Connect with us

ACTUALITATE

Clujul are nevoie urgentă de un spital pentru persoane vârstnice singure, aflate sub tratament. Un medic senator lansează ideea

Publicat

batran.jpg

 

Clujul are în plan un spital pediatric integrat, un centru de transplant integrat și Spital Regional de Urgență. Însă ar trebui să ne gândim și la persoanele aflate la vârsta a treia, tot mai multe ca număr, care sunt singure la domiciliu și care se află sub tratament în urma unor intervenții suferite.

Momentan avem 60.000 de pensionari, însă numărul acestora se va dubla în următorii 10 ani. La nivel național, la ora actuală avem 1,5 milioane de persoane în vârstă de peste 75 de ani, care locuiesc singure, dintre care 76% sunt femei.

Ce se întâmplă dacă o asemenea persoană cade și are o fractură la picior? După 5-7 zile de spitalizare este externată. Acasă nu îl poți trimite pentru că nu se poate deplasa nici până la toaletă, ce să mai vorbim despre cumpărături?

La spitalele de recuperare cum este cel din Cluj-Napoca se formează liste de așteptare care ajung la 6 luni, mai ales în această perioadă, când activitatea a fost restricționată temporar din cauza pandemiei de COVID.

Cum se descurcă aceste persoane în intervalul de timp de la externare și până la recuperare?

Senatorul clujean Laszlo Attila, ca formare medic, a declarat că la nivelul județului nostru există astăzi un necesar cuprins între 400 și 600 de paturi, care ar putea funcționa într-un centru spitalicesc clasificat între cel acut și cel cronic.

”Mai simplu spus, este acea instituție medicală unde poți avea grijă și de persoana singură, în vârstă, care locuiește între 4 pereți. Astăzi nu avem nici măcar noțiunea de asemenea unitate spitalicească, cu toate că o bună parte din capacitățile spitalelor sunt folosite de aceste cazuri sociale, sub-acute”, a declarat Laszlo Attila,…

Vezi mai mult pe Cluj24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj, pe locul 2 în România ca trafic de pasageri în luna februarie. Ținta, 3 milioane la sfârșit de an

Publicat

ciceo aero.jpg

Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” Cluj ocupă locul 2 la nivel național ca trafic de pasageri pe luna februarie 2023, ținta fiind atingerea unui număr de 3 milioane de persoane transportate pănă la sfârșitul anului.

Astfel, în luna februarie, aeroportul clujean a înregistrat 187.686 de pasageri, față de Aeroportul București – Otopeni, cu 959.950 pasageri, Pe locul 3 s-a clasat aeroportul Iași cu un trafic de 98.945 pasageri.

Directorul Aeroportului ”Avram Iancu” Cluj, David Ciceo, a declarat că ținta pentre acest an este atingerea a 3 milioane de pasageri, obiectiv realizabil.

Pentru…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO. Aproape 2.000 de puieți de gorun, frasin și platin de munte, plantați în zona Cheilor Turzii

Publicat

plantare copaci 1.jpg

Chiar dacă mai este un pic de zăpadă, o acțiune de împădurire a avut loc joi în comuna Petreștii de Jos, în zona Cheilor Turzii.

La acțiunea de împădurire au participat angajați ai Consiliului Județean Cluj, împreună cu reprezentanți ai Serviciului Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj și voluntari ai CERT Transilvania.

plantare copaci (7)


Aproape 2.000 de puieți de gorun, frasin și platin de munte, plantați în zona Cheilor Turzii

Acțiune de voluntariat a avut ca scop împădurirea unei zone din comuna Petrești de Jos, în zona Cheile Turzii. Astfel, au fost plantați aproape 2.000 de puieți din speciile…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Tujamo, unul dintre cei mai iubiți DJ de pe mapamond, se întoarce la Cluj

Publicat

c0660e3a 0145 4243 bf70 ab626eafdfe5 e1680172823998.jpeg

Tujamo, unul dintre cei mai iubiți DJ de pe mapamond, se întoarce la Cluj. Artistul va mixa în data de 8 aprilie la un party organizat în interiorul BT Arena. La eveniment sunt așteptați peste 5.000 de petrecăreți pentru a se bucura de vibe-ul transmis direct din butoane de către îndrăgitul DJ.

mhpl8077

În deschiderea evenimentului, la pupitru vor urca Stan Adrian și Toni Maier, iar atmosfera va fi întreținută de MC Rosso.

Prețul biletelor variază între 50 și 100 de lei, iar acestea pot fi achiziționate online de pe livetickets.ro sau în seara evenimentului de la intrarea în sala polivalentă.

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Stația CTP „Dorobanților” din Cluj-Napoca, relocată. Unde vor opri autobuzele 44 și 45

Publicat

1680197079 autobuz cluj 2 e1648801930893.jpg

Începând din 3 aprilie, stația Dorobanților, de pe strada Teodor Mihali, va fi relocată, anunță reprezentanții Companiei de Transport Public Cluj-Napoca.

Stația Dorobanților, de pe strada Teodor Mihali, va fi relocată cu 200 de metri spre Podul Mărăști, înainte de intersecția cu strada Dorobanților.

Stația CTP „Dorobanților” din Cluj-Napoca, relocată. Unde vor opri autobuzele 44 și 45

Liniile deservite de noua stație vor fi 24, 24B, 25, 34, 48 si 48L.

Pentru liniile 44 si 45, stația Dorobanților se desființeaza, călătorii având posibilitatea de a utiliza stația Campus Universitar…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe