EVENIMENT
Cod galben de ninsori și viscol în zona montană din 16 județe. Vânt și frig aproape în toată țara

Meteorologii au emis, vineri, o atenționare cod galben de ninsori și viscol pentru zona montană din Carpații Meridionali și Orientali. În restul regiunilor, vremea se răcește, sunt anunțate ploi și vânt.
Codul galben care vizează Carpații Meridionali și Orientali intră în vigoare sâmbătă, la ora 18.00, și este valabil până luni, la ora 10.00. Avertizaea vizează județele Bistrița-Năsăud, Suceava, Neamț, Mureș, Harghita, Bacău, Covasna, Brașov, Vrancea, Buzău, Prahova, Argeș, Sibiu, Vâlcea, Gorj și Hunedoara.
Potrivit meteorologilor, în zona Carpaților Meridionali și Orientali, la altitudini în general de peste 1.500 de metri, va ninge, local moderat cantitativ, iar vântul va avea intensificări, cu rafale de peste 70 – 80 km/h, ninsoarea va fi viscolită, zăpada spulberată și vizibilitatea redusă sub 100 de metri.
În restul regiunilor țării, meteorologii anunță că vor fi ploi moderate cantitativ, instabilitate atmosferică, intensificări ale vântului și răcire accentuată. Atenționarea meteorologică a intrat în vigoare vineri, la ora 13.00, și este valabilă până luni, la ora 10.00.
În intervalul menționat, vor fi perioade în care va ploua în toate regiunile. Vor fi mai ales averse, iar în sudul și sud-estul țării în după-amiaza și în seara zilei de vineri vor fi însoțite de frecvente descărcări electrice și izolat va cădea grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 20 – 25 l/mp, mai ales în sud, sud-est, centru și în zona montană.
La munte, începând de sâmbătă, îndeosebi la altitudini de peste 1.500 de metri, vor fi precipitații mai ales sub formă de lapoviță și ninsoare și se va depune strat de zăpadă. Pe arii restrânse în Maramureș, în Transilvania, cu precădere în noaptea de duminică spre luni , temporar se vor semnala precipitații mixte.
Vântul va avea intensificări, local și temporar, în majoritatea regiunilor, cu viteze în general de 45 – 55 km/h, iar în zona montană înaltă, mai ales a Carpaților Meridionali și Orientali, cu peste 70…80 km/h și zăpada va fi spulberată.
Vremea se va răci accentuat, vineri (02 aprilie) în vestul, centrul și nordul țării, iar sâmbătă (03 aprilie) și în sud și sud-est, devenind deosebit de rece pentru această dată, la sfârșitul săptămânii, în cea mai mare parte a țării.
(sursa: Mediafax)
Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Fostul președinte Traian Băsescu a fost implicat într-un accident ușor, susțin surse din rândul anchetatorilor. El ar fi lovit o mașină care era parcată și apoi s-a prezentat la sediul Poliției. Băsescu a fost testat cu etilotestul, rezultatul fiind zero, precizează sursele.
Accidentul a avut loc duminică. Sursele susțin că Traian Băsescu s-a dus la sediul Biroului Accidente Ușoare din cadrul Brigăzii Rutiere, anunță MEDIAFAX.
Fostul președinte Traian Băsescu nu are noroc. A fost implicat într-un accident: șoferul testat pentru alcool
El a declarat că în timpul unei manevre a lovit cu oglinda autoturismului, oglinda unui alt autovehicul, care era parcat.
Șoferul a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind zero, au precizat sursele.

Polițiștii Biroului Rutier Sibiu intervin la un accident rutier produs pe strada Lupeni din municipiul Sibiu.
Din primele cercetări se pare că un băiat în vârstă de 13 ani, în timp ce conducea o bicicletă, ar fi pătruns pe carosabil fără să se asigure și a fost acroșat de un autoturism condus de către o tânără în vârstă de 20 de ani, ambii sibieni.
Băiețel de 13 ani pe bicicletă, lovit de un autoturism în municipiul Sibiu: în ce stare e copilul
Copilul a fost transportat la spital conștient.
În continuare se efectuează cercetări în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor producerii evenimentului.
Fără probleme de trafic.

Creşterea temperaturilor cauzată de criza climatică afectează somnul oamenilor din întreaga lume, potrivit celui mai amplu studiu realizat până în prezent. Datele arată că oamenii dorm mai greu, în special femeile şi persoanele în vârstă, ceea ce are efecte grave asupra sănătăţii.
Un somn bun este esenţial pentru sănătate şi bunăstare. Dar încălzirea globală creşte temperaturile nocturne chiar mai repede decât cele diurne, ceea ce face ca oamenii să adoarmă mult mai greu.
Analiza a arătat că un cetăţean global mediu pierde deja 44 de ore de somn pe an, ceea ce duce la 11 nopţi cu mai puţin de şapte ore de somn, un punct de referinţă standard pentru un somn suficient, potrivit The Guardian.
Somnul pierdut va creşte şi mai mult pe măsură ce planeta continuă să se încălzească, dar afectează unele grupuri mult mai mult decât altele. Pierderea somnului per grad de încălzire este cu aproximativ un sfert mai mare pentru femei decât pentru bărbaţi, de două ori mai mare pentru cei cu vârsta de peste 65 de ani şi de trei ori mai mare pentru cei din ţările mai puţin bogate.
Cercetătorii au folosit date provenite de la brăţările de urmărire a somnului folosite de 47.000 de persoane pe parcursul a 7 milioane de nopţi şi în 68 de ţări.
Probleme cu somnul? Încălzirea globală e de vină: atacuri de cord, sinucideri şi crize de sănătate mintală
Studii anterioare au arătat că temperaturile în creştere dăunează sănătăţii, inclusiv prin creşterea numărului de atacuri de cord, sinucideri şi crize de sănătate mintală, precum şi accidente şi leziuni, dar şi prin reducerea capacităţii de muncă.
S-a demonstrat, de asemenea, că un somn deficitar are aceste efecte, iar cercetătorii au declarat că studiul lor sugerează că somnul perturbat poate fi un mecanism cheie prin care căldura provoacă aceste efecte asupra sănătăţii. Îngrijorător este faptul că, potrivit cercetătorilor, datele lor nu au arătat niciun semn că oamenii sunt capabili să se adapteze la nopţile mai călduroase.
Studiul, publicat în jurnalul One Earth, a analizat datele privind somnul şi vremea exterioară colectate între 2015 şi 2017 şi a constatat că temperaturile mai ridicate au redus somnul prin întârzierea debutului acestuia. Corpul oamenilor trebuie să se răcească în fiecare noapte când adorm, dar acest lucru este mai greu atunci când este mai cald.
Probleme cu somnul? Încălzirea globală e de vină: femeile pot fi afectate mai mult
Femeile pot fi afectate mai mult, deoarece corpul lor se răceşte de obicei mai greu decât al bărbaţilor atunci când se culcă. De asemenea, femeile au în medie un nivel mai ridicat de grăsime subcutanată, ceea ce face ca răcirea să fie mai lentă. Se ştie că persoanele în vârstă dorm mai puţin noaptea şi au o mai slabă reglare a temperaturii corporale, ceea ce poate explica susceptibilitatea lor. Persoanele din ţările mai sărace ar putea pierde mai mult somn, deoarece au mai puţin acces la dispozitive de răcire, cum ar fi obloanele de la ferestre, ventilatoarele şi aerul condiţionat.
Cercetătorii au constatat că impactul nopţilor mai calde asupra somnului a fost observat în toate ţările, indiferent dacă acestea au un climat natural mai rece sau mai cald, impactul fiind clar atunci când temperaturile nocturne au depăşit 10 grade Celsius.
Datele utilizate în cadrul studiului provin în principal din ţările mai bogate, deşi au fost incluse unele din India, China, Columbia şi Africa de Sud. De asemenea, brăţările au avut tendinţa de a fi purtate de persoane mai puţin predispuse la perturbarea somnului de către temperaturile mai ridicate, cum ar fi bărbaţii de vârstă mijlocie, mai bogaţi.

Incendiu la o hală în care sunt depozitate scule, pe Calea Dorobanților din Timișoara.
La fața locului intervin pompierii militari cu 9 autospeciale de stingere, două autospeciale de salvare și lucru la înălțime și o autocisternă de 30000 de litri cu apă.

Incendiul se manifestă pe o suprafață de aproximativ 400 mp.
Incendiu puternic în Timișoara. Flăcările au cuprins o hală: incendiul e localizat
În acest moment, incendiul este localizat și nu mai există posibilități de propagare la vecinătăți.
Pompierii lucrează pentru lichidarea incendiului.

Până în acest moment nu s-au înregistrat victime.