Connect with us

EVENIMENT

CNAIR ridică restricțiile de circulație de pe A2, între km 33+100 și km 27+150

PublicatArhivă Foto

Restricțiile de circulație de pe A2, între km 33+100 și km 27+150 sunt ridicate miercuri în mod etapizat, urmând ca până la ora 14:00 traficul pe acest tronson să se desfășoare în condiții normale.

Tronsonul de la km 33+100 la km 27+150, aflat sub contract subsecvent, semnat în data de 11.02.2021, avea ca termen de finalizare data de 28.05.2021.

Lucrările de reabilitare pe tronsonul cuprins între km 33+100 și 36+000, realizat din dale de beton, vor fi reluate din toamnă.

sursa: mediafax.ro


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

Incident într-o școală din București. Un dulap a căzut peste un copil

Publicat

Sursă foto: Arhivă

Un copil a ajuns la spital după ce un dulap i-a căzut peste picior. Incidentul s-a produs luni la Școala nr. 206.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar incidentul s-a petrecut înainte de începerea cursurilor.

Elevul a intrat în sala de clasă, iar învățătoarea era în dreptul ușii. În acel moment, dulapul a căzut peste piciorul elevului, au anunțat autoritățile.

A fost apelat serviciul de ambulanță, iar mama este cu copilul, au precizat reprezentanții ISMB. MEDIAFAX

Citește mai departe

EVENIMENT

Alerte meteo de vreme severă în toată țara

Publicat

Meteorologii au anunțat că se strică vremea și au instituit două avertizări cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată și de intensificări susținute ale vântului. Acestea sunt valabile până marți.

Meteorologii au redactat două coduri galbene. Primul intră în vigoare la ora 15.00 și vizează 14 județe din partea de vest a țării. Până marți, la ora 6.00, în Banat, Crișana, Maramureș, local în Transilvania și vestul Olteniei instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată și se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și izolat grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25 l/mp și, pe arii restrânse, 35…50 l/mp, îndeosebi în Carpații Occidentali și nordul Carpaților Orientali.

Temporar vântul va avea intensificări, cu viteze de 55…60 km/h și în special în zona montană înaltă peste 70…80 km/h, iar în timpul ploilor, trecător va lua aspect de vijelie.

Cel de al doilea cod galben va fi valabil marți, în intervalul 6.00-23.00, în toată țara. Specialiștii spun că vântul va avea intensificări susținute în majoritatea zonelor, cu viteze de peste 50…60 km/h, iar local, îndeosebi în Transilvania, Oltenia și Muntenia 70…80 km/h. La munte, în special în zona înaltă, rafalele vor depăși 80…100 km/h.

Zonele afectate sunt Munții Apuseni, nordul Carpaților Orientali, nordul și nord-vestul teritoriului

În Munții Apuseni, în zona Carpaților Orientali și în nordul și nord-vestul teritoriului (județele Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Cluj, Bistrița, Mureș, Suceava, Botoșani și Iași, precum și în zona de munte a județelor Arad, Hunedoara, Alba, Harghita și Neamț) va ploua, iar cantitățile de apă vor depăși local 15…20 l/mp și izolat 35…40 l/mp.

La munte, la peste 1800 m altitudine, vor fi şi precipitaţii mixte. MEDIAFAX

Citește mai departe

EVENIMENT

Tumori cerebrale operate cu mare precizie la un spital din Iași

Publicat

Spitalul de Neurochirurgie din Iași a fost prima unitate medicală publică care în urmă cu zece ani a introdus terapia moleculară, rezecția glioamenlor de grad înalt cu ajutorul acidului 5-aminolevulinic (5-ALA), preparatul Gliolan.

Tehnologia modernă permite diagnosticarea, localizarea, delimitarea și rezecția tumorilor cerebrale maligne în procent de 98 %. Blocul operator este dotat cu un microscop special, un sistem de monitorizare intraoperatorie continuă, cu un sistem de neuronavigație performant.

Prin terapia moleculară pacienților cu tumori cerebrale maligne li se oferă o calitate mai bună a vieții după intervenții, lucru care reduce riscul de recidiva a tumorii.

„Suntem primul spital public din România care a introdus terapia moleculară, rezecția glioamenlor de grad înalt cu ajutorul acidul 5-aminolevulinic (5-ALA), preparatul Gliolan. Folosim această tehnologie de aproximativ zece ani, tehnologie care asigură o creștere a duratei de viață a pacienților care suferă de tumori agresive și care în principiu nu au vindecare. Am reușit cu preparatul Gliolan să prelungim viața pacienților chiar și cu șapte ani. Fluorescenţa ajută la rezecţia completă a tumorilor cu ajutorul acidulului 5-aminolevulinic (5-ALA). Cu ajutorul tehnologiei moderne reușim diagnosticarea, localizarea, delimitarea, dar și rezecția în procent de 98 % a tumorilor cerebrale maligne”, a explicat Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgență Prof. Dr. N. Oblu Iași.

Preparatul Gliolan se administrează cu trei ore înainte de operație, într-o doză bine calculată pentru fiecare pacient. Practic, substanța se fixează în țesutul tumoral și determină o serie de reacții care dau ca rezultat delimitarea clară a țesutului tumoral față de creierul sănătos. Preparatul Gliolan este absorbit de celulele organismului, fiind convertit enzimatic într-un compus chimic fluorescent. Vizualizarea este posibilă doar cu un microscop dotat cu filtru special de fluorescență.

„Intervenția chirurgicală are loc în întuneric, iar pe fondul albastru al câmpului operator, tumora se va vedea în culoarea violet, lucru care îl ajută pe neurochirurg să delimiteze cât mai precis tumora de țesutul cerebral sănătos. Cu ajutorul acestei tehnologii reușim să îi ținem în viață pe pacienți, fără ca tumora să poată evolua în primele 12 luni de la intervenție, o durată destul de lungă în cazul acestor tumori violente. Vorbim despre un tratament destul de costisitor, însă cheltuielile sunt suportate de spital atunci când pacienții sunt asigurați. În curând putem asigura circuitul complet pentru pacienții diagnosticați cu tumori cerebrale, astfel încât durata e supraviețuire, dar și calitatea vieții lor să fie cât mai aproape de o medicină civilizată astăzi în lume. Vorbim de implementarea Laboratorului de Radiochirurgie Stereotactică de tip Gamma Knife, cu ajutorul căruia pacienții vor putea beneficia de una dintre cele mai perfomente procedure medicale – tratamentul fără bisturiu” a precizat Lucian Eva. MEDIAFAX

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Două șoferițe au ajuns cu mașinile într-un șanț, după o coliziune în municipiul Constanța

Publicat

Sursă foto: Facebook / Info Trafic Constanta

Polițiștii rutieri au fost sesizați luni cu privire la producerea unui accident rutier, la intersecția bulevardului Tomis cu strada Soveja, din municipiul Constanța.

Deplasați la fața locului, polițiștii au constatat faptul că impactul s-a produs între două autoturisme, conduse de două femei, de 24, respectiv 32 de ani, cea de-a doua conducătoare auto fiind rănită ușor.

În urma impactului, autoturismele au fost proiectate într-o groapă, fiind vorba despre o lucrare semnalizată.

În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală.

Citește mai departe