Connect with us

EVENIMENT

Investigaţii OMS în Wuhan – China. 13 secvenţe ale virusului SARS-COV-2, descoperite în probe din decembrie 2019

Publicat

Posibile semne ale existenței noului coronavirus din anul 2019 au fost descoperite, în China, de echipa Organizației Mondiale a Sănătății care face cercetări în această perioadă în Wuhan,

Cercetătorii de la OMS, care caută originea SARS-CoV-2 în Wuhan, au descoperit indicii că focarul din Wuhan de COVID-19 din decembrie 2019 a fost mult mai amplu decât s-a crezut.

Experții Organizației Mondiale a Sănătății au cerut acces urgent la sute de mii de probe de sânge din oraș, dar China nu a permis până acum să fie examinate, informează DCNews.ro.

OMS: În decembrie 2019, în Wuhan existau deja 13 tulpini ale Sars-CoV-2

Peter Ben Embarek, care conduce această misiune a OMS în Wuhan, a declarat, pentru CNN, că au descoperit mai multe semne asupra amplorii răspândirii virusului din decembrie 2019, dar și că a fost stabilit pentru prima dată că existau deja 13  tulpini ale acestui virus în luna decembrie 2019 în Wuhan.

”Virusul circula la scară largă în Wuhan în decembrie” a spus Peter Ben Embarek, care confirmă, astfel, toate suspiciunile cu privire la apariția virusului SARS-CoV-2.

Apariţia unor date mai detaliate despre originea coronavirusului în urma călătoriei OMS în China poate clarifica teoriile lansate deja de alţi oameni de ştiinţă, care s-au angajat în cercetări de amploare.

Embarek, care s-a întors recent în Elveţia din Wuhan, a declarat pentru CNN că „virusul circula pe scară largă în Wuhan în luna decembrie, ceea ce reprezintă o nouă descoperire”.

Specialistul OMS în materie de siguranţă alimentară a adăugat că oamenii de ştiinţă chinezi au prezentat echipei 174 de cazuri de coronavirus din Wuhan şi împrejurimi, depistate în decembrie 2019.

Dintre acestea, 100 au fost confirmate prin teste de laborator, iar alte 74 prin diagnosticarea clinică a simptomelor pacientului.

Embarek estimează că un număr atât de mare de cazuri grave, observate de medici înainte ca virusul să fie cunoscut şi studiat la scară largă, ar putea semnala prezenţa altor pacienţi neidentificaţi.

Prin urmare, boala COVID-19 ar fi putut afecta peste 1.000 de persoane din Wuhan în decembrie 2019.

„De atunci nu am mai făcut nicio modelare”, spune el. „Dar ştim – în linii mari – că din populaţia infectată, aproximativ 15% sunt cazuri grave, iar marea majoritate sunt forme uşoare”.

„Unele dintre ele (probe analizate – n.r.) provin din pieţe…Altele nu”, adaugă Embarek, făcând referire la piaţa de fructe de mare Huanan din Wuhan, despre care se crede că a jucat un rol principal în răspândirea iniţială a virusului.

Modificările în structura genetică a unui virus sunt frecvente şi, în mod normal, inofensive. Acestea apar în timp, pe măsură ce virusul se multiplică şi se transmite la oameni sau animale.

Embarek a refuzat să tragă concluzii despre posibilele semnificaţii ale celor 13 tulpini virale pentru istoria bolii COVID-19.

Totuşi, descoperirea unui număr atât de mare de variante posibile ale coronavirusului ar putea sugera că acesta se afla în circulaţie de mai multă vreme, după cum au sugerat anterior şi unii virologi.

Materialul genetic analizat de OMS este, cel mai probabil, prima dovadă fizică la nivel internaţional care susţine o astfel de teorie.

Profesorul Edward Holmes, virolog la Universitatea din Sydney, Australia, a declarat că „deoarece a existat deja diversitate genetică în secvenţele SARS-CoV-2 eşantionate la Wuhan în decembrie 2019, este probabil ca virusul să fi circulat mai mult de o singură lună.”

Cazuri suspecte din toamna anului 2019. Rezultatele testului pentru anticorpi, efectuat în 2021

Embarek a adăugat că le-au fost aduse la cunoştinţă 92 de cazuri suspecte de COVID-19 din China, depistate în perioada octombrie-noiembrie 2019. Localizarea lor geografică nu idică prezenţa unui posibil focar.

În ianuarie 2021, echipa OMS a cerut efectuarea unui test de anticorpi. Dintre cele 92 de persoane, 67 au fost de acord să fie testate şi toate au obţinut rezultat negativ.

Embarek a precizat că sunt necesare teste suplimentare, întrucât rămâne neclar dacă anticorpii rezistă perioade atât de lungi în organismul foştilor pacienţi COVID-19.

Relaţia OMS-China. Investigaţiile continuă

Săptămâna trecută, echipa OMS a susţinut o conferinţă de presă de trei ore alături de omologii chinezi din Wuhan pentru a prezenta concluziile misiunii. De atunci, au apărut mai multe detalii cu privire la datele la care au avut – sau nu – acces.

China a promis transparenţă şi sprijin în ancheta OMS. Răspunzând criticilor SUA referitoare la accesul la datele brute despre pandemie, Ambasada Chinei din Washington DC a transmis: „Ceea ce a făcut SUA în ultimii ani a subminat grav instituţiile multilaterale, inclusiv OMS, şi a afectat grav cooperarea internaţională în domeniul COVID-19”.

Echipa OMS speră să se întoarcă în Wuhan în lunile următoare pentru a continua investigaţiile, a declarat Embarek, fără a oferi date concrete despre viitoarea călătorie.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

ANALIZĂ. Euro STAGNEAZĂ la 5,1 lei

Publicat

euro note 1205315 1280 e1731057196388.jpg

Săptămâna trecută, cursul euro a depășit pragul de 5 lei și a atins în 8 mai maximul istoric de 5,1222 lei. Treptat, media a trecut pe scădere, marți fiind atins un minim de 5,0991 lei, odată cu temperarea presiunilor din piață, după ce BNR ar fi vândut circa 6 miliarde de euro, conform unei analize a Erste Bank.

Miercurea aceasta, cursul a revenit peste pragul de 5,1 lei și a urcat la 5,1036 lei, în timp ce tranzacțiile din piață se realizau în culoarul 5,103…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Găină umplută pentru nuntă, cu strigăturile aferente, cici fierți și pizza românească, la un festival al USAMV Cluj

Publicat

whatsapp image 2025 05 14 at 12.06.27 scaled.jpeg

Zeci de studenți de anul IV din 12 județe de la Facultatea de Agricultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca au prezentat, miercuri, produsele pregătite după rețete vechi de sute de ani, în cadrul Festivalul Produsului Tradițional.

Conf. dr. Avram Fițiu, coordonatorul cursului de Controlul și Certificarea Produselor, a declarat că, evenimentul, aflat la a 18-a ediție, își propune descoperirea, din cămara…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Un altfel de Oser în centrul Clujului. Der Flohmarkt revine în stil vintage cu bucuria lucrurilor simple

Publicat

whatsapp image 2025 05 13 at 22.22.38.jpeg

Der Flohmarkt – Oserul din Centru a revenit în Cluj-Napoca, transformând zonele centrale ale orașului în piețe vibrante dedicate pasionaților de vintage, haine și bijuterii. Organizat de Asociația Daisler, evenimentul a avut loc pe 10 mai pe străzile Emile Zola și Sextil Pușcariu, urmând ca pe 17 mai să se desfășoare pe strada Kogălniceanu, între orele 9:00 și 14:00.

Strada a fost plină de vânzători care au pus la dispoziția cumpărătorilor o varietate de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

L-ați VĂZUT? Tânăr de 25 de ani din Cluj, DISPĂRUT de acasă

Publicat

tarta adrian e1747249981876.jpg

La data de 14 mai a.c., Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că Tarța Adrian Marian, în vârstă de 25 de ani, în cursul zilei de 13 mai a.c., în jurul orei 14.00, a plecat voluntar de la locuința situată în Cluj-Napoca, iar până în prezent nu a mai revenit.

SEMNALMENTE : Înălțime aproximativă – 1,78 m, păr brunet, ochi albaștri.

În momentul plecării era îmbrăcat cu un trening de culoare gri, geacă de culoare gri și pantofi sport…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe