ACTUALITATE
Clujul are nevoie urgentă de un spital pentru persoane vârstnice singure, aflate sub tratament. Un medic senator lansează ideea
Clujul are în plan un spital pediatric integrat, un centru de transplant integrat și Spital Regional de Urgență. Însă ar trebui să ne gândim și la persoanele aflate la vârsta a treia, tot mai multe ca număr, care sunt singure la domiciliu și care se află sub tratament în urma unor intervenții suferite.
Momentan avem 60.000 de pensionari, însă numărul acestora se va dubla în următorii 10 ani. La nivel național, la ora actuală avem 1,5 milioane de persoane în vârstă de peste 75 de ani, care locuiesc singure, dintre care 76% sunt femei.
Ce se întâmplă dacă o asemenea persoană cade și are o fractură la picior? După 5-7 zile de spitalizare este externată. Acasă nu îl poți trimite pentru că nu se poate deplasa nici până la toaletă, ce să mai vorbim despre cumpărături?
La spitalele de recuperare cum este cel din Cluj-Napoca se formează liste de așteptare care ajung la 6 luni, mai ales în această perioadă, când activitatea a fost restricționată temporar din cauza pandemiei de COVID.
Cum se descurcă aceste persoane în intervalul de timp de la externare și până la recuperare?
Senatorul clujean Laszlo Attila, ca formare medic, a declarat că la nivelul județului nostru există astăzi un necesar cuprins între 400 și 600 de paturi, care ar putea funcționa într-un centru spitalicesc clasificat între cel acut și cel cronic.
”Mai simplu spus, este acea instituție medicală unde poți avea grijă și de persoana singură, în vârstă, care locuiește între 4 pereți. Astăzi nu avem nici măcar noțiunea de asemenea unitate spitalicească, cu toate că o bună parte din capacitățile spitalelor sunt folosite de aceste cazuri sociale, sub-acute”, a declarat Laszlo Attila,…