Connect with us

ACTUALITATE

Cîțu: ”Este momentul ca românii din nou să se bucure de nunţi, botezuri”. De la 1 iulie, premierul promite alte relaxări

PublicatPremierul Florin Cîţu a declarat, joi, că pandemia nu a trecut încă, dar “este momentul ca românii din nou să se bucure de nunţi, botezuri” şi alte evenimente.

Cîţu a spus că măsurile de relaxare decise de la 1 iunie pentru persoanele vaccinate nu reprezintă un privilegiu pentru acestea, ci o încurajare a oamenilor să se imunizeze pentru a reveni la normalitate şi a menţionat că de la 1 iulie vor fi discutate alte relaxări.

“Fiecare pas pe care îl facem şi în care vedem că pandemia este depăşită oarecum, suntem încă în luptă cu pandemia, încă nu am depăşit totul, dar avem un program, pe care l-am anunţat, relaxări de la 1 iunie, 1 iulie, 1 august, în funcţie de ce se întâmplă cu mai mulţi parametri. Astăzi am continuat exact aşa cum am anunţat pe 15 mai, cu relaxări.

Cred că mult aşteptate sunt cele pentru evenimente publice private, care au fost de un an de zile amânate, au fost suspendate. Este momentul ca românii din nou să se bucure de nunţi, botezuri şi aşa mai departe. Deci, de la 1 iunie, cu anumite condiţii, dar putem să vorbim de o nouă etapă după un an de zile care a fost dificil pentru foarte mulţi dintre români”, a afirmat Cîţu, la B1Tv.

Potrivit acestuia, şi în legătură cu portul măştii s-a făcut un pas important, nefiind obligatorie într-un spaţiu închis în care sunt maximum cinci persoane, dar acestea să fie vaccinate.

Premierul: “Vom discuta de la 1 iulie alte relaxări”

Cîțu a apreciat că beneficiile pentru persoanele vaccinate nu reprezintă “privilegii”, ci sunt “normalitate”.

“Nu, nu sunt privilegii, sunt beneficii pentru noi ca societate să revenim la normal. De fapt, nici nu sunt beneficii, sunt normalitate. De fapt asta facem, paşi spre normalitate. Ne întoarcem la a fi fără mască în interior, într-un spaţiu închis, apoi în toată instituţia şi aşa mai departe. Aşa era înainte, asta era normalitatea. Deci nu este un privilegiu, nu este nimic special, este cum aveam viaţa înainte de pandemie”, a susţinut premierul.

De asemenea, în opinia sa, măsurile referitoare la deschiderea la capacitatea de 50% a cluburilor, barurilor şi discotecilor pentru persoane vaccinate nu reprezintă un privilegiu, ci o “încurajare”.

“Este o încurajare, nu este un privilegiu. Eu aşa vreau să văd lucrurile. (…) Îi încurajăm pe oameni să se vaccineze pentru a reveni la normalitate. Până la urmă, asta este singura soluţie. Vă aduc aminte, anul trecut, cu toţii aşteptam vaccinul pentru a reveni la normalitate, nu ne gândeam că o să vină aşa de repede, a venit vaccinul, avem doze suficiente pentru toţi românii care doresc să se vaccineze şi acum implementăm aceste soluţii pentru a fi mai aproape de normalitate. Încă nu suntem în normalitate, dar mergem aproape”, a spus prim-ministrul.

Riscul de răspândire a bolii între persoanele vaccinate “este aproximativ zero”

“Toţi specialiştii ne spun că riscul de răspândire a bolii între persoanele vaccinate este aproximativ zero. Deci de aceea mergem pe acea variantă unde sunt mai multe persoane şi dacă nu sunt persoane vaccinate într-un număr mai mare se răspândeşte mai mult. Asta este ce ne spun specialiştii. Eu ascult de specialişti. Dar, în acelaşi timp, eu sunt foarte atent să iau măsurile care să ducă spre normalitate. Şi guvernul a făcut tot ce a putut să facă. Avem doze de vaccin şi acum am văzut că s-a redus numărul pe persoane infectate, am venit cu aceste măsuri. Toţi ne dorim să revenim la normalitate. Nu este un secret pentru nimeni. Eu vreau să revenim cât mai repede la normalitate şi de aceea luăm aceşti paşi. Avem şi eu un calendar, ceea ce nu cred că vedem într-o altă ţară din Europa, să ai un calendar clar de Paşte, la 1 iunie, 1 iulie, 1 august”, a adăugat Florin Cîţu.

Întrebat în legătură cu faptul că nu a fost atinsă ţinta de 5 milioane de persoane vaccinate la 1 iunie, premierul a răspuns: “Ţinta nu era de 5 milioane de persoane vaccinate, ţinta era să scăpăm de pandemie. (…) Este o estimare pe care am făcut-o cu toţii, că atât avem nevoie să depăşim această etapă. Ne-am vaccinat mai rapid şi se pare că am depăşit mai repede. Ăsta este scopul campaniei de vaccinare, de a depăşi pandemia”. AGERPRES/(AS – autor: Alina Novăceanu, editor: Antonia Niţă, editor online: Alexandru Cojocaru)


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Guvernul a aprobat majorarea alocațiilor pentru copii din 2022

Publicat

Guvernul a stabilit majorarea alocației pentru copii din 2022 și indexarea acesteia cu inflația începând din 2023, a anunțat premierul Florin Cîțu.

„Guvernul a stabilit majorarea alocației de stat pentru copii începând din anul 2022 și indexarea anuală a acesteia cu rata medie a inflației începând din anul 2023”, a declarat premierul Florin Cîțu la finalul ședinței de Guvern de joi.

Astfel, cuantumul alocației de stat pentru copii începând cu luna ianuarie 2022 va fi de 486 de lei pentru copiii cu vârsta de până la doi ani sau de până la trei ani în cazul celor cu handicap.

Alocația va fi de 243 lei pentru copiii cu vârste de 2-18 ani sau pentru tinerii de peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale.

De asemenea, alocația va fi de 486 de lei pentru copiii cu vârste cuprinse între 3 și 18 ani, în cazul copiilor cu handicap/.care au cu handicap.

„Alocațiile se cumuleaza cu indemnizația lunară, stimulentul lunar sau stimulentul de inserție”, a mai anunțat Cîțu. MEDIAFAX

Citește mai departe

ACTUALITATE

ANPC: Sfaturi pentru cumpărarea produselor alimentare în perioadele caniculare

Publicat

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a publicat joi sfaturi pentru cumpărarea produselor alimentare în perioadele caniculare.

Potrivit unui comunicat al ANPC, instituția va face în următoarea perioadă controale pentru supravegherea pieței produselor alimentare și a unităților de alimentație publică. Se vor verifica, în principal, calitatea alimentelor și a băuturilor comercializate (existența documentelor de proveniență, verificarea directă a caracteristicilor organoleptice a alimentelor, respectiv, a mâncărurilor preparate existente la comercializare, încadrarea în data durabilității minimale, respectiv data limita de consum (termen de valabilitate), atât pentru alimentele comercializate ca atare, cât și pentru cele preparate (comercializarea lor în ziua în care au fost preparate).

De asemenea, comisarii ANPC vor verifica condițiile de expunere, prezentare și comercializare ale alimentelor, respectarea prevederilor legale la transportul și depozitarea acestora.

„Odată cu venirea căldurii, alimentele păstrate necorespunzător vă pot da mari bătăi de cap! Aveți grijă de unde vă cumpărați aceste produse! Riscați să vă îmbolnăviți! Produsele alimentare comercializate în locuri neautorizate sau depozitate în locuri neconforme pot fi un pericol pentru sănătate în zilele toride”, a declarat Claudiu Dolot, președintele ANPC.

Sfaturile ANPC pentru cumpărarea produselor alimentare:

-Nu cumpărați produse alimentare din locuri neautorizate întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu vă poate elibera bonul cu care să justificați tranzacția comercială și riscați să achiziționați un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea;

-Verificați cu atenție data durabilității minimale, data limită de consum a produselor (termen de valabilitate);

-Verificați în mod direct caracteristicile produsului (miros, culoare, aspect etc.) având în vedere că temperaturile ridicate favorizează procesul de alterare a produselor alimentare și refuzați produsele care prezintă caracteristici de produs alterat (aspect măzguit, miros de acru, aspect spongios de început de fermentare, produs deformat și consistența moale-înghețată, ambalaje deformate etc.);

-Atunci când cumpărați produse alimentare, acordați atenție deosebită asupra modului de prezentare a ambalajului. În cazul în care ambalajul este bombat, prezintă deformări sau este rupt înseamnă că produsul nu mai prezintă deplină siguranță pentru sănătatea dumneavoastră. Evitați să achiziționați astfel de produse!

-Verificați dacă este respectată temperatura la care este depozitat/expus la vânzare produsul alimentar ales de dumneavoastră (temperatura menționată de producător pe eticheta ce însoțește produsul trebuie să coincidă cu temperatura la care este expus la comercializare produsul achiziționat);

-Nu recongelați un produs alimentar după ce acesta a fost decongelat, dacă producătorul interzice acesta acțiune (prin menționare pe etichetă);

-Perioada cu temperaturi caniculare determină un consum mai mare de lichide (apă minerală naturală, apă de masă, sucuri de fructe, băuturi răcoritoare) la achiziționarea cărora recomand să acordați atenție deosebită asupra modului de depozitare și expunere având în vedere că expunerea acestora sub acțiunea directă a razelor solare conduce la deteriorarea caracteristicilor produselor menționate;

-La legumele și fructele comercializate în cadrul piețelor în spații deschise, temperatura mediului ambiant afectează calitatea produselor (deshidratare, accelerarea procesului de alterare, ofilirea verdețurilor etc.). MEDIAFAX

Citește mai departe

ACTUALITATE

NEWS ALERT. Primul deces înregistrat în România la un pacient cu varianta indiană. Pacientul e din Argeș

Publicat

Primul deces a fost înregistrat la un pacient cu varianta Delta, potrivit raportărilor Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. În total, în țară au fost înregistrate 31 de decese la pacienți cu variantele SARS-CoV-2 care determină îngrijorare.

Potrivit CNSCBT, până în 20 iunie în România au fost raportate 2.224 secvențieri și au fost confirmate 1.628 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC).

Dintre acestea, 1.553 sunt cu varianta Alpha, 11 cu Beta, 20 cu Gamma și 44 cu Delta.

Până în 20 iunie rata de confirmare cu VOC a fost de 73%.

Conform CNSCBT, au fost înregistrate 31 decese confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), din care: 27 cu varianta Alpha, 3 cu Gamma și unul cu Delta. Cel din urmă a fost înregistrat în județul Argeș. MEDIAFAX

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ordinul care va simplifica regimul construcţiilor, semnat de ministrul Cseke Attila

Publicat

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și al Administrației, Cseke Attila, a semnat Ordinul care va simplifica regimul construcțiilor prin atestarea unor noi experți tehnici și verificatori de proiecte în construcții.

Potrivit unui comunicat al Ministerului, verificatorii de proiecte și experții tehnici au datoria de a certifica dacă, în timpul proiectării și execuției unei construcții, au fost luate măsurile necesare privind rezistența mecanică și stabilitatea unei clădiri sau siguranța acesteia în caz de incendiu ori cutremur, de exemplu.

Lucrările nu pot avansa fără aprobarea acestora, dar există o lipsă acută de experți și verificatori, majoritatea celor atestați în prezent având o vârstă de peste 70 de ani, a atras atenția ministrul Dezvoltării.

Conform acestuia, în ultimii ani, organizarea examenelor de atestare și certificare pentru noi experți și verificatori a fost blocată de cei actuali, pentru că o comisie de evaluare poate fi alcătuită doar din experții și verificatorii existenți.

„Noul ordin prevede organizarea unei comisii centrale, alcătuite din specialiști în domeniu, care stabilește subiectele examenelor și baremul de corectare, iar o altă comisie regională va asigura supervizarea examenelor și corectarea lucrărilor, pentru că, spre deosebire de reglementările în vigoare, care prevedeau organizarea examenelor numai în București, acestea vor fi organizate și în Cluj, Timișoara, Brașov, Iași și Constanța”, a precizat Cseke Attila.

Ordinul de ministru prevede obligativitatea de a organiza două examene pe an începând cu 2022, și unul în acest an, cu teste grilă, iar proba orală va fi eliminată. „Analizele au arătat că aceasta era un instrument folosit pentru a decide subiectiv dacă cei evaluați erau sau nu primiți în breaslă de experții și verificatorii actuali”, a mai spus ministrul.

Examenele vor fi anunțate cu cel puțin 45 de zile înainte, arată ordinul, și se vor putea înscrie verificatorii cu cel puțin 8 ani de experiență în domeniu, din care 3 ani în proiectare, respectiv experții cu 12 ani de experiență, din care 4 ani în proiectare.

Ministrul a mai precizat că, în prezent, în evidența ministerului sunt numai 18 experți de securitate la incendiu în București și 23 în restul țării, 24 de județe neavând niciun expert de securitate la incendiu.

Citește mai departe