Connect with us

EDUCATIE

Circa 258 de milioane de copii şi adolescenţi, la nivel mondial, nu merg la şcoală

Publicat

Sursa foto: en.unesco.org

Circa 258 de milioane de copii şi adolescenţi cu vârste între 6 şi 17 ani, la nivel mondial, respectiv a şasea parte din total, nu sunt şcolarizaţi, o problemă care se concentrează în ţările sărace, conform datelor din 2018, publicate vineri de UNESCO, relatează agenţia EFE.

Timp de mai bine de un deceniu, avansul în ceea ce priveşte şcolarizarea a fost „minim sau nul”, a explicat, într-un comunicat, UNESCO, care a avertizat că, „dacă nu se vor lua măsuri urgente, 12 milioane de copii nu vor vedea niciodată interiorul unei săli de clasă”.

Cu aceste date, adaugă comunicatul, va fi foarte dificil să se obţină o educaţie incluzivă şi de calitate, la îndemâna tuturor, unul dintre Obiectivele de Dezvoltare Sustenabilă (ODS), pe care comunitatea internaţională a stabilit să le concretizeze până în 2030.

Breşa dintre ţările bogate şi cele sărace este evidentă. Astfel, în ţările bogate, 2% dintre copiii care au vârsta pentru a urma învăţământul primar (între 6 şi 11 ani) nu sunt şcolarizaţi, în timp ce, în cazul celor sărace, procentul este de 19%.

Aceste diferenţe sunt şi mai mari în situaţia învăţământului superior: faţă de 8% tineri între 15 şi 17 ani care nu sunt şcolarizaţi în lumea dezvoltată, proporţia este de 61% în cele în curs de dezvoltare.

Directorul general al UNESCO a subliniat că fetele continuă să fie „victimele celor mai mari obstacole” şi se calculează că ar fi nouă milioane care nu beneficiază nici măcar de educaţie primară, faţă de trei milioane băieţi.

Din aceste nouă milioane de fete neşcolarizate, patru milioane trăiesc în Africa subsahariană, unde situaţia este „tot mai îngrijorătoare”, a subliniat Azoulay, adăugând că educaţia femeilor şi fetelor trebuie să devină „cea mai mare prioritate a noastră”.

Aceste cifre au fost publicate cu o săptămâna înainte de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, care trebuie să analizeze avansul în ceea ce priveşte ODS şi să discute despre finanţarea necesară pentru a le pune în practică.

AGERPRES

 

 


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


EDUCATIE

Promovabilitate de peste 65% la proba scrisă a concursului de directori de școli. Top județe cu cele mai mari note

Publicat

Promovabilitatea la proba scrisă a concursului pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat este de 65,8%, a anunţat ministrul interimar al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Proba scrisă s-a desfășurat vineri, 16 octombrie. Potrivit ministrului Educației, în Bucureşti au promovat proba scrisă 64% dintre candidaţi.

Top județe cu cele mai bune rezultate

„Au fost validaţi pentru a participa la concurs 9.110 candidaţi. S-au prezentat şi au finalizat proba 8.627 de candidaţi (94,7%). Dintre aceştia, 5.676 au promovat proba scrisă în această sesiune (65,8%), înainte de contestaţii, obţinând cel puţin nota 7”, a informat demnitarul.

Niciun candidat nu a fost eliminat din concurs.

Judeţele cu cele mai bune rezultate sunt Cluj (93%), Sălaj (81%) şi Mureş (78%).

Cele mai slabe rezultate s-au obţinut în judeţele Mehedinţi (44%), Călăraşi (45,1%) şi Satu Mare (50,3%).

Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ministrul Educației: Circa 15% din numărul total de elevi şi preşcolari studiază online

Publicat

Un număr de 459.284 de copii, reprezentând aproximativ 15% din numărul total de elevi şi preşcolari din sistemul de învăţământ, studiază online, a anunţat miercuri ministrul interimar al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

„6 din 7 copii care merg la şcoală/ grădiniţa merită tot efortul şi toată atenţia autorităţilor. Numărul de copii/ elevi care studiază online, indiferent de cauză, este de 459.284 (aproximativ 15% din numărul total de elevi şi preşcolari din sistemul de învăţământ)”, a precizat Cîmpeanu.

Citește și Semestrul I se va prelungi până în luna ianuarie 2022 cu o vacanță forțată de 3 săptămâni. Structura anului școlar MODIFICATĂ

Potrivit Ministerului Educaţiei, 16.316 preşcolari/ elevi şi 5.425 de angajaţi din educaţie au fost confirmaţi cu SARS-CoV-2. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ministrul Educației: un sfert din școlile din București sunt în sistem online

Publicat

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat marți că aproximativ un sfert din școlile din București sunt în sistem online din cauza pandemiei.

Potrivit datelor furnizate de Sorin Cîmpeanu, până în prezent, în București au fost primite 100 de cereri pentru suspendarea cursurilor. Conform procedurilor, 91 de solicitări de suspendare au fost trimise direct la Inspectoratul școlar din București, iar celelalte nouă au avut nevoie de aviz epidemiologic de la DSP.

Aproape un sfert din școlile din capitală sunt în sistem online, a anunțat Sorin Cîmpeanu, marți seara, la Digi24.

Ministrul Educației a comparat cifrele cu județele în care incidența este mai mare decât în București și a constatat că la Cluj sunt doar cinci solicitări, în timp ce la Timișoara au fost înregistrate patru solicitări.

Un număr mare de școli care au solicitat suspendarea cursurilor este și în județul Ilfov. La polul opus sunt județele Tulcea, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Sălaj, Brăila, Teleorman, Maramureș. Neamț și Brașov.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

EDUCATIE

Încă nouă școli din București trec în online

Publicat

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a dispus, luni, suspendarea cursurilor cu prezența fizică pentru nouă unități școlare, respectiv patru colegii, patru școli și un liceu.

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a dispus suspendarea cursurilor cu prezența fizică pentru 9 unități școlare.

Este vorba de Colegiul Național I.L. Caragiale, pentru perioada 12 -25 octombrie 2021, Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida, pentru perioada 12 – 25 octombrie, Școala Gimnazială Nr. 307, pentru perioada 12 – 25 octombrie, Școala Gimnazială Just4Kids, pentru perioada 11 – 24 octombrie, Școala Gimnazială nr. 195, pentru perioada 12 – 25 octombrie, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pentru perioada 11- 24 octombrie, Școala Gimnazială Nr. 167, pentru perioada 11 – 24 octombrie, Liceul Teoretic Marin Preda, pentru perioada 11 – 24 octombrie și Colegiul Tehnic Iuliu Maniu, pentru perioada 11 – 24 octombrie.

Directorii unităților de învățământ vor asigura punerea în aplicare a prevederilor hotărârii adoptate.

Ședința CMBSU a avut loc în sistem online. MEDIAFAX

Citește mai departe