Connect with us

EVENIMENT

Comisia de la Veneția emite Aviz de urgență pe trei proiecte de lege cu privire la sistemul judiciar

Publicat

sentinta proces tribunal
fotografie cu caracter ilustrativ

Comisia de la Veneția a publicat un Aviz de urgență referitor la trei proiecte de lege cu privire la sistemul de justiție din România, transmite, vineri, Comisia.

Potrivit unui comunicat transmis vineri, Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept („Comisia de la Veneția”) a publicat un Aviz de urgență cu privire la trei proiecte de lege privind sistemul de justiție din România.

Este vorba de Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii, Legea privind organizarea judiciară și Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor.

Avizul a fost solicitat în septembrie 2022 de către Comisia pentru onorarea obligațiilor și angajamentelor statelor membre ale Consiliului Europei din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

La 25 octombrie 2022, ministrul justiției din România a solicitat ca acest aviz să fie tratat în procedură de urgență

În ceea ce privește procedura de adoptare a legilor, Comisia arată că „spre deosebire de reformele anterioare, legile actuale au făcut obiectul unei pregătiri îndelungate încă din 2020 și au avut loc numeroase consultări cu toate părțile interesate.

Acesta este un aspect pozitiv, care trebuie să fie însă temperat de faptul că, la finalul procesului, dezbaterea parlamentară a fost desfășurată în mod precipitat.

La fel ca în cazul avizelor anterioare, și Avizul din 2022 privind desființarea Secției de investigare a infracțiunilor din cadrul sistemului judiciar din România a criticat graba cu care a fost adoptată legea respectivă.

Comisia de la Veneția emite Aviz de urgență pe trei proiecte de lege cu privire la sistemul judiciar. Ce au anunțat autoritățile române

Autoritățile române anunțaseră că vor lua în considerare opiniile Comisiei de la Veneția. Cu toate acestea, Guvernul nu a solicitat un aviz asupra proiectelor de lege. Guvernul a argumentat că acest lucru era necesar din cauza necesității de a asigura rapid încetarea MCV și de a intra în spațiul Schengen (…)

Comisia de la Veneția regretă faptul că nu a fost consultată decât după ce legile au fost adoptate, în timp ce procedura pregătitoare îndelungată ar fi făcut posibilă obținerea avizului în prealabil. Această accelerare a procedurii a condus, de asemenea, la o adoptare pripită a legilor în Parlament.

Dezbaterile în Parlament au început la 12 septembrie, iar legile au fost adoptate la 17 octombrie 2022. Se pare că s-a pus la dispoziție relativ puțin timp pentru dezbateri în Parlament, deoarece a fost aplicată o procedură de urgență.

Autoritățile insistă asupra faptului că procesul de redactare a fost transparent și incluziv, că dezbaterea parlamentară fiind doar ultima etapă a acestui lung proces democratic.

Comisia de la Veneția emite Aviz de urgență pe trei proiecte de lege cu privire la sistemul judiciar. „În Parlament, procedura de urgență a fost respectată pe deplin”

În Parlament, procedura de urgență a fost respectată pe deplin, a fost înființată o comisie specială, în conformitate cu procedura de urgență transparentă, care nu a afectat dezbaterile democratice, cu participarea tuturor grupurilor parlamentare și a părților interesate”, arată raportul.

În ceea ce privește conținutul noilor dispoziții, trebuie subliniat că majoritatea opiniilor colectate în cadrul reuniunilor din 7 noiembrie „au fost pozitive”. Au existat câteva voci foarte critice, dar acestea s-au concentrat mai degrabă asupra unor aspecte specifice decât să pună la îndoială legile în ansamblu.

CSM, mai multe asociații de judecători și procurori și unii reprezentanți ai societății civile sunt de părere că aceste noi legi reprezintă un progres, „chiar dacă îmbunătățiri sunt încă de dorit în anumite puncte”.

În această privință, tonul general al comentariilor primite este destul de diferit de cel din 2018/2019 și chiar de cel din momentul desființării Secției speciale.

În ceea ce privește calitatea textelor, aceste trei legi „sunt acte legislative voluminoase”.

„Ele sunt foarte detaliate. Se poate pune întrebarea dacă multe dispoziții trebuie să fie reglementate pe nivel de lege atât de detaliat, cum ar fi cele privind formarea și alte chestiuni tehnice. Cu toate acestea, acest lucru pare să facă parte din stilul legislativ național”, arată Comisia.

Comisia de la Veneția emite Aviz de urgență pe trei proiecte de lege cu privire la sistemul judiciar. Nu vor mai exista probe scrise pentru numirile în funcții de conducere

O schimbare importantă în lege, față de situația actuală, este că nu vor mai exista probe scrise pentru numirile în funcții de conducere. În temeiul legislației anterioare, era necesar un test scris cu variante multiple de răspuns.

Acest test a fost criticat în cadrul sistemului judiciar deoarece favoriza judecătorii mai tineri, care erau încă obișnuiți să susțină teste din perioada petrecută în sistemul de învățământ, la Institutul Național al Magistraturii.

Se presupune că judecătorii cu mai multă vechime nu doreau să susțină aceste teste și, prin urmare, nu au candidat pentru posturi pe care le meritau, având în vedere experiența lor și a vechimii.

În schimb, legile introduc o evaluare bazată pe calitatea activității unui judecător sau procuror, eficiența și capacitatea de comunicare. Acest lucru a fost criticat de unii dintre reprezentanții organizațiilor civile societății civile, deoarece elimină o parte obiectivă a procedurii de numire (testul scris) și introduce subiectivitate în această evaluare.

Comisia de la Veneția emite Aviz de urgență pe trei proiecte de lege cu privire la sistemul judiciar. Elemente pozitive remarcate de Comisia de la Veneția

Cu toate acestea, Comisia regretă faptul că autoritățile române nu au solicitat un aviz de Comisiei de la Veneția cu privire la cele trei proiecte de lege așa cum fusese anunțat de autorități și că au lăsat la latitudinea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei să facă această solicitare.

„Având în vedere că acesta este un aviz de urgență, Comisia de la Veneția nu poate exclude faptul că există alte aspecte în aceste trei legi care ar putea fi problematice, dar se pare că, în ansamblu, în aceste trei legi se legile par să se îndrepte în direcția corectă.

Comisia de la Veneția remarcă mai multe elemente pozitive, în primul rând faptul că în prezent nu pare să existe interferențe politice în activitatea DNA.

Chiar dacă legile au fost adoptate în cele din urmă într-o procedură de urgență, pregătirile anterioare au inclus consultări cu toate părțile interesate.

În ceea ce privește numirea și revocarea unor persoane de rang înalt procurori, este pozitiv faptul că acest lucru este acum reglementat la nivel de lege, mai degrabă decât prin ordinul ministerial, iar implicarea mai multor actori în aceste numiri oferă mai multă transparență.

Comisia de la Veneția emite Aviz de urgență pe trei proiecte de lege cu privire la sistemul judiciar. Care sunt recondările Comisiei de la Veneția pentru modificarea legilor cu privire la sistemul judiciar

De asemenea, este pozitiv faptul că instrucțiunile procurorilor către subordonați trebuie să fie în scris și legale și că trebuie să fie prezentate motive atunci când acestea contrazic o decizie a unui procuror din subordine.

Procurorul general nu are competența de a infirma deciziile procurorilor din cadrul DNA sau DIICOT.

În cele din urmă, este pozitiv faptul că controlul de către ministrul justiției poate viza doar chestiuni manageriale”, arată Comisia.

Astfel, Comisia de la Veneția formulează următoarele recomandări principale pentru modificarea legilor privind sistemul judiciar:

1. ar trebui introdusă o selecție prin concurs și pentru directorii adjuncți, nu numai pentru președinții de instanțe și parchete;
2. procurorii de rang înalt, inclusiv procurorul general, precum și șeful procurori ai DNA și DIICOT și adjuncții acestora ar trebui să fie numiți pentru o perioadă mai lungă de timp și fără posibilitatea de reînnoire;
3. procurorul general nu ar trebui să aibă posibilitatea de a ocoli ierarhia procurorilor atunci când constată că măsurile de urmărire penală sunt ilegale sau nefondate. O astfel de constatare ar trebui să fie transmisă în jos prin ierarhia procurorilor;
4. ar trebui să se prevadă în mod explicit prin lege că poliția judiciară nu raportează cu privire la activitatea sa către ministrul de interne.

(sursa: Mediafax)

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Câți bani a investit Marian Drăgulescu în academia sa de gimnastică. Recunoaște că îi merge foarte bine. „Am 150 de copii”. EXCLUSIV

Publicat

câți bani a investit marian drăgulescu în academia sa de

De când și-a deschis propria lui academie de gimnastică, Marian Drăgulescu a reușit într-un timp relativ scurt să aducă la sală peste 100 de copii, potrivit mărturisirilor făcute de acesta în exclusivitate pentru Impact.ro. Fostul gimnast de talie mondială nu ne-a ascuns faptul că a mers personal prin școli și că a făcut o promovare puternică și pe paginile sale de socializare.

„Am deja 150 de copii, cu vârste cuprinse între 3 și 14 ani”

Marian Drăgulescu s-a chinuit ani buni să-și deschidă propria sa academie de gimnastică. Cum însă nu a reușit să obțină fonduri europene, fostul campion a apelat la bugetul personal pentru a-și vedea visul cu ochii. A investit peste 50.000 de euro, achiziționând aparate performante și tot ceea ce este nevoie pentru ca un copil să poată face pasul și spre…

Citește mai mult pe impact.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Alertă într-un bloc din Pitești: Zeci de persoane au fost evacuate

Publicat

Arhivă foto

Autoritățile din Argeș sunt în alertă, joi seară, după ce într-un bloc din Pitești a fost sesizat miros de gaze. Zeci de persoane, printre care și copii, au fost evacuate.

Potrivit ISU Argeș, pompierii au fost sesizați cu privire la un miros de gaze într-un bloc din cartierul Războieni din municipiul Pitești (bl. G1)

UPDATE 2, ora 23.00: Fumul și mirosul de gaze a pornit de la un aparat de gătit improvizat.

UPDATE ora 22.50: Pompierii au intervenit cu o autospecială pentru stingerea incendiilor, o ambulanță SMURD de prim ajutor calificat și o autospecială de cercetare chimică biologică, radiologică și nucleară.

Salvatorii au pătruns pe fereastră și în interiorul locuinței erau fum și miros de gaze, posibil de la o oală uitată pe aparatul de gătit.

Locuința este situată la etajul 1.

Bărbatul este transportat la spital de către echipajul SMURD, iar un echipaj al SAJ a preluat o persoană de sex feminin care prezintă atac de panică și a transportat-o la Spitalul de Pediatrie.

Știrea inițială

Au fost evacuați aproximativ 30 adulți și aproximativ 20 minori.

Pompierii au pătruns într-un apartament și în interior au găsit o persoană de sex masculin semi-conștientă.

Forțele de intervenție încă sunt la fața locului.

Se fac cercetează toate spațiile.

Stire in actualizare

Citește mai departe

EVENIMENT

Claudiu Mirică de la Vocea României a ajuns restaurator de artă, în Franța: „E ca la doctor. Câteva secunde în plus și ai ars lucrarea”. Cât de bine este plătit. EXCLUSIV

Publicat

claudiu mirică de la vocea româniei a ajuns restaurator de

Claudiu Mirică, fost solist în trupa Stigma, s-a retras din muzică în urmă cu 11 ani, dedicându-se muncii de restaurator opere de artă, în Franța. Luna trecută, însă, artistul a revenit în forță, în lumina reflectoarelor, înregistrând un imens succes la „Vocea României” (PRO TV), cu o piesă în care-și spunea trista poveste, ca artist. În exclusivitate pentru Impact.ro, Claudiu Mirică ne-a vorbit despre viața sa boemă, trăită într-un cochet cartier parizian, unde, cu răbdare și cu migală, readuce la viață tablouri vechi de peste 100 de ani.

De ce a cântat la „Vocea României” în franceză: „Piesa ”Voila” este despre un cântăreț căruia îi e frică să apară pe scenă”

Impact.ro: Claudiu, felicitări pentru participarea la „Vocea României” după o pauză de scenă de 11 ani!…

Citește mai mult pe impact.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Acțiuni pe drumurile din județul Brăila: Polițiștii au aplicat amenzi de peste 40.000 de lei și au reținut 11 permise de conducere

Publicat

masini politia actiune rutiera.jpg
Arhivă foto

Polițiștii din Brăila au aplicat amenzi de peste 40.000 de lei și au reținut 11 permise de conducere, în urma unor acțiuni desfășurate pe drumurile din județ.

Potrivit IPJ Brăila, poliţiştii brăileni acţionează, permanent, în municipiu şi judeţ, pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, în special a celor comise cu violenţă, pentru menţinerea climatului de ordine şi siguranţă publică, precum și pentru reducerea riscului rutier.

Miercuri, 25 ianuarie 2023, poliţiştii brăileni sprijiniți de jandarmi, au acţionat în municipiu şi pe raza județului pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilicite.

De asemenea, polițiștii rutieri au acționat, atât pentru conștientizarea de către cetățeni a riscurilor la care se expun prin nerespectarea normelor privind circulația pe drumurile publice, cât și pentru reducerea numărului accidentelor rutiere.

Astfel, au fost organizate și desfășurate 13 de acțiuni și s-a intervenit la 27 de evenimente, 16 dintre acestea fiind sesizate prin apel SNUAU 112.

Pentru neregulile constatate, polițiștii au aplicat 101 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 41.385 de lei.

Polițiștii rutieri au acționat pe principalele artere rutiere din județul Brăila, în vederea combaterii cauzelor generatoare de accidente de circulaţie.

Astfel, ca măsură complementară, polițiștii rutieri au reținut în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce 11 permise de conducere și au retras 7 certificate de înmatriculare.

În continuare polițiștii brăileni vor acționa pe raza întregului județ, pentru prevenirea și combaterea întregului fenomen infracțional.

Citește mai departe