Connect with us

ACTUALITATE

CNAS: Compensarea medicamentelor cu 90% pentru pensionari nu este influenţată de ajutorul financiar primit în ianuarie

Publicat

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a precizat luni că plafonul veniturilor pensionarilor care beneficiază de compensare cu 90% a medicamentelor nu este influenţat de ajutorul financiar acordat în ianuarie.

„Prin OUG nr. 132/2021 s-a reglementat acordarea, în luna ianuarie a anului 2022, a unui ajutor financiar pensionarilor sistemului public de pensii şi beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, ale căror venituri sunt mai mici sau egale cu 1.000 lei (art. 1), respectiv au valori cuprinse între 1.001 – 1.600 lei inclusiv (art. 2). Ajutorul financiar acordat pensionarilor în luna ianuarie 2022, potrivit OUG nr. 132/2021, nu reprezintă venit din pensie sau din indemnizaţie socială, acesta suportându-se de la bugetul de stat, astfel că nu va fi luat în calcul la stabilirea plafonului de 1.429 lei/lună inclusiv până la care pot fi eliberate prescripţii medicale în cadrul Programului social al guvernului de compensare cu 90%”, afirmă reprezentanţii CNAS într-un comunicat remis presei.

Începând cu data de 1 ianuarie, pensionarii cu venituri din pensii şi indemnizaţie socială până la 1.429 lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri, beneficiază de compensare cu 90% pentru medicamentele din sublista B cuprinsă în Lista de medicamente compensate şi gratuite aprobată prin Hotărârea de Guvern nr. 720/2008, a căror valoare la nivelul preţului de referinţă/prescripţie este de până la 330 lei/lună.

„Această decizie face obiectul Hotărârii de Guvern nr.1289/2021, care a fost aprobată de Executiv în cadrul şedinţei din data de 28 decembrie 2021, în scopul creşterii accesului la medicamentele acordate în ambulatoriu pensionarilor cu venituri mici. Creşterea plafonului de la 1.299 lei la 1.429 lei/lună inclusiv ţine cont de majorarea cu 10% a valorii punctului de pensie începând cu data de 1 ianuarie 2022, precum şi de prevederile art. 85 alin. (2) din Legea nr. 127/2019, cu modificările ulterioare, astfel încât să nu fie afectat accesul pensionarilor la medicamente compensate cu 90%”, adaugă aceeaşi sursă.

Potrivit CNAS, finanţarea se asigură în proporţie de 50% din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate şi, respectiv, de 40% prin transferuri de la bugetul de stat prin intermediul Ministerului Sănătăţii. Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Peste 16.700 de persoane vaccinate împotriva COVID-19, în ultimele 24 de ore

Publicat

persoane vaccinate covid 22 ianuarie

Un număr de 16.708 doze de vaccin Pfizer, Moderna şi Johnson & Johnson au fost administrate în ultimele 24 de ore, dintre care 2.315 reprezintă prima doză, 1.300 – doza a doua şi 13.093 – doza a treia, a informat, sâmbătă, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Potrivit CNCAV, de la începutul campaniei de vaccinare, în 27 decembrie 2020, au fost administrate 16.299.212 de doze de vaccin pentru 8.047.103 de persoane, 7.944.672 primind schema completă şi 2.289.198 fiind imunizate cu doza a treia.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 3 reacţii adverse, una de tip local şi două de tip general.

În total, de la debutul campaniei de vaccinare s-au înregistrat 19.843 de reacţii adverse la vaccinurile anti-COVID, 2.167 de tip local şi 17.676 de tip general. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

1500 noi cazuri de covid la Cluj în ultimele 24 de ore

Publicat

covid test negativ pixabay e1632390156461.jpg

Rata incidenței pe județul Cluj a ajuns, sâmbătă, la 13,20, anunță Prefectura. În ultimele 24 de ore, 1.508 persoane au fost confirmate Covid-19.

➡️ Total număr de teste 5.145 din care 611 diagnostic grupe de risc, 455 teste efectuate la cerere și 4.079 teste rapide. Până în acest moment s-au realizat 963.066 de teste, la nivelul județului Cluj;

➡️ 47 persoane internate în ATI;

➡️ Total vindecați și externați 9.862 din care 6.758 din județul Cluj;

➡️ Total decedați 1.821 din care 1.099 din județul Cluj.

🔴 În acest moment sunt internați 343 pacienți.

Vezi mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ministrul Energiei a informat CE asupra planurilor autorităţilor române de a creşte intensitatea sprijinului acordat consumatorilor finali

Publicat

ministrul economiei

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a informat Comisia Europeană asupra planurilor autorităţilor române de a adopta măsuri suplimentare pe termen scurt pentru a creşte intensitatea sprijinului acordat consumatorilor finali.

„Am informat Comisia Europeană asupra planurilor autorităţilor române de a adopta măsuri suplimentare pe termen scurt pentru a creşte intensitatea sprijinului acordat consumatorilor finali. Am subliniat demersurile realizate de autorităţile naţionale competente în monitorizarea implementării cadrului legislativ existent pentru a proteja consumatorii, inclusiv din perspectiva emiterii corecte a facturilor la energie.”, a scris Virgil Popescu pe pagina sa de Facebook.

Ministrul Energiei a participat sâmbătă la reuniunea informală a Consiliului Energie, de la Amiens, Franţa.

„Astăzi am participat la reuniunea informală a Consiliului Energie, de la Amiens, Franţa. Am avut o nouă rundă de dezbateri ministeriale pe tema crizei preţurilor ridicate la energie în UE. Criza preţurilor la energie este o preocupare majoră în toate Statele Membre UE, măsurile la nivel naţional fiind cele mai eficiente, la acest moment, pentru diminuarea efectelor negative. Cu aceasta ocazie, am reamintit de măsurile adoptate de România la finele anului trecut pentru protejarea consumatorilor vulnerabili şi a diferitelor categorii de consumatori, precum cei casnici, IMM-uri, spitale, etc.”, a adăugat Virgil Popescu.

El a precizat că dezbaterile ministeriale au vizat şi tema eficienţei energetice în contextul negocierilor actuale la nivel european pe pachetul legislativ Fit for 55.

Importanţa menţinerii unui cadru flexibil pentru Statele Membre în alegerea celor mai rentabile măsuri din punct de vedere economic,

„Am susţinut, alături de colegii mei din alte State Membre, importanţa menţinerii unui cadru flexibil pentru Statele Membre în alegerea celor mai rentabile măsuri din punct de vedere economic, cu considerarea circumstanţelor naţionale. În cadrul dejunului de lucru, am avut un schimb de opinii pe tema dezvoltării pieţei hidrogenului în UE, ocazie cu care am evidenţiat interesul României pentru accelerarea dezvoltarii hidrogenului produs din surse regenerabile şi cu emisii scăzute de carbon şi a infrastructuri corespunzătoare.”, a mai arătat Popescu.

Noile măsuri de sprijin pentru consumatori

Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind noile măsuri de sprijin pentru consumatori, care prevede, printre altele, scăderea preţului plafonat, atât la gaze, cât şi la electricitate, şi permite un consum mai mare pentru primirea compensaţiilor de la bugetul de stat.

Proiectul prevede, pentru clienţii casnici, acordarea unei compensaţii unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice, şi în valoare de cel mult 40% din valoarea componentei preţului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului beneficiar, în cazul gazelor naturale, şi o limită maximă a consumului de 2.500 kWh energie electrică, alocat în tranşe egale şi echivalentul în kWh a 1.500 mc de gaze naturale la un factor de conversie de 10,6 kWh per mc, alocat în tranşe egale (faţă de 1.500 kWh energie electrică, alocat în tranşe lunare şi echivalentul în kWh a 1.000 mc de gaze naturale la un factor de conversie de 10,6 kWh per mc limita anterioară). Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Theodor Paleologu: Nu înțeleg justificarea domnului Boc pentru întîlnirea cu George Simion

Publicat

george simion 5.jpg

Fost ministru al Culturii în guvernul Emil Boc, Theodor Paleologu a menționat că nu își explică întâlnirea programată între primarul Clujului și președintele AUR, George Simion. 

„Nu înțeleg justificarea domnului Boc pentru întîlnirea cu George Simion:

„Avem şi multe lucruri care sînt comune: printre acestea susţinerea valorilor naţionale şi a interesului naţional şi tot ceea ce înseamnă perspectiva naţională într-o Europă formată dintr-un concert al naţiunilor, care nu presupune dispariţia valorilor naţionale şi topirea identităţilor naţionale.”

De acord că Uniunea Europeană nu trebuie să însemne dispariția identităților naționale, ceea este, în mod evident, o periculoasă utopie. De acord, de asemenea, că trebuie să vizăm atingerea unor scopuri ce țin de interesul național. Dar tocmai de aceea consider că demagogia deșănțată și agresivă este toxică și, în fond, antinațională.

Asta i-o fi spus edilul clujean scandalagiului venit în vizită?”, a menționat Theodor Paleologu.

George Simion a fost prezent în această săptămână la Cluj, unde a susținut caravana pentru demiterea președintelui României, Klaus Iohannis.

Vezi mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe