Connect with us

EVENIMENT

Cod galben de vreme severă în cea mai mare parte a țării. Meteorologii anunţă ceaţă și chiciură

Publicat

Agenția Națională de Meteorologie a emis vineri alerte Cod galben de ceață valabile pentru cea mai mare parte a țării.

Alertele anunță ceață densă și vizibilitatea redusă.

Zonele vizate:

Până la ora 10:00

Județul Brăila;
Județul Ialomiţa;
Județul Argeş: zona joasă;
Județul Prahova: zona joasă;
Județul Buzău: zona joasă;
Județul Călăraşi;
Județul Giurgiu;
Județul Ilfov;
Județul Dâmboviţa: zona joasă;
Județul Teleorman;

Județul Maramureş: zona joasă;
Județul Cluj: zona joasă;
Județul Sălaj: zona joasă;
Județul Satu Mare: zona joasă;
Județul Bistriţa-Năsăud: zona joasă;

Județul Olt;
Județul Dolj;
Județul Mehedinţi: zona joasă;

Județul Bacău: zona joasă;
Județul Galaţi;
Județul Neamţ: zona joasă;
Județul Vrancea: zona joasă;
Județul Vaslui;

Județul Caraş-Severin: zona joasă;
Județul Arad: zona joasă;
Județul Bihor: zona joasă;
Județul Timiş: zona joasă;
Județul Hunedoara: Deva, Orăștie, Simeria, Ilia, Dobra, Șoimuș, Geoagiu, Vețel, Rapoltu Mare, Hărău, Gurasada, Brănișca, Turdaș, Băcia, Lăpugiu de Jos, Burjuc, Cârjiți;

Până la ora 9:00

Județul Alba: zona joasă;
Județul Covasna: Sfântu Gheorghe, Baraolt, Brăduț, Bățani, Bodoc, Ghidfalău, Valea Crișului, Vârghiș, Ilieni, Malnaș, Arcuș;
Județul Braşov: zona joasă;
Județul Mureş: zona joasă;
Județul Harghita: Miercurea Ciuc, Toplița, Gheorgheni, Ditrău, Sândominic, Remetea, Joseni, Suseni, Ciumani, Ciucsângeorgiu, Sărmaș, Frumoasa, Lăzarea, Sânsimion, Cârța, Siculeni, Mihăileni, Tomești, Gălăuțaș, Ciceu, Sânmartin, Sâncrăieni, Dănești, Subcetate, Mădăraș, Tușnad, Sântimbru, Voșlăbeni, Cozmeni, Leliceni, Păuleni-Ciuc, Racu;
Județul Sibiu: zona joasă;

Se vor semnala local ceață care va determina scăderea vizibilității sub 200 m și izolat sub 50 m, iar izolat chiciură sau fulguieli.

Județul Tulcea.

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


EDUCATIE

Ministrul Cîmpeanu: Au fost plătite drepturile salariale ale angajaţilor din sistemul de educaţie

Publicat

Toate drepturile salariale ale angajaţilor din sistemul de educaţie au fost plătite, a declarat luni ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

„În urma consultării tuturor inspectoratelor şcolare judeţene, suntem în măsură să vă informăm că la această oră au fost plătite toate drepturile salariale angajaţilor din sistemul de educaţie”, afirmă Cîmpeanu.

El a reiterat susţinerea pentru o „salarizare motivantă” şi pentru plata la timp a tuturor angajaţilor din învăţământ.

„Ministerul Educaţiei regretă întârzierile înregistrate din cauza unor erori informatice la nivelul unei instituţii care se află în structura altui minister şi reiterează susţinerea pentru o salarizare motivantă şi, evident, pentru plata la timp a tuturor angajaţilor din învăţământ.

Fără resurse financiare nu se poate imagina o educaţie în spiritul calităţii şi echităţii”, a declarat ministrul Educaţiei. Agerpres

 

Citește mai departe

EVENIMENT

De la temperaturi de vară cu ploi și furtuni, la o răcire accentuată. La munte ninge. Prognoza meteo pentru săptămâna 16 – 22 mai 2022

Publicat

primavara pixabay.jpg
sursa foto: Pixabay.com

Ne așteaptă o săptămână cu de toate: de la temperaturi de vară, cu ploi și furtuni, la o răcire resimțită mai ales începând de miercuri. La  munte vom avea temperaturi negative și chiar ninsori. Apoi, odată cu finalul săptămânii, revin zilele autentice de vară și temperaturi spre 30 de grade.

Prognoza meteo pentru săptămâna 16 – 22 mai 2022. Context sinoptic:

Ne așteaptă o săptămână în care vom varia de la o zi la alta scenariul sinoptic. Astfel, primele zile din săptămână ne vom afla în zona de acțiune a unui câmp de presiune scăzută, asociat unui nucleu depresionar  poziționat în NE extrem al Rusiei, pentru ca, începând de miercuri, în zona țării noastre să persiste presiune ridicată, anticiclonică.

Importante pentru scenariul meteo al săptămânii vor fi o serie de nuclee reci în altitudine, care vor putea determina apariția unor ploi cu aspect torențial, linii de convergență poziționate mai ales în zonele de S, SE ale țării.

Din punct de vedere al circulației maselor de aer, ziua de luni ne păstrează pe o circulație atlantică, cu mase de aer cald pentru ca, odată cu a doua parte a zilei de marți, dinspre N, NE, suntem abordați de aer polar, aer care va face ca abaterile termice de la 850 hPa (1.5 km altitudine) să fie și cu –8, –10 grade sub cele normale pentru data din calendar. Începând cu ziua de joi revenim la aerul cald, transportat pe circulație atlantică, și la abateri termice pozitive, spre +4, +6 peste normalul climatic.

Prognoza meteo pentru săptămâna 16 – 22 mai 2022. Temperaturi minime:

Luni, 16 mai: minimele zilei pornesc de la un 3 – 4 grade pe crestele montane, 7 – 9, 10 grade prin restul zonelor montane, Transilvania, Maramureș, în timp ce prin nordul Crișanei, al Moldovei, zonele deluroase din Muntenia și Moldova se vor atinge 10 – 12 grade. În Banat, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea minimele zilei de luni urcă la 13 – 15, 16 grade.

Dimineața zilei de marți aduce același regim termic în mare parte din țară, doar prin Banat (vestul extrem) putând să se atingă și valori de 17 – 18 grade. Pentru ziua de miercuri, polul de căldură al dimineții se mută pe pe Oltenia și SV Munteniei, aici urmând să avem cele mai ridicate minime, de 17 – 19 grade, pentru ca în restul țării distribuția temperaturilor din primele două zile să se păstreze: 3 – 4 grade pe crestele montane, 7 –9  grade prin zonele montane, nordul Moldovei, al Crișanei, Maramureș iar prin restul Moldovei, Transilvania, Banat și sudul Crișanei urcăm spre 11 – 13 grade. În Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea ne așteaptă o dimineață cu 15 – 17 grade.

Dimineața zilei de joi vine cu o răcire semnificativă în toată țara, astfel că vom avea parte de minime, la nivelul întregii țări, cuprinse între 6 – 8, 9 grade, izolat 10 – 11 grade prin Dobrogea. Pe crestele montane revin valorile negative (-0 spre –2 grade), iar în restul zonelor montane nu se vor atinge mai mult de 3 – 4 grade.

Vineri mai câștigăm câte un grad, două în fiecare regiune a țării, astfel că minimele vor fi cuprinse între 8 – 10, 11 grade, cu doar 6 – 8 grade prin Transilvania, Maramureș, respectiv 13 – 15 grade prin Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea.

Diminețile de weekend vor fi calde, chiar foarte calde prin Banat și Crișana, unde se pot atinge chiar 19 – 20 de grade, duminică dimineața. În restul țării vom vorbi de valori de 11 – 13 grade.

Prognoza meteo pentru săptămâna 16 – 22 mai 2022. Temperaturi maxime:

Luni, 16 mai, maximele vor fi cuprinse între 22 – 24, 25 de grade la nivelul întregii țări, cu valori chiar și de 27 – 28 de grade prin Banat, SV Olteniei și Muntenia. La munte vom avea parte de maxime de 18 – 19 grade, cu 13 – 14 grade pe creste.

Pe parcursul zilei de marți, prin Oltenia, Muntenia se ating chiar și 29 – 30 de grade, 26 – 27 de grade prin Dobrogea, sudul și centrul Moldovei, respectiv 22 – 23 de grade prin SE Transilvaniei, respectiv Banat și sudul Crișanei. Prin Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei, zonele montane vom avea maxime de doar 17 – 19 grade, cu 9 – 11 grade pe creste.

Miercuri temperaturile scad la nivelul întregii țări, astfel că doar izolat, prin sudul Olteniei, mai ajungem la 22 – 23 de grade, în timp ce prin nordul și centrul Moldovei, Banat, Crișana, centrul Munteniei și vestul Maramureșului se ating 15 – 16 grade. Mult mai rece va fi prin Transilvania, nordul Maramureșului, nordul Munteniei, regiuni unde abia ne apropiem de un 11 – 13 grade.

Maximele de joi mai câștigă 2 – 3 grade prin Banat, Crișana, Oltenia, unde ajungem la 20 – 22 de grade, în timp ce în restul țării rămânem cu temperaturi sub normalul perioadei (14 – 16, 17 grade). La munte nu avem mai mult de 10 – 11 grade, cu 3 – 5 grade pe creste.

Începând de vineri temperaturi cresc de la o zi la alta, astfel că de la 18 – 20, 21 de grade vineri (cu 23 – 24 de grade prin Banat, Crișana, Oltenia), sâmbătă ajungem la 25 – 27 de grade tot prin Banat, Crișana, vestul Maramureșului, în timp ce în restul țării ne vom limita la 21 – 23, 24 de grade, cu 17 – 18 grade la munte (11 – 12 grade pe creste).

Ultima zi a săptămânii readuce temperaturile de vară autentică, 25 – 27 de grade, în cea mai mare parte a țării, doar prin Moldova, Transilvania și Maramureș urmând să avem valori ușor mai mici, de la 22 spre 24 de grade. La munte vor fi maxime de 18 – 19 grade, cu 8 – 10 grade pe creste.

Prognoza meteo pentru săptămâna 16 – 22 mai 2022. Precipitații:

Pe parcursul nopții de duminică spre luni și luni dimineață avem condiții de ploi slabe (însoțite și de fenomene convective) prin Muntenia, apoi, pe parcursul zilei, și prin zonele montane, Dobrogea. Ploi care, prin Dobrogea și izolat și prin Muntenia, pot acumula și 10 – 15 l/mp.

Marți, ploile, cu tot alaiul de fenomene severe (descărcări electrice, grindină, vânt cu aspect de vijelie, ploi torențiale) vor fi prezente prin mare parte din țară, dar cantitățile cele mai importante le vom avea pe Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, zonele montane, nordul Moldovei, regiuni unde se pot acumula 10 – 15, izolat chiar 20, 25 de l/mp.

Și miercuri avem ploi prin cea mai mare parte a țării, dar, de data aceasta, cantitățile cele mai importante le strâng Muntenia (20 – 30 de l/mp), zonele montane, sudul Moldovei, Dobrogea (10 – 25 l/mp). Prin zonele montane înalte reapar ninsorile.

Pe parcursul zilei de joi ploile continuă prin Moldova, Muntenia (10 – 15 l/mp), Dobrogea (3 – 5 l/mp), în timp ce prin Meridionali și Orientali avem parte de ninsori. În prima parte a zilei de vineri ploile mai rămân prin S, SE Munteniei, Dobrogea (1 – 3 l/mp), în timp ce sâmbătă luăm o pauză de la precipitații.

Încheiem săptămâna cu ploi prin Crișana, Maramureș, zonele montane, nordul Transilvaniei și al Moldovei (1 – 3 l/mp).

Va fi o săptămână care va aduce, per total, 20 – 30 de l/mp de precipitații prin acumulare prin Muntenia, zonele montane, sudul Dobrogei, în timp ce prin restul țării vom strânge un 7 – 10, izolat 15 l/mp.

Din aceste precipitații, în zonele montane, nu doar pe creste neapărat, vom avea parte și de ninsori, care vor putea acumula și un 10 – 15 mm.

Sursa: prognozemeteo.ro

Legături utile: Facebook.com/PrognozeMeteo Instagram.com/PrognozeMeteo https://t.me/PrognozeMeteo

Citește mai departe

EVENIMENT

GRAV accident pe DN 11 în Covasna: Implicate două autoturisme și un camion. O victimă, trafic BLOCAT

Publicat

accident general nou 1 590x354
arhiva foto

O persoană a fost rănită într-un accident rutier produs, luni seară, pe DN 11 în județul Covasna. În accident au fost implicate două autoturisme și un camion.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că accidentul a avut loc pe DN 11, la kilometrul 68+150 de metri, în zona localității Lunga din județul Covasna.

UPDATE 2: GRAV accident pe DN 11 în Covasna. Precizările polițiștilor:

”La data de 16 mai, în jurul orei 19.00, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au fost sesizați despre faptul că pe DN 11, între localitățile Lunga și Lemnia a avut loc un accident de circulație cu victimă.

Din primele verificări efectuate la fața locului, polițiștii au constatat o femeie de 28 de ani în timp ce conducea un autoturism pe DN 11, a acroșat un autocamion staționat, autoturismul fiind proiectat într-o autoutilitară.

În urma impactului, conducătoarea autoturismului a fost rănită, fiind preluat de un echipaj medical și transportată la spital pentru îngrijiri”.

Potrivit sursei citate, conducătorii autovehiculelor implicate în evenimentul rutier au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

UPDATE: Traficul a fost reluat în jurul orei 20.20.

Din primele informații, conducătorul unui autoturism care efectua o manevră de depășire a acroșat un autocamion staționat.

În urma impactului, autoturismul a fost proiectat  într-un alt autoturism.

În urma accidentului a rezultat rănirea unei persoane. Victima a fost transportată la spital.

Circulația rutieră a fost oprită pe ambele sensuri de mers.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: Casă din Oradea, cuprinsă de flăcări. Incendiul s-a extins și la o locuință învecinată

Publicat

incendiu oradea

Pompierii militari orădeni intervin, luni după-amiaza, pe strada Petru Rareş din municipiul reşedinţă pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu la acoperişul şi faţada unei case. Flăcările s-au extins şi la acoperişul unei anexe învecinate.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Bihor, Camelia Roşca, incendiul a fost sesizat în Dispeceratul ISU Bihor în jurul orei 16,45, focul manifestându-se la acoperişul unei case, parţial şi la izolaţia faţadei acesteia, precum şi la acoperişul unei locuinţe învecinate.

Echipajele de pompieri acţionează cu două autospeciale cu apă şi spumă, la faţa locului fiind mobilizate, de asemenea, două ambulanţe SMURD şi un container tip Abroll.

O persoană care a suferit un atac de panică și arsuri la nivelul mâinilor și feței a fost asistată de echipajele SMURD, apoi transporată la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Incendiul a afectat izolația casei, o parte din acoperiș și acoperișul unei anexe învecinate.

Potriviu sursei citate, incendiul a fost lichidat în jurul oreo 17.30, pompierii reușind să împiedice propagarea la celelalte încăperi, precum și la anexa învecinată.

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate