Connect with us

AUTO

CNAIR: ”O anvelopă poate face diferența între viață și moarte”. Interviu cu Gabi Imre, pilot profesionist de drift și instructor de pilotaj

Publicat

gabi imre pilot drifturi

Alegerea anvelopelor pentru mașini este una foarte importantă, indiferent de condițiile de drum pe care se circulă sau de sezon. Gabi Imre, pilot profesionist de drift și instructor de pilotaj ne povestește mai multe despre importanța anvelopelor și ne ajută să facem alegerea corectă.

O anvelopă poate face diferența între viață și moarte

Interviu cu Gabi Imre, pilot profesionist de drift și instructor de pilotaj
Gabi Imre, un șofer extrem de bine informat datorită experienței bogate acumulate în domeniul motosport, a oferit un interviu explicativ conducătorilor auto din România, încercând să răspundă la o întrebare esențială : ”Cum alegem o anvelopă de drum care să ni se potrivească pe timp de iarnă?”

„Anvelopa este legătura dintre mașină și șosea”

”Noi, piloții înțelegem mai bine ce înseamnă componentele mașinii și dinamica dintre ele, în special, când ducem, testăm la limită aceste elemente ce compun generic mașina. Anvelopa este legătura dintre mașină și șosea, precum și alte suprafețe prevăzute cu piatră cubică sau pământ.
Importanța anvelopelor de iarnă se corelează cu performanța și siguranța oferită de autovehiculul propriu în procesul de șofare. La temperaturi foarte scăzute anvelopa de iarnă, datorită compoziție ridicate de cauciuc natural și dioxid de siliciu rămâne moale, producând o aderență mai bună. Sunt multe lucruri de discutat și de cunoscut în această privință.

Dincolo de bugetul alocat de noi pentru cumpărarea de anvelope, care evident ne limitează în alegerea calității cât mai ridicată, o problemă fundamentală e distanța de frânare pe carosabil ud pe care o anvelopă o oferă.

O diferență în clase (A,B sau C) poate varia de la 3 la mai mulți metri de frânare. Lucru extrem de important pentru siguranța circulației.

Gândiți-vă ce înseamnă 3 metri în plus pentru un impact frontal”, explică Gabi Imre, pilot profesionist de drift.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Afacerile din comerţul cu autovehicule şi motociclete au crescut în primele 9 luni cu 27,9%

Publicat

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut, pe serie brută, cu 27,9%, în primele nouă luni faţă de perioada similară din anul anterior, iar cel al cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate populaţiei a urcat, ca serie brută, cu 39,5%, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică.

Datele INS arată că, în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2021 comparativ cu perioada corespunzătoare din 2020, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, a înregistrat o cifră de afaceri mai mare cu 27,9%, influenţată de creşterea cifrei de afaceri la: comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+41,7%), comerţul cu autovehicule (+30,9%), comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+23,7%) şi activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (+22,0%).

În perioada 1 ianuarie -30 septembrie 2021 comparativ cu perioada 1 ianuarie -30 septembrie 2020, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 26,0%.

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie brută, în primele 9 luni din 2021 a înregistrat o cifră de afaceri cu 39,5% mai mare comparativ cu perioada 1 ianuarie -30 septembrie 2020, influenţată de creşterea cifrei de afaceri la: activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+43,6%), serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+40,8%), activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (+36,4%), activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (+29,3%) şi activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+19,3%).

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1 ianuarie -30 septembrie 2021, a înregistrat o cifră de afaceri cu 35,0% mai mare comparativ cu perioada 1 ianuarie -30 septembrie 2020.

Conform INS, volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, în luna septembrie 2021, comparativ cu luna precedentă, a înregistrat o creştere cu 6,9%, datorită creşterilor înregistrate la comerţul cu autovehicule (+10,7%), activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (+3,5%) şi la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+3,1%). Comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor a scăzut cu 1,9%.

Volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul

Volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna septembrie 2021, comparativ cu luna precedentă, a înregistrat o creştere cu 1,5%.

În ceea ce priveşte serviciile de piaţă prestate populaţiei, serie brută, în luna septembrie 2021, faţă de luna precedentă, volumul cifrei de afaceri a înregistrat o scădere cu 9,3%, ca urmare a scăderilor înregistrate la activităţile hotelurilor şi restaurantelor (-11,9%), activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-4,4%), serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (-1,6%) şi la activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-1,2%). Activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană au crescut cu 3,8%.

Volumul cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate populaţiei

Volumul cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate populaţiei, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna septembrie 2021, faţă de luna precedentă, a înregistrat o creştere cu 0,9%.

Volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, în luna septembrie 2021, comparativ cu luna septembrie 2020, a înregistrat o creştere cu 7,8%, datorită creşterilor înregistrate la comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+21,8%), comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+12,0%) activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (+11,1%) şi la comerţul cu autovehicule (+4,2%).

Volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor

Volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna septembrie 2021, a înregistrat o creştere cu 7,9% faţă de luna septembrie 2020.

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie brută, în luna septembrie 2021, a înregistrat o cifră de afaceri cu 43,6% mai mare comparativ cu luna septembrie 2020, datorită creşterilor înregistrate la activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+54,1%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+51,3%), activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (+48,8%), activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (+23,5%) şi la serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+7,3%).

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna septembrie 2021 a crescut cu 46,3%, comparativ cu luna septembrie 2020. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Înmatriculările de vehicule electrice din 2021 le-au depășit pe cele realizate din 2011 până în 2019

Publicat

Conform datelor centralizatede compania de electromobilitate Lektri.co, înmatriculările de vehicule electrice din 2021 le-au depășit pe cele realizate din 2011 până în 2019, inclusiv, estimând că până la finele anului se va ajunge la un total de peste 10.000 de unități înmatriculate în România.

De asemenea, octombrie este cea mai bună lună din an, cu peste 780 de noi înmatriculări.

În intervalul ianuarie – octombrie 2021, s-au înregistrat 3018 noi vehicule electrice, depășindu-se, astfel, totalul înmatriculărilor realizate din 2011 până în 2019 inclusiv. În prezent, în România sunt 9.070 vehicule electrice, iar până la sfârșitul anului specialiștii se așteaptă la depășirea pragului de 10.000 de unități.

În primele 10 luni s-a raportat, de asemenea, o creștere de 52% față de aceeași perioadă a anului precedent

În primele 10 luni s-a raportat, de asemenea, o creștere de 52% față de aceeași perioadă a anului precedent, creșteri majore (+70%) fiind înregistrate în lunile martie, aprilie, august și octombrie. Totodată, octombrie este și cea mai bună lună din an, cu 783 de noi înmatriculări (dintre care 17 sunt autoutilitare LCV), precum și cea mai bună lună per total, fiind depășită doar de decembrie 2020, cu numai patru unități.

„Dacă analizăm datele din ultimul deceniu observăm o creștere fulminantă a vânzărilor de vehicule electrice în ultimii doi ani, în ciuda pandemiei și a încetinirii economice ulterioare. Unul dintre factorii care au accelerat adoptarea EV este reprezentat de noile tehnologii inovatoare de care dispunem astăzi, respectiv încărcarea rapidă și inteligentă. Perspectivele pe această piață rămân în continuare foarte promițătoare, datorită ritmului rapid al inovației din domeniu”, a declarat Claudiu Suma, CEO Lektri.co.

Dacia Spring este modelul electric cu cele mai multe înmatriculări în luna octombrie 2021 – 277 de unități

Dacia Spring este modelul electric cu cele mai multe înmatriculări în luna octombrie 2021 – 277 de unități. Modelul românesc a mai avut 65 de înmatriculări în luna iunie, ceea ce îl plasează pe primul loc în topul vehiculelor electrice înmatriculate anul acesta, cu 342 de unități.

Tot în octombrie s-a remarcat și Tesla Model 3, cu 64 de exemplare înmatriculate (cel mai mare număr lunar pentru un model Tesla), alături de Hyundai Kona, cu 56 de unități, VW ID 3 cu 53 și Renault Zoe, respectiv VW E-UP cu câte 48. Noi intrate sunt modelele Hyundai Ioniq 5 – 4 unități și Tesla Model Y – 2 unități.

Segmentul high-end însumează în luna octombrie 37 de noi înmatriculări

Segmentul high-end însumează în luna octombrie 37 de noi înmatriculări, respectiv: 10 Mercedes-Benz (7 EQC 400 4Matic și 3 EQV), 7 Porsche Taycan (din care 5 sunt 4S), 7 BMW IX3, 6 Ford Mustang Mach-E, 5 Audi E-Tron și 2 Jaguar I-Pace.

Per total, dintre cele 9.070 mașini electrice din România, modelul francez Renault Zoe este lider cu 1730 de bucăți (19% din piața BEV din România). De menționat că, având la activ doar două luni cu înmatriculări, Dacia Spring a devenit deja lider pe anul curent, ceea ce înseamnă că pe termen mediu ar putea deveni un concurent al Zoe și în topul general.

Raportat la infrastructura de încărcare, dacă luăm în considerare doar încărcătoarele publice, fără restricții, cele mai utilizate sunt cele de tip fast charger CCS/CHAdeMO și încărcătoarele rapide Type 2. Potrivit portalului Plugshare, în prezent sunt 1924 încărcătoare publice de aceste tipuri, dintre care 362 sunt CCS/CHAdeMO iar Type2 avem 1562. Totodată, numărul locațiilor publice de încărcare a ajuns la 951.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

AUTO

Peste 11.000 de mașini noi înmatriculate în octombrie. Care sunt cele mai căutate modele

Publicat

Peste 11.000 de mașini noi au fost înmatriculate în octombrie. Scăderea față de luna similară a anului trecut este de aproape 20%. Dacia și Hyundai sunt printre cele mai căutate modele.

APIA anunță că, potrivit datelor comunicate de către Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, în luna octombrie a.c. au fost înmatriculate în România 11.136 trei autovehicule noi, cu 19,3% mai puține decât în luna similară a anului trecut.

Dintre acestea, 9.608 au fost autoturisme noi, a căror scădere față de luna octombrie anul trecut (12.523 de autoturisme) este de 23,3%.

Iată topul 5 pe mărci în octombrie: Dacia – 2.704 unități, Hyundai – 965 unități, Toyota – 809 unități, Renault – 694 unități și Volkswagen – 687 unități.

Pe ansamblul celor 10 luni din an, autoturismele noi înregistrează o creștere generală de 0,8%.

Pe de altă parte, autoturismele rulate cu cele 338.241 unități înmatriculate în perioada ianuarie – octombrie a.c. înregistrează o creștere de 8% comparativ cu perioada similară din anul trecut.

În ceea ce privește înmatriculările de vehicule comerciale noi, după un volum de 1.755 unități înregistrat în luna octombrie a.c., rezultă o creștere generală pe ansamblul acestui an de 25,9%.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ACTUALITATE

Autoritatea de Supraveghere Financiară vrea să modifice norma privind asigurările de garanţii

Publicat

ASF vrea să modifice norma privind asigurările de garanţii. După ce City Insurance a picat, asigurătorii au devenit reticenţi şi în a mai prelua riscul asigurărilor de garanţii, anunță Ziarul Financiar.

Noua cerinţă pentru subscrierea riscurilor aferente asigurărilor de garanţii are în vedere o contragaranţie constituită de asigurat în favoarea societăţii pe toată durata valabilităţii asigurării la o valoare cel puţin egală cu nivelul sumei asigurate.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) vrea să modifice norma privind asigurările de garanţii, proiect supus consultării publice timp de 10 zile, prin care se impune ca asiguratul, în cazul contractării unei asigurări de garanţii, are obligaţia de a constitui o contragaranţie cel puţin egală cu nivelul sumei asigurate, valabilă pe toată durata valabilităţii asigurării, se arată în proiectul de normă.

Modificarea vine în contextul lipsei apetitului la risc, risc pe care companiile de asigurări nu vor să îl mai ia asupra lor şi ca urmare a falimentului City Insurance.

„Societăţile subscriu riscurile aferente asigurărilor de garanţii necondiţionate şi se asigură că: a) asiguratul constituie în favoarea societăţii, pe toată durata valabilităţii asigurării, contragaranţii a căror valoare este cel puţin egală cu nivelul sumei asigurate; b) contragaranţiile constituite şi emitenţii acestora au o calitate adecvată, astfel cum rezultă din procesul intern al societăţii de evaluare a acestora, pe baza politicilor şi procedurilor adoptate, în sensul minimizării riscului de neexecutare şi/sau de neîncasare a valorii contragaranţiilor în cazul executării acestora“, potrivit proiectului de normă a asigurărilor de garanţii.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe