EVENIMENT
”Colectiv”, cel mai bun film străin la premiile NSFC din America. ”Nomadland” a obţinut patru trofee

„Colectiv”, documentarul românesc în regia lui Alexander Nanau, despre incendiul devastator produs în 2015 în clubul bucureştean cu acelaşi nume, în care zeci de persoane şi-au pierdut viaţa, a primit premiul pentru cel mai bun film străin.
Pelicula „colectiv” a fost desemnată de Centrul Naţional al Cinematografiei drept propunerea României la premiile Oscar 2021, în secţiunea „Cel mai bun lungmetraj internaţional”, anterior numită „Cel mai bun film străin”. Este prima oară când un documentar este propunerea României în competiţia pentru premiile Academiei Americane de Film.
Drama „Nomadland” a regizoarei de origine chineză Chloe Zhao a fost desemnată cel mai bun film din anul 2020 de cei mai importanţi critici din Statele Unite, informează duminică DPA.
Societatea Naţională a Criticilor de Film (National Society of Film Critics – NSFC) din SUA a făcut anunţul pe Twitter sâmbătă.
Pe lângă trofeul pentru cel mai bun film, „Nomadland’ a câştigat de asemenea alte trei premii, pentru cel mai bun regizor, cea mai bună cinematografie şi cea mai bună actriţă, pentru rolul principal interpretat de Frances McDormand.
În „Nomadland’, actriţa americană Frances McDormand, în vârstă de 63 de ani, joacă rolul unei femei care devine un fel de nomad al zilelor noastre, transformându-şi camioneta într-o locuinţă mobilă şi călătorind alături de alţi compatrioţi într-o caravană ce străbate vestul american, după colapsul economic al unui orăşel din Nevada.
Premiul pentru cel mai bun actor i-a revenit britanicului Delroy Lindo, în vârstă de 68 de ani, care interpretează rolul unui veteran din Vietnam în drama de război a lui Spike Lee „Da 5 Bloods”.
Actriţa din Bulgaria Maria Bakalova, în vârstă de 24 de ani, a câştigat premiul pentru cel mai bun rol secundar pentru interpretarea sa din „Borat Subsequent Moviefilm”, de Sacha Baron Cohen.
Actorul american Paul Raci, în vârstă de 73 de ani, a câştigat premiul pentru cel mai bun rol secundar din drama „Sound of Metal”.
AGERPRES
EVENIMENT
Jucătoarea de tenis din Alba Iulia, Miriam Bulgaru, convocată în premieră la echipa națională. „Voi lupta pentru România”

Jucătoarea de tenis din Alba Iulia, Miriam Bulgaru (212 WTA) a fost convocată în premieră la echipa națională. Aceasta a declarat vineri, într-o conferință de presă, că este pregătită să lupte pentru România în calificările pentru turneul final al Billie Jean King Cup.
„Sunt super fericită că în sfârșit pot face parte din această echipă națională de Billie Jean King Cup. De abia aștept să joc.
Faptul că a venit momentul să joc primul meci oficial pentru echipa…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Newspaper, cea mai populară temă WordPress de știri din lume, creată la Alba Iulia. Povestea de succes a companiei tagDiv (P)

În Alba Iulia, un oraș încărcat de istorie, se scrie un nou capitol al inovației digitale. Departe de marile centre tehnologice, o echipă pasionată de IT a reușit să creeze cea mai vândută temă WordPress de știri din lume – Newspaper. TagDiv, compania din spatele acestui succes global, demonstrează că talentul și ambiția nu au granițe.
Cu peste 149.000 de clienți din întreaga lume și o cifră de afaceri de peste 1,2 milioane de euro în 2024, tagDiv este o dovadă clară…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Concert la Cluj cu vioara Stradivarius „Lady Harmsworth” din 1703 a violonistului Kristóf Baráti

Sala de concerte a Colegiului Academic Cluj-Napoca găzduiește, vineri, de la ora 19, ”Beethoven – Concertul pentru vioară”, în Re major, op. 61 și Ceaikovski – Simfonia nr. 4 în fa minor, op. 36 în interpretarea violonistului, deopotrivă dirijor, Kristóf Baráti, care se va afla la pupitrul Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania”. Acesta cântă de peste un deceniu pe vioara Stradivarius „Lady Harmsworth” din anul 1703, una dintre cele mai valoroase viori din…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Expoziția ”Regimurile politice totalitare din România”, deschisă la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia până în 19 mai

Expoziția temporară ”Regimurile politice totalitare din România, de la Carol II până la Nicolae Ceaușescu (1938-1989)”, organizată la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, este deschisă până în 19 mai 2025.
Expoziția își propune să readucă în atenția publicului larg una dintre cele mai întunecate perioade din istoria contemporană a României. O perioadă scurtă, din punct de vedere cronologic, întinsă pe parcursul a numai 51 de ani, dar din păcate extrem de…
Citește mai mult pe Alba24.ro