Connect with us

EVENIMENT

CNSAS cere în instanţă constatarea calităţii de colaborator al Securităţii în cazul fostei șefe a USR București

Publicat

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a deschis un proces la Curtea de Apel Bucureşti, în care solicită judecătorilor să constate calitatea de colaborator al Securităţii în cazul Roxanei Wring, fost lider al USR Bucureşti.

Cererea CNSAS a fost înregistrată joi la Secţia de contencios administrativ a Curţii de Apel Bucureşti, dar nu are încă un termen de judecată.

Pe 9 octombrie, Roxana Wring a anunţat că a decis să demisioneze din USR după ce a fost acuzată că a colaborat cu Securitatea, menţionând că va reveni în partid după o decizie definitivă şi irevocabilă a Justiţiei prin care să se arate că nu a făcut poliţie politică.

Wring declara că a lucrat doi ani la Oficiul Naţional de Turism (ONT), în perioada 1977 – 1979, unde a întocmit raportări şi procese verbale, însă susţinea că nu a semnat niciodată nimic în faţa unui ofiţer al Securităţii.

„Imediat după terminarea facultăţii, la vârsta de 22 de ani, m-am angajat la ONT. Am lucrat acolo doi ani, între septembrie 1977 şi noiembrie 1979. Am întocmit raportări şi procese verbale pe care, la vârsta respectivă, le-am considerat a fi parte din birocraţia stufoasă şi inutilă a serviciului. Nu am semnat niciodată nimic în faţa unui ofiţer al Securităţii despre care să ştiu că ocupă o astfel de funcţie. Bănuiam că directorul ONT are legături cu Securitatea, dar niciodată nu am avut o certitudine în acest sens. În 1979 m-am căsătorit cu un cetăţean britanic şi am solicitat acordul pentru a mă stabili împreună cu el în străinătate. După solicitări repetate, după ce mi s-a interzis să mai ghidez grupuri de turişti, după ce am fost nevoită să demisionez de la ONT, după o respingere nemotivată din partea statului şi după un an de nopţi nedormite, am primit acceptul de a părăsi România”, preciza Wring.

Ea spunea că a fost surprinsă să vadă că are şi dosar de reţea.

„Tind să cred acum, după tot ce am trăit şi am văzut, că era o practică a Securităţii de a-şi da girul şi de a-i ‘încadra” birocratic pe toţi cei care lucrau în ONT, probabil în special cei care lucrau cu turişti străini. Dosarul l-am cerut în vara acestui an, tocmai pentru că apăruseră acuzaţii pe care le consideram aberante şi pe care am vrut să le demontez. Nu am avut timp să consult dosarele în detaliu. Doar am văzut că am dosar de urmărire şi dosar de reţea. Le-am cerut pe ambele în format electronic. Nu le-am primit nici până în ziua de astăzi. Am aflat că am şanse să le primesc spre finalul anului sau începutul celui viitor”, preciza Wring. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Furt la Mănăstirea Râmeț: Un hoț care a intrat pe geamul unei chilii a lăsat o femeie fără bani

Publicat

furt la mănăstirea râmeț: un hoț care a intrat pe

O femeie cazată într-o chilie a Mănăstirii Râmeț, care a rămas fără bani va fi parte vătămată într-un dosar de furt. 

Hoțul este un bărbat care a reușit să intre în camera acesteia și să îi fure banii dintr-un dulap. Este vorba despre un caz de furt calificat la Mănăstirea Râmeț din județul Alba.

Recent, în data de 19 aprilie 2024, dosarul a trecut de stadiul de măsuri și excepții de cameră preliminară. Nicolae C.,, va fi judecat pentru furt calificat. Dosarul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Trei pași pentru securizarea conturilor de pe rețelele sociale, înainte de a pierde accesul la ele. Recomandări DNSC

Publicat

trei pași pentru securizarea conturilor de pe rețelele sociale, înainte

Trei pași pentru securizarea conturilor de pe rețelele sociale, recomandați de Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică.

În ciuda precauțiilor pe care le luăm, conturile noastre de social media pot fi compromise, avertizează DNSC.

Cum au ajuns procurorii DIICOT Alba Iulia să cerceteze furtul unui cont de Instagram, după ce o tânără a accesat un link suspect

Mulți români se trezesc fără acces la propria pagină de Facebook sau Instagram. Atacatorii au atunci acces…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Complicele unui escroc judecat de magistrații din Alba, după cinci ani de la o înșelăciune prin ”Metoda Accidentul”

Publicat

metoda ”comisionul” prin care un livrator din alba iulia a

După mai bine de cinci ani, magistrații din Alba au dispus trimiterea în judecată a unui bărbat cercetat pentru înșelăciune. Este vorba despre o faptă comisă în 2018, prin metoda accidentul. Faptă care a lăsat o femeie fără 4000 de euro. 

Între timp persoana păgubită a decedat, dar fiul ei a cerut continuarea procesului.

Făptuitorul principal, cel care a dat telefonul și a contactat persoana păgubită, nu a fost identificat. Singura persoană care va ajunge în fața…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Sute de mii de lei aruncați la Cluj pe eutanasierea câinilor. Fără programe de sterilizare, județul se va umple de patrupede

Publicat

bubic 1.jpg

Primăriile din județul Cluj cheltuie, anual, sute de mii de lei pentru eutanasierea câinilor fără stăpân. Sumele cresc de la an la an, deși omorârea câinilor nu este o soluție pentru a reduce numărul acestora. 

Banii ar trebui băgați în sterilizare pentru că, altfel, județul Cluj riscă să de umple de câini comunitari, potrivit reprezentanților Federației pentru drepturile animalelor Transilvania.

Sute de mii de lei aruncați la Cluj pe eutanasierea…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe