Connect with us

ACTUALITATE

Circa o treime dintre conducătorii auto din România sunt femei

Publicat

volan

Femeile reprezentau la finalul anului trecut circa o treime (2,67 milioane) din totalul celor 7,9 milioane de persoane care deţineau carnet de conducere în ţara noastră, conform datelor Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

Astfel, potrivit datelor de la finalul lui 2019, în ţara noastră existau 16.291 de motocicliste (cat. A), dar şi 16.349 de şoferiţe de tir şi camion (cat. C), 2.013 şoferiţe de autobuz şi alte autovehicule de transport persoane (cat. D), 1.858 de şoferiţe de troleibuz, precum şi 1.167 de vatmaniţe.

De asemenea, datele DRPCIV arată că 2.609 femei deţin şi carnet de conducere pentru tractoare agricole sau forestiere.

Potrivit unui sondaj desfăşurat online în cadrul campaniei „Cu stil, în trafic”, la care au participat 7.591 de persoane, doar 33% dintre participanţii la trafic consideră că genul nu influenţează în nicio formă abilităţile de condus atunci când vine vorba de conducători auto cu experienţă de condus similară.

Totodată, un participant din cinci vede sau aude zilnic mesaje care sugerează inabilitatea femeilor de a şofa, în timp ce 49% experimentează acest lucru de câteva ori pe lună, iar alţi 23% de câteva ori pe an. Cu toate acestea, 74% dintre respondenţi sunt de acord cu afirmaţia „Femeile sunt şoferi mai prudenţi decât bărbaţii”: 34% sunt de acord într-o oarecare măsură, 17% într-o mare măsură, iar 23% într-o mică măsură.

Stereotipurile vizează însă şi partea masculină, 90% dintre respondenţi fiind de acord cu afirmaţia „Bărbaţii sunt şoferi mai agresivi decât femeile”: 42% sunt de acord într-o mare măsură, 36% într-o oarecare măsură, iar 12% într-o mică măsură.

Întrebaţi dacă sunt de acord cu fraza „Femeile nu ştiu să parcheze”, 81% dintre participanţii la sondaj şi-au exprimat acordul: 34% sunt de acord într-o oarecare măsură, 24% într-o mică măsură, iar 23% într-o mare măsură. Doar 19% şi-au exprimat un dezacord total privind această afirmaţie.

De asemenea, 72% dintre respondenţi sunt de acord cu fraza „Bărbaţii sunt şoferi mai buni decât femeile”: 30% sunt de acord într-o oarecare măsură, 24% într-o mare măsură, iar 18% într-o mică măsură. Doar 28% dintre participanţii la sondaj şi-au exprimat dezacordul total cu această afirmaţie.

Aproape două treimi (61%) dintre respondenţi sunt de părere că expresia „femeie la volan” are un sens peiorativ, în timp ce 34% consideră că este o expresie neutră.

La sondajul desfăşurat online în cadrul campaniei „Cu stil, în trafic” au participat 7.591 de persoane, dintre care 6.774 de şoferi (89%). 60% dintre respondenţi au vârsta cuprinsă între 18 – 25 de ani, 17% între 35 şi 55 de ani, 15% între 26 şi 34 de ani. De asemenea, 24% dintre participanţii la sondaj sunt femei, iar 76% bărbaţi.

Mai mult de două treimi (68%) dintre şoferii care au participat la sondaj conduc zilnic, 21% de câteva ori pe săptămână, iar 7% de câteva ori pe lună.

Desfăşurată între 1 şi 15 martie 2020, campania urmăreşte să lupte împotriva stereotipurilor de gen în trafic, prin exemplul pe care îl oferă femei care au profesii „atipice” legate de zona auto, precum şi femei privite cu admiraţie şi respect în viaţa lor de zi cu zi.

În cadrul proiectului, instructoare auto/moto, şoferiţe de taxi şi de tir, piloţi de raliuri, precum şi doamne din zona de business au vorbit despre experienţele lor în trafic şi despre importanţa siguranţei rutiere, într-o serie de interviuri video şi online.

Obiectivele campaniei includ înlăturarea stereotipului „femeile nu sunt buni conducători auto/moto”, precum şi promovarea reuşitelor feminine în domenii considerate, uneori, „atipice”.

Campania „Cu stil, în trafic” este parte a demersului „Fii treaz la volan!” şi este iniţiată de APPA – Asociaţia Pentru Promovarea Asigurărilor. Demersul se desfăşoară cu sprijinul Partenerilor AON România, Consultant AA, Emoticar şi FIM – Femei în Motorsport. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Botoșani: Un ofițer și nouă subofițeri au fost înaintați în gradul următor, înaintea expirării stagiului minim în grad, de Ziua Jandarmeriei

Publicat

botoșani: un ofițer și nouă subofițeri au fost înaintați în

Publicitate

În urmă cu 175 de ani, prin Legiuirea pentru reforma Corpului Slujitorilor în Jandarmi, semnată de domnitorul Grigore Alexandru Ghica al Moldovei, a luat ființă Jandarmeria Română ca instituție modernă, capabilă să facă față cu succes tuturor provocărilor.

Manifestarea festivă dedicată acestui moment istoric s-a desfășurat în această dimineață la sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani.

Cu această ocazie, pe lângă ofițerii…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Încep înscrierile pentru Festivalul – concurs al cântecului popular românesc „Satule, mândră grădină”, desfășurat la Bucecea

Publicat

Încep înscrierile pentru festivalul – concurs al cântecului popular românesc

Publicitate

Încep înscrierile pentru Festivalul – concurs al cântecului popular românesc „Satule, mândră grădină”, desfășurat la Centrul Cultural Bucecea, în perioada 20-21 mai 2025.

Consiliului Județean Botoșani, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură, în colaborare cu Primăria și Consiliul Local al Orașului Bucecea și cu Centrul Cultural Bucecea, organizează cea de-a…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Birouri mobile de acces la servicii de sănătate în mediul rural. Propunere la comisia de sănătate din Senat

Publicat

birouri mobile de acces la servicii de sănătate în mediul

Publicitate

Birouri mobile de acces la servicii de sănătate în mediul rural. Propunerea a fost făcută joi de către dr. Adrian Streinu-Cercel, la Comisia de sănătate din Senat, scrie alba24.ro.

”În zona rurală, acoperirea cu medici de familie este deficitară și, mai mult decât atât, accesul la servicii de sănătate este dificil. În Comisia pentru sănătate din Senatul României, am propus membrilor comisiei un design de nou sistem sanitar, în care punem…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Când va fi deschisă în întregime autostrada Sibiu-Pitești

Publicat

când va fi deschisă în întregime autostrada sibiu pitești

Publicitate

Tronsonul 5 din autostrada Sibiu-Pitești va fi deschis în întregime circulației în primăvara acestui an, cu câteva luni mai devreme față de termenul prevăzut pentru 31 august 2025. Și pe centura de sud a Capitalei se va putea circula integral în regim de autostradă, tot din această primăvară, infrmează ADEVĂRUL.

Tronsonul 5 are 30,35 kilometri FOTO CNAIR

Irinel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, a prezentat în cadrul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe