Connect with us

ACTUALITATE

Ciucă spune că abordarea unitară a Flancului Estic, cel mai eficient mod de a apăra fiecare centimetru de teritoriu NATO

Publicat

ciuca

Abordarea unitară a Flancului Estic este cea mai eficientă modalitate de a apăra fiecare centimetru de teritoriu al NATO, iar prezenţa militarilor americani ai Diviziei 101 Aeropurtată în România reprezintă o dovadă reală a angajamentului SUA faţă de securitatea acestui flanc al Alianţei Nord-Atlantice, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Şeful Executivului a participat sâmbătă la Baza Militară „Mihail Kogălniceanu” la ceremonia de prezentare a drapelului de luptă al unităţii americane desfăşurate suplimentar în România (Brigada 2 Combat Team din cadrul Diviziei 101 Aeropurtată americană).

„Noile realităţi în regiunea Mării Negre şi pe întregul Flanc Estic determinate de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei au condus la adoptarea unui nou concept strategic al Alianţei la Summitul de la Madrid care a recunoscut această regiune ca fiind de importanţă strategică. Această decizie a fost susţinută cu argumente solide, atât de preşedintele României, cât şi de preşedintele Statelor Unite ale Americii. Abordarea unitară a Flancului estic este cea mai eficientă modalitate de a apăra fiecare centimetru de teritoriu al NATO, iar Summitul de la Madrid a marcat naşterea unei noi etape de descurajare şi apărare colectivă „, a declarat Nicolae Ciucă.

 

Ciucă spune că abordarea unitară a Flancului Estic, cel mai eficient mod de a apăra fiecare centimetru de teritoriu NATO: angajament ferm al SUA faţă de securitatea regiunii Mării Negre

Premierul a subliniat că după 25 de ani la semnarea Parteneriatului strategic SUA-România, preşedintele Biden a reiterat la Madrid angajamentul ferm al SUA faţă de securitatea regiunii Mării Negre, anunţând acţiuni suplimentare pentru întărirea descurajării şi a apărării NATO. Ciucă a adăugat că aceste contribuţii sunt de „o importanţă capitală”.

„Preşedintele Biden a reiterat angajamentul SUA faţă de România. Acestea sunt dovezi reale ale angajamentului SUA faţă de securitatea Flancului Estic al NATO”, a punctat prim-ministrul.

Şeful Executivului a mulţumit militarilor americani dislocaţi în România pentru efortul lor şi pentru contribuţia la securitatea ţării noastre.

Totodată, premierul a evidenţiat rolul şi importanţa trupelor SUA din cadrul Diviziei 101 Aeropurtată prezente la Baza de la Mihail Kogălniceanu.

„Divizia 101 Aeropurtată, o unitate cu renume, de elită, are misiunea de a consolida Flancul Estic al NATO. Dragi militari ai Diviziei 101 Aeropurtată, vă mulţumesc că sunteţi aici şi sunt convins că, alături de militari români şi de cei ai forţelor aliate dislocate aici, vă veţi îndeplini misiunea. Prezenţa voastră este foarte binevenită. Împreună suntem puternici”, a afirmat Ciucă.

Ciucă spune că abordarea unitară a Flancului Estic, cel mai eficient mod de a apăra fiecare centimetru de teritoriu NATO: fază avansată cu implementarea grupului de luptă multinaţional condus de Franţa

El a amintit că pentru o adaptare mai bună la noua paradigmă de securitate, autorităţile române alături de aliaţii NATO sunt într-o fază avansată cu implementarea grupului de luptă multinaţional condus de Franţa, cu participarea militarilor din Belgia şi Ţările de Jos.

Premierul a mulţumit, de asemenea, tuturor aliaţilor care contribuie la misiunile de descurajare şi apărare pe Flancul Estic şi în România.

În acelaşi context, comandantul Diviziei 101 Aeropurtată, general-maior Joseph McGee, a declarat că misiunea diviziei americane este de a apăra aliaţii şi de a apăra pacea.

El a menţionat că membrii fondatori ai Diviziei 101 Aeropurtată „au luptat, s-au sacrificat şi au murit pentru a asigura pacea de care Europa se bucură încă din 1945”.

„La început de misiune este important să menţionăm că venim în sudul Europei atât pentru a apăra aliaţii noştri, dar şi pentru a apăra pacea pe care primii membri ai Diviziei 101 Aeropurtată au ajutat să o stabilească cu aproape opt decenii în urmă. Misiunea noastră este clară, cauza noastră este justă şi toţi suntem uniţi în hotărârea noastră colectivă”, a adăugat Joseph McGee.

Ciucă spune că abordarea unitară a Flancului Estic, cel mai eficient mod de a apăra fiecare centimetru de teritoriu NATO: primire caldă făcută de România

El a apreciat „primirea caldă” făcută de România, arătând că profesionalismul şi pregătirea de luptă a românilor este „impresionantă”.

„Suntem la doar la 198 de mile de lupta care răsună astăzi în Herson, în Ucraina, ceea ce înseamnă că misiunea noastră în România ne face cea mai avansată forţă dislocată din cadrul forţelor militare ale Statelor Unite. Să fim aici, atât de aproape de acea luptă este exact unde Divizia 101 Aeropurtată a fost destinată să fie”, a mai spus McGee. AGERPRES

Urmărește știrile romania24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

VIDEO. FOTO. Polițiștii clujeni au scos DRONA ca să-i prindă pe VITEZOMANI. Amenzi și șoferi lăsați fără permis

Publicat

foto 1 actiune drona.jpg

Polițiștii clujeni derulează acțiuni în casacdă pe șosele pentru a a-i disciplina pe șoferi. La Cluj, Turda și Huedin au folosit drona din dotare.

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Cluj alături de cei ai Birourilor Rutiere Cluj-Napoca, Turda și ai Compartimentului Rutier Huedin au derulat, vineri, o acțiune punctuală pe DN1 E60, în sistem cascadă, în intervalele orare 10.00 – 13.00 și 15.00 – 18.00.

foto 1 actiune drona

Scopul principal urmărit de polițiști a fost acela de a identifica conducătorii auto care încalcă prevederile legale referitoare la depășire sau la regimul de viteză.

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO Atenție șoferi: Începând de luni, mașinile parcate neregulamentar în Alba Iulia vor fi ridicate de polițiștii locali

Publicat

ridicare masini alba iulia politia locala scaled e1664637461116 1000x600.jpg

Agenții Poliției Locale din Alba Iulia vor începe de luni, 3 octombrie, să ridice mașinile parcate ilegal în oraș, a precizat pentru Alba24 viceprimarul Emil Popescu. 

Pentru această operațiune, administrația locală a achiziționat recent o autospecială în valoare de 700.000 de lei. De asemenea, pentru a putea ridica mașinile, mai mulți agenți ai Poliției Locale au urmat cursuri de macaragii.

Vezi și VIDEO: Polițiștii locali din Alba Iulia s-au antrenat pentru ridicarea mașinilor parcate greșit. Cum lucrează agenții macaragii

Reamintim faptul că…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO REPORTAJ: Cât costă la Alba Iulia o casă cu încălzire în pardoseală, panouri fotovoltaice și sisteme smart control

Publicat

whatsapp image 2022 10 01 at 14.17.54.jpeg

Sisteme de încălzire în pardoseală, panouri fotovoltaice, burlane cu încălzire, sisteme solare termodinamice, stații de încărcare auto pentru mașini electrice, la care se adaugă un întreg sistem complex pentru case smart: toate pot fi văzute în acest weekend la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, la târgul ”Alba Green Energy”. 

Am profitat de ocazie și am vrut să aflăm cât costă să îți faci casa independentă din punct de vedere energetic, dar să fie și smart în același timp.

Pentru asta am discutat cu Bogdan Frățilă și Ștefan…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

ATENȚIE. Cod galben de INUNDAȚII pe mai multe râuri din Cluj. VIITURI rapide

Publicat

inundatii 1024x768 1 e1648834402598.jpg

Hidrologii au emis un cod galben de inundații pe mai multe râuri din Cluj. Județul este sub averizare de ploi torențiale.

Hidrologii au emis sâmbătă o avertizare Cod galben de inundații valabilă și pentru județul Cluj. Se vor produce viitoru rapide pe râuri mici și posibile depășiri ale cotelor de atenție.

Avertizarea este valabilă de sâmbătă, 1 octombrie și până duminică, 3 octombrie, la ora 12.00.

Clujul, amenințat de inundații

Avertizarea hidrologilor vizează râurile din bazinele hidrografice Someşul Mic, în județele Cluj și Bihor şi Cluj, Someş, în judeţele Cluj, Sălaj,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe