Connect with us

ACTUALITATE

Comerţul cu autovehicule a crescut cu 13,3%, în primele zece luni. Serviciile de piaţă s-au majorat cu 6,6%

Publicat

coloana masini coada masini trafic aglomeratie 590x354

Sectorul comerțului cu ridicata și cu amănuntul, întreținerea și repararea autovehiculelor și a motocicletelor, în termeni bruto, a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri cu 13,3% în primele zece luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2022.

Această creștere a fost influențată în special de comerțul cu autovehicule (+23,8%) și de comerțul cu piese și accesorii pentru autovehicule (+1,2%), conform datelor publicate vineri de către Institutul Național de Statistică (INS), citat de Agerpres.

Statistica oficială relevă faptul că, în perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2023, au fost consemnate scăderi ale afacerilor în comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (-9,5%) şi în activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (-0,5%).

Ca serie ajustată, în acelaşi interval de referinţă, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, s-a majorat cu 15,1%.

În acelaşi timp, activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, ca serie brută, a crescut, la zece luni, cu 6,6%, ca urmare a afacerilor rezultate din activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (+37,5%) şi din activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+10,2%).

Pe de altă parte, scăderi s-au înregistrat la activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-3%), serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (-2%) şi la activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-1,7%).

Potrivit sursei citate, serviciile de piaţă prestate populaţiei au raportat, la finele lunii octombrie 2023 faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior, o cifră de afaceri cu 8,2% mai mare.

Volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, în octombrie – septembrie 2023

La nivel comparativ, octombrie – septembrie 2023, volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, ca serie brută, s-a diminuat cu 0,9%, pe fondul scăderilor înregistrate la comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (-7,6%), comerţul cu autovehicule (-3,8%) şi la activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (-2,7%).

În schimb, comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule a crescut cu 7,7%.

De asemenea, afacerile din acelaşi tip de comerţ s-au diminuat şi ca serie ajustată cu 1%, de la lună la lună.

În ceea ce priveşte serviciile de piaţă prestate populaţiei, ca serie brută, cifra de afaceri o scăzut cu 5,2%, ca urmare a activităţilor din hoteluri şi restaurantelor (-6,5%), activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-3,9%), activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-2,6%) şi activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (-0,8%).

La polul opus s-au situat serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare, cu o creştere de 0,6%.

Totodată, volumul cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate populaţiei, ca serie ajustată, s-a majorat cu 2%, în octombrie 2023 faţă de septembrie, acelaşi an.

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei s-au majorat în octombrie

Raportat la luna similară din 2022, în octombrie 2023, afacerile din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor au crescut atât ca serie brută (+7,2%), cât şi ca serie ajustată (+8%).

În plus, activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei s-au majorat în octombrie cu 1,6%, ca serie brută, respectiv cu 3,1%, ca serie ajustată, comparativ cu octombrie 2022.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Cătălin Mugurel Flutur, candidatul PNL la funcția de primar al municipiului Botoșani

Publicat

flutur 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Cătălin Mugurel Flutur, candidatul PNL la funcția de primar al municipiului Botoșani.
Cătălin Mugurel Flutur a intrat din nou în lupta pentru câștigarea celei mai importante funcții din administrația publică local de la Botoșani și a vorbit despre competențele contracandidaților săi, cea mai mare parte a criticilor fiind îndreptate spre actualul primar al municipiului Botosani, Cosmin Andrei.
Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

APIA Botoșani reamintește fermierilor termenul limită până la care pot depune cererea de plată

Publicat

apia.jpg

Publicitate

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Centrul Judetean Botosani reamintește fermierilor că termenul limită până la care pot depune Cererea de Plată pentru intervenţiile aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic în anul 2024 este data de 07 iunie 2024.

Și în acest an, fermierii vor putea depune Cererea de Plată prin accesarea aplicației IPA-Online din versiunea internet, conform Instrucţiunilor de utilizare IPA-Online (accesibile în aplicaţie).

Dacă cererea de plată cuprinde şi intervenții din sectorul zootehnic, solicitantul se va adresa întâi responsabilului APIA în vederea completării declaraţiei privind sectorul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Dezastrul sanitar din Botoșani. Patru comune fără medici de familie și alte zeci cu doctori în prag de pensionare

Publicat

index 2 1000x600.webp.webp

Publicitate

Mai multe comune din județul Botoșani sunt într-o criză fără precedent de medici de familie, din cauza reticenței doctorilor față de mediul rural. Astfel, comunități sătești întregi au rămas fără asistență medicală, iar sătenii fac zeci de kilometri pentru un simplu consult, scrie ADEVĂRUL.

Multe sate din Botoșani sunt pline de bătrâni bolnavi

Județul Botoșani se află literalmente la capătul României, fiind cea mai nordică regine a țării. Un teritoriu aproape în întregime rural, marginalizat și lăsat să lupte cu sărăcia, depopularea și lipsa perspectivelor.

Publicitate

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Bogdan Buhăianu, viceprimarul municipiului Botoșani, candidat PSD

Publicat

buhaianu 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Bogdan Buhăianu, viceprimarul municipiului Botoșani, unul dintre candidații PSD Botoșani aflat pe lista de candidați la Consiliul Local Botoșani.
Viceprimarul Bogdan Buhăianu a vorbit despre candidatura întregii echipe a PSD dar și despre investițiile care se fac în acest moment în municipiul Botoșani cu fonduri europene dar și cele guvernamentale, despre proiectele acestui partid pentru dezvoltarea municipiului Botoșani.
Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare.


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe