Connect with us

ACTUALITATE

Comerţul cu ridicata al produselor farmaceutice a înregistrat venituri în creştere cu 4%. Îndatorarea companiilor din domeniu, peste 80%

Publicat

medicamente

Veniturile din comerţul cu ridicata al produselor farmaceutice au crescut cu 4%, la nivelul anului 2017, în timp ce gradul de îndatorare al companiilor din domeniu se situa la peste 80%, iar 31% prezentau un grad de capitalizare negativ, relevă un studiu întocmit de Coface România privind Comerţul cu ridicata al produselor farmaceutice.

Conform cercetării, în perioada de referinţă, peste o treime dintre companii (40%) au efectuat investiţii în anul 2017, înregistrând astfel un raport Capex/Amortizare supra-unitar.

Cu toate acestea, aproape jumătate dintre companiile analizate (46%) au înregistrat o scădere a cifrei de afaceri, dintre acestea 58% înregistrând o diminuare a rezultatului net.

„Companiile care activează în acest sector de activitate au înregistrat cu rezultat net consolidat de 3,4% în 2017, în scădere faţă de anul precedent cu 0,5%. Din totalul acestor companii, mai mult de jumătate au raportat o scădere a rezultatului net pentru anul 2017, în timp ce 25% dintre acestea au înregistrat o pierdere netă în aceeaşi perioadă, iar 14% dintre acestea au înregistrat o pierdere mai mare de 20%. Doar 22% dintre companiile analizate au înregistrat un profit mai mare de 20%. Investiţiile pentru extinderea activelor fixe au ocupat un loc semnificativ în alegerile companiilor din sectorul analizat în decursul anului 2017. Astfel, eliminând impactul vânzării de active corporale sau ajustării pentru depreciere, ponderea CAPEX în total active a ajuns la 14%, în scădere faţă de anul precedent, când ponderea CAPEX în total active a fost de 18%”, se arată în concluziile studiului Coface România.

În acest context al pieţei de profil, după cum reiese din datele Institutului Naţional de Statistică (INS), românii alocă sub 10% din cheltuielile medii lunare ale gospodăriei pentru achiziţia de produse medicale, aparate şi medicamente, această categorie de cheltuieli fiind depăşită de alte trei tipuri de mărfuri nealimentare: tutun, carburant şi îmbrăcăminte.

De asemenea, în privinţa balanţei comerciale a produselor farmaceutice, statistica oficială arată un deficit pe parcursul perioadei analizate (2013 – 2018), ce a atins maximum în anul 2018. Principalii parteneri ai României pentru export, din afara Uniunii Europene (UE), sunt: Rusia, Emiratele Arabe Unite şi Statele Unite ale Americii – acestea trei reprezentând 55% din total.

Studiul Coface România privind Comerţul cu ridicata al produselor farmaceutice a centralizat datele a 1.662 de companii, care au depus datele financiare pentru anul 2017 şi care au generat o cifră de afaceri consolidată de 28,6 miliarde de lei. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Grădinița „Ștefan cel Mare și Sfânt” Dorohoi a adus vara în culori pentru preșcolari prin proiectul educațional „Grădi 9 în culori”

Publicat

grădinița „Ștefan cel mare și sfânt” dorohoi a adus vara

Publicitate

În debutul vacanței de vară, Grădinița cu Program Prelungit „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Dorohoi a desfășurat proiectul educațional „Grădi 9 în culori” – un program special dedicat copiilor de vârstă preșcolară, realizat în colaborare cu mai multe instituții locale.

Derulat într-un mediu sigur și primitor, proiectul a urmărit stimularea creativității, dezvoltarea personală a celor mici și menținerea unei conexiuni active și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava deschide o extensie universitară la Botoșani

Publicat

universitatea „Ștefan cel mare” din suceava deschide o extensie universitară

Publicitate

Botoșani, 3 iulie 2025 – Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) va deschide, începând cu anul universitar 2026–2027, o extensie universitară la Botoșani, marcând un moment semnificativ pentru dezvoltarea educației superioare în regiune.

Evenimentul a fost precedat de o întâlnire de lucru desfășurată joi, 3 iulie, la sediul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, la care a participat rectorul USV, prof. univ. dr. Mihai Dimian,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ministerul Agriculturii anunță un apel de proiecte de 54 de milioane de euro pentru sprijinirea comunităților pescărești

Publicat

ministerul agriculturii anunță un apel de proiecte de 54 de

Publicitate

Ministerul Agriculturii, prin Autoritatea de Management pentru Programul pentru Acvacultură și Pescuit (AM POPAM), lansează un apel de proiecte în valoare de 54 de milioane de euro. Acest apel vizează sprijinirea dezvoltării locale în comunitățile în care se desfășoară activități de pescuit și acvacultură, cu scopul de a stimula economia locală și de a încuraja implicarea activă a locuitorilor prin inițiative de tip DLRC (Dezvoltare Locală…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul

Publicat

calendar ortodox 2025: sfântul cuvios atanasie athonitul

Publicitate

Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul – 5 iulie

 

Acest sfânt era originar din Trapezunt, de pe țărmul sud-vestic al Mării Negre. Tatăl său era de neam din Antiohia Siriei, iar mama din Colhida (Grecia). Deși, părinții Cuviosului Atanasie doreau ca el să ajungă un soldat viteaz, nu au avut parte nici măcar de creșterea lui deoarece au murit de timpuriu. El a fost crescut de către o călugăriță, care era rudă mai îndepărtată. Într-o zi a venit…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe