Connect with us

EVENIMENT

CNAB a lansat licitaţia pentru modernizarea terminalelor la Aeroportul Henri Coandă

Publicat

aeroport henri coanda otopeni sursa politiadefrontiera
Arhivă foto

Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) a dat startul licitației pentru modernizarea terminalelor de la Aeroportul Henri Coandă, cu o valoare totală estimată a proiectului de peste 117 milioane de lei, conform anunțului făcut marți de companie.

„CNAB a lansat licitaţia pentru proiectare, asistenţă tehnică şi execuţie lucrări pentru modernizarea terminalelor şi corpurilor de clădire existente la Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti.

Proiectul are o valoare totală estimată de 117,6 milioane de lei şi urmează să se deruleze pe o perioadă de 101 luni, din care 9 luni proiectare, 30 de luni execuţia lucrărilor şi 2 luni pentru recepţie, perioada de garanţie fiind de 5 ani de la data recepţiei lucrărilor”, se arată în comunicatul CNAB transmis AGERPRES. .

Proiectul vizează patru obiective necesare pentru modernizarea aeroportului, primul dintre acestea vizând reamenajarea interioară a Terminalelor Sosiri şi Plecări, pentru a crea un cadru imagistic integrat şi reprezentativ pentru cel mai important aeroport al României.

Prin implementarea soluţiilor tehnice, se va facilita accesibilitatea clădirilor, se va îmbunătăţi calitatea imagistică a zonelor publice şi se vor valorifica elementele culturale, de patrimoniu şi turistice ale Bucureştiului.

De asemenea, se urmăreşte modernizarea sistemului centralizat de ventilaţie-climatizare din Terminalele Plecări Internaţionale, Finger şi Sosiri, având ca obiectiv confortul termic al pasagerilor (22 grade ą 1 grad Celsius în sezonul de iarnă, 24 de grade Celsius ą un grad Celsius în sezonul de vară, cu umiditate relativă în intervalul 30% – 60%).

CNAB a lansat licitaţia pentru modernizarea terminalelor la Aeroportul Henri Coandă. Ce prevede proiectul

Proiectul prevede înlocuirea integrală a: echipamentelor de ventilare şi climatizare, unităţilor de tartare a aerului, ventilatoarelor, ventiloconvectoarelor, conductelor de distribuţie agent termic, agregatelor de răcire care deservesc zona terminalului Sosiri şi a tubulaturii de ventilare.

Potrivit CNAB, capacitatea de răcire va creşte prin suplimentarea sistemului HVAC (Heating-Ventilation-Air Conditioning). Investiţia vizează înlocuirea serverului (hardware şi software) de gestionare a echipamentelor şi realizarea unui sistem modern de comandă, control automat şi achiziţii de date (SCADA).

Un alt obiectiv al proiectului prevede instalarea unui nou sistem de detecţie-semnalizare incendiu aferent clădirilor Terminal Plecări, Finger, Terminal Sosiri, Corp Logistic, Corp AB 4.

Pentru asigurarea criteriilor de securitate la incendiu, se va proiecta şi se va executa un nou sistem de detectare, semnalizare şi avertizare la incendiu.

Nu în ultimul rând, vor fi modernizate instalaţiile electrice aferente clădirilor Terminal Plecări, Finger şi Terminal Sosiri. Proiectul prevede modernizarea iluminatului terminalelor şi corpurilor de clădire (zone publice, zone securitate etc.), urmând a fi instalate corpuri de iluminat cu sursa LED, ceea ce va conduce inclusiv la reducerea consumului de energie electrică.

CNAB a lansat licitaţia pentru modernizarea terminalelor la Aeroportul Henri Coandă. Se vor monta instalaţii de forţă şi prize

De asemenea, se vor monta instalaţii de forţă şi prize cu grad de protecţie sporită.

Pentru toate zonele publice se va realiza iluminat de securitate împotriva panicii.

„Proiectarea întregului obiectiv de investiţii trebuie să realizeze un grafic de execuţie cu etapizarea lucrărilor, astfel încât să nu fie blocate fluxurile de pasageri şi să se asigure buna funcţionare a Terminalelor, cu execuţia lucrărilor preponderent pe timpul nopţii”, precizează CNAB.

Criteriul de atribuire este cel mai bun raport calitate/preţ, care include preţul ofertei (pondere 60%), arhitect cu drept de semnătură acordat de Ordinul Arhitecţilor din România (10%), inginer instalaţii electrice autorizat ANRE gr IIA (5%), inginer instalaţii (5%), manager proiect cu experienţă dovedită în gestionarea proiectelor de execuţie lucrări în spaţii publice de tip terminal aeroport şi/sau gară şi/sau centre comerciale (10%), inginer specializat în instalarea, configurarea, programarea şi punerea în funcţiune a instalaţiilor de ventilaţie-climatizare cu putere frigorifică instalată de min. 2MW (10%).

Potrivit sursei citate, ofertanţii trebuie să facă dovada experienţei în ultimii 5 ani în proiectarea şi execuţia lucrărilor de construcţii civile care au vizat amenajări interioare, instalaţii electrice, detecţie de incendiu şi instalaţii de climatizare în spaţii publice de tip terminal aeroportuar şi/sau gări şi/sau centre comerciale.

Termenul limită pentru transmiterea ofertelor de participare este 30 octombrie.Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO. Alunecarea de teren de pe str. Uliului, văzută din DRONĂ. Strada e blocată total pentru accesul mașinilor

Publicat

drona 3 e1714192593664.jpg

Craterul apărut pe strada Uliului din Cluj-Napoca în urma surpării de teren de vineri seara a fost surprins de un clujean din dronă, iar imaginile arată dimensiunea sa și faptul că strada este complet blocată pentru accesul mașinilor.

Porțiunea afectată, o lungime de aproximativ 20 m, este îngrădită cu benzi de avertizare și de interzicere a accesului.

Clujenii care locuiesc mai sus pe stradă nu pot folosi mașinile pentru a coborî în oraș.

Vom reveni…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Săptămâna verde la Centrul Cultural Lucian Blaga din Sebeș: Activități pentru elevii din oraș

Publicat

săptămâna verde la centrul cultural lucian blaga din sebeș: activități

  La Sebeș, „Săptămâna Verde” a adus o explozie de activități creative și educative, reunind comunitatea în jurul valorilor de conservare a mediului înconjurător și de promovare a unui stil de viață sustenabil, au transmis reprezentații primăriei, într-un comunicat de presă. 

Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș a fost gazda unor evenimente pline de culoare și inspirație, aducând împreună peste 2000 de copiii, însoțiți de părinți, bunici și cadre…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Angajat în gospodărie cu aceleași drepturi ca alți salariați. O nouă MESERIE în România. Pot lucra și tinerii, de la 16 ani

Publicat

lucrator casnic angajat pixabay.jpg

Noutate pe piața muncii din România. Persoanele fizice pot plăti, legal, un angajat în gospodărie. Munca presupune activități casnice.

Cei care prestează astfel de servicii vor primi tichete pe baza cărora vor fi remunerați și vor beneficia de drepturile pe care le au și alți salariați, respectiv plata contribuțiilor sociale. Statul va lua 3 lei din 15.

Angajat în gospodărie cu aceleași drepturi ca alți salariați. O nouă MESERIE în România. Pot lucra și…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Salariul minim european. Marcel Ciolacu: Formă de stabilire este „un pic cam empirică”. În realitate, Directiva Europeană e clară

Publicat

salariul minim european. marcel ciolacu: formă de stabilire este „un

Salariul minim european: Premierul Marcel Ciolacu a spus că actuala formă de stabilire a salariului minim este „un pic cam empirică” și crede că acest mecanism trebuie să devină foarte clar, predictibil.

„Nu putem rămâne. E un pic cam empirică această formă în care e o negociere cu actorii sociali, cu patronate și sindicat, și Guvernul hotărăște cu cât se mărește și cum, în funcție de anumiți parametri”, a spus Marcel Ciolacu.

Salariul minim european

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe