Connect with us

ACTUALITATE

Cine a fost Faust? (P)

Publicat

Faust este unul dintre cele mai cunoscute personaje din istorie. Legenda sa pornește de la Johann Georg Faust, cel care a fost istoric, alchimist, astrolist și magician în perioada Renașterii Germane. Iar legenda sa a devenit populară datorită unor opere literare, artistice, cinematografice și muzicale.

Desigur, motivul principal pentru care a rămas în istorie a fost pentru că a făcut pact cu diavolul. Tocmai din acest motiv Biserica l-a denunțat ca fiind un blasfemator. În 1507, cronicarul Johannes Trithemius a notat într-o scrisoare că Faust susținea că poate reproduce cu ușurință toate minunile lui Hristos.

Faust, prezent în piese de teatru, cărți, opere, filme dar și în jocuri

Fiind un personaj atât de controversat, Faust a fost inclus în numeroase cărți, piese, opere, dar și în jocuri. Poate cea mai cunoscută lucrare îi aparține lui Johann Wolfgang van Goethe, care a publicat două cărți despre el: una 1808 și cealaltă în 1832, post-mortem.

În versiunea lui Goethe, Faust caută adevărata esență a vieții și l-a întâlnit pe Diavol, care i-a promis că îi va satisface toate dorințele.

De asemenea, compozitorul Charles Gounod a realizat inclusiv o operă în cinci acte cu 7 tablouri, pornind de la scrierile lui Johann Wolfgang van Goethe. Aceasta durează aproximativ 3 ore și a avut premiera la Paris, pe 19 martie 1859.

Mai în actualitate, pe https://casino.netbet.ro/ este disponibil inclusiv jocul Faust. Acecsta a fost lansat de compania Novomatic, iar printre simboluri se află diavolul, Faust și Margareta.

Cum a făcut Faust pact cu diavolul?

La un moment dat, Faust devenise foarte plictisit, iar viața de savant nu îl mai satisfăcea. Conform lui Goethe, el a invocat diavolul și i-a cerut puteri magice, dar și mai multe cunoștinte.

Într-o tenativă eșuată de a se otrăvi, Faust l-a chemat pe diavol, iar acesta a venit la ușa prin intermediul lui Mefisto, un personaj adesea întâlnit în folclorul german.

În cele din urmă, lui Faust i s-a propus un târg și a primit puteri nelimitate timp de un an. Mefisto i-a promis viață eternă, femei, avere și numeroase petreceri. La schimb a cerut sufletul său, imediat după ce va simți împlinirea.

Convins că așa ceva este imposibil, Faust a acceptat și a semnat un pact cu sânge. Conform legendei, el a devenit tânăr, chipeș și bogat din a doua zi.

În această perioadă, el a reușit să o cucerească pe Margareta, o fată sfioasă și credincioasă pentru care avea o slăbiciune. Cei doi și-au jurat iubire eternă și erau convinși că vor fi împreună pentru toată viața.

Faust a reușit astfel să se casătorească cu Margareta, pe care a lăsat-o și însărcinată. Acela a fost momentul în care personajul a simțit împlinirea, dar și cel în care Mefisto a revenit și i-a amintit de pactul făcut.

Astfel, Faust și-a dat seama în ce bucluc a intrat și a luat decizia să o părăsească pe Margareta, după ce i-a mărturisit adevărul despre pactul cu diavolul. Când a aflat acest lucru, Margareta a decis să își omoare copilul, fiind de părere că acest este un rod al iadului. A fost arestată pentru fapta sa și, din celulă, striga în fiecare seară numele lui Faust.

Având în vedere aceste lucruri, Faust a devenit unul dintre cele mai cunoscute personaje din istorie, mai ales în cultura germană. Primul film despre el a fost realizat tocmai în 1921. Iar un an mai târziu a apărut un film mut francez regizat de Gerard Bourgeois, considerat a fi primul film 3D realizat vreodată.

În total sunt zeci de filme, opere, piese de teatru și cărți scrise despre Faust, cel care e unul dintre cele mai controversate personaje din istorie.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

România produce carne de pui în proporție de 100% față de nevoile naționale, cu posibilități de export

Publicat

românia produce carne de pui în proporție de 100% față

Publicitate

România produce carne de pui, în ferme, în proporție de 100% față de nevoile naționale, având și posibilități de export, a afirmat luni Ioan Popa, președinte și fondator Transavia.

”Este singura zonă, mă refer la mâncare, la produse alimentare, în care producem în proporție de 100% față de nevoile naționale. Avem și posibilități de export. Asta nu înseamnă că nu importăm, dar importul și exportul sunt undeva aproape la același…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Lângă noi: Un șofer a murit după o coliziune între un autoturism și un TIR, la Suceava

Publicat

lângă noi: un șofer a murit după o coliziune între

Publicitate

Un bărbat a murit în urma unui accident rutier produs, luni, pe raza localității Poiana Stampei, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgentă (ISU) Suceava.

Potrivit acestora, în accident au fost implicate un autoturism și un autotren, victima fiind șoferul autoturismului.

La fata locului au intervenit pompierii militari, cu două autospeciale cu accesorii pentru descarcerare și o ambulanță SMURD, cu sprijinul unui echipaj al…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Expoziția de artă plastică „LOGOS” a grupului Prolog

Publicat

botoșani: expoziția de artă plastică „logos” a grupului prolog

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani și Galeria Romană au bucuria de a vă invita la vernisajul expoziției de artă plastică a grupului Prolog, intitulată „LOGOS”, vineri, 4 aprilie 2025, începând cu ora 13.00. Expoziția, găzduită de Galeriile de Artă „Ștefan Luchian” Botoșani, cuprinde pictură și grafică semnată de artiștii Paul Gherasim, Constantin Flondor, Horea Paștina, Mihai Sârbulescu, Christian Paraschiv, Ion Grigorescu, Valentin…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Activități intensificate pentru prevenirea consumului de droguri în rândul elevilor, în Săptămâna Conștientizării

Publicat

activități intensificate pentru prevenirea consumului de droguri în rândul elevilor,

Publicitate

Polițiștii Biroului Siguranța Școlară, împreună cu coordonatorul S.M.U.R.D. din cadrul I.S.U. Botoșani și Consiliul Județean al Elevilor Botoșani au organizat în săptămâna  24 – 28  martie activități de conștientizare în mai multe unități de învățământ din municipiul Botoșani.

 

Concentrarea activităților pe parcursul celor cinci zile a avut drept scop creșterea gradului de informare și conștientizare a elevilor cu privire la…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe