Connect with us

ACTUALITATE

Cine a fost Faust? (P)

Publicat

Faust este unul dintre cele mai cunoscute personaje din istorie. Legenda sa pornește de la Johann Georg Faust, cel care a fost istoric, alchimist, astrolist și magician în perioada Renașterii Germane. Iar legenda sa a devenit populară datorită unor opere literare, artistice, cinematografice și muzicale.

Desigur, motivul principal pentru care a rămas în istorie a fost pentru că a făcut pact cu diavolul. Tocmai din acest motiv Biserica l-a denunțat ca fiind un blasfemator. În 1507, cronicarul Johannes Trithemius a notat într-o scrisoare că Faust susținea că poate reproduce cu ușurință toate minunile lui Hristos.

Faust, prezent în piese de teatru, cărți, opere, filme dar și în jocuri

Fiind un personaj atât de controversat, Faust a fost inclus în numeroase cărți, piese, opere, dar și în jocuri. Poate cea mai cunoscută lucrare îi aparține lui Johann Wolfgang van Goethe, care a publicat două cărți despre el: una 1808 și cealaltă în 1832, post-mortem.

În versiunea lui Goethe, Faust caută adevărata esență a vieții și l-a întâlnit pe Diavol, care i-a promis că îi va satisface toate dorințele.

De asemenea, compozitorul Charles Gounod a realizat inclusiv o operă în cinci acte cu 7 tablouri, pornind de la scrierile lui Johann Wolfgang van Goethe. Aceasta durează aproximativ 3 ore și a avut premiera la Paris, pe 19 martie 1859.

Mai în actualitate, pe https://casino.netbet.ro/ este disponibil inclusiv jocul Faust. Acecsta a fost lansat de compania Novomatic, iar printre simboluri se află diavolul, Faust și Margareta.

Cum a făcut Faust pact cu diavolul?

La un moment dat, Faust devenise foarte plictisit, iar viața de savant nu îl mai satisfăcea. Conform lui Goethe, el a invocat diavolul și i-a cerut puteri magice, dar și mai multe cunoștinte.

Într-o tenativă eșuată de a se otrăvi, Faust l-a chemat pe diavol, iar acesta a venit la ușa prin intermediul lui Mefisto, un personaj adesea întâlnit în folclorul german.

În cele din urmă, lui Faust i s-a propus un târg și a primit puteri nelimitate timp de un an. Mefisto i-a promis viață eternă, femei, avere și numeroase petreceri. La schimb a cerut sufletul său, imediat după ce va simți împlinirea.

Convins că așa ceva este imposibil, Faust a acceptat și a semnat un pact cu sânge. Conform legendei, el a devenit tânăr, chipeș și bogat din a doua zi.

În această perioadă, el a reușit să o cucerească pe Margareta, o fată sfioasă și credincioasă pentru care avea o slăbiciune. Cei doi și-au jurat iubire eternă și erau convinși că vor fi împreună pentru toată viața.

Faust a reușit astfel să se casătorească cu Margareta, pe care a lăsat-o și însărcinată. Acela a fost momentul în care personajul a simțit împlinirea, dar și cel în care Mefisto a revenit și i-a amintit de pactul făcut.

Astfel, Faust și-a dat seama în ce bucluc a intrat și a luat decizia să o părăsească pe Margareta, după ce i-a mărturisit adevărul despre pactul cu diavolul. Când a aflat acest lucru, Margareta a decis să își omoare copilul, fiind de părere că acest este un rod al iadului. A fost arestată pentru fapta sa și, din celulă, striga în fiecare seară numele lui Faust.

Având în vedere aceste lucruri, Faust a devenit unul dintre cele mai cunoscute personaje din istorie, mai ales în cultura germană. Primul film despre el a fost realizat tocmai în 1921. Iar un an mai târziu a apărut un film mut francez regizat de Gerard Bourgeois, considerat a fi primul film 3D realizat vreodată.

În total sunt zeci de filme, opere, piese de teatru și cărți scrise despre Faust, cel care e unul dintre cele mai controversate personaje din istorie.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

România votează. Alegeri prezidențiale 2025: Ghid pentru alegători. Cum se votează, listă secții de vot, acte necesare

Publicat

vot 1.jpg

Publicitate

Duminică, 18 mai, peste 18 milioane de cetățeni cu drept de vot sunt așteptați la urne pentru a-și desemna președintele pentru următorii cinci ani. Secțiile de votare din țară vor fi deschise între orele 7:00 și 21:00.

Pentru alegătorii care, la ora închiderii, se află deja în incinta secției de votare sau stau la coadă în fața acesteia, programul de vot poate fi prelungit până cel târziu la ora 23:59, pentru a le permite exercitarea…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Mucenic Teodot

Publicat

calendar ortodox 2025: sfântul mucenic teodot

Publicitate

Sfantul Teodot a fost hangiu in timpul domniei imparatului Diocletian. El ii adapostea in han pe crestinii prigoniti. Teodot ii ajuta in taina cu toate cele necesare pe crestinii care scapasera de persecutii. Aduna trupurile crestinilor omorati si le ingropa.

In acea vreme, sapte fecioare au fost torturate pentru credinta lor in Hristos, iar in cele din urma inecate intr-un lac. Una dintre ele, Sfanta Tecusa, i-a aparut in vis lui Teodot si i-a cerut sa scoata…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Femeie de 54 de ani, din Șendriceni, dispărută acum 32 de ani, este căutată de familie. Dacă aveți informații, sunați la 112

Publicat

femeie de 54 de ani, din Șendriceni, dispărută acum 32

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei, de 54 de ani, din comuna Șendriceni, care în anul 1992 a părăsit domiciliul, iar până în prezent, nu a revenit și nici nu și-a contactat familia.

Popa Ileana s-ar fi deplasat pe teritoriul Turciei, însă nu există date concrete în acest sens, iar familia încearcă să o găsească.

Rugăm cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană să apeleze 112…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Măsuri pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale în stațiile de cale ferată și în trenurile de călători

Publicat

măsuri pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale în stațiile de

Publicitate

În perioada 13 – 14 mai 2025, la nivel național, polițiștii Direcției de Poliție Transporturi au acționat pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică, prevenirea și combaterea faptelor ilicite în stațiile de cale ferată și în trenurile de călători.

În cadrul acțiunii, au fost efectuate efectuate verificări în 481 de stații de cale ferată și 554 de trenuri de călători, fiind legitimate 3.873 de persoane.

Pentru…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe