Connect with us

EVENIMENT

Comisia Europeană: Practici manipulatoare în 148 din cele 399 de magazine virtuale verificate

Publicat

comisia europeana
Arhivă foto

Au fost descoperite practici manipulatoare în 148 dintre cele 399 de magazine online verificate, potrivit datelor publicate luni de Comisia Europeană și autoritățile naționale de protecție a consumatorilor din 23 de state membre, din Norvegia și Islanda.

Potrivit unui comunicat al CE, verificarea a vizat 399 de magazine virtuale ale unor comercianți cu amănuntul care vând diverse produse, de la textile la produse electronice.

Verificarea s-a axat pe trei tipuri specifice de practici manipulatoare despre care se constată deseori că sunt utilizate pentru a-i determina pe consumatori să facă alegeri care ar putea să nu fie în interesul lor.

Printre acestea se numără: numărătoarele inverse false; interfețele web concepute pentru a-i determina pe consumatori să facă achiziții, să cumpere abonamente sau să aleagă alte opțiuni; precum și informațiile ascunse.

Ancheta a arătat că 148 de site-uri conțineau cel puțin una dintre aceste trei interfețe înșelătoare.

Astfel, 42 de site-uri web au utilizat numărătoare inverse false cu termene-limită pentru achiziționarea de produse specifice, iar 54 au direcționat consumatorii către anumite opțiuni – de la abonamente la produse mai scumpe sau la opțiuni de livrare – fie prin designul lor grafic, fie prin alegerea limbii.

S-a constatat că 70 de site-uri web disimulau informații importante sau le făceau mai puțin vizibile pentru consumatori.

De exemplu, era vorba de informații referitoare la costurile de livrare, la compoziția produselor sau la disponibilitatea unei opțiuni mai ieftine. De asemenea, 23 de site-uri ascundeau informații cu scopul de a manipula consumatorii îndemnându-i să își facă un abonament, arată CE.

Acțiunea de verificare a inclus aplicațiile a 102 dintre site-urile web care au făcut obiectul verificării, dintre care 27 au recurs, de asemenea, la cel puțin una dintre cele trei categorii de interfețe înșelătoare.

Comisia Europeană: Practici manipulatoare în 148 din cele 399 de magazine virtuale verificate. Comisia revizuiește întreaga legislație privind protecția consumatorilor

Autoritățile naționale vor contacta acum comercianții în cauză pentru a le solicita să își rectifice site-urile web și, dacă este necesar, vor lua măsuri suplimentare în conformitate cu procedurile lor naționale.

„Conform verificării noastre, aproape 40 % din site-urile web de cumpărături online se bazează pe practici manipulatoare menite să exploateze vulnerabilitățile consumatorilor sau să îi înșele.

Acest comportament este vădit reprobabil și contravine protecției consumatorilor.

Astăzi, dispunem deja de instrumente obligatorii cu ajutorul cărora putem contribui la soluționarea acestor probleme și fac apel la autoritățile naționale îndemnându-le să recurgă la capacitățile lor de asigurare a respectării legii pentru a lua măsuri adecvate și pentru a combate aceste practici.

În paralel, Comisia revizuiește întreaga legislație privind protecția consumatorilor pentru a se asigura că aceasta este adecvată pentru era digitală, inclusiv pentru a evalua dacă interfețele înșelătoare fac obiectul unor supravegheri adecvate”, a declarat comisarul pentru justiție, Didier Reynders.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Deputatul de Alba, Florin Roman, vrea pedepse mai aspre pentru minorii care comit infracțiuni cu violență. Ce proiect a depus

Publicat

deputatul de alba, florin roman, vrea pedepse mai aspre pentru

Deputatul PNL de Alba, Florin Roman, anunță că a depus un proiect de lege prin care prevede sancțiuni mai mari pentru minorii care comit fapte de violență. 

Este vorba despre un proiect de lege care a fost făcut de deputatul PNL după ce în opinia publică a fost scandalizată de violența de care o minoră de 12 ani, din Alba Iulia, a dat dovadă. 

Mai exact minora a bătut cu bestialitate o altă fată în vârstă de 16 ani. La scurt timp de la momentul agresiunii, deputatul PNL a…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Alin Tișe, la podcastul Cluj24: Românii nu mai vor să audă de politicienii naționali. Vor fețe noi, nu oameni noi

Publicat

whatsapp image 2025 05 20 at 10.51.58 scaled e1747727576878.jpeg

Într-o confesiune făcutî în cadrul podcastului Contraste de pe Cluj24, președintele CJ Cluj, Alin Tișe, vicepreședinte PNL, a vorbit despre ruptura tot mai adâncă dintre cetățeni și clasa politică națională. El spune că în timpul campaniilor electorale a constatat o lehamite generalizată față de liderii de la București și o dorință profundă a oamenilor de a vedea „fețe noi”, nu doar figuri reciclate.

„Când intram în discuții despre guvern,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

IMAGINE FEST 2025 la Alba Iulia începe în 22 mai. Concerte, vânători de comori, set-uri mixate live de DJ. PROGRAM

Publicat

imagine fest 2025 la alba iulia începe în 22 mai.

IMAGINE FEST 2025 la Alba Iulia începe în 22 mai. Este primul eveniment major al sezonului turistic din municipiu, anunță organizatorii. IMAGINE FEST amplifică în toată România sunetul Cetății Alba Carolina.

Concerte, vânători de comori, emisiuni radio live din locații neconvenționale, set-uri mixate tot live de DJ-ii EuropaFM, tururi ghidate gratuite- sunt doar câteva dintre ingredientele care vor da, timp de 4 zile, savoare vibrației deja prezente în Cetate.

Un…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Autoritatea de Supraveghere Financiară atenționează privind tentative de fraudă în care este folosit numele instituției

Publicat

zile libere 2025: sărbători legale și minivacanțe pentru români. zilele

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) avertizează publicul asupra apariției unor tentative de fraudă. Persoane necunoscute se prezintă în mod fals drept angajați ai instituției.

Acest tip de fraudă se bazează pe simularea unei anchete oficiale cu implicarea succesivă a mai multor instituții, presiunea psihologică și inducerea sentimentului de urgență și solicitarea de informații bancare sensibile și impunerea unor documente cu caracter ilegal.

Cetățenii care sunt…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe