Connect with us

ACTUALITATE

Circa 350.000 de cetăţeni ai UE au fost repatriaţi din străinătate. Alţi 250.000 sunt prinși în afara granițelor blocului comunitar

Publicat

aeroport

Aproximativ 350.000 de cetăţeni ai Uniunii Europene (UE), blocaţi în străinătate din cauza restricţiilor de călătorie legate de coronavirus, au fost repatriaţi, însă alţi 250.000 sunt în continuare prinşi în afara graniţelor blocului comunitar, au afirmat joi oficiali europeni, potrivit AFP.

Uniunea Europeană a venit în sprijinul statelor membre şi ale unor ţări vecine, cum ar fi Marea Britanie, Norvegia şi Islanda, pentru a-i repatria pe călătorii ale căror zboruri de întoarcere au fost anulate din cauza pandemiei.

UE a creat o echipă specială în cadrul serviciului de protecţie civilă pentru a se ocupa de repatrieri, în contextul în care companiile aeriene din lumea întreagă au anulat numeroase zboruri în urma impunerii de restricţii de călătorie şi a prăbuşirii numărului de pasageri.

Un înalt responsabil european a spus că, de la începutul crizei, circa 600.000 de persoane au cerut ajutor pentru a se întoarce acasă, fie prin ambasada lor, fie prin misiunile UE din străinătate.

„Dintre cei 600.000, circa 350.000 s-au putut întoarce, însă 250.000 de cetăţeni europeni au rămas în continuare în afara frontierelor”, a explicat oficialul citat.

Întoarcerile s-au făcut în principal prin zboruri comerciale sau prin curse charter organizate de guverne naţionale. Numai unul din zece zboruri a fost organizat de unitatea de gestionare a crizei a UE.

De exemplu, guvernul belgian a spus că a organizat „peste 25 de zboruri de repatriere”, în special pentru a aduce persoane blocate în Maroc sau în alte destinaţii turistice din bazinul mediteranean.

Echipa europeană a coordonat eforturile între statele membre şi a constituit o listă de 25 de ţări problematice, însoţită de un sistem de clasificare pe culori, în funcţie de complexitatea repatrierii.

Cele 250.000 de cazuri în aşteptare includ „repatrieri mai complicate, în ţări mai dificile sau în circumstanţe mai tensionate”.

„Doar pentru că am rezolvat jumătate din cazuri nu înseamnă că suntem şi la jumătatea eforturilor”, a atras atenţia oficialul.

O parte a efortului UE a constat în a convinge ţările să-şi lase deschise spaţiul aerian şi zonele de tranzit pentru a permite circulaţia călătorilor.

Miniştrii de externe din UE urmează să aibă o videoconferinţă vineri pentru a discuta despre aspecte internaţionale ale crizei coronavirusului, în special despre ce poate fi făcut pentru a susţine cele mai sărace ţări în lupte împotriva pandemiei, în urma căreia au murit deja aproape 50.000 de persoane în întreaga lume.

Ei se tem că eradicarea virusului în Europa s-ar putea să nu fie suficientă dacă acesta va continua să facă victime în alte părţi din lume.AGERPRES/

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (365)

Publicat

momentul de culturĂ. cu georgicĂ manole (365)

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

 Revista „Țara de Sus” este editată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea  Culturii Tradiționale Botoșsni Numărul dublu 3-4 (75-76) din 2024 are o ținută impozantă prin cele peste 90 de pagini color în care semnează unul sau mai multe articole de o ținută literar-științifică incontestabilă:  Mariana Ichim-Hodan,  Daliana Bejan, Iustina…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: O gospodărie din Frumușica a fost la un pas să se facă scrum

Publicat

foto: o gospodărie din frumușica a fost la un pas

Publicitate

Un incendiu de vegetație uscată a pus în pericol o gospodărie din localitatea Boscoteni, comuna Frumușica. Casa și o anexă au fost la un pas de a fi cuprinse de flăcări. Pompierii de la Punctul de Lucru Flămânzi au acționat rapid și au stins incendiul înainte ca acesta să se extindă.

Au ars aproximativ 500 de metri pătrați de vegetație uscată. Cauza probabilă a incendiului a fost stabilită ca fiind folosirea focului deschis în spații…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO Lecții de curaj și prietenie: Jandarmii botoșăneni, aproape de tinerii români din diaspora

Publicat

foto lecții de curaj și prietenie: jandarmii botoșăneni, aproape de

Publicitate

În această după-amiază, jandarmii botoșăneni s-au întâlnit cu participanții la prima serie a celei de-a XVI-a ediții a Programului de Tabere ARC, destinat elevilor, studenților și tinerilor români din afara granițelor țării.

Centrul de Agrement Codrii de Aramă de la Agafton este una din cele nouă locații din România in care se desfășoară Programul de Tabere ARC 2025, organizat la nivel național de către Departamentul pentru Românii de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO Sub ocrotirea Sfântului Ștefan cel Mare: Lumina care veghează peste Cătămărăști Deal

Publicat

video sub ocrotirea sfântului Ștefan cel mare: lumina care veghează

Publicitate

Două zile de rugăciune, jertfă și bucurie duhovnicească în inima unei comunități unite prin credință

În fiecare suflet de român, în ziua de 2 iulie, se aprinde o flacără veche și totuși neîntrerupt vie, aceea a dragostei și evlaviei față de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare. În Cătămărăști Deal, această flacără nu este doar simbolică, ci arde în inimile a zeci de credincioși care se adună, an de an, pentru a-l cinsti pe cel care a…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe