EVENIMENT
Cinci RECOMANDĂRI pentru ŞOFERI: Cum trebuie să conducă pe vreme rea, pentru a evita producerea accidentelor
Odată cu venirea iernii numărul accidentelor rutiere, al tamponărilor este în creștere. Din cauza poleiului și a drumului înghețat, tot mai mulți șoferi pierd controlul mașinii și ajung să se lovească fie de alte autoturisme sau chiar de parapeți.
Pentru a preveni accidentele pe vreme rea, polițiști vin cu cinci sfaturi simple care ne pot scoate dintr-o situație pe care nu ne-o dorim. Să reducem viteza și să ne păstrăm calmul la volan sunt câteva din indicațiile polițiștilor.
1. Nu lăsaţi nimic la voia întâmplării!
Înainte de a porni la drum curăţaţi bine geamurile maşinii! Planificaţi-vă traseul astfel încât să rulaţi, pe cât posibil, pe artere mari! Plecați cu un sfert de oră mai devreme ca de obicei.
2. Nu conduceți cu viteză!
Pe polei sau gheaţă, distanţele de frânare se multiplică de 10 ori. Aşadar, nu circulaţi cu viteză. Păstrați o distanță mai mare între maşina din faţa şi cea pe care o conduceți!
3. Nu folosiți frâna de picior, ci alternativele!
Dacă este absolut necesar să frânaţi, faceţi-o cât mai ușor cu putinţă şi nu ridicaţi piciorul în momentul în care simţiţi în pedală activarea ABS-ului.
Acelaşi lucru este valabil şi pentru accelerările în trombă, care vor face ca roţile să-şi piardă aderenţa şi să se învârtă în gol.
4. Nu vă panicați dacă intrați în derapaj!
În cazul în care se întâmplă să pierdeţi controlul maşinii sau simţiţi că aceasta este pe cale să derapeze, ideal e să nu intraţi în panică. Tot ce puteţi face este să viraţi în direcţia în care alunecă spatele maşinii, reducând total sau parţial accelerarea, dar fără a pune frână.
Dacă spatele începe să derapeze în direcţie opusă, reduceţi bracarea roţilor până stabilizaţi maşina.
Evitaţi frânarea, pentru că ABS-ul s-ar putea să nu facă faţă suprafeţei alunecoase şi nu veţi face altceva decât să accentuaţi alunecarea. Nu apăsaţi mai tare pedala de acceleraţie decât atunci când sunteţi 100% sigur că aţi redresat maşina şi aceasta şi-a recăpătat tracţiunea.
5. Nu vă relaxați la volan, anticipați situaţiile periculoase!
Anticiparea este esențială în condiţii de iarnă, de aceea încetiniţi prin frână de motor înainte de a ajunge în aceste zone şi nu acţionaţi frâna dacă simţiţi că maşina începe să derapeze uşor.
Mare atenţie la cum conduceţi, mare atenţie la cei din jur şi la orice obstacole vă ies în cale, precum şi la starea drumului.
Pentru un trafic rutier mai sigur, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba recomandă şoferilor:
Mare atenţie! Zăpada de pe marginea drumurilor a început să se topească, temperaturile fiind mai ridicate pe timpul zilei, apa se scurge pe carosabil, iar noaptea se pot forma pelicule de gheaţă!
Conducătorii auto ar trebui să tină cont de următoarele aspecte:
– în curbe, riscul de derapare este ridicat dacă drumul este umed, mai ales atunci când viteza este mare; la fel şi după efectuarea manevrei de depăşire, când se reintră pe banda iniţială;
– în cazul în care partea carosabilă este alunecoasă, pentru a încetini trebuie folosită frâna de moto; în niciun caz nu trebuie bruscate comenzile!
– pentru a putea opri în condiţii de siguranţă atunci când autovehiculul care circulă în faţă frânează brusc, trebuie mărită distanţa în mers;
– chiar dacă partea carosabilă este uscată, se pot întâlni porţiuni umede, unde există risc de formare a poleiului. De aceea, nu trebuie pornit la drum, chiar pe distanţe scurte, dacă autovehiculul nu este echipat cu anvelope de iarnă.
EVENIMENT
FOTO: Cătălin Golofca, primul fotbalist care semnează cu Unirea Alba Iulia în această iarnă. A câștigat cupa și campionatul
Primul fotbalist care semnează cu Unirea Alba Iulia în această iarnă este Cătălin Golofca, fotbalist care a sosit pe ”Cetate” din postura de jucător liber de contract, după despărțirea de CSM Slatina. El a mai jucat anterior la o serie de cluburi importante din campionatul românesc.
”Bine ai venit, Cătălin Golofca! Pentru că ne dorim să evoluăm din sezonul următor în Liga II-a, am declarat deschisă deja…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
FOTO: 7 organizații studențești și 70 de studenți, premiați la cea de-a treia ediție a Galei Studenților, la Alba Iulia
Cea de-a treia ediție a Galei Studenților și-a aflat laureații duminică, 17 noiembrie, chiar de Ziua Internațională a Studenților.
Organizată de Primăria municipiului Alba Iulia și Casa de Cultură a Studenților, cu sprijinul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gala a oferit, celor peste 250 de participanți, emoție și recunoaștere.
Gala Studenților a debutat cu mesajul organizatorilor,…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
FOTO ACCIDENT RUTIER la Alba Iulia: O minoră de 10 ani a fost lovită pe trecerea de pietoni din zona magazinului Kaufland
Un accident rutier a avut loc luni, 18 noiembrie, în jurul orei 12.00, la Alba Iulia. Din câte se pare, o minoră de 10 ani a fost lovită pe trecerea de pietoni din zona magazinului Kaufland.
Accidentul rutier a fost surprins de un cititor alba24.ro, care în acele momente se afla în trafic, pe strada Calea Moților din oraș. Accidentul rutier a avut loc în zona intersecției cu strada Detunata.
Potrivit IPJ Alba, traficul…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
FOTO. Săpături ilegale în Piața Unirii. Arheolog: ”Nu poți să intri cu excavatorul în trecutul roman al orașului Cluj-Napoca”
Arheologii Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) au sesizat Direcția Județeană pentru Cultură Cluj și au cerut să ia măsuri în cazul unor săpături ilegale efectuate în Piața Unirii din Cluj-Napoca, zonă istorică.
Arheologul Csok Zsolt a declarat, luni, pentru Cluj24 că a primit informații despre o lucrare care s-a efectuat, vineri, în colțul din Nord-Est al Pieței Unirii, vizavi de fostul hotel Melody, ”fără supraveghere…
Citește mai mult pe Cluj24.ro