Connect with us

EVENIMENT

Investigaţii OMS în Wuhan – China. 13 secvenţe ale virusului SARS-COV-2, descoperite în probe din decembrie 2019

Publicat

Posibile semne ale existenței noului coronavirus din anul 2019 au fost descoperite, în China, de echipa Organizației Mondiale a Sănătății care face cercetări în această perioadă în Wuhan,

Cercetătorii de la OMS, care caută originea SARS-CoV-2 în Wuhan, au descoperit indicii că focarul din Wuhan de COVID-19 din decembrie 2019 a fost mult mai amplu decât s-a crezut.

Experții Organizației Mondiale a Sănătății au cerut acces urgent la sute de mii de probe de sânge din oraș, dar China nu a permis până acum să fie examinate, informează DCNews.ro.

OMS: În decembrie 2019, în Wuhan existau deja 13 tulpini ale Sars-CoV-2

Peter Ben Embarek, care conduce această misiune a OMS în Wuhan, a declarat, pentru CNN, că au descoperit mai multe semne asupra amplorii răspândirii virusului din decembrie 2019, dar și că a fost stabilit pentru prima dată că existau deja 13  tulpini ale acestui virus în luna decembrie 2019 în Wuhan.

”Virusul circula la scară largă în Wuhan în decembrie” a spus Peter Ben Embarek, care confirmă, astfel, toate suspiciunile cu privire la apariția virusului SARS-CoV-2.

Apariţia unor date mai detaliate despre originea coronavirusului în urma călătoriei OMS în China poate clarifica teoriile lansate deja de alţi oameni de ştiinţă, care s-au angajat în cercetări de amploare.

Embarek, care s-a întors recent în Elveţia din Wuhan, a declarat pentru CNN că „virusul circula pe scară largă în Wuhan în luna decembrie, ceea ce reprezintă o nouă descoperire”.

Specialistul OMS în materie de siguranţă alimentară a adăugat că oamenii de ştiinţă chinezi au prezentat echipei 174 de cazuri de coronavirus din Wuhan şi împrejurimi, depistate în decembrie 2019.

Dintre acestea, 100 au fost confirmate prin teste de laborator, iar alte 74 prin diagnosticarea clinică a simptomelor pacientului.

Embarek estimează că un număr atât de mare de cazuri grave, observate de medici înainte ca virusul să fie cunoscut şi studiat la scară largă, ar putea semnala prezenţa altor pacienţi neidentificaţi.

Prin urmare, boala COVID-19 ar fi putut afecta peste 1.000 de persoane din Wuhan în decembrie 2019.

„De atunci nu am mai făcut nicio modelare”, spune el. „Dar ştim – în linii mari – că din populaţia infectată, aproximativ 15% sunt cazuri grave, iar marea majoritate sunt forme uşoare”.

„Unele dintre ele (probe analizate – n.r.) provin din pieţe…Altele nu”, adaugă Embarek, făcând referire la piaţa de fructe de mare Huanan din Wuhan, despre care se crede că a jucat un rol principal în răspândirea iniţială a virusului.

Modificările în structura genetică a unui virus sunt frecvente şi, în mod normal, inofensive. Acestea apar în timp, pe măsură ce virusul se multiplică şi se transmite la oameni sau animale.

Embarek a refuzat să tragă concluzii despre posibilele semnificaţii ale celor 13 tulpini virale pentru istoria bolii COVID-19.

Totuşi, descoperirea unui număr atât de mare de variante posibile ale coronavirusului ar putea sugera că acesta se afla în circulaţie de mai multă vreme, după cum au sugerat anterior şi unii virologi.

Materialul genetic analizat de OMS este, cel mai probabil, prima dovadă fizică la nivel internaţional care susţine o astfel de teorie.

Profesorul Edward Holmes, virolog la Universitatea din Sydney, Australia, a declarat că „deoarece a existat deja diversitate genetică în secvenţele SARS-CoV-2 eşantionate la Wuhan în decembrie 2019, este probabil ca virusul să fi circulat mai mult de o singură lună.”

Cazuri suspecte din toamna anului 2019. Rezultatele testului pentru anticorpi, efectuat în 2021

Embarek a adăugat că le-au fost aduse la cunoştinţă 92 de cazuri suspecte de COVID-19 din China, depistate în perioada octombrie-noiembrie 2019. Localizarea lor geografică nu idică prezenţa unui posibil focar.

În ianuarie 2021, echipa OMS a cerut efectuarea unui test de anticorpi. Dintre cele 92 de persoane, 67 au fost de acord să fie testate şi toate au obţinut rezultat negativ.

Embarek a precizat că sunt necesare teste suplimentare, întrucât rămâne neclar dacă anticorpii rezistă perioade atât de lungi în organismul foştilor pacienţi COVID-19.

Relaţia OMS-China. Investigaţiile continuă

Săptămâna trecută, echipa OMS a susţinut o conferinţă de presă de trei ore alături de omologii chinezi din Wuhan pentru a prezenta concluziile misiunii. De atunci, au apărut mai multe detalii cu privire la datele la care au avut – sau nu – acces.

China a promis transparenţă şi sprijin în ancheta OMS. Răspunzând criticilor SUA referitoare la accesul la datele brute despre pandemie, Ambasada Chinei din Washington DC a transmis: „Ceea ce a făcut SUA în ultimii ani a subminat grav instituţiile multilaterale, inclusiv OMS, şi a afectat grav cooperarea internaţională în domeniul COVID-19”.

Echipa OMS speră să se întoarcă în Wuhan în lunile următoare pentru a continua investigaţiile, a declarat Embarek, fără a oferi date concrete despre viitoarea călătorie.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Rezultate EVALUARE NAȚIONALĂ 2025: notele la examen, publicate astăzi. Elevii află rezultatele pentru admiterea la liceu

Publicat

rezultate evaluare naȚionalĂ 2025: notele la examen, publicate astăzi. elevii

Rezultate EVALUARE NAȚIONALĂ 2025: Ministerul Educației publică joi, 3 iulie, notele și mediile elevilor la examen. Rezultatele vor fi comunicate până cel târziu la ora 12.00.

Pe baza mediilor de la Evaluare Națională, elevii se vor putea înscrie la liceu.

Notele și mediile absolvenților de gimnaziu vor fi publicate anonimizat, cu codul acestora și școala de proveniență.

Joi, 3 iulie, în intervalul orar 14.00-18.00, dar și în 4-5 iulie, elevii pot cere să-și vadă…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Cod galben de caniculă în jumătatea de vest a țării. Temperaturile sar de 35 de grade Celsius

Publicat

apa canicula facebook 4.jpg

Meteorologii au emis o atenționare Cod galben de caniculă pentru ziua de joi, 3 iulie, valabilă între orele 12:00 și 21:00. Jumătatea de vest a țării se va confrunta cu temperaturi extreme, între 33 și 37 de grade Celsius.

Joi, în Maramureș, Crisana, Banat, Oltenia și vestul Transilvaniei se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată, va fi caniculă și disconfort termic ridicat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 37 de grade….

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Intervenția dramatică de la incendiul din Gruia în imagini emoționante. Cum arătau pompierii după lupta cu flăcările

Publicat

incendiu gruia restaurant 2 1 scaled.jpg

Pompierii clujeni au avut marți una dintre cele mai dificile intervenții din acest an.

Un incendiu puternic a izbucnit în cartierul Gruia, iar vântul puternic și accesul dificil în zonă au transformat intervenția într-o adevărată cursă contracronometru.

Intervenția dramatică de la incendiul din Gruia, în imagini emoționante

Incendiul a cuprins mai multe imobile de pe strada Șerpuitoare și s-a manifestat cu violență. Două case nelocuite au fost distruse,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Clujul rămâne fără apă! Zeci de străzi din Cluj-Napoca și Dej, afectate de întreruperi programate

Publicat

robinet apa e1646051867671.jpg

Compania de Apă Someș anunță întreruperi ale alimentării cu apă potabilă, în mai multe zone din Cluj-Napoca și Dej, începând cu 3 iulie. Zeci de străzi vor rămâne fără apă ore întregi, iar locuitorii sunt sfătuiți să-și facă provizii din timp. 

În vederea efectuarii unor lucrări programate de întreținere la rețeaua publică de alimentare cu apă, Compania de Apă Someș S.A. va întrerupe furnizarea apei potabile, în zilele de 3, 8 și 9 iulie, pe mai…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe