EVENIMENT
Colegiul Medicilor: Număr insuficient de oncologi în sistemul public de sănătate

Preşedintele Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB), dr Cătălina Poiană, a atras atenţia, cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului, că în sistemul public de sănătate există un număr insuficient de medici oncologi.
„Mesajul CMMB a fost unul de susţinere pentru medici şi pacienţi, dar una din marile probleme în lupta împotriva cancerului este reprezentată de lipsa unui număr suficient de medici oncologi în sistemul public de sănătate.
Când vorbim de managementul cancerului, este obligatoriu să discutăm de numărul medicilor oncologi din sistemul public de sănătate. Pacientul oncologic nu trebuie să fie nevoit să aştepte la cozi în spitale sau la cabinete, din cauza faptului că un medic oncolog trebuie să consulte şi să îngrijească un număr foarte mare de pacienţi”, a afirmat preşedintele CMMB, potrivit unui comunicat transmis, duminică, AGERPRES.
Ea a menţionat că „din nefericire, de foarte multe ori în România, cancerul este depistat destul de târziu”.
„Avem nevoie de screening şi depistare precoce, este nevoie de medici oncologi suficienţi în raport cu numărul de persoane diagnosticate sau aflate în tratament oncologic. Şi bineînţeles, să nu uităm de importanţa tumor board-ului care este esenţial în managementul eficient al cancerului.
Oncologia astăzi înseamnă şi o abordare multidisciplinară în funcţie de specificul fiecărui diagnostic oncologic.
Medicii oncologi trebuie sprijiniţi, nu trebuie să ajungă la suprasolicitare şi burnout”, a subliniat dr Cătălina Poiană.
Colegiul Medicilor: Număr insuficient de oncologi în sistemul public de sănătate. Despre Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului
CMMB este alături de medicii oncologi care sunt implicaţi şi îngrijesc profesionist pacienţii cu cancer şi susţine activitatea asociaţiilor de pacienţi implicate în oncologie, se menţionează în comunicat.
„Este nevoie de medici din specialitatea de oncologie medicală, este nevoie de o societate civilă care să sprijine pacienţii cu afecţiuni oncologice”, a transmis Cătălina Poiană.
Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului a fost organizată pentru prima dată în lume în anul 2006 şi de atunci este marcată, în fiecare an, pe 4 februarie.
Sâmbătă seară, 43 de obiective importante din Bucureşti, din şapte oraşe şi o comună din România au fost luminate în portocaliu, pentru a marca această zi mondială de lupta împotriva cancerului. Agerpres
EVENIMENT
Trei directori ai companiei Tel Drum, condamnaţi cu suspendare. Fraudă de un milion euro cu fonduri europene

Trei directori ai companiei Tel Drum, companie despre care DNA susține că era controlată de Liviu Dragnea, au fost condamnați de DNA la câte trei ani de închisoare cu suspendare, într-un dosar de fraude cu fonduri europene. Prejudiciul se ridică la aproape un milion de euro.
Este vorba de Petre Pitiş, Mircea Vişan şi Florea Neda. Cei trei au primit câte trei ani cu suspendare şi efectuarea a 120 de zile muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Alexandria sau Primăriei comunei Nanov.
Aceeaşi pedeapsă a primit şi Ion Florian, reprezentant al firmei WFA Impex SRL.
În acelaşi dosar, compania Tel Drum a fost condamnată la plata unei amenzi penale de 240.000 lei pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al UE sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.
În plus, compania Tel Drum are interdicţia de a participa la proceduri de achiziţii publice pe o perioada de 2 ani.
Aceleaşi dispoziţii au fost aplicate şi în cazul firmei WFA Impex SRL – amendă de 240.000 lei şi interdicţii la licitaţii publice pe o perioadă de doi ani.
Pe de altă parte, tribunalul a admis acţiunea civilă exercitată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi a dispus obligarea în solidar a inculpaţilor şi a celor două firme la plata prejudiciului de 4.849.375 lei.
De asemenea, a fost menţinută interdicţia iniţierii procedurii de dizolvare sau lichidare a companiei Tel Drum, dispusă de Tribunalul Bucureşti în anul 2018.
Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.
Fraude cu fonduri europene. Documente false pentru obținerea de fonduri nerambursabile
Potrivit DNA, în anul 2015, Ministerul Fondurilor Europene a admis la contractare un proiect propus de Tel Drum în cadrul programului „Creşterea Competitivităţii Economice”, finanţat din fonduri europene.
În cadrul proiectului, Tel Drum SA urma să achiziţioneze o ”staţie mobilă de mixturi asfaltice pentru creşterea competitivităţii economice a SC Tel Drum SA”. Proiectul trebuia implementat până la data de 31 decembrie 2015.
Pe 2 septembrie 2015, Tel Drum SA a publicat pe site-ul www.fonduri-ue.ro anunţul de achiziţie de bunuri (staţia mobilă), iar în urma derulării etapelor din procedura de atribuire a contractului de furnizare bunuri, a fost declarată câştigătoare firma WFA Impex SRL. După depunerea cererii de rambursare în luna februarie 2016, beneficiarul Tel Drum SA a primit în cadrul proiectului suma nerambursabilă de 4.849.375 lei, sumă apropiată de valoarea maximă eligibilă, majoritatea, şi anume 4.170.462 lei, provenind din fonduri europene.
Procurorii susţin că reprezentanţii Tel Drum – Mircea Vişan, Petre Pitiş şi Neda Florea – şi reprezentantul WFA Impex SRL – Ion Florian – au încălcat, pe de o parte, regulile privind derularea procedurii de atribuire a contractului de furnizare şi, pe de altă parte, au întocmit documente care atestau fapte şi împrejurări nereale (documente utilizate ulterior în obţinerea fondurilor nerambursabile).
Adică, au simulat procedura de atribuire, reprezentanţii Tel Drum SA fiind în realitate cei care au negociat preţul şi condiţiile achiziţiei utilajului de la firma furnizoare, în timp ce WFA Impex SRL a fost doar un interpus scriptic în procedură (această societate nu avea nici experienţa şi nici capacitatea de a furniza utilajul), iar pe de altă parte au dat firmei WFA Impex SRL informaţiile privind derularea proiectului, condiţiile de participare şi documentaţia tehnică înainte de publicarea anunţului de cerere de oferte.
Prin aceasta a fost eliminat caracterul concurenţial al procedurii de atribuire şi au întocmit şi au depus declaraţii privind lipsa conflictului de interese între reprezentanţii beneficiarului şi ofertant, deşi WFA Impex SRL era într-o situaţie de afiliere cu Tel Drum SA, iar între Petre Pitiş, Neda Florea şi Ion Florian era atât o relaţie profesională, cât şi una personală, firma funcţionând ca o societate satelit pentru Tel Drum SA.
Mai mult, arată DNA, aceştia ar fi mărit în mod nejustificat valoarea devizului general depus de WFA Impex SRL, Tel Drum SA fiind de acord să achite suma de 200.000 lei fără TVA pentru amenajarea terenului, deşi terenul era deja amenajat şi cimentat, suma de 560.000 lei pentru asistenţă pentru montaj (deşi acesta se făcea sub îndrumarea furnizorului principal şi cu muncitorii de la Tel Drum SA) şi suma de 871.840 lei pentru cheltuieli diverse şi neprevăzute.
Ar fi întocmit procesele verbale cu privire la derularea procedurii de atribuire şi nota justificativă de atribuire cunoscând că procesul de atribuire este simulat şi că în cauză există un conflict de interese care ar fi dus la eliminarea ofertantului WFA Impex SRL din procedura de achiziţie (procesele verbale respective au fost utilizate ca documente justificative pentru cererea de rambursare) şi ar fi întocmit procesele verbale de predare-primire, recepţie şi punere în funcţiune, consemnând aspecte nereale în cuprinsul acestora, deşi la momentul întocmirii documentelor utilajul nu era complet montat şi nici nu era pus în funcţiune (procesele verbale au fost utilizate ca documente justificative pentru cererea de rambursare).
Liviu Dragnea a fost trimis în judecată într-un dosar separat privind compania Tel Drum, pentru fraude în contractele finanţate din fonduri publice (naţionale şi europene).
Agerpres

Traficul se va desfășura cu restricții vineri seară și în noaptea de vineri spre sâmbătă, din cauza a trei transporturi agabaritice.
Potrivit Centrului INFOTRAFIC din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, vineri, 31 martie, începând cu ora 20.00, se va desfășura un transport agabaritic pe ruta: Agigea Port Constanța – DN 39A – DN 39 – A4 – Ovidiu – DN 2A – Hârșova – Slobozia – Urziceni – DN2 – DNCB – A1.
Transportul este format dintr-un camion cu masa de 123 de tone, urmând să fie însoțit pe traseul precizat de echipaje ale poliției rutiere.
De asemenea, sâmbătă, începând cu ora 00.15, se va desfășura un transport agabaritic pe ruta: PTF Borș I – DN1 – Centura Oradea – DN 79 – A11 – A1 – A6 – VO Lugoj – DN6 – Drobeta Turnu Severin – DN 56A – DN 56 – Craiova.
Transportul este format dintr-un camion cu masa de 88 de tone, urmând să fie însoțit pe traseul precizat de echipaje ale poliției rutiere.
Totodată, mâine, începând cu ora 00.45, se va pune în mișcare un transport agabaritic pe ruta: PTF Borș I – DN1 – Centura Oradea – DN 79 – A11 – A1 – A6 – VO Lugoj – DN6 – Drobeta Turnu Severin – DN 56A – DN 56 – PTF Calafat.
Transportul este format dintr-un camion cu masa de 83 de tone, urmând să fie însoțit pe traseul precizat de echipaje ale poliției rutiere.
EVENIMENT
CFR SA a semnat toate cele 8 contracte finanţate prin PNRR pentru modernizarea instalaţiilor de siguranţă feroviară

CFR SA a informat că toate cele opt contracte, în valoare totală de 25,97 milioane de lei, pentru modernizarea instalațiilor de siguranță feroviară, finanțate prin PNRR, au fost semnate vineri.
„Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA a semnat astăzi, 31 martie 2023, toate cele 8 contracte, în valoare totală de 25,97 milioane lei, finanţate din fonduri nerambursabile PNRR, pentru elaborarea Documentaţiei de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie (DALI) privind Sporirea eficienţei economice şi a siguranţei feroviare prin creşterea nivelului de centralizare al instalaţiilor de semnalizare feroviară, pe 973 km CF şi în 121 de staţii, pe raza celor 8 sucursale regionale”, se menţionează în comunicat.
Conform sursei citate, asocierea ISPCF SA (lider de asociere) – SC Baicons Impex SRL va elabora Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie (DALI), în cadrul a 5 contracte, în valoare totală de 19,124 milioane de lei, fără TVA pentru loturile: Lot 2 – Sucursalele Regionale CF Timişoara şi Cluj – 6, 913 milioane lei, fără TVA; Lot 4 – Sucursalele Regionale CF Iaşi şi Galaţi – 6,233 milioane lei, fără TVA; Lot 5 – Sucursala Regională Galaţi – 2,079 milioane lei, fără TVA; Lot 6 – Sucursala Regională CF Bucureşti – 881.334 lei, fără TVA; Lot 8 – Sucursala Regională CF Cluj – 3,017 milioane lei, fără TVA.
Asocierea SC Baicons Impex SRL (lider de asociere) – ISPCF SA va elabora Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie (DALI), în cadrul a 3 contracte, în valoare totală de 6,85 milioane lei, fără TVA, pentru loturile: Lot 1 – Sucursalele Regionale CF Craiova/Bucureşti – 3 milioane lei, fără TVA; Lot 3 – Sucursala Regională CF Braşov – 3 milioane lei, fără TVA; Lot 7 – Sucursala Regională CF Craiova – 850.000 lei, fără TVA.
CFR SA a semnat toate cele 8 contracte finanţate prin PNRR pentru modernizarea instalaţiilor de siguranţă feroviară.
Conform sursei citate, obiectivele specifice pentru fiecare sector de cale ferată şi staţiile CF sunt: creşterea productivităţii şi reducerea costurilor de exploatare în domeniul conducerii traficului prin creşterea gradului de centralizare a instalaţiilor de semnalizare, precum şi eficientizarea operaţiunilor din nodurile feroviare pentru asigurarea unor conexiuni mai rapide cu alte rute feroviare din zonă prin integrarea instalaţiilor de semnalizare în centre de management al traficului
Totodată, se are în vedere creşterea nivelului de siguranţă a traficului feroviar prin modernizarea instalaţiilor mecanice.
„Este important de precizat faptul că, prin implementarea programului de centralizare a instalaţiilor şi integrarea acestora în centre de management ale traficului, contribuim esenţial la creşterea gradului de siguranţă feroviară, optimizarea capacităţii de exploatare a sectoarelor feroviare şi la reducerea cheltuielilor aferente întreţinerii”, se mai precizează în comunicat.
Sursa de finanţare este asigurată din fonduri nerambursabile prevăzute în Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă (PNRR), iar durata contractelor este de 9 luni, de la emiterea ordinului de începere a prestării serviciilor. Agerpres
sursa foto: Facebook / CFR Infrastructura

Un accident rutier avut loc, vineri după-amiază într-o localitate din Dâmbovița. Din primele date, șoferul unui mașini a pierdut controlul asupra direcției de deplasare și s-a răsturnat cu mașina cu într-un șanț. Din primele date, o persoană a fost rănită.
Potrivit ISU Dâmbovița, pompierii au intervenit în cazul unui accident rutier produs în localitatea Comișani.
La locul accidentului, echipajele de intervenție au găsit o persoană rănită, neîncarcerată, conștientă.
Aceasta este asistată la fața locului de către echipajele medicale.
Pompierii asigură și măsurile de prevenire a incendiilor la locul evenimentului rutier.
La fața locului au acționat pompierii de la Detașamentul Târgoviște cu o autospecială de intervenție, o autospecială de descarcerare și cu o ambulanță SMURD, iar SAJ DB cu un echipaj.