Connect with us

EVENIMENT

Comisia Europeană consideră că MCV pentru România poate fi ridicat

Publicat

comisia europeana
fotografie cu caracter ilustrativ

România îndeplineşte cele patru condiţionalităţi din Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), astfel că acesta poate fi oprit, monitorizarea va continua în cadrul mecanismului privind statul de drept, arată raportul pe care îl va publica marţi Comisia Europeană în cadrul MCV.

„Concluzia pe care o veţi vedea în raport este că acum România îndeplineşte cele patru condiţionalităţi. Încă există câteva chestiuni care trebuie soluţionate, dar din schimburile la nivel înalt şi garanţiile date de autorităţile române aceste chestiuni vor fi rezolvate.

Acum suntem în situaţia în care putem spune că cele patru condiţionalităţi sunt îndeplinite şi restul muncii care trebuie să fie făcută poate fi urmărită cu instrumentele convenţionale, rapoartele privind statul de drept. (…)

Este un raport pozitiv, un raport care ajunge la concluzia că MCV se poate opri şi că monitorizarea viitoare poate avea loc în cadrul raportului privind statul de drept”, a explicat un oficial al executivului comunitar.

El a adăugat că deocamdată MCV nu dispare complet, întrucât trebuie aşteptate reacţiile Consiliului şi Parlamentului, şi că în concluziile raportului de marţi sunt incluse unele elemente ce rămân să fie soluţionate de România.

Comisia Europeană consideră că MCV pentru România poate fi ridicat. Ce nu a fost încă rezolvat

Printre chestiunile încă nerezolvate sunt finalizarea reformei Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală.

Un alt angajament al părţii române este de a analiza opinia Comisiei de la Veneţia şi a face eventuale ajustări.

Referitor la legile justiţiei, promulgate recent de preşedintele Klaus Iohannis, oficialul european a spus că evaluarea CE şi a Comisiei de la Veneţia este că actele normative respective sunt în general ”în direcţia bună”.

„Au fost chestiuni, de exemplu răspunderea sau regimul disciplinar pentru judecători, care au fost corectate în aceste legi. Sunt de asemenea chestiuni organizatorice, cum ar fi cele privind inspecţia judiciară, care au fost îmbunătăţite. A existat o îmbunătăţire a transparenţei procedurii pentru numirea procurorilor din funcţiile de conducere.

Comisia Europeană consideră că MCV pentru România poate fi ridicat.

Toate merg în direcţia bună.

Am primit de asemenea un angajament la nivel înalt din partea autorităţilor române de a analiza recomandările suplimentare pe care le-ar putea avea Comisia de la Veneţia, incluse în opinia de vineri. Sunt câteva elemente despre care ei (Comisia de la Veneţia) consideră că ar trebui aliniate.

Şi este ceva ce vom monitoriza cu cea mai mare atenţie”, a mai spus reprezentantul CE.

Mecanismul de Cooperare şi Verificare a fost instituit în 2007, în momentul aderării României la UE, ca măsură tranzitorie menită să faciliteze eforturile ţării de a-şi reforma sistemul judiciar şi de a intensifica lupta împotriva corupţiei.

Acesta a fixat obiective de referinţă în patru domenii: reforma sistemului judiciar; integritatea; combaterea corupţiei la nivel înalt; prevenirea şi combaterea corupţiei din sectorul public. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Cei mai importanți actori din Energie și Tehnologia Informației, reuniți la Cluj: Securitatea cibernetică este o necesitate

Publicat

forum securitate cibernetica 1 1.jpg

A doua ediție a Forumului de Securitate Cibernetică a fost organizat de Distribuție Energie Electrică Romania – DEER, cel mai important operator național de distribuție a energiei electrice. Forumul a reunit peste 300 de participanți și s-a desfășurat timp e două zile la Cluj, unde s-au reunit cei mai importanți actori din Energie și Tehnologia Informației.

Dezbaterile Forumului au scos în evidență provocările din domeniu și faptul că securitatea…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum să eviți gripa și răceala. Olimpia Roșca, medic de familie din Alba Iulia: sfaturi pentru sezonul rece. VIDEO

Publicat

cum să eviți gripa și răceala. olimpia roșca, medic de

Cum să eviți gripa. Olimpia Roșca, medic de familie din Alba Iulia, a transmis cititorilor Alba24 o serie sfaturi pentru sezonul răcelilor și al gripelor. 

”Este perioada din an cea mai încărcată din punct de vedere al infecțiilor respiratorii, cu foarte multe feluri de gripă, de tip A sau B (…) deci tot felul de viroze ale căilor respiratorii care afectează starea de sănătate a pacienților și care implică consum…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Dotări, modernizări și construcții noi pentru șapte centre sociale din Alba. Investiții de peste 77 de milioane de lei

Publicat

dotări, modernizări și construcții noi pentru șapte centre sociale din

Șapte centre sociale din Alba, printre care cămine de vârstnici, centre pentru persoanele cu dizabilități și copiii fără părinți vor modernizate, sau chiar vor avea construcții noi. 

Prefectura Județului Alba a transmis că investițiile vor fi făcute cu ajutorul unui buget de 77.344.955 lei. Este vorba despre bani de la bugetul de stat, bani de la ministerul Muncii. Contractele au fost semnate la sediul AJPIS…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

20 de școli și grădinițe din Cluj primesc bani pentru prevenirea violenței și bullying-ului. Ce activități vor face

Publicat

bullying pixabay.jpg

20 de școli și grădinițe din județul Cluj au câștigat finanțare din partea Ministerulul Educației pentru a pune în practică proiecte de prevenire a violenței, infracțiunilor și bullying-ului.

Este vorba de 95.000 de lei, bani care vor fi folosiți pentru concursuri tematice, teatru forum sau campanii, dar și pentru formarea cadrelor didactice.

20 de școli și grădinițe din Cluj primesc bani pentru prevenirea violenței și bullying-ului. Ce activități vor…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe