EVENIMENT
Cinci persoane din judeţul Botoşani, confirmate cu noua tulpină britanică a virusului COVID-19
Cinci pacienţi din judeţul Botoşani au fost confirmaţi cu tulpini noi ale virusului COVID-19, în urma unor analize efectuate de Laboratorul de Metagenomică şi Biologie Moleculară din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare din Suceava, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, directorul Direcţiei de Sănătate Publică, medicul Monica Adăscăliţei.
Potrivit sursei citate, patru dintre ei au fost diagnosticaţi cu tulpina britanică a SARS-CoV-2, iar un al cincilea cu o tulpină nouă ale cărei origini nu sunt cunoscute.
Toate persoanele cu noi tulpini ale virusului COVID-19 au peste 50 de ani. Trei dintre ele sunt din localitatea Havârna, una din comuna Suliţa, iar una din municipiul Dorohoi.
„După o anchetă epidemiologică minuţioasă şi după discuţii cu colegii de la laboratorul PCR, am trimis cinci probe la Suceava, la Universitate, pentru secvenţiere, pentru că am bănuit prezenţa unei tulpini noi în judeţul Botoşani. Astăzi am primit rezultatul de la Universitate. S-au confirmat cele trei cazuri de la Havârna cu prezenţa tulpinii britanice.
Prezenţa tulpinei britanice a fost, la fel, în cazul de la Suliţa, iar la Dorohoi e o mutaţie a virusului la un pacient oncologic aflat la domiciliu”, a afirmat Adăscăliţei.
Autorităţile sanitare din Botoşani anunţă că vor lua măsuri de prevenţie suplimentare în zonele unde a fost identificate mutaţiile noului coronavirus.
„Sporim un pic măsurile de protecţie şi de prevenţie, pentru că, după cum ştiţi, tulpina aceasta britanică are un grad de contagiozitate foarte mare. Toţi pacienţii ale căror probe le-am trimis la Suceava nu au prezentat o formă gravă a bolii. Ei au fost izolaţi la domiciliu, au fost trataţi la domiciliu şi unii dintre ei au ieşit din perioada de 14 zile”, a adăugat Adăscăliţei. Agerpres
EVENIMENT
Trafic îngreunat pe DN 67C Transalpina, între Tău și barajul Oașa. Copaci căzuți pe carosabil
Traficul rutier este îngreunat, vineri dimineața, pe DN 67 C (Transalpina), între localitatea Tău Bistra și barajul Oașa. Au căzut copaci pe partea carosabilă.
Potrivit IPJ Alba, se circulă alternativ. Se estimează reluarea normală a circulației în jurul orei 8.00.
Potrivit InfoTrafic, vineri dimineața se circula în condiții de iarnă în zona montană înaltă a județului, unde ningea abundent.
Recomandările…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Harta interactivă a secțiilor de votare din străinătate, publicată de MAE. Lista locurilor unde pot vota românii din diaspora
Ministerul Afacerilor Externe a anunțat joi că a publicat harta interactivă a secțiilor de votare din străinătate. MAE a publicat, pe pagina web, lista celor 950 de secții de votare organizate în străinătate pentru alegerile prezidențiale și parlamentare 2024, care include și adresele sediilor acestora, a anunțat ministerul printr-un comunicat.
Lista este disponibilă în secțiunea dedicată alegerilor și poate fi…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Fostul șef al IPJ Cluj, chestorul Mihai Rus, trimis în judecată alături de alți patru polițiști. E acuzat de abuz în serviciu
Mihai Rus, chestor de poliție și fost șef al Inspectoratului de Poliţie Județean Cluj, a fost trimis în judecată, în stare de libertate, anunță DNA.
Alături de el au fost trimiși în judecată încă 4 polițiști clujeni.
Fostul șef al IPJ Cluj, chestorul Mihai Rus, trimis în judecată alături de alți patru polițiști. E acuzat de abuz în serviciu
Mihai Rus va fi judecat, în stare de libertate, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Ordin ANRE: „Taxa pe țeavă” – toate apartamentele dintr-un bloc trebuie să PLĂTEASCĂ o cotă parte la factura de energie termică
ANRE a emis în acest an un ordin care prevede că toate apartamentele dintr-un bloc trebuie să plătească o cotă parte la factura de energie termică, indiferent dacă sunt racordate la sistemul centralizat sau dețin centrale individuale pe gaze. A fost generată o formulă de calcul potrivit căreia cota comună ajunge la 50% din factura totală a blocului, scrie HotNews.ro. Oamenii au numit aceste costuri „taxa pe țeavă”, cu referire la coloana de distribuție a agentului termic…
Citește mai mult pe Cluj24.ro