ACTUALITATE
CLUJUL DE ALTĂDATĂ. O mare acțiune pentru stârpirea epidemiilor
Cluj24 prezintă fragmente din Clujul de altădată, surprinse de ziariștii din perioada interbelică și culese din gazetele vremii de Felix Ostrovschi de la Biblioteca Centrală Universitară (BCU) Cluj-Napoca.
„În fiecare an, școalele Clujului trebuie să fie închise pe câteva săptămâni din cauza epidemiilor și a endemiilor, cari bântuie împotriva tuturor măsurilor sanitare de prevedere. În anul curent situația este aceiași, școlile fiind închise pe timp de zece zile. Cele mai frecvente epidemii și cele mai obișnuite endemii, sunt difteria și scarlatina. Spitalul epidemic al orașului, fiind de multe ori neîncăpător pentru primirea tuturor bolnavilor, iar clinicile ne având totdeauna paturi libere, este evident că combaterea acestor boli merge foarte greu.
Tocmai din acest motiv, domnul dr. Petru Vlad, prim-medicul orășenesc și șeful serviciului sanitar, a socotit că o îmbunătățire a situației sanitare și o luptă eficace împotriva acestor boli nu se poate efectua cu succes decât printr-o sistematică operă de prevenție. Chiar de aceea, la inițiativa dată de domnia sa, autoritățile medicale din oraș precum și primăria, au admis ca să se facă în săptămânile care urmează, vaccinarea în masă a tuturor copiilor de la 4 la 12 ani.
Operația aceasta este de proporții atât de mari încât efectuarea ei reclamă timp de 7 săptămâni. Ea nu își află echivalent decât în activitatea serviciului sanitar din București și Iași, care de asemenea au procedat la vaccinări în masă. În ceea ce privește Ardealul, ea este prima ofensivă mai mare împotriva epidemiilor și endemiilor.
Cu toate că la Cluj există clinici și spital epidemic orășenesc, precum și atâtea spitale…
Citește mai mult pe Botosani24.ro