Connect with us

ACTUALITATE

Cine a fost Faust? (P)

Publicat

Faust este unul dintre cele mai cunoscute personaje din istorie. Legenda sa pornește de la Johann Georg Faust, cel care a fost istoric, alchimist, astrolist și magician în perioada Renașterii Germane. Iar legenda sa a devenit populară datorită unor opere literare, artistice, cinematografice și muzicale.

Desigur, motivul principal pentru care a rămas în istorie a fost pentru că a făcut pact cu diavolul. Tocmai din acest motiv Biserica l-a denunțat ca fiind un blasfemator. În 1507, cronicarul Johannes Trithemius a notat într-o scrisoare că Faust susținea că poate reproduce cu ușurință toate minunile lui Hristos.

Faust, prezent în piese de teatru, cărți, opere, filme dar și în jocuri

Fiind un personaj atât de controversat, Faust a fost inclus în numeroase cărți, piese, opere, dar și în jocuri. Poate cea mai cunoscută lucrare îi aparține lui Johann Wolfgang van Goethe, care a publicat două cărți despre el: una 1808 și cealaltă în 1832, post-mortem.

În versiunea lui Goethe, Faust caută adevărata esență a vieții și l-a întâlnit pe Diavol, care i-a promis că îi va satisface toate dorințele.

De asemenea, compozitorul Charles Gounod a realizat inclusiv o operă în cinci acte cu 7 tablouri, pornind de la scrierile lui Johann Wolfgang van Goethe. Aceasta durează aproximativ 3 ore și a avut premiera la Paris, pe 19 martie 1859.

Mai în actualitate, pe https://casino.netbet.ro/ este disponibil inclusiv jocul Faust. Acecsta a fost lansat de compania Novomatic, iar printre simboluri se află diavolul, Faust și Margareta.

Cum a făcut Faust pact cu diavolul?

La un moment dat, Faust devenise foarte plictisit, iar viața de savant nu îl mai satisfăcea. Conform lui Goethe, el a invocat diavolul și i-a cerut puteri magice, dar și mai multe cunoștinte.

Într-o tenativă eșuată de a se otrăvi, Faust l-a chemat pe diavol, iar acesta a venit la ușa prin intermediul lui Mefisto, un personaj adesea întâlnit în folclorul german.

În cele din urmă, lui Faust i s-a propus un târg și a primit puteri nelimitate timp de un an. Mefisto i-a promis viață eternă, femei, avere și numeroase petreceri. La schimb a cerut sufletul său, imediat după ce va simți împlinirea.

Convins că așa ceva este imposibil, Faust a acceptat și a semnat un pact cu sânge. Conform legendei, el a devenit tânăr, chipeș și bogat din a doua zi.

În această perioadă, el a reușit să o cucerească pe Margareta, o fată sfioasă și credincioasă pentru care avea o slăbiciune. Cei doi și-au jurat iubire eternă și erau convinși că vor fi împreună pentru toată viața.

Faust a reușit astfel să se casătorească cu Margareta, pe care a lăsat-o și însărcinată. Acela a fost momentul în care personajul a simțit împlinirea, dar și cel în care Mefisto a revenit și i-a amintit de pactul făcut.

Astfel, Faust și-a dat seama în ce bucluc a intrat și a luat decizia să o părăsească pe Margareta, după ce i-a mărturisit adevărul despre pactul cu diavolul. Când a aflat acest lucru, Margareta a decis să își omoare copilul, fiind de părere că acest este un rod al iadului. A fost arestată pentru fapta sa și, din celulă, striga în fiecare seară numele lui Faust.

Având în vedere aceste lucruri, Faust a devenit unul dintre cele mai cunoscute personaje din istorie, mai ales în cultura germană. Primul film despre el a fost realizat tocmai în 1921. Iar un an mai târziu a apărut un film mut francez regizat de Gerard Bourgeois, considerat a fi primul film 3D realizat vreodată.

În total sunt zeci de filme, opere, piese de teatru și cărți scrise despre Faust, cel care e unul dintre cele mai controversate personaje din istorie.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Alertă auto: Aproape 100.000 de mașini din România, chemate în service. 26 de mărci sunt vizate

Publicat

alertă auto: aproape 100.000 de mașini din românia, chemate în

Publicitate

Aproape 100.000 de mașini din România trebuie să ajungă în service, din cauza unor rechemări tehnice. Registrul Auto Român le recomandă șoferilor să verifice cât mai curând site-urile oficiale ale producătorilor auto sau să meargă direct la un service autorizat pentru a vedea dacă mașina lor este afectată, scrie alba24.ro.

RAR atrage atenția că în momentul de față se derulează o serie de campanii de rechemări pentru următoarele mărci…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Un bărbat de 64 de ani din Botoșani a fost oprit de polițiști pe Calea Națională, în timp ce conducea sub influența alcoolului

Publicat

un bărbat de 64 de ani din botoșani a fost

Publicitate

Un bărbat de 64 de ani din Botoșani a fost oprit de polițiști pe Calea Națională, în timp ce conducea sub influența alcoolului.

În urma testării cu etilotestul, a rezultat o alcoolemie de 0,70 mg/l alcool pur în aerul expirat. Șoferul a fost dus la spital pentru recoltarea de probe biologice, iar polițiștii au deschis un dosar penal pentru conducere în stare de ebrietate.


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Acțiune a polițiștilor din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor Botoșani

Publicat

acțiune a polițiștilor din cadrul biroului pentru protecția animalelor botoșani

Publicitate

Polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor, cu sprijinul celor din cadrul Biroului de Ordine Publică au desfășurat o acțiune pentru verificarea legalității deținerii exemplarelor canine cu potențial agresiv sau periculos.

 

În cadrul activităților desfășurate au fost controlate 57 de locații, prilej cu care au fost identificate 28 de exemplare canine.

 

În cadrul activităților desfășurate au fost aplicate peste 20 de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Peste două sute percheziții la Botoșani într-un dosar vizând acte de identitate românești false

Publicat

lângă noi: 21 de percheziții într un dosar privind introducerea ilegală

Publicitate

Polițiștii de frontieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Române, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), au pus în aplicare, în cursul zilei de astăzi, 1 iulie 2025, un număr de 206 mandate de percheziție domiciliară la sediile unor instituții publice și la locuințele unor persoane fizice.

Activitățile operative sunt realizate într-o…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe