Connect with us

ACTUALITATE

Comisia Europeană estimează 500.000 de posturi vacante în țările din Europa, până în anul 2020 (analiză)

Publicat


laptop calculator

Externalizarea serviciilor de securitate IT ar fi o cale de urmat, în condiţiile în care există prea puţine şcoli şi instituţii de formare care se concentrează pe pregătirea unor experţi, se arată într-o analiză realizată de producătorul de soluţii de securitate Eset, şi postată pe blogul din România al companiei.

“Date pe care ne putem baza arată că Uniunea Europeană se confruntă cu o criză critică de specialişti IT. Comisia Europeană se aşteaptă ca piaţa muncii să înregistreze până la 500.000 de posturi vacante din sectorul IT, până în 2020. Putem confirma existenţa acestei probleme, este o provocare întâmpinată de companiile cu care avem relaţii de afaceri şi este o concluzie inclusiv a cercetării noastre de piaţă, aflată în curs de desfăşurare. O altă problemă care a ieşit la iveală este legată de numărul scăzut al experţilor în securitate, din rândul specialiştilor IT. Să găseşti nişte specialişti IT talentaţi este o sarcină grea, însă cu atât mai dificil este să găseşti nişte experţi în securitate”, subliniază Michal Jankech, manager de produs la Eset.

Experţii Eset oferă, în acest sens, şi un exemplu, comparând “neurochirurgii’ din tagma specialiştilor IT cu cei din domeniul sănătăţii.

“Presupunem că un specialist în IT este echivalentul unui medic generalist, iar un expert în securitate cibernetică reprezintă un neurochirurg. Specialiştii IT sprijină în primul rând activitatea unei organizaţii, dar ajută, de asemenea, la protejarea reţelelor corporative prin configurarea hardware-ului şi verificarea setărilor de bază, funcţiilor şi alertelor automate. Cu toate acestea, există multe situaţii în care poate apărea o nevoie tehnică sau de business ce poate avea un impact asupra securităţii, iar aceasta trebuie evaluată de un expert în securitate. Astfel de nevoi includ: setările avansate de securitate, care permit accesul şi gestionarea de la distanţă a sistemelor informatice, utilizarea instrumentelor de colaborare, accesibilitatea în cloud, utilizarea criptării şi/sau autentificarea prin doi factori, precum şi gestionarea şi securizarea datelor colectate. E ca atunci când un medic generalist trimite un pacient la un neurolog, apoi la un neurochirurg, care apoi examinează o tomografie a creierului şi decide dacă obiectul suspect este, de fapt, un vas de sânge sau ceva mai grav”, menţionează Jankech.

În viziunea specialiştilor, externalizarea serviciilor de securitate ar fi o cale de urmat, în condiţiile în care există prea puţine şcoli şi instituţii de formare profesională care se concentrează pe pregătirea unor experţi în securitate.

“Lipsa de pe piaţa muncii a unor persoane care să deţină un astfel de set de aptitudini se explică prin faptul că, la nivel mondial, sistemele de învăţământ nu au reuşit să se adapteze la acest prag imens dintre oferta şi cererea unor astfel de abilităţi specializate. În trecut, multe ţări au oferit educaţie de nivel superior în diferite discipline inginereşti, însă acum piaţa IT are nevoie de specialişti de top cu educaţie avansată în securitatea IT”, explică reprezentantul Eset.

Pe fondul acestui trend negativ, Eset anunţă investiţii într-o ofertă extinsă de servicii de securitate pentru companii şi organizaţii. Acestea includ servicii de specialitate precum Threat Hunting, care analizează datele primite de la Eset Endpoint Protection prin instrumentul de detecţie şi răspuns, Eset Enterprise Inspector.

Eset a fost fondată în anul 1992, în Bratislava (Slovacia), şi se situează în topul companiilor care oferă servicii de detecţie şi analiză a conţinutului malware, fiind prezentă în peste 180 de ţări. AGERPRES

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

FOTO: A nins pe Transalpina, în zona Novaci-Rânca. Drumarii acționează pentru deszăpezire

Publicat

Angajații Secției Drumuri Naționale Târgu Jiu acționează, joi, pentru deszăpezirea DN 67C, în zona Novaci – Rânca, unde drumul este acoperit de un strat de zăpadă.

CITEȘTE ȘI Avertizarea meteorologilor: vin ninsorile! Cod galben de viscol și zăpadă în 12 județe, până sâmbătă

”Pe DN 67C, Novaci-Rânca, acționează 4 utilaje cu lamă și răspânditor, două încărcătoare frontale și o autofreză. Dacă situația o impune mai pot interveni imediat încă două utilaje cu lamă, un încărcător și autoșenilată”, precizează reprezentanții SDN Târgu Jiu.

Aceștia anunță că Districtul Rânca are în cele două depozite peste 1.000 de tone de material antiderapant.

Citește mai departe

ACTUALITATE

UPDATE FOTO/VIDEO: Două persoane cu arsuri la mâini după un incendiu izbucnit într-o gospodărie din Alba. O casă și două anexe distruse de flăcări

Publicat

sursa foto/ video: ISU Alba

Pompierii din Alba au intervenit, în noaptea de miercuri spre joi, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu care se manifesta la o gospodărie din cătunul Bălești, comuna Bistra.

”La momentul ajungerii forțelor de intervenție, incendiul se manifesta generalizat la o casă de locuit și 2 anexe în suprafață totală de 80 mp. Interventia a fost una dificilă din cauza drumului greu de acces (drum forestier de aproximativ 1,5 km) și a construcțiilor alipite din lemn”, au precizat reprezentanții ISU Alba.

Potrivit acestora, în urma incendiului două persoane (un bărbat de 73 de ani și o femeie de 58 de ani) au fost asistate medical pentru arsuri ușoare de gradul 1 la nivelul mâinilor, dar au refuzat transportul la spital.

A fost salvată o casă invecinata care se afla la o distanță de aproximativ 4 metri de incendiu.

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

O teorie ştiinţifică prezintă într-o lumină nouă modul în care a apărut oxigenul pe Pământ

Publicat

sursa foto: Facebook/curcubeu curcubeu

Evenimentele de oxigenare care au deschis calea către apariţia vieţii inteligente pe Pământ ar fi fost mai spontane decât se estimase până în prezent, potrivit unui nou studiu citat miercuri de Press Association.

Până în urmă cu 2,4 miliarde de ani când au avut loc primele trei evenimente majore de oxigenare, planeta nu avea oxigen în atmosferă.

Potrivit teoriilor actuale, o revoluţie biologică sau schimbări tectonice ce au provocat o modificare a activităţii vulcanice şi a componenţei crustei s-ar fi putut afla în spatele acestor evenimente de oxigenare. Însă, o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Leeds din Marea Britanie a avansat ideea că a fost pur şi simplu o chestiune de timp până când nivelurile de oxigen au putut susţine forme de viaţă complexă.

Teoria cercetătorilor sugerează că aerul respirabil a apărut ca urmare a reacţiilor interne rezultate din ciclurile de fosfor, carbon şi oxigen – trei dintre cele şase elemente esenţiale vieţii – fără a fi necesară o influenţă externă de proporţii.

Specialiştii susţin că această concluzie creşte posibilitatea existenţei altor planete cu nivel ridicat de oxigen.

”Acest studiu testează cu adevărat ceea ce cunoşteam despre modul în care Pământul a devenit bogat în oxigen şi astfel capabil să susţină viaţa inteligentă”, a declarat Lewis Alcott, cercetător postuniversitar şi autor principal al lucrării publicată în jurnalul ştiinţific Science.

”Pe baza acestei cercetări, planetele oxigenate ar putea fi mult mai frecvente decât s-a crezut anterior deoarece nu necesită progrese biologice multiple – şi foarte puţin probabile – sau evenimente tectonice întâmplătoare”, a precizat el.

Doctor Benjamin Mills, autor principal al studiului, a adăugat: ”Modelul demonstrează că o oxigenare treptată a suprafeţei Pământului ar trebui să conducă la evenimente distincte de oxigenare, la nivelul atmosferei şi oceanelor, comparabile cu cele observate în înregistrările geologice. Lucrarea noastră demonstrează că relaţia dintre ciclurile globale ale fosforului, carbonului şi oxigenului este fundamentală pentru înţelegerea istoriei oxigenării Pământului”.

”Acest lucru ne poate ajuta să înţelegem mai bine cum o altă planetă în afară de a noastră poate deveni locuibilă”, a adăugat Mills. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Indemnizaţii majorate pentru persoanele strămutate forţat şi pentru soţii celor care au fost deportaţi în ghetouri

Publicat

Indemnizaţia lunară pentru persoanele refugiate, strămutate în altă localitate sau care au făcut parte din detaşamentele de muncă forţată, dar şi pentru soţii celor care au fost deportaţi în ghetouri şi lagăre de concentrare din străinătate a fost majorată la 350 de lei, conform unui proiect de hotărâre adoptat în unanimitate de Camera Deputaţilor.

Proiectul de lege, iniţiat de către deputatul Silviu Vexler, modifică art. 2 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr.105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice.

Silviu Vexler a arătat în cadrul dezbaterilor din plen că proiectul reprezintă o “măsură reparatorie”, vizând acordarea unui sprijin pentru supravieţuitorii Holocaustului.

“În perioada Holocaustului, între 280.000-380.000 de evrei români au fost arestaţi, deportaţi şi, într-un final, ucişi în masă, potrivit unui document oficial asumat de statul român, Raportul Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului în România. În aceste cifre nu au fost incluşi cei care au reuşit să supravieţuiască, dar care au îndurat aceleaşi suferinţe. Cu toate acestea, după toţi anii care au trecut, memoria victimelor Holocaustului încă luptă cu nepăsarea şi indiferenţa, lucru care poate fi văzut foarte uşor prin tentativele de idealizare a mişcării legionare, găsirea de explicaţii pentru acţiunile criminale ale lui Ion Antonescu, rescrierea istoriei”, a spus el.

Potrivit proiectului, persoanele care au fost refugiate, expulzate sau strămutate în altă localitate, cele care au făcut parte din detaşamentele de muncă forţată sau cele care au fost evacuate din locuinţa pe care o deţineau vor avea dreptul la o indemnizaţie lunară de 350 de lei pentru fiecare an de strămutare, de muncă forţată sau de evacuare din propria locuinţă. Anterior, indemnizaţia lunară era de 300 de lei pentru fiecare an de strămutare, de muncă forţată sau de evacuare.

Totodată, soţul sau soţia persoanei asasinate ori executate din motive etnice sau în urma masacrelor îndreptate împotriva populaţiei minoritare va beneficia de o indemnizaţie lunară de 350 de lei (majorată de la 250 de lei), dacă ulterior nu s-a recăsătorit. Aceeaşi prevedere este valabilă şi pentru soţul supravieţuitor al celui decedat, din categoria persoanelor prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a)-e) şi g) (deportat în ghetouri şi lagăre de concentrare din străinătate; privat de libertate în locuri de detenţie sau în lagăre de concentrare; refugiat, expulzat sau strămutat în altă localitate; a făcut parte din detaşamentele de muncă forţată; a fost supravieţuitor al trenului morţii; a fost evacuat din locuinţa pe care o deţinea).

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat în şedinţa din 21 octombrie. AGERPRES

Citește mai departe