Connect with us

ACTUALITATE

Cîmpeanu – precizări privind importanţa angajărilor în sistem

Publicat

cimpeanu 1 1000x600.jpg

Ministrul Sorin Cîmpeanu vine cu precizări legate de adoptarea de către Guvern a ordonanţei de urgenţă prin care se permit angajări în sistemul naţional de învăţământ, el afirmând că prin acest act normativ ”nu ‘se dă liber’ la angajări nejustificate”, iar ministerul este în proces de analiză a solicitărilor motivate de asigurare a resursei umane în educaţie.

”Într-un context în care Guvernul trebuie mai mult decât oricând să gestioneze responsabil resursele ţării în încercarea de a genera creştere economică, managementul cheltuielilor publice reprezintă o prioritate. Însă, pe de altă parte, suntem cu toţii conştienţi că educaţia de calitate depinde de existenţa, stabilitatea şi motivaţia resursei umane. Copiii noştri au nevoie să se pregătească cu oameni care îşi doresc să facă acest lucru într-un cadru pe care noile legi ale Educaţiei îl vor asigura în spiritul unei necesare reforme reale. Acesta este contextul general în care Guvernul a adoptat vineri, 15 iulie, ordonanţa de urgenţă prin care se permit angajări în sistemul naţional de învăţământ”, a precizat ministrul Educaţiei, într-un comunicat transmis sâmbătă AGERPRES.

 

Cîmpeanu – precizări privind importanţa angajărilor în sistem: restricţiile de angajare sunt prevăzute prin OUG 80

Acesta a arătat că restricţiile de angajare sunt prevăzute prin OUG 80 până la 31 decembrie 2022 pentru diminuarea cheltuielilor bugetare acolo unde este posibil.

”Prin ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvern vineri, 15 iulie, la propunerea Ministerului Educaţiei, nu ‘se dă liber’ la angajări nejustificate! Textul OUG precizează: ‘Prin excepţie de la prevederile alin. (1), prin memorandum iniţiat de Ministerul Educaţiei şi aprobat în şedinţă de Guvern, se poate aproba organizarea de concursuri pentru ocuparea posturilor didactice, didactice auxiliare şi nedidactice, precum şi a funcţiilor de conducere, vacante sau temporar
vacante din unităţile de învăţământ’. Ministerul Educaţiei este în proces de analiză a solicitărilor motivate de asigurare a resursei umane în educaţie”, a menţionat ministrul.

Cîmpeanu a mai explicat că sunt absolvenţi de învăţământ superior (promoţia 2022) care doresc să se îndrepte către o carieră didactică, iar mulţi dintre aceştia nu au reuşit să finalizeze până acum procedurile pentru înscrierea la concurs.

Cîmpeanu – precizări privind importanţa angajărilor în sistem: mai bine să rămână până anul viitor fără un loc de muncă, în condiţiile în care este nevoie de profesori în şcolile româneşti?

”Ar fi, oare, mai bine să rămână până anul viitor fără un loc de muncă, în condiţiile în care este nevoie de profesori în şcolile româneşti? Titularizarea (angajarea pe durată nedeterminată), dar şi angajarea cadrelor didactice pe durată determinată trebuie să se facă înainte de începerea anului şcolar, în data de 5 septembrie. Dacă nu angajăm, cine ar intra la clasă, începând cu 5 septembrie? Sau nu mai derulăm proces didactic? Concursul de directori – Runda a 3-a (20% din posturile de director şi director adjunct nu sunt ocupate prin concurs). Vrem sau nu vrem să ne îndreptăm către profesionalizarea managementului şcolilor?”, a arătat Sorin Cîmpeanu.

Potrivit acestuia, în sistemul de educaţie apar înainte de începerea, dar şi în timpul anului şcolar/universitar, situaţii de tipul concediilor fără plată din motive personale sau pentru studii/concediilor de îngrijire a copiilor, numiri prin detaşare în funcţii de conducere, îndrumare şi control, dar şi situaţii generate de finalizarea înscrierilor la clasa pregătitoare sau în grădiniţe şi de preluarea creşelor în sistemul de educaţie începând cu 1 septembrie 2022, precum şi alte situaţii (demisii, pensionări anticipate, pensionări pe caz de boală, decese titulari).

”Acestora li se adaugă posturi unice în şcoli şi grădiniţe care se vacantează prin pensionare în lunile iulie-august, spre exemplu. Activităţile corespunzătoare acestor posturi cum ar putea fi acoperite în interesul superior al copiilor/elevilor?”, a adăugat ministrul.

Cîmpeanu – precizări privind importanţa angajărilor în sistem: anul acesta se vor adopta legile Educaţiei

Acesta s-a arătat convins că anul acesta se vor adopta legile Educaţiei.

”Este foarte probabil/personal sunt convins că anul acesta se vor adopta legile educaţiei! Pentru reforma în educaţie, resursa umană este esenţială! Adoptarea legilor educaţiei ar însemna să facem paşi importanţi către ce ne dorim în educaţie. Or, imediat după adoptarea legilor, ar însemna să facem tot atâţia paşi înapoi – prin blocarea recrutării de resursa umană într-un sistem care suferă de mult timp de lipsa unei resurse umane calificate. Guvernul a înţeles atât specificul, cât şi importanţa educaţiei pentru societatea românească, iar acest lucru este unul foarte bun! Este un lucru care ne dă speranţa că legile educaţiei vor putea fi implementate cu succes, după adoptare! Deoarece noile legi ale educaţiei răspund nevoilor educaţionale, socio-emoţionale, de incluziune şcolară şi socială, de atingere şi valorizare a potenţialului maxim de către fiecare copil în parte, respectându-i-se particularităţile de vârstă şi individuale, confortul şi siguranţa în spaţiul şcolar, noi, decidenţii, trebuie să le oferim dascălilor un statut demn al profesiei lor, o salarizare motivantă şi contexte de progres profesional”, a subliniat ministrul Educaţiei. AGERPRES

Urmărește știrile romania24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

Locuitorii unei străzi din Alba Iulia, anunțați să își facă branșamentele. Primăria va interzice spargerea străzii, după asfaltare

Publicat

alcala de henares 1000x600.jpg

Primăria municipiului Alba Iulia locuitorii și deținătorii de parcele de teren cu acces de pe strada Alcala de Henares că au obligația realizării branșamentelor / racordurilor pentru toate utilitățile în termen de 3 luni, începând cu data de 15 august 2022.

Potrivit reprezentanților Primăriei, după acest termen vor începe lucrările de asfaltare a străzii.

De asemenea, se vor interzice lucrări de orice natură care ar putea afecta structura drumului, pe o perioadă de minimum 5 ani de la recepția lucrărilor de asfaltare.


Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Deficitul comercial a crescut cu 4,7 miliarde de euro în primele şase luni

Publicat

Deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) a urcat la 15,44 miliarde de euro în primele şase luni ale acestui an, mai mare cu 4,74 miliarde de euro faţă de cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate marţi.

În perioada ianuarie – iunie 2022, exporturile au crescut cu 23,9%, până la 44,78 miliarde de euro, iar importurile s-au majorat cu 28,5%, la 60,22 milliarde de euro.

Ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse maşini şi echipamente de transport (42,2% la export şi 32,6% la import) şi alte produse manufacturate (31,1% la export şi 29,4% la import).

Valoarea schimburilor intra-UE27 de bunuri în primul semestru din acest an a fost de 32,56 miliarde de euro la expedieri şi de 42,64 miliarde de euro la introduceri, reprezentând 72,7% din total exporturi şi 70,8% din total importuri.

Valoarea schimburilor extra-UE27 a fost de 12,23 miliarde de euro la exporturi şi de 17,58 miliarde de euro la importuri, reprezentând 27,3% din total exporturi şi 29,2% din total importuri.

În luna iunie 2022, exporturile FOB au însumat 7,86 miliarde de euro, iar importurile CIF au însumat 10,55 miliarde de euro, rezultând un deficit de 2,69 miliarde de euro.

Faţă de luna iunie 2021, exporturile din luna iunie 2022 au crescut cu 25,9%, iar importurile au fost mai mari cu 30,4%.

Preţul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezintă preţul la frontiera ţării exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum şi toate taxele pe care bunul trebuie să le suporte pentru a fi încărcat la bord.

Preţul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezintă preţul la frontiera ţării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale preţului FOB, cât şi costul asigurării şi transportului internaţional. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO. Adele a venit din Canada să se distreze la UNTOLD: A fost SUPERB

Publicat

whatsapp image 2022 08 08 at 1.31.05 pm e1659964665582.jpeg

La ediția de anul acesta a festivalului de muzică Untold, au participat peste 360.000 de persoane, dintre care foarte mulți străini.

„Acești tineri de toate vârstele, ai lumii, au venit din peste 100 de țări”, a spus primarul Emil Boc.

Adele este una dintre ei. A venit din Toronto în Cluj și s-a decis spontan să meargă la Untold.

farmec.ro - Livrăm frumusețe!

„Ca să fiu sinceră, nu voiam să merg pentru că am tot fost la petreceri, iar biletul e foarte scump. Dar invitasem aici un prieten din Baia Mare, care nu a văzut Clujul până acum, și m-am gândit că Untoldul ar fi o experiență foarte interesantă…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Vaccinurile împotriva COVID-19: Comisia Europeană și Moderna adaptează calendarele de livrare

Publicat

Comisia Europeană și Moderna au ajuns la un acord pentru a răspunde mai bine necesităților statelor membre în materie de vaccinuri împotriva COVID-19 pentru sfârșitul verii și pentru perioada de iarnă.

Acordul va asigura accesul autorităților naționale la vaccinuri, inclusiv la vaccinuri adaptate variantelor, dacă sunt autorizate, în momentul în care au nevoie de ele pentru propriile campanii de vaccinare și pentru a-și sprijini partenerii mondiali.

Acest acord va adapta calendarele de livrări convenite inițial prin contract.

Livrările de doze programate inițial pe parcursul verii vor fi, prin urmare, efectuate în septembrie și în toamna și iarna anului 2022, atunci când statele membre vor avea cel mai probabil nevoie de stocuri suplimentare de vaccinuri pentru campaniile naționale și pentru a-și îndeplini angajamentele internaționale în materie de solidaritate.

De asemenea, acordul garantează că, în cazul în care unul sau mai multe vaccinuri adaptate primesc autorizație de introducere pe piață, statele membre pot alege să primească vaccinurile adaptate în temeiul contractului actual.

În acest context, la cererea anumitor state membre, acordul garantează, de asemenea, 15 milioane de doze suplimentare de vaccinuri candidate de rapel împotriva variantei Omicron, furnizate de Moderna, cu condiția obținerii autorizației de introducere pe piață în termene care să permită utilizarea acestor doze în campaniile de vaccinare.

„Creșterea ratelor de vaccinare și rapel împotriva COVID-19 este esențială în vederea pregătirii pentru lunile de toamnă și iarnă. Pentru a asigura cel mai bine pregătirea comună, statele membre trebuie să aibă la dispoziție instrumentele necesare.

Acestea includ vaccinuri adaptate la variante în măsura și în momentul în care acestea sunt autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente.

Acordul va asigura accesul statelor membre la dozele de vaccin de care au nevoie și la momentul potrivit pentru a-și proteja cetățenii”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe