ACTUALITATE
CLUJ: Locuitorii din Feleacu se plâng că sunt blocaţi în case, din cauza zăpezii
Mai mulţi locuitori din comuna Feleacu susţin, într-o sesizare adresată Prefecturii Cluj, că vor acţiona în judecată primăria localităţii, susţinând că de la prima ninsoare satul lor este blocat, deoarece drumul nu a fost curăţat de zăpadă.
Comuna Feleacu este limitrofă municipiului Cluj-Napoca, iar satul Casele Miceşti, în care locuiesc semnatarii memoriului, se află într-o zonă mai izolată.
Potrivit sesizării, locuitorii satului Casele Miceşti sunt izolaţi şi nu pot ieşi din curţi pentru a merge la lucru, a face cumpărături sau pentru a-şi duce copii la şcoală.
„Drumul este impracticabil sau greu practicabil încă de la prima ninsoare, singurele momente când primarul a trimis o maşină (autoturism) cu o lamă mică şi ineficientă fiind acelea în care noi am sunat la Serviciul de Urgenţă 112, la Pompieri, la SMURD. La Primăria Feleacu sunăm zilnic şi de câteva zeci de ori pe zi, rezultatul fiind nul! Ne întrebăm ce ar trebui să se întâmple încât primarul comunei Feleacu să fie sensibilizat şi să-şi facă datoria? Faptul că nu s-a întâmplat nicio tragedie ţine doar de noroc, pentru că dacă s-ar fi întâmplat vreo urgenţă medicală sau de altă natură, rezultatul ar fi fost catastrofal, Salvarea, Pompierii sau SMURD-ul fiind în incapacitate de a ajunge la Casele Miceşti! Poate în urma unei astfel de catastrofe s-ar fi trezit şi primarul comunei Feleacu”, arată locuitorii în memoriu.
Ei consideră că situaţia în care se află este cauzată şi de anumite „răfuieli politice în detrimentul locuitorilor”, afirmând că actualul primar, Gabriel Costea, şi-a exprimat în diferite ocazii opinia că „nu are niciun interes să se ocupe de drumul comunal câtă vreme fostul primar din Feleacu locuieşte la Casele Miceşti”.
În această situaţie, locuitorii satelor Casele Miceşti sunt pregătiţi să acţioneze în instanţă Primaria Feleacu şi Consiliul Local şi să ceară daune materiale pentru distrugerea autoturismelor, pentru faptul că nu au ajuns la service sau nu şi-au putut onora diferite contracte din cauza drumului. Ei susţin că vor cere şi daune morale pentru „traumatizarea copiilor”, care „nu de puţine ori au rămas blocaţi ore în şir în autoturisme”.
La rândul lor, reprezentanţii Primăriei Feleacu susţin că drumul a fost curăţat cât de bine s-a putut, având în vedere că la prima ninsoare, căzută în decembrie, a nins 30 de ore în continuu, iar satul se află într-o zonă în care vântul bate mai puternic, fiind un factor care contribuie la răscolirea zăpezii.
„Sunt rapoartele de lucru care sunt semnate de delegatul de la Casele Miceşti. Conform Legii 215, fiecare localitate are un delegat sătesc. Casele Miceşti este un cătun. Ori domnul (delegatul sătesc n.r.) poate confirma că utilajele au fost, pentru că dânsul este cel care semnează raportul de lucru când ajung utilajele acolo”, a explicat viceprimarul Mariana Maşcaş.
Ea a afirmat că anul acesta situaţia a fost mai dificilă pentru că a nins foarte mult, dar că s-a intervenit pe drumul spre Casele Miceşti cu un buldoexcavator şi cu un tractor cu lamă mare.
„Supărarea dânşilor este pe undeva că nu se poate circula pe ambele sensuri, ori unde sunt troienele foarte mari nu se poate. Noi ca şi comună avem trei sate mari şi două mici, avem 70 de kilometri de drumuri care în momentul în care cade zăpada trebuie să intervii”, a spus viceprimarul.
Satul Casele Miceşti se află la doar 7 kilometri de centrul municipiului Cluj-Napoca, într-o zonă mai izolată a comunei Feleacu. Satul are şi câteva case tradiţionale, mai vechi, dar în ultimii ani a început să fie populat de locuitori care au dorit să se stabilească în această zonă liniştită şi în acelaşi timp situată la distanţă mică de un mare oraş. (AGERPRES)
Citește mai mult pe Botosani24.ro