Connect with us

EVENIMENT

Investigaţii OMS în Wuhan – China. 13 secvenţe ale virusului SARS-COV-2, descoperite în probe din decembrie 2019

PublicatPosibile semne ale existenței noului coronavirus din anul 2019 au fost descoperite, în China, de echipa Organizației Mondiale a Sănătății care face cercetări în această perioadă în Wuhan,

Cercetătorii de la OMS, care caută originea SARS-CoV-2 în Wuhan, au descoperit indicii că focarul din Wuhan de COVID-19 din decembrie 2019 a fost mult mai amplu decât s-a crezut.

Experții Organizației Mondiale a Sănătății au cerut acces urgent la sute de mii de probe de sânge din oraș, dar China nu a permis până acum să fie examinate, informează DCNews.ro.

OMS: În decembrie 2019, în Wuhan existau deja 13 tulpini ale Sars-CoV-2

Peter Ben Embarek, care conduce această misiune a OMS în Wuhan, a declarat, pentru CNN, că au descoperit mai multe semne asupra amplorii răspândirii virusului din decembrie 2019, dar și că a fost stabilit pentru prima dată că existau deja 13  tulpini ale acestui virus în luna decembrie 2019 în Wuhan.

”Virusul circula la scară largă în Wuhan în decembrie” a spus Peter Ben Embarek, care confirmă, astfel, toate suspiciunile cu privire la apariția virusului SARS-CoV-2.

Apariţia unor date mai detaliate despre originea coronavirusului în urma călătoriei OMS în China poate clarifica teoriile lansate deja de alţi oameni de ştiinţă, care s-au angajat în cercetări de amploare.

Embarek, care s-a întors recent în Elveţia din Wuhan, a declarat pentru CNN că „virusul circula pe scară largă în Wuhan în luna decembrie, ceea ce reprezintă o nouă descoperire”.

Specialistul OMS în materie de siguranţă alimentară a adăugat că oamenii de ştiinţă chinezi au prezentat echipei 174 de cazuri de coronavirus din Wuhan şi împrejurimi, depistate în decembrie 2019.

Dintre acestea, 100 au fost confirmate prin teste de laborator, iar alte 74 prin diagnosticarea clinică a simptomelor pacientului.

Embarek estimează că un număr atât de mare de cazuri grave, observate de medici înainte ca virusul să fie cunoscut şi studiat la scară largă, ar putea semnala prezenţa altor pacienţi neidentificaţi.

Prin urmare, boala COVID-19 ar fi putut afecta peste 1.000 de persoane din Wuhan în decembrie 2019.

„De atunci nu am mai făcut nicio modelare”, spune el. „Dar ştim – în linii mari – că din populaţia infectată, aproximativ 15% sunt cazuri grave, iar marea majoritate sunt forme uşoare”.

„Unele dintre ele (probe analizate – n.r.) provin din pieţe…Altele nu”, adaugă Embarek, făcând referire la piaţa de fructe de mare Huanan din Wuhan, despre care se crede că a jucat un rol principal în răspândirea iniţială a virusului.

Modificările în structura genetică a unui virus sunt frecvente şi, în mod normal, inofensive. Acestea apar în timp, pe măsură ce virusul se multiplică şi se transmite la oameni sau animale.

Embarek a refuzat să tragă concluzii despre posibilele semnificaţii ale celor 13 tulpini virale pentru istoria bolii COVID-19.

Totuşi, descoperirea unui număr atât de mare de variante posibile ale coronavirusului ar putea sugera că acesta se afla în circulaţie de mai multă vreme, după cum au sugerat anterior şi unii virologi.

Materialul genetic analizat de OMS este, cel mai probabil, prima dovadă fizică la nivel internaţional care susţine o astfel de teorie.

Profesorul Edward Holmes, virolog la Universitatea din Sydney, Australia, a declarat că „deoarece a existat deja diversitate genetică în secvenţele SARS-CoV-2 eşantionate la Wuhan în decembrie 2019, este probabil ca virusul să fi circulat mai mult de o singură lună.”

Cazuri suspecte din toamna anului 2019. Rezultatele testului pentru anticorpi, efectuat în 2021

Embarek a adăugat că le-au fost aduse la cunoştinţă 92 de cazuri suspecte de COVID-19 din China, depistate în perioada octombrie-noiembrie 2019. Localizarea lor geografică nu idică prezenţa unui posibil focar.

În ianuarie 2021, echipa OMS a cerut efectuarea unui test de anticorpi. Dintre cele 92 de persoane, 67 au fost de acord să fie testate şi toate au obţinut rezultat negativ.

Embarek a precizat că sunt necesare teste suplimentare, întrucât rămâne neclar dacă anticorpii rezistă perioade atât de lungi în organismul foştilor pacienţi COVID-19.

Relaţia OMS-China. Investigaţiile continuă

Săptămâna trecută, echipa OMS a susţinut o conferinţă de presă de trei ore alături de omologii chinezi din Wuhan pentru a prezenta concluziile misiunii. De atunci, au apărut mai multe detalii cu privire la datele la care au avut – sau nu – acces.

China a promis transparenţă şi sprijin în ancheta OMS. Răspunzând criticilor SUA referitoare la accesul la datele brute despre pandemie, Ambasada Chinei din Washington DC a transmis: „Ceea ce a făcut SUA în ultimii ani a subminat grav instituţiile multilaterale, inclusiv OMS, şi a afectat grav cooperarea internaţională în domeniul COVID-19”.

Echipa OMS speră să se întoarcă în Wuhan în lunile următoare pentru a continua investigaţiile, a declarat Embarek, fără a oferi date concrete despre viitoarea călătorie.


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECONOMIE

Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici: Top cinci nereguli în instituțiile publice

Publicat

Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) a întocmit un top al neregulilor constatate în instituțiile publice. Șeful ANFP anunță un control de fond care vizează problemele constatate.

Potrivit unui comunicat al ANFP, printre neregulile constatate frecvent de către Corpul de control al instituției s-au evidenţiat aspecte comune multor instituţii şi autorităţi publice.

Astfel, stabilirea drept funcții de natură contractuală, în loc de funcţii publice, a unor posturi ale căror atribuții presupun realizarea de activități care implică exercitarea prerogativelor de putere publică este una dintre neregulile constatate.

De asemenea, stabilirea condițiilor de ocupare pentru funcțiile publice vacante scoase la concurs fără a avea la bază o fișă de post corespunzătoare acelei funcții publice completează topul neregulilor.

„Nerespectarea dispozițiilor legale în cazul reorganizării activității: nerespectarea drepturilor funcționarilor publici în cazul eliberării ca urmare a reducerii postului, întocmirea defectuoasă a fișelor de post corespunzătoare funcțiilor publice rezultate în urma reorganizării etc”, este o altă constatare a inspectorilor.

Totodată, aceștia au descoperit că „delegarea de atribuții” – un instrument care asigură funcționalitatea activității anumitor compartimente pentru o perioadă scurtă de timp – a fost transformată într-o modalitate de ocupare pe termen lung a unor funcții publice, în special a unor funcții publice de conducere.

O altă neregulă frecventă este nerespectarea dispozițiilor legale în cazul ocupării prin exercitare cu caracter temporar a funcțiilor publice de conducere: neîndeplinirea condițiilor de ocupare stabilite sau transformarea ocupării exercitării cu caracter temporar într-o modalitate de ocupare pe termen lung și fără întrerupere a funcției publice de conducere vacante.

„În perioada următoare, vom demara un amplu proces de control de fond, în cadrul instituţiilor publice, pe problemele menţionate, dar şi pe altele. Înţelegerea, respectarea şi aplicarea corectă a legilor reprezintă condiţii de bază în asigurarea funcţionalităţii managementului resurselor umane”, este mesajul transmis de preşedintele ANFP, Liviu Mălureanu.

(sursa: Mediafax)

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Femeie lovită de o mașină pe o stradă din Năsăud

Publicat

Un accident rutier a avut loc luni seara în orașul Năsăud. O femeie a ajuns la spital după ce a fost lovită de o mașină.

Din primele verificări, s-a stabilit faptul că un bărbat în vârstă de 53 de ani din Năsăud, în timp ce conducea un autoturism, a accidentat o femeie de 37 de ani din aceași localitate, care se deplasa în calitate de pieton.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind negativ, iar pietonului i-a fost recoltată o probă de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

Femeia a fost transportată la spital în vederea continuării investigațiilor medicale de specialitate.

Cercetările sunt continuate de către polițiștii din cadrul Poliției orașului Năsăud, fiind întocmit un dosar penal cu privire la fapta de vătămare corporală din culpă.

Citește mai departe

EVENIMENT

Incendiu la Clinica de Psihiatrie din Craiova. Patru persoane au fost rănite dintre care trei sunt cadre medicale

Publicat

Un incendiu a izbucnit luni seara la Spitalul de Psihiatrie din Craiova. Trei cadre medicale au fost transportate la un alt spital pentru a primi îngrijiri medicale, iar alte zeci de persoane au fost evacuate. Cadrele medicale s-au rănit după ce au sărit pe geam de la etaj.

Ministerul Sănătății a anunțat că incendiul a fost lichidat. Se pare că focul a fost provocat de un pacient.

„Din primele informații transmise Centrului Operativ pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Sănătății, incendiul s-a manifestat pe o suprafață de 20 mp și a fost lichidat. În urma incendiului, s-au înregistrat trei victime cadre medicale, care au suferit traumatisme la membrele inferioare prin cădere de la înălțime. Un pacient acuză cefalee. Victimele sunt conștiente și sunt transportate la spital. În total, 19 pacienți și 8 cadre medicale au fost evacuate ori s-au autoevacuat. Aceștia vor rămâne în aceeași unitate sanitară într-o altă aripă a clădirii. Din primele date furnizate de conducerea unității spitalicești, incendiul ar fi fost provocat de un pacient”, au comunicat reprezentanții Ministerului Sănătății.

Trei cadre medicale de la Spitalul de Psihiatrie din Craiova au avut nevoie de îngrijiri după ce un incendiu a izbucnit luni seara în interiorul unității. Cele trei victime au fracturi și au fost transportate la Spitalul de Urgență. În total, 18 pacienți și cinci cadre medicale s-au autoevacuat, iar un alt pacient a fost evacuat de salvatori.

Ministerul Sănătății a anunțat că Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie din Craiova este o unitate non-COVID-19. Din primele informații transmise Centrului Operativ pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Sănătății, patru saloane de la parterul spitalului au fost inundate cu fum.

Potrivit ISU Dolj, la fața locului au fost trimise două subunități de intervenție, Detasamentul 1 și 2 Pompieri Craiova cu șase autospeciale de lucru cu apă și spumă, două autospeciale de lucru la înălțime, o mașină descarcerare grea și o ambulanță tip B.

(sursa: Mediafax)

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Peste 43.000 de români, vaccinați în ultimele 24 de ore în România

Publicat

Peste 43.000 de români au fost vaccinați luni și au fost înregistrate 112 reacții adverse, anunță Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV).

Un număr de 38.284 de persoane au primit prima doză de vaccin, iar 5.174 pe cea de-a doua doză.

În ultimele 24 de ore, 32.500 de români au primit vaccinul Pfizer, 4.644 vaccinul Moderna, iar 6.314 pe cel de la AstraZeneca.

De la începutul campaniei au fost vaccinate 1.212.502 persoane, din care 657.742 au primit și a doua doză.

Cei mai mulți români, 940.528, au fost vaccinați cu ser de la Pfizer, 193.608 cu AstraZeneca, iar 78.312 cu vaccin Moderna.

În ultimele 24 de ore au fost raportate 112 reacții adverse, 37 după vaccinul Pfizer, 7 după Moderna și 71 după AstraZeneca.

De la începutul campaniei de vaccinare au fost înregistrate 6.101 reacții adverse.

20 de reacții adverse sunt în curs de investigare.

 

Sursa: Mediafax

Citește mai departe