficiind de sprijinul jandarmilor și au intervenit la 47 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112.

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri sau alte substanțe interzise, în cadrul acestora fiind aplicate 166 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 77.965 de lei și reținute, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 10 permise de conducere.


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

APIA Botoșani: Condiții și EXCEPȚII la acordarea sprijinului financiar pentru eco-schemele din sectorul zootehnic. Campania 2024

Publicat

vaci.jpg

Publicitate

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) Centrul Judetean Botosani a făcut astăzi o serie de precizări cu privire la anumite condiții și excepții în acordarea de sprijin financiar pentru eco-schemele din sectorul zootehnic, aferente Campaniei 2024.

Conform sursei citate solicitanții care și-au asumat angajamente pentru eco-schema „PD-08 – Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrăşat”, au obligația depunerii până la 31 iulie 2024, a decontului justificativ și a documentelor care atestă îndeplinirea cerinţelor specifice pentru activitatea de creştere şi îngrăşare desfăşurată în perioada 1 ianuarie…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe