Connect with us

ACTUALITATE

Comisar european: Ameninţarea reprezentată de variola maimuţei nu a trecut şi nu putem lăsa garda jos

Publicat

stella kyriakides sursa foto facebook
Arhivă foto

Ameninţarea reprezentată de variola maimuţei nu a trecut şi nu putem lăsa garda jos, chiar dacă numărul cazurilor a scăzut în Uniunea Europeană în ultimele săptămâni, a avertizat marţi, într-o declaraţie pentru AGERPRES, Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară.

”Deşi numărul de cazuri de variolă a maimuţei a scăzut în UE în ultimele săptămâni, ameninţarea nu a trecut şi nu putem lăsa garda jos. Acesta este motivul pentru care acţiunile iniţiale întreprinse la nivelul UE au fost rapide, Autoritatea Europeană pentru Pregătire şi Răspuns în caz de Urgenţă Sanitară (HERA) achiziţionând peste 334.000 de vaccinuri pentru toate statele membre folosind bugetul UE pentru prima dată”, a spus reprezentanta Comisiei Europene.

Referindu-se la livrarea în România săptămâna trecută a 5.060 de doze de vaccin împotriva variolei maimuţei, Stella Kyriakides a declarat că acestea reprezintă ”un instrument important de sprijinire a autorităţilor din domeniul sănătăţii, acolo unde este necesar, în răspunsul acestora la epidemie”.

România a primit joia trecută cele peste cinci mii de doze de vaccin împotriva variolei maimuţei, în baza unui contract de donaţie încheiat între Ministerul Sănătăţii şi Comisia Europeană.

Comisar european: Ameninţarea reprezentată de variola maimuţei nu a trecut şi nu putem lăsa garda jos. Unde vor ajunge dozele de vaccin

Potrivit Ministerului Sănătăţii din România, dozele de vaccin vor fi direcţionate către spitalele de boli infecţioase din Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara şi Constanţa pentru realizarea imunizării la persoanele eligibile.

La începutul lunii septembrie, HERA a asigurat 170.920 de doze suplimentare de vaccin de a treia generaţie produs de Bavarian Nordic pentru a răspunde actualei epidemii de variolă a maimuţei şi pentru a răspunde nevoilor mai imediate. Aceste dozele suplimentare vor fi disponibile pentru livrare înainte de sfârşitul anului.

Numărul total de doze achiziţionate direct de UE pentru statele membre ajunge la 334.540.

Agenţia Executivă pentru Domeniile Sănătăţii şi Digital (HaDEA) a Comisiei Europene a achiziţionat vaccinul de a treia generaţie pentru HERA şi în numele acesteia. HERA va pune apoi vaccinurile la dispoziţia statelor membre ale UE, a Norvegiei şi a Islandei. Vaccinurile deja achiziţionate vor fi livrate până la sfârşitul anului.

În plus, pentru a răspunde nevoilor pe termen mediu ale statelor membre, HERA a lansat proceduri comune de achiziţii publice pentru vaccinuri suplimentare, precum şi pentru tratamente.

Aceste acţiuni, combinate cu recomandările EMA privind utilizarea intradermică a vaccinului împotriva variolei maimuţei, vor asigura o protecţie mai rapidă a persoanelor celor mai vulnerabile şi vor accelera vaccinarea cetăţenilor expuşi riscurilor, dă asigurări Comisia Europeană.

Comisar european: Ameninţarea reprezentată de variola maimuţei nu a trecut şi nu putem lăsa garda jos. Detalii de HERA

HERA a fost înfiinţată în octombrie 2021 în scopul de a se înlocui abordările ad-hoc ale răspunsului la pandemii cu o structură permanentă dotată cu instrumente şi resurse adecvate pentru a planifica în avans acţiunile UE în caz de urgenţe sanitare.

Această instituţie va anticipa ameninţările la adresa sănătăţii şi potenţialele crize sanitare, colectând informaţii şi consolidând capacităţile de răspuns necesare.

HaDEA pune în aplicare programe europene şi finanţează acţiuni şi iniţiative în domeniile sănătăţii, siguranţei alimentare, tehnologiilor şi reţelelor digitale, industriei şi spaţiului.

Potrivit executivului comunitar, de la începutul epidemiei şi până la 1 septembrie, au fost raportate aproximativ 18.463 de cazuri de variolă a maimuţei în 29 de ţări din UE/SEE.

Variola maimuţei este provocată de un virus transmis la oameni de animale, cu simptome foarte asemănătoare, dar mai puţin grave decât cele observate în trecut la pacienţii cu variolă. Boala este endemică în Africa de Vest şi Centrală şi se răspândeşte pentru prima oară în Europa. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Primăria Mihai Eminescu: Aducem la cunoștința locuitorilor obligația de a asigura buna gospodărire și de a păstra curățenia

Publicat

primaria eminescu 1000x600.jpg

Publicitate

  1. Primaria Comunei Mihai Eminescu va aduce la cunostinta ca, in conformitate cu prevederile Ordinul Prefectului Judetului Botosani nr. 200/19.03.2024 si  ale HCL -ului nr. 49/26.03.2024 luna APRILIE ESTE STABILITA LUNA CURATIENIEI PE INTREG TERITORIUL JUDETULUI BOTOSANI

aducem la cunostinta locuitorilor comunei ca au obligatia permanenta de a asigura buna gospodarire si de a pastra curatenia.

Potrivit Ordinului Prefectului Cetatenii au indatorirea  de a asigura intretinerea si curatenia locuintelor proprii si a anexelor gospodaresti, a curtilor si imprejmuirilor acestora, respectand masurile stabilite de catre Primaria Comunei Mihai Eminescu  pentru asigurarea igienei…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat independent CL Botoșani

Publicat

botezatu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, candidat independent la Consiliul Local Botoșani.
Fost liberal și unul dintre cei mai cunoscuți profesori de istorie de la Botoșani, Daniel Botezatu a decis să candideze din poziția de independent la Consiliul Local Botoșani, iar astăzi a vorbit despre ideile sale și despre șansa de a deveni consilier local din această poziție. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende

Publicat

index 7 1000x600.webp.webp

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botoșaniului, o rețea de beciuri adânci, întinsă pe kilometri întregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei moderne. Aceste catacombe de refugiu din calea năvălitorilor vor putea fi vizitate, scrie ADEVĂRUL.

Municipiul Botoșani are o vechime considerabilă fiind atestat documentar, ca târg, încă din secolul al XV-lea. Din punct de vedere arheologic, Botoșaniul este atestat chiar mai devreme, începând cu secolele XIII-XIV.

Oraș multi-etnic, târgul  a fost un hub comercial important până la începutul secolului XX. Și astăzi orașul este împânzit de case și monumente istorice care evocă acele vremuri. Tocmai datorită vechimii sale, Botoșaniul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe