Connect with us

EVENIMENT

Constanța: Masca de protecţie, obligatorie în spaţiile publice, comerciale, la locul de muncă

Publicat

Primăria Municipiului Constanţa a anunţat, duminică, instituirea obligativităţi purtării măştii de protecţie în spaţiile publice, pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă şi la 50 de metri în preajma unităţilor de învăţământ, pentru persoanele care staţionează în acest perimetru.

„Incidenţa îmbolnăvirilor cu noul coronavirus este în creştere la Constanţa, motiv pentru care primarul Vergil Chiţac a convocat Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă şi a decis înăsprirea măsurilor de protecţie pentru perioada următoare”, se arată în document, potrivit unui comunicat de presă al Primăriei Municipiului Constanţa.

Mai exact, municipiul Constanţa se încadrează în limitele de incidenţă cumulată la 14 zile mai mare de 7,5/1.000 de locuitori şi, conform Hotărârii nr. 1090/2021, se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura în spaţiile publice, pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă şi la 50 de metri în preajma unităţilor de învăţământ (pentru persoanele care staţionează în acest perimetru). Sunt exceptate de la obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice deschise persoanele care desfăşoară activităţi, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc.

De asemenea, organizarea şi desfăşurarea de mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte sau alte tipuri de întruniri în spaţii deschise, precum şi a întrunirilor de natura activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, sportive sau de divertisment în spaţii închise sau deschise, se va face numai cu respectarea strictă a condiţiilor prevăzute de H.G. nr. 1090/2021

Organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi /sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi cu purtarea măştii de protecţie, dacă incidenţa cumulată la 14 zile în judeţ/localitate este mai mare de 6/1.000 de locuitori. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii şi al ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 44 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare.

În spaţiile închise sau deschise, competiţiile sportive se pot desfăşura pe teritoriul României cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei distanţe de minimum 1 metru între persoane şi cu purtarea măştii de protecţie, dacă incidenţa cumulată la 1 4 zile în judeţ/localitate este mai mare de 6/1.000 de locuitori. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului şi sportului şi al ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 43 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare.

Se permite, în condiţiile Legii nr. 60/1991, republicată, organizarea de mitinguri şi demonstraţii cu un număr de participanţi de maximum 100 de persoane şi cu purtarea măştii de protecţie, dacă incidenţa cumulată la 14 zile în judeţ/localitate este mai mare de 6/1.000 de locuitori. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi /sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi cu purtarea măştii de protecţie, dacă incidenţa cumulată la 14 zile în judeţ/localitate este mai mare de 6/1.000 de locuitori. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii şi al ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 44 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare.

Organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi cu purtarea măştii de protecţie, dacă incidenţa cumulată la 1 4 zile în judeţ/localitate este mai mare de 6/1.000 de locuitori. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii şi al ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 44 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

Organizarea de procesiuni şi/sau pelerinaje religioase este permisă numai cu respectarea regulilor de protecţie sanitară, stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătăţii şi al Secretariatului de Stat pentru Culte.

Se interzic activităţile recreative şi sportive desfăşurate în aer liber, cu excepţia celor care se desfăşoară în judeţele/localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori, cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătăţii, după caz, cu ministrul tineretului şi sportului, ministrul mediului, apelor şi pădurilor sau ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale.

Se permite organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri) cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, dar nu mai mult de 200 de persoane, în interior sau în exterior, în judeţele /localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

În toate localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori şi mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică în intervalul orar 20:00-5:00, cu următoarele excepţii: deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi; deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente; deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei; deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie.

În toate localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile depăşeşte 7,5/1.000 de locuitori se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în intervalul orar 20:00-05:00, cu următoarele excepţii: deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi; deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente; deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei; deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie.

Măsurile referitoare la circulaţia persoanelor în localităţile menţionate nu se aplică persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2 şi care fac dovada îndeplinirii acestei condiţii prin intermediul certificatului de vaccinare, pe suport hârtie sau în format electronic, sau al certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19.

De asemenea, măsurile nu se aplică persoanelor fizice provenite din state ale căror autorităţi nu emit certificate digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19 sau documente compatibile cu aceste certificate, vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2 şi care fac dovada îndeplinirii acestei condiţii prin documente, pe suport hârtie sau în format electronic, care să ateste vaccinarea acestora. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Știi cum să alegi un televizor nou? Costul real al produselor, în funcție de consumul de energie electrică

Publicat

Știi cum să alegi un televizor nou? costul real al

Știi cum să alegi un televizor nou? InfoCons a realizat un studiu cu privire la costul real al Televizoare LED si OLED ce se comercializează pe piața din România. Au fost analizate 10 tipuri de televizoare LED si OLED.

Consumul de energie (kWh / ora funcționare) pentru televizoarele LED si OLED variază între 0,032 kWh și 0.1 kWh. Media consumului lunar de energie pentru televizoarele LED si OLED analizate, luând în considerare că acesta funcționeaza o oră zilnic, este de 2.12 kWh,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Marcel Boloș vrea să mute o sumă uriașă la IMM-uri, din PNRR. Schimbare majoră la finanțare: împrumut garantat și grant de succes

Publicat

marcel boloș vrea să mute o sumă uriașă la imm uri,

Marcel Boloș vrea să mute o sumă uriașă la IMM-uri, din PNRR și a anunțat o schimbare majoră la modul de finanțare: împrumut garantat și grant de succes.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloș a vorbit vineri la Alba Iulia despre modul în care România negociază cu Comisia Europeană relocarea în cadrul PNRR a unei sume mari de bani pentru zona de competitivitate economică.

Concret, banii s-ar duce spre sectorul IMM-urilor. Dar, măsura ar veni la pachet…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Polițiștii SAS din Alba Iulia, vizitați de elevii din Ciugud. Activități ”Școala altfel” în Alba

Publicat

foto: polițiștii sas din alba iulia, vizitați de elevii din

Polițiștii Serviciului pentru Acțiuni Speciale (SAS) și cei ai Biroului Pregătire Profesională au primit vizita elevilor din Ciugud, în cadrul unei activități ”Școala altfel”.

Cei mici au aflat care este misiunea polițiștilor și au văzut cum se antrenează aceștia.

Bucuria a fost și mai mare atunci când și-au făcut apariția câinii Tina și Bruno, însoțiți de polițiștii Compartimentului Canin din cadrul Serviciului Criminalistic.

Polițiștii răspund…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

O femeie din Suatu a născut singură acasă. Nimeni nu știa că e gravidă. Are nevoie de pătuț și hăinuțe pentru băiețel

Publicat

bebelus pixabay.jpg

O femeie din comuna Suatu a născut singură, acasă, în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Proaspăta mămică și copilul sunt bine, doar că au nevoie de câteva lucruri necesare, în condițiile în care familia nu are o situația financiară bună.

O femeie din Suatu a născut singură acasă. Nimeni nu știa că e gravidă.

În cursul nopții trecute în comuna Suatu, din județul Cluj, o tânără femeie a născut acasă, fără a fi pregătită pentru venirea pe lume a…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe