Connect with us

ACTUALITATE

Clinica simțurilor pierdute. După un an, 20% dintre cei care au avut COVID nu au gust și miros

Publicat

După un an, 20% dintre cei infectați cu coronavirus nu și-au recuperat gustul și miros. Mai mulți medici italieni au pus pe picioare centre de reabilitare pentru a le reda oamenilor plăcerea mâncării și a mirosurilor.

Paolo Boscolo Rizzo, profesor de rinologie la Universitatea din Trieste, s-a concentrat, de la începutul pandemiei, asupra pierderii mirosului și gustului de către pacienții cu COVID-19. Acum, participă la un proiect de reabilitare pentru pacienții care încă se luptă să găsească plăcerea mâncării sau riscă să dea foc bucătăriilor deoarece nu simt mirosul de ars, scrie La Repubblica, citat de MEDIAFAX.

„Dintre cei infectați în primul val, 20% nu și-au recuperat încă mirosul și gustul. În unele cazuri au simțurile distorsionate. De exemplu, încurcă mirosurile plăcute și cele neplăcute, spun despre cafea că miroase a gunoi”, explică Paolo Boscolo Rizzo.

„Reabilitarea se bazează pe stimularea olfactivă”, adaugă Arianna Di Stadio, profesor de neuroștiințe la Universitatea din Perugia.

Inițiativa a pornit din spitalul Fano, regiunea Marche, și a fost extinsă în alte centre italiene.

„Pacienții încep cu un test olfactiv pentru a evalua daunele, apoi li se administrează esențe pentru a stimula sistemul nervos și a-l ajuta să se regenereze”, spune Di Stadio.

Cercetătorii descriu rezultatele ca fiind promițătoare, dar nu suficiente pentru a fi publicate.

Nici până acum nu s-a ajuns la o unanimitate în explicarea pierderii simptomelor precum mirosul sau gustul. Ceea ce se știe, explică Di Stadio, este că cele două simțuri se pierd întotdeauna împreună.

Tulburarea ar fi mult mai răspândită decât se crede.

„65-70% dintre cei infectați suferă de ea. Se crede că problema este mai frecventă în rândul persoanelor cu simptome COVID ușoare, dar ar putea fi o impresie greșită, deoarece cei cu simptome severe și incapabili să respire nu observă cu siguranță lipsa mirosurilor”, afirmă Paolo Boscolo Rizzo.

Dacă italienii diagnosticați cu COVID sunt de peste 4 milioane și 20% nu au rezolvat problema, înseamnă că sute de mii de oameni nu se pot bucura de o cafea bună dimineața.

„Cei care suferă de asta știu cât de insuportabil este sentimentul. Sunt cei care încetează să mai mănânce și să gătească. Mulți declară că se simt frustrați, pentru că ceilalți nu îi înțeleg, sistemul de sănătate nu acordă prea multă importanță acestor simptome. Puțină empatie din partea noastră, a medicilor, este uneori de mare ajutor”, afirmă Paolo Boscolo Rizzo.

În ce privește ajutorul în centrele care participă la inițiativă, pacientul este mai întâi supus unui test care măsoară pragul minim de percepție a unui miros. Apoi, trebuie să distingă două mirosuri. În cele din urmă, face un așa-numit test de „identificare”, prin care trebuie să numească 16 esențe diferite.

Stimularea trebuie făcută acasă pentru un anumit număr de minute în fiecare zi. Oamenii trebuie să miroase bastonașe îmbibate cu „parfumurile tradiționale” din Italia – tocmai deoarece componenta emoțională este importantă – precum citrice, piersici, cafea, ciocolată sau parmezan.

„Nu știm dacă și când un pacient își va recupera simțurile pierdute”, spune neurologul din Trieste.

Pentru colega ei din Perugia, „pe măsură ce trece timpul, șansele unei recuperări complete sunt reduse, deoarece capacitățile regenerative ale sistemului nervos sunt limitate. Alte boli infecțioase provoacă afecțiuni similare. Am văzut că mirosul și gustul pot fi recuperate chiar și după trei ani. Evident, nu știm cum va fi după coronavirus”.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

FOTO Botoșani: Primul Muzeu Multimedia, pregătit de deschidere

Publicat

fb img 1713595297022 1000x600.jpg

Primul Muzeu Multimedia din municipiul Botoșani își va primi oaspeții în curând.
Dedicat diversității culturale, muzeul a fost realizat în cadrul proiectului „Întoarcere la rădăcinile noastre comune”, implementat în cadrul Programului Comun România-Ucraina 2014-2020 și este amenajat în unul din beciurile din Centrul Istoric.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Bătaie de joc cu bani cheltuiți pe școli și grădinițe fără copii. În unele clădiri se mai fac praznice și cumetrii

Publicat

index 6 1000x600.webp.webp

Milioane de euro au aruncat pe apa sâmbetei autoritățile locale din România, din fonduri de la Banca Mondială sau guvernamentale, pentru școli fără elevi. Numai în județul Botoșani sunt cel puțin 22 de școli astfel finanțate și închise din lipsă de elevi, scrie ADEVĂRUL.

Scăderea populației, mai ales în mediul rural, este o problemă care afectează întreaga țară, dar mai ales comunele din nordul Moldovei, unde exodul accelerat al tinerilor a lăsat cătunele aproape goale. Îmbătrânirea populației și plecarea masivă în străinătate a localnicilor tineri lasă școlile fără elevi.

Conform datelor oficiale, în aproximativ 13 ani, populația școlară s-a redus cu peste 14.000 de elevi. În ciuda acestor realități tot mai evidente,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Alt HAIDUC în trafic: Tânăr din Suceava, prins conducând cu viteză prin Botoșani deși nu avea permis

Publicat

razie politisti radar amenda 3 1000x600.jpeg

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control la data de 16 aprilie 2024, pe drumul public din comuna Vârfu Câmpului, un autoturism condus de un tânăr, de 33 de ani, din județul Suceava, care circula cu viteză peste limita legală.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta are exercitarea dreptului de a conduce autovehicule, suspendată.

“Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Copila de 13 ani a fost găsită de polițiști noaptea trecută în municipiul Botoșani

Publicat

img 20240416 wa0013 859x600.jpg

Copila de 13 ani din Botoșani, căutată de familie a fost găsită, în cursul nopții, pe raza municipiului Botoșani. Aceasta a fost internată în Centrul de Primire a Copilului în Regim de Urgență.

Se continuă verificările pentru a stabili împrejurările în care minora a părăsit domiciliul.

Dacă o vedeți sunați la 112! O copilă de 13 ani din municipiul Botoșani a plecat de acasă și nu s-a mai întors

Știrea inițială: Polițiștii botoșăneni au anunțat că efectuează verificări pentru localizarea unei minore, de 13 ani, din municipiul Botoșani, care astăzi, în jurul orei 12:00, a părăsit domiciliul, iar până în prezent nu a revenit.

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe