Connect with us

ACTUALITATE

Comedia ‘The Father’ a câştigat Globul de Cristal la Festivalul de la Karlovy Vary

PublicatSursa foto: kviff.com

Filme cu umor excentric şi care prezintă angoase familiale au dominat cursa pentru trofeele celei de-a 54-a ediţii a Festivalului de la Karlovy Vary, unde comedia bulgaro-elenă “The Father” a câştigat sâmbătă seară marele premiu – Globul de Cristal -, atribuit în cadrul galei de închidere a evenimentului, ce a fost organizată în hotelul Thermal din această staţiune balneară din Republica Cehă, informează site-ul revistei Variety.

Acest film, ce prezintă povestea unui fotograf suferind, care încearcă să facă faţă comportamentului tot mai dezechilibrat al tatălui său după moartea soţiei acestuia, reprezintă cel de-al patrulea proiect cinematografic al duoului de scenarişti şi regizori Kristina Grozeva şi Petar Valchanov.

Premiul Juriului a revenit filmului german “Lara”, o dramă psihologică familială regizată de Jan-Ole Gerster, ce descrie frustrările unei mame protectoare, al cărei fiu, un bărbat extrem de rezervat, se pregăteşte să susţină un recital de pian. Protagonista filmului, Corinna Harfouch, a câştigat trofeul pentru cea mai bună actriţă.

Tim Mielants a câştigat premiul pentru cel mai bun regizor cu filmul “Patrick”, o portretizare a obsesiei unui bărbat care lucrează ca îngrijitor pentru o tabără de nudism din Belgia, în timp ce Milan Ondrik a câştigat trofeul pentru cel mai bun actor graţie interpretării sale din drama familială ceho-slovacă “Let There Be Light”, ce spune povestea luptei duse de un tată pentru a-şi salva fiul de riscul de a fi îndoctrinat şi recrutat de o organizaţie violentă de extrema dreaptă dedicată tinerilor.

Juriul a acordat şi două menţiuni speciale: filmului spaniol “The August Virgin”, o poveste de iubire regizată de Jonas Trueba, şi actriţei Antonia Giesen, protagonista unui road-movie chiliano-argentinian, “The Man of the Future”.

Premiul secţiunii East of the West, care recompensează un lungmetraj narativ realizat în Europa de Est sau în Orientul Mijlociu, a fost atribuit peliculei ruseşti “The Bull”, o poveste poliţistă cu o intrigă plasată în rândul tinerilor, scrisă şi regizată de Boris Akopov.

“My Thoughts Are Silent”, un film ucrainean cu accente picareşti, ce prezintă călătoria întreprinsă de un inginer de sunet în Ucraina, realizat de regizorul Antonio Lukich şi scris în colaborare cu Valeria Kalchenko, a câştigat premiul special al secţiunii East of the West.

Globul de Cristal pentru cel mai bun documentar a revenit producţiei letono-estoniene “Immortal”, de Ksenia Okhapkina, care analizează îndoctrinarea politică a tinerilor dintr-un fost oraş industrial din epoca comunistă, în timp ce filmul chinez “Confucian Dream”, de Mijie Li, ce relatează povestea unei mame care merge împotriva curentului pentru a-şi învăţa copilul să respecte un set de reguli morale, a câştigat premiul special al juriului la secţiunea documentar.

Premiul Publicului (Premiul Pravo) de la Karlovy Vary, alcătuit din mii de studenţi de la facultăţile cu profil cinematografic din Cehia, spectatori din lumea întreagă şi profesionişti regionali ai acestei industrii, a revenit documentarului “Jiri Suchy – Tackling Life with Ease”, regizat de Olga Sommerova. Această cronică a vieţii celebrului actor, muzician şi scenarist ceh Jiri Suchy şi a activităţii sale prolifice din teatru, film şi televiziune a emoţionat mulţimile de spectatori de la Karlovy Vary, care au aşteptat la cozi uriaşe, formate în zile cu temperaturi caniculare, pentru a putea să pătrundă în cinematografele din renumita staţiune balneară cehă.

Premiul FIPRESCI a revenit filmului “The August Virgin”, în timp ce Premiul Juriului Ecumenic a fost atribuit filmului “Lara”.

Publicul de sâmbătă seară a întâmpinat-o cu aplauze şi ovaţii pe actriţa americană Patricia Clarkson, recompensată cu un Glob de Cristal onorific pentru contribuţia sa la dezvoltarea cinematografiei mondiale. “M-am îndrăgostit atât de mult de Karlovy Vary, încât aş putea să cer familiei să îmi trimită câinele şi să mă stabilesc definitiv aici”, a declarat, în glumă, artista americană.

Directorul ceh de imagine Vladimir Smutny, cunoscut pentru filme precum “Good Light”, “Kolya” şi “The Painted Bird” şi admirat pentru stilul său inovator, a fost recompensat la rândul lui cu un trofeu special, Premiul preşedintelui festivalului. AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Pandemia de COVID-19 ar putea conduce la o mai mare obezitate în rândul copiilor

Publicat

Biroul pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a avertizat că pandemia de coronavirus ar putea avea efecte neprevăzute – ducând la o mai mare obezitate în rândul copiilor, relatează dpa.

Un raport al biroului regional al OMS publicat marţi a constatat că închiderea şcolilor în timpul perioadelor de lockdown ar putea avea consecinţe negative asupra nutriţiei şi exerciţiilor fizice în rândul copiilor, în condiţiile în care aceştia sunt privaţi de activităţi şcolare.

“COVID-19 ar putea amplifica una dintre cele mai îngrijorătoare tendinţe din regiunea europeană a OMS – creşterea obezităţii la copii”, a declarat Hans Kluge, director regional al biroului OMS pentru Europa.

Kluge a declarat că supraponderalitatea şi obezitatea sunt legate de boli care pot pune viaţa în pericol, precum bolile cardiovasculare, diabetul şi cancerul.

Pentru a evita un impact negativ asupra viitorului copiilor, oficialul OMS a cerut implementarea de politici bazate pe ştiinţă pentru promovarea dietelor sănătoase şi a activităţii fizice – cum ar fi taxele pe băuturile îndulcite, conform raportului.

Studiul a constatat că aproape unul din trei copii din regiune cu vârsta cuprinsă între şase şi nouă ani era supraponderal, conform unui sondaj realizat în 36 de ţări.

Cea mai gravă situaţie a fost constatată în ţările mediteraneene, deşi se remarcă o îmbunătăţire treptată în state precum Grecia, Italia, Portugalia şi Spania, afirmă OMS. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Gratuităţi pentru turiştii care vizitează Oradea – o campanie în al doilea an consecutiv

Publicat

Turiştii care vor vizita Oradea în acest an vor beneficia, la fel ca în anul 2020, de o serie de beneficii şi gratuităţi, a anunţat Asociaţia pentru promovarea turismului din Oradea şi regiune (APTOR).

Potrivit unui comunicat al APTOR, turiştii care vor fi cazaţi la una dintre unităţile de cazare clasificate din Oradea, pentru minim două nopţi consecutive, se vor putea bucura şi anul acesta de următoarele beneficii: acces gratuit la vizitarea celor 8 muzee din oraş şi secţiile lor, transport gratuit pentru 24 de ore în întreaga reţea de transport public şi reduceri la restaurantele şi cafenelele partenere.

Facilităţile vor fi acordate cu suportul Primăriei Oradea şi în parteneriat cu societatea de transport public local OTL, instituţiile muzeale din oraş, dar şi cu unităţile din industria ospitalităţii.

Turistul va primi un cod unic de gratuităţi de la personalul unităţii de cazare, împreună cu un QR Code. Codul unic, nominal, se poate folosi o singură dată, la fiecare din obiectivele turistice şi unităţile participante. Dar dacă într-o cameră este cazată o familie cu un copil, toţi cei trei se vor bucura de beneficii.

Înregistrarea participanţilor, generarea codurilor de gratuităţi şi comunicarea directă între unităţile HoReCa, muzee şi serverele OTL, se va face prin intermediul aplicaţiei online oradealifenouveau.ro. Aceasta a fost creată de APTOR în parteneriat cu Oradea Tech Hub şi poate fi folosită de toate unităţile de cazare din oraş.

Aplicaţia oradealifenouveau.ro oferă conectivitate directă între unităţile de cazare, muzee şi serverele OTL. Aceasta a fost gândită pentru a asigura o comunicare eficientă între furnizorii de servicii pentru turişti, fără ca turiştii să interacţioneze cu aplicaţia.

În mod particular, aplicaţia oradealifenouveau.ro oferă tuturor utilizatorilor (muzee, unităţi de cazare, restaurante, cafenele sau administrator – Visit Oradea) posibilitatea de a realiza statistici privind numărul de turişti care au apelat la gratuităţi, ţara sau oraşul de provenienţă, secţiile muzeale cele mai vizitate.

Până în prezent, 13 din cele 32 de unităţi de cazare clasificate din Oradea şi-au manifestat interesul pentru a lua parte la această campanie, respectiv 9 restaurante/cafenele.

Campania de gratuităţi a demarat în data de 5 mai şi va dura până pe 31 decembrie 2021.

Printre altele, Oradea oferă vizitatorilor posibilitatea de a admira o serie de bijuterii arhitecturale: 89 de clădiri şi monumente Art Nouveau, 26 de obiective clasate ca monumente istorice, 25 de obiective propuse cu valoare pentru clasare ca monumentele istorice şi 38 de obiective cu valoare arhitecturală incontestabilă. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Primul maraton de vaccinare anti-COVID destinat tinerilor, la Mamaia, în acest weekend

Publicat

Universitatea Ovidius din Constanţa organizează, în perioada 14 – 16 mai, primul maraton de vaccinare dedicat tinerilor, la Pavilionul Expoziţional din Mamaia.

Universitatea Ovidius din Constanţa (UOC), prin Facultatea de Medicină, în parteneriat cu Asociaţia Studenţilor Medicinişti şi Tinerilor Medici Constanţa (ASMTMC), Liga Studenţilor UOC şi Capitala Tineretului, organizează, alături de Direcţia de Sănătate Publică (DSP), în perioada 14 – 16 mai, la Pavilionul Expoziţional din Mamaia, primul maraton de vaccinare destinat tinerilor.

În cadrul maratonului de vaccinare, tinerii care doresc să se imunizeze se pot prezenta fără programare prealabilă la Pavilionul Expoziţional, unde vor beneficia de un flux separat de vaccinare, cu serul dezvoltat de Pfizer şi BioNTech (Comirnaty), doar în urma legitimării cu cartea de identitate, se arată într-un comunicat transmis marţi AGERPRES.

“Acţiunea se adresează studenţilor români şi străini din cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa şi celor din celelalte universităţi constănţene, elevilor din licee, cu vârsta mai mare de 16 ani, şi familiilor acestora, dar şi cadrelor didactice din toate unităţile de învăţământ. De asemenea, în cadrul maratonului va avea loc un webinar, creditat EMC (Educaţie Medicală Continuă), ce va oferi informaţii despre vaccinare şi se va desfăşura atât în limba română, cât şi în engleză, fiind adresat cadrelor medicale”, a precizat coordonatorul evenimentului, conf. univ. dr. Irina Dumitru, din cadrul Facultăţii de Medicină a Universităţii Ovidius.

Andreea Bugescu, din partea Asociaţiei Studenţilor Medicinişti şi Tinerilor Medici Constanţa, a menţionat că acesta este primul maraton de vaccinare cu, despre şi pentru tineri, iar avantajul organizării acţiunii în zilele de weekend este reprezentat de faptul că le oferă părinţilor elevilor minori posibilitatea de a-i însoţi pentru vaccinare.

”Este, de asemenea, un interval potrivit pentru studenţii care, astfel, pot veni să se vaccineze fără să lipsească de la cursuri”, a declarat Andreea Bugescu.

Conform datelor oficiale centralizate de DSP Constanţa, până în prezent au fost vaccinate, în total, 156.159 de persoane la nivelul întregului judeţ.

Totodată, UOC, prin Facultatea de Medicină, susţine o campanie de testare gratuită a Hepatitei C, sâmbătă, 15 mai, între orele 10,00 – 18,00, la Pavilionul Expoziţional din Mamaia şi pe faleza Cazinoului din Constanţa, aici urmând a fi organizat şi un punct de vaccinare împotriva COVID-19. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Bunuri în valoare de 1,2 milioane lei, puse sub sechestru într-un dosar de evaziune fiscală, în județul Olt

Publicat

Bunuri în valoare de peste 1,2 milioane lei, aparţinând unei societăţi comerciale din Slatina al cărei administrator este bănuit de evaziune fiscală, au fost puse sub sechestru de poliţiştii de investigare a criminalităţii economice, informează Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Olt într-un comunicat transmis marţi AGERPRES.

Administratorul firmei ar fi înregistrat achiziţii fictive de materiale de construcţii de la societăţi tip fantomă pentru a diminua obligaţiile de plată către bugetul de stat.

“Administratorul societăţii respective este bănuit că ar fi înregistrat achiziţii fictive de materiale de construcţii de la mai multe societăţi comerciale tip fantomă, cu scopul de a diminua obligaţiile de plată către bugetul de stat, sustrăgându-se astfel de la plata impozitului pe profit şi a T.V.A.-ului cu suma de 1.257.274 de lei”, se arată în comunicat.

Bunurile puse sub sechestru sunt două imobile şi şase autovehicule în valoare totală de 1.257.274 de lei şi aparţin unei societăţi comerciale din municipiul Slatina. AGERPRES

Citește mai departe