EVENIMENT
Ciocniri violente între poliție și cei care se opun mobilizării în Daghestan, Rusia

Ciocniri violente au avut loc duminică între poliție și cei care se opun mobilizării, în regiunea Daghestan din sudul Rusiei. Mai devreme, tot duminică, poliția a tras focuri de armă în aer după ce zeci de protestatari dintr-un sat din Daghestan au blocat un drum.
Prima mobilizare militară a Rusiei de la cel de-al Doilea Război Mondial, anunțată miercuri de Putin, a declanșat proteste în zeci de orașe din întreaga țară. Furia publică a părut să fie deosebit de puternică în regiunile sărace ale minorităților etnice, cum ar fi Daghestan, o regiune cu majoritate musulmană situată pe malul Mării Caspice, scrie Reuters.
Zeci de videoclipuri postate pe rețelele de socializare au arătat confruntări cu poliția în capitala Makhachkala, în timp ce protestatarii strigau „nu războiului”.
O înregistrare arată un grup de femei care alungă un ofițer de poliție, în timp ce mai multe clipuri arată ciocniri violente.
Reuters nu a putut verifica imaginile, care au fost distribuite pe scară largă pe rețelele de socializare rusești și de către instituții media independente.
Ciocniri violente între poliție și cei care se opun mobilizării în Daghestan, în Rusia: rețineri foarte dure
OVD-Info s-a declarat îngrijorat de imaginile cu „rețineri foarte dure” care au apărut din Makhachkala.
Mai devreme duminică, poliția a tras focuri de armă în aer după ce zeci de protestatari dintr-un sat din Daghestan au blocat un drum important în semn de protest față de faptul că oficialii ar fi chemat peste 100 de bărbați din sat, cu o populație de 8.000 de locuitori, pentru serviciul militar.
Daghestanul a plătit deja un tribut uman greu în timpul celor șapte luni de război. Potrivit unui bilanț realizat de serviciul rusesc al BBC, cel puțin 301 soldați din Daghestan au murit – cei mai mulți dintre toate regiunile rusești și de peste 10 ori mai mulți morți decât cei din Moscova, care are o populație de cinci ori mai mare. MEDIAFAX
Sursa foto. Captura video
EVENIMENT
Muniție preluată de pirotehniști în vederea DISTRUGERII controlate, în poligon. Sfaturile ISU Cluj

Pirotehniștii din cadrul ISU Cluj au preluat, azi, muniție neexplodată din două locații din județul Cluj, Strucuț, respectiv Crăești, în vederea distrugerii ei controlate în poligon. Este vorba de un proiectil de 105mm și un proiectil de aruncător de 82mm, ambele din al Doilea Război Mondial.
„Echipajul pirotehnic din cadrul unității noastre a fost solicitat să desfășoare în această după-amiază două misiuni de asanare a unor elemente de muniție găsite pe…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Concert de pricesne, poezii și învățăturile părintelui Amfilohie Brânză la Casa de Cultură a Studenților Cluj-Napoca

Asociația Oastea Domnului a organizat în colaborare cu Mitropolia Clujului și Casa de Cultură a Studenților,,Dumitru Fărcaș” Cluj-Napoca un concert de pricesne și conferința cu tema ,,Demnitate și smerenie în suflet creștin”, susținută de părintele Amfilohie Brânză.
Copii și pricesne, combinația perfectă pentru a crea emoții
În debutul evenimentului s-a rostit o rugăciune de binecuvântare, iar apoi părintele Claudiu Melean a ținut un discurs în care…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

În a doua ședință a pieței valutare din aprilie s-a observat o tendință de depreciere a leului față de euro, evoluție în contrast cu cea a altor monede din regiune, în condițiile în care situația politică incertă a provocat ieșiri de fonduri din piața locală, unul dintre factorii care au redus rezerva valutară a BNR.
Cursul euro a urcat de la 4,9770 la 4,9774 lei, valoarea maximă atinsă în acest an, în timp ce tranzacțiile se realizau între 4,976 și 4,978…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Hainele noi de Paști, mândria și dovada de hărnicie a fiecărei familii în ziua Învierii. Tradiții din satele clujene

În Postul Paștilor, în mai toate casele dn satele din județul Cluj răsuna bătaia brâglelor de la războiul de țesut.
Asta pentru că, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj, în Postul Mare erau pregătite hainele noi, purtate de Paști.
Hainele noi de Paști, mândria și dovada de hărnicie a fiecărei familii
În vechime, în satul tradițional, femeia ocupa un rol important, ea fiind…
Citește mai mult pe Cluj24.ro