Connect with us

EDUCATIE

Cîmpeanu: Acolo unde directorul este antivaccinist, vom găsi o rată foarte scăzută de vaccinare

Publicat

„Acolo unde directorul este antivaccinist, vom găsi o rată foarte scăzută de vaccinare”, spune ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu. Echipele de control care pornesc luni să verifice ratele de vaccinare din școli sunt „foarte pricepute în domeniu juridic”, spune ministrul.

Întrebat dacă, după părerea sa, profesorii și cei care lucrează în școli sunt motivați să meargă de acum la vaccinare, în așa fel încât să poată relua orele fizic, Cîmpeanu a răspuns că toți acei profesori care sunt interesați de educația elevilor sunt motivați să meargă la vaccinare.

Ministrul interimar a dat ca exemplu, la Digi24, grădinița 111 din București, unde rata de vaccinare este de 100%.

„Este un exemplu absolut remarcabil. Directorul are un rol foarte important. Mi-a spus că nu toți colegii au fost convinși să se vaccineze, mai ales cei tineri aveau inițial rezerve, dar a luat acele măsuri care au condus la rata de vaccinare de 100%”, spune ministrul, potrivit căruia directorul respectiv a impus testele la 48 sau la 72 de ore.

Angajații grădiniței, decât să își facă teste, au preferat să se vaccineze: „este un director care a înțeles importanța protejării copiilor pe care îi are în grijă”.

„Acolo unde directorul este antivaccinist, vom găsi o rată foarte scăzută de vaccinare”, a adăugat Cîmpeanu.

Ministrul a spus că a triplat numărul de echipe de control care pleacă de luni în școli și verifică respectarea regulilor sanitare, raportarea ratelor de vaccinare și cauzele pentru care există rate de vaccinare „rușinoase” de 12%.

Întrebat ce poate face corpul de control împotriva directorilor antivacciniști, Cîmpeanu a spus: „am colegi foarte pricepuți în domeniu juridic. Vor propune exact acele măsuri care se încadrează în limitele legii”. MEDIAFAX


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Se suplimentează locurile la Rezidenţiat

Publicat

medic calculator 400x240 1 400x240

Ministerul Sănătăţii a anunțat vineri că va suplimenta cu 418 numărul de locuri alocate în urma concursului de Rezidenţiat, pentru domeniul medicină.

Astfel, candidații care au obţinut punctajul de promovare de peste 60% din punctajul minim pe domeniul medicină, pe țară, vor fi încadraţi ca rezidenți.

„Am suplimentat locurile în specialitățile deficitare (anestezie terapie intensivă, boli infecțioase, radiologie medicală, medicină de familie) corelat cu capacitatea reală de pregătire a universităților de medicină și farmacie”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Potrivit Ministerului Sănătății, începând din acest an, conform noilor modificări legislative adoptate în luna iulie, instituția a fost abilitată să suplimenteze numărul de locuri numai în domeniul medicină.

Spre deosebire de domeniul medicină, în domeniile farmacie și medicină dentară, dreptul de practică se obține odată cu dobândirea licenței.

În data de 21 noiembrie, Ministerul Sănătății a organizat concursul de intrare în Rezidențiat. Un număr record de 12.564 candidați au concurat pe un număr de 6.311 locuri și posturi pe cele 3 domenii de pregătire, astfel: 3.942 locuri și posturi pentru domeniul medicină, câte 1.190 locuri pentru medicină dentară și 1.087 locuri pentru farmacie, un număr de 92 locuri pentru ministerele cu rețea sanitară proprie. MEDIAFAX

Citește Romania24.ro pe Google News

Citește mai departe

EDUCATIE

Școlile se pot redeschide imediat ce rata de infectare coboară sub 3 la mie

Publicat

Școlile se pot redeschide imediat ce rata de infectare coboară sub 3 la mie, fără să mai aștepte ziua de vineri.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, declară că școlile și grădinițele pot trece în sistem față în față prin decizie proprie încă din ziua imediat următoare scăderii ratei de incidență sub 3 la mie, prin hotărârea Consiliului de Administrație, cu informarea ISJ sau ISMB.

Începând de miercuri, Ministerul Educației publică zilnic pe site rata de incidență pentru fiecare localitate.

Astfel, trecerea de la sistemul online la cel cu prezență fizică nu mai este condiționată de raportarea la ziua de vineri a fiecărei săptămâni. Ziua de vineri a rămas ca zi de referință doar pentru rata de vaccinare a personalului din învățământ, criteriu valabil pentru localitățile în care rata de infectare este mai mare de 3 la mie. MEDIAFAX

Citește mai departe

EDUCATIE

Testele de salivă comandate de statul român ajung în țară cu întârziere

Publicat

Primele teste de salivă comandate de statul român ajung în țară cu întârziere. Lotul va fi livrat joi, cu o zi mai târziu decât au anunțat autoritățile române.

Anunțul a fost făcut miercuri de ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu, la finalul audierilor din Parlament pentru formare noului Guvern.

„Primul termen de livrare este azi… Azi dimineață am aflat că din cauza unor probleme de transport internațional livrarea se va face mâine la IGSU”, a explicat Cîmpeanu.

Următorul lot de teste va ajunge în România în prima parte a lunii decembrie

Următorul lot de teste va ajunge în România în prima parte a lunii decembrie.

„IGSU a semnat contractele, mai are în curs de semnare și alte patru contracte”, a precizat ministrul interimar al Educației.

Livrarea în teritoriu se face eșalonat astfel încât testele să ajungă în școli în 24 de ore.

Potrivit regulilor stabilite de autorități, testarea periodică cu teste rapide antigen efectuate din proba de salivă se va realiza în prima și în a patra zi lucrătoare a săptămânii, înaintea începerii orelor de curs;

Testarea se va efectua în sala de clasă sau în alte spatii, sub îndrumarea cadrului medical sau a persoanelor responsabile desemnate din cadrul unității de învățământ, dar și la domiciliu, sub îndrumarea părinților.

Persoanele responsabile din cadrul unităților de învățământ vor fi instruite privind colectarea testelor cu rezultat pozitiv, acestea fiind considerate deșeuri medicale cu potențial infecțios.

(sursa: Mediafax)

Citește Romania24.ro pe Google News

Citește mai departe

ACTUALITATE

Pediatrul Mihai Craiu: Dacă vor trebui închise din nou școlile este doar vina adulților

Publicat

mihai craiu

Dacă vor trebui închise din nou școlile este doar vina adulților, afirmă pediatrul Mihai Craiu, referindu-se la un studiu făcut în SUA despre transmiterea COVID în școli.

La studiu au participat mult peste un milion de școlari, iar purtarea măștii la școală a fost obligatorie.

Studiul a fost făcut în primăvara / vara acestui an, înainte de valul 4, și s-a observat o infecție secundară (infectarea petrecută în școală) la 20 infecții primare (infectarea petrecută în comunitate).

„Aproape jumătate din infecțiile secundare au apărut la sport. Dintre acestea, trei sferturi au fost generate de sporturi efectuate în sală. Concluzie – școala este un loc mult mai sigur (pentru copii) în raport cu restul comunității în care trăiesc acești elevi, dacă se poartă corect masca. … Chiar și la acel moment când nu erau mulți vaccinați în SUA. Școlile trebuie să rămână deschise, respectând normele de prevenție (masca și igiena mâinilor) precum și testarea periodică. Dacă vor trebui închise din nou școlile este doar noastră a adulților”, este mesajul pediatrului.

Potrivit acestuia, este nevoie de strategii pentru măsuri ferme de implementare a regulilor ce funcționează: masca funcționează, testarea funcționează, vaccinul previne boala severă: „deci avem mijloace să ținem școlile deschise”. MEDIAFAX

Citește mai departe